Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedy jest zimno rekuperacja odzyskuje ciepło tracone wraz w wywiewanym powietrzem. A co się dzieje latem? Nie ma już potrzeby odzysku ciepła. Co w sytuacji, gdy na zewnątrz jest temp. np. 27 stopni a w domu 23 stopnie. WM nawiewa do środka cieplejsze powietrze i podnosi temp. wewnątrz domu? Pytam o instalację bez gruntowego wymiennika ciepła?
https://forum.murator.pl/topic/201794-jak-dzia%C5%82a-wm-z-rekuperacj%C4%85-kiedy-jest-ciep%C5%82oupalnie/

instalacja ma cały czas pracować bez by-passu gdyz jak jest cieplej na zewnątrz niż wewnątrz budynku to odzyskuje nam częściowo chłód z wnętrza...:yes:

tak naprawdę to jakiekolwiek obejście wymiennika nie ma najmniejszego sensu kiedy instalacja nie posiada wymiennika gruntowego...:yes:

instalacja ma cały czas pracować bez by-passu gdyz jak jest cieplej na zewnątrz niż wewnątrz budynku to odzyskuje nam częściowo chłód z wnętrza...:yes:

tak naprawdę to jakiekolwiek obejście wymiennika nie ma najmniejszego sensu kiedy instalacja nie posiada wymiennika gruntowego...:yes:

Nic z tego nie rozumiem. Jestem przed budową domu i szukam informacji podstawowych. Jak działa WM z rekuperacją bez GWC w ciepłe dni? Czy podnosi temperaturę pomieszczeń?

Więc uważasz, że w przypadku kiedy w budynku jest cieplej niż na zewnątrz, by-pass nie ma sensu?

Przecież lepiej jest zamknąc bypass i nawiewac chlodne, a wywiewac cieple bez odzysku.

Nic z tego nie rozumiem.

Kolega wytłumaczył, że sama wentylacja działa bez zarzutu.

Co w sytuacji, gdy na zewnątrz jest temp. np. 27 stopni a w domu 23 stopnie.

Nadal działa odzysk "ciepła" ale w formie chłodu. Tzn że zmniejsza temperaturę z czerpni i nawiewa powietrzem o zbliżonej temperaturze do temp. panujacej w budynku.

Jak działa WM z rekuperacją bez GWC w ciepłe dni? Czy podnosi temperaturę pomieszczeń?

Działa, wentyluje... co do temperatur to jw.

Jak chcesz mieć chłodno to instaluj klime.

Nic z tego nie rozumiem. Jestem przed budową domu i szukam informacji podstawowych.

Jak działa WM z rekuperacją bez GWC w ciepłe dni? Czy podnosi temperaturę pomieszczeń?

nie wiem jak w innych centralach - ja posiadam Zehnder 350 (Aeris)

na sterowniku ustawia się temperaturę komfortu - ja mam 23 st.

jak na dworze jest zimno baypass jest wyłączony, wiadomo odzyskuje ciepło

w lecie baypass włącza się w momencie gdy temperatura w domu jest wyższa nić komfortu np 25 st

a na dworze jest jest zimniej np 18 st. wtedy nawiewa chłodne powietrze bez wymiennika czyli obniża temp w domu.

zauważyłem, że nie działa to tak 0-1 ma jakiś zakres ok 2 st nad i pod temperaturę komfortu

oczywiście jak na dworze jest gorąco to bypass jest wyłączony i powietrze jest przez wymiennik schładzane

wyrzucanym z domu

działa to całkowicie automatycznie - nie ma możliwości ręcznego wymuszenia bypass, za to można

pootwierać okna i wymusić tylko wyciąganie powietrza - wyjdzie na to samo

sorry za pokrętne tłumaczenie - jak chcesz to poszukaj w necie - jest instrukcja obsługi tej centrali

Poza wszystkim jest fakt, że warto tak zaprogramować sterownik, żeby latem zwiększał wydajność urządzenia w godzinach 3-6, kiedy temperatura jest najniższa.

A w ciągu dnia, kiedy wentylacja nawiewa te 30m3/h i tak mniej podniesie temperaturę, ńnz okna pootwierane na przestrzał (bo WG. jest nieefektywna)

Poza wszystkim jest fakt, że warto tak zaprogramować sterownik, żeby latem zwiększał wydajność urządzenia w godzinach 3-6, kiedy temperatura jest najniższa.

Próbowałeś to jakoś oszacować? Czy zwiększenie przewiewu na 3 nocne godziny ma szansę na dostrzegalne obniżenie temperatury w dobrze izolowanym domu z silikatów na płycie, przy różnicy temperatur w okolicy 10 stopni? Latem różnica jest zwykle mniejsza niż 10 stopni.

Nie szacowałem, tak ustawiłem i działa :)

Póki co nie miałem okazji mieszkać w okresie długich upałów.

Natomiast większe znaczenie, jeśli chodzi o kwestię przegrzewania pomieszczeń ma fakt posiadania, lub nie rolet zewnętrznych.

Próbowałeś to jakoś oszacować? Czy zwiększenie przewiewu na 3 nocne godziny ma szansę na dostrzegalne obniżenie temperatury w dobrze izolowanym domu z silikatów na płycie, przy różnicy temperatur w okolicy 10 stopni? Latem różnica jest zwykle mniejsza niż 10 stopni.

przy 26 w domu i 17 na zewnątrz i reku na maxa (225m3 /h zeszło mi do ok 24 w 2h

Więc uważasz, że w przypadku kiedy w budynku jest cieplej niż na zewnątrz, by-pass nie ma sensu?

Przecież lepiej jest zamknąc bypass i nawiewac chlodne, a wywiewac cieple bez odzysku.

nie ma sensu , przetestowałem to na własnej chałupie...

prześledź sobie temperatury zewnętrzne i wewnętrzne w przeciągu doby, przelicz sobie o jakiej ilości energii rozmawiamy to sam się przekonasz...

mam u siebie dość wydajne GWC ale aby można było zobaczyć jakiekolwiek efekty chłodzenia trzeba było dorobić do tego odpowiednią automatykę o konfiguracji raczej nie spotykanej w wyrobach komercyjnych...

przy 26 w domu i 17 na zewnątrz i reku na maxa (225m3 /h zeszło mi do ok 24 w 2h

uważaj abyś się nie przeziębił bo w takim tempie to po kilku następnych godzinach będziesz miał 18*...

takie bajki to małym dzieciom albo ten dom ma 50m3 kubatury ...;)

uważaj abyś się nie przeziębił bo w takim tempie to po kilku następnych godzinach będziesz miał 18*...

takie bajki to małym dzieciom albo ten dom ma 50m3 kubatury ...;)

tak, też dla mnie to było dziwne, nie liczę tego, nie potrafię, obserwuję termometr

może ktoś mnie wyprostuje

budynek w środku został szybko podgrzany do 26 st poprzez otwarcie dużego okna

tarasowego na czas imprezy, gdy na zewnątrz wieczorem było ok +30 albo więcej,

mój wniosek :

ogrzanie dotyczyło tylko powietrza, przez ten czas mury i reszta się nie nagrzała,

w nocy około północy włączyłem wentylację na max i spadło o te 2-3 st po 2h bo wymieniło powietrze

druga sytuacja 04.06 - 06.06 na dolnośląskim była patelnia, nie było mnie w domu

poprosiłem opiekuna budynku o zamykanie rolet od południa na dzień (na zewnątrz było 35st)

06.06 o godz. 22 jak wróciłem miałem w środku 23 st

wentylacja mechaniczna działa u mnie od 06.2014 gdy jeszcze nie mieszkałem, czyli całe poprzednie lato,

temp. na budowie nie przekroczyła nigdy 23 st w środku ale świadomie zamykałem rolety przed słońcem

budynek w środku został szybko podgrzany do 26 st poprzez otwarcie dużego okna

tarasowego na czas imprezy, gdy na zewnątrz wieczorem było ok +30 albo więcej,

mój wniosek :

ogrzanie dotyczyło tylko powietrza, przez ten czas mury i reszta się nie nagrzała,

i tego się trzymaj...;)

jeżeli wszystkie przegrody i sprzęty wewnątrz budynku maja 26* to tak łatwo nie da się obniżyć temperatury do 23-24*...

na sterowniku ustawia się temperaturę komfortu - ja mam 23 st.

jak na dworze jest zimno baypass jest wyłączony, wiadomo odzyskuje ciepło

w lecie baypass włącza się w momencie gdy temperatura w domu jest wyższa nić komfortu np 25 st

a na dworze jest jest zimniej np 18 st. wtedy nawiewa chłodne powietrze bez wymiennika czyli obniża temp w domu.

zauważyłem, że nie działa to tak 0-1 ma jakiś zakres ok 2 st nad i pod temperaturę komfortu

oczywiście jak na dworze jest gorąco to bypass jest wyłączony i powietrze jest przez wymiennik schładzane

wyrzucanym z domu

działa to całkowicie automatycznie - nie ma możliwości ręcznego wymuszenia bypass, za to można

pootwierać okna i wymusić tylko wyciąganie powietrza - wyjdzie na to samo

W mojej centrali oprócz "temperatury komfortu" mam jeszcze 3 ustawienia:

- wentylacja + grzanie

- wentylacja + chłodzenie

- tylko wentylacja

Jak zaczynają się upały przełączam na "- wentylacja + chłodzenie" no i oczywiście programuję wietrzenie przed świtem, a w ciągu dnia tylko 20% mocy.

Co ty masz za centrale ? Ze takie bajery masz ? Ile kosztuje ?

to tylko marketing ...

tak naprawdę to można założyć praktycznie każde urządzenie a i tak nie zauważysz różnicy ...;)

a centrala to pewnie ze sterownikiem E 5...

Bo się dziwię ze w ciągu dnia na 20 %chodzi jak ja zrobię na 50 % to wydaje mi się za mało
Dom 150 m2 - 3 osoby (czasami w domu niema nikogo) i więcej niż 40% mocy to tylko wtedy gdy chcę szybko przewietrzyć (mokra podłoga do szybkiego wyschnięcia, ktoś zapalił papierosa w łazience itp.)

Mam Bartosza VENA 4

Edytowane przez panfotograf
Mi z 27 na poddaszu po tygodniu spadło na niecałe 24 :) na zewnatrz srednio 20st WM średnio ponad 50 %. Czasem dawałem nawet na 100% ale i tak za wiele to nie dało, wiekszy efekt zrobił przeciąg na poddaszu, na dole znacznie chłodniej. Reku Jan-Gaz.

wentylacja nie jest od chłodzenia ani grzania, dlatego oczekiwanie po niej tego to porażka, równie dobrze chcieć otworzyć parasol w dupie i dziwić się że nie wychodzi,

słyszałem że kiedyś komuś się udało, podobno zmienił się po tym wyczynie nie do poznania, tak samo będzie działać grzejąco/chłodząca wentylacja jak wyglądał ten gość