2112wojtek 28.03.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 " to tylko powiem, nie za bardzo wiem o co chodzi - w kolekcji było więcej dekorów. Ja mam tylko 2 podstawowe płytki, jeden dekor i listwe. To chyba nie tak dużo? Nie wątpię , że było więcej. A czy to "nie tak dużo", to kwestia względna, bo układanka z jaką sobie musisz poradzić ma aż pięć elementów i pięć ścian. W takim pomieszczeniu to nie tak wcale mało, bo kombinacja jest ogromna. Nie podam Ci jakiegoś konkretnego rozwiązania, bo przy projektowaniu jest ich zazwyczaj bardzo dużo. Mogę natomiast zasugerować pewne zabiegi i sposoby. Najlepszą ścianą do ekspozycji dekoru jest moim zdaniem ściana skośna.Dekor jest wyeksponowany od wejścia i podziwiać go można z wanny i pod prysznicem. Po to jest tak efektowny , żeby go wygodnie oglądać. Ciemną płytką można np. zaakcentować go dodatkowo gdyż stanowi dla niego znakomite passe-partout. Skoro pokazujesz obudowę geberitu, bądź konsekwentna, pokaż w ten sam sposób strefę prysznica i wannę.Nie jest powiedziane , że w tych częściach płytka musi iść pasem do sufitu. Może być jak na gebiricie, prostokątem zamykającym strefę na jasnej płytce, stanowiącej bazę. Ciemna szafka pod lustrem ginie na tle płytek a skoro bawisz się w kontrasty , to do już może do końca tak jak z w.c? Oceń proporcje płytek jasnych do ciemnych. Nie bój się płytek ciemnych, teraz sprawiają one wrażenie jakbyś chciał mieć koniecznie jasną łazienkę i starała się ją koniecznie udekorować czymś ciemnym plus dodatkowo jeszcze jakimś ornamentem. A może zrobić odwrotnie? Ciemną łazienkę i rozjaśnić ją jasnym tylko dekorem bez zabawy w ostre kontrasty, pasy i wzorki? Można też w negatywie. Nie wiem czego oczekujesz? Każda ściana i zarazem całość powinna być statyczną kompozycją ze swoim środkiem ciężkości, przeciwwagą kolorystyczną lub formy itp. Nie eksponuj płytek, pokaż wnętrze, które jak każde ma swoje strefy, które można akcentować ale nie trzeba. Pasy powinny mieć jakiś cel, niekoniecznie ozdobny.Lepiej czasem zrobić całą ścianę w paski niż przypadkowo wciskać jakiś pas, ot tak sobie, żeby było "ciekawie". Z sufitem można powalczyć. Robienie opaski niewiele mu pomoże.G-k daje inne możliwości niż tylko zasłonięcie rur- zwłaszcza ,że dodatkowo można schować w nim światło.Taki element niespodziewany daje pole do inwencji i być może przy pomocy tego nieszczęścia z rurą uda się "skrócić" coś co teraz wydaje Ci się za długie. W tej chwili ten uskok jest raczej nachalny. Jeśli dochodzisz do wniosku, że nie uda się łazienki skrócić w sposób spełniający Twoje potrzeby estetyczne, zrób na przekór , pokaż, że jest długa. Zasada " jak nie możesz ukryć-pokaż" nieźle, już od ponad 100lat sprawdza się. Zamiast rury spiro można zastosować profile np. Marley'a - są niższe, mają odpowiednie przekroje a więc i zabudowa ich będzie delikatniejsza. Światło ( odpowiednie) potrzebne Ci jest głównie przy lustrze, wanna to miejsce relaksu i przy niej nie ma konieczności żeby świeciło w oczy i rozświetlało całe pomieszczenie, pod prysznicem wystarczy LED ( nawet kolorowy) są baterie, wcale nie horrendalnie drogie, które świecą, nie wymagają nawet zasilania zewnętrznego - prysznica przecież też nie trzeba oświetlać punktowo ( gdyby to był nisza, to rozumiem). Pomieszczenie Twoje przy określonym już ustawieniu funkcjonalnym i wzorze płytek daje wciąż sporo możliwości aranżacyjnych, musisz tylko przyjąć teraz określony kierunek i wytrwale z umiarem w doborze środków, dążyć do celu, korygując ew. błędy, które na razie nic Cię nie kosztują, no... może po za świętą cierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 28.03.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Raz jeszcze dziękuję Wojtku za radę. Może coś mi się uda wykombinować mądrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekm1 29.03.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Projekt łazienki właściwie już wybraliśmy,ale mam jeszcze jedną wątpliwość,łazienka jest długa ,ale wąska. (3,3 m na 1,4 metra). I tu mam pytanie, chciałbym ją optycznie skrócić ,ale też poszerzyć. I tu pytanie czy lepiej ścianę z oknem dać w kolorze jednolitym czyli białym czy szarym ? (płytki to Amanda/Alex + Woodentic). Nie wiem czy nie będzie "za jasno " jak większość ścian będzie białych bez ciemnych wstawek... Opcja z białą ścianą : http://img850.imageshack.us/img850/5650/1azienkaparter12.jpghttp://img204.imageshack.us/img204/985/1azienkaparter12rr.jpg I ciemna ściana : http://img69.imageshack.us/img69/8894/1azienkaparter12plus2.jpghttp://img42.imageshack.us/img42/3189/1azienkaparter12pluscx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 30.03.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam, próbuję zmieścić w łazience w miarę duży prysznic i niewielką wannę , dodatkowo mąż uparł się na bidet :/ chyba za dużo tego dobrego - co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) zdecydowanie lepiej w tym wnętrzu będzie wyglądać klasyczna wanna i jedna duża umywalka.Tak często razem korzystacie z łazienki, by bić się o miejsce przy kranie? może tak:http://img857.imageshack.us/img857/1277/bathroom.jpg Edytowane 30 Marca 2011 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 chciałbym ją optycznie skrócić ,ale też poszerzyć. jak chcesz skrócić, to nie rób waskiego chodniczka z Woodentica wzdłuż pomieszczenia, ale raczej paski w poprzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 31.03.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 http://img857.imageshack.us/img857/1277/bathroom.jpg my się nie bijemy , ale dzieciaki tak ciekawa propozycja musze ją dzisiaj wymierzyć na budowie co do wanny to rzeczywiście przy prostej robi się w łazience więcej miejsca na komunikację - zrobiłam wersję ze zwykłą wanną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 31.03.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 @zuzuw propozycji elfir komunikacja po łazience jest swobodniejsza - żeby się dostać do wc i umywalki nie trzeba iść na sam koniec "tunelem". w kilka osób będzie się można przy takim układzie swobodnie obrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.04.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Niestety nie miałam możliwości spotkać się z projektantką, żeby mi naniosła zmiany w projekcie, więc spróbowałam sama coś zadziałać w paincie. Dlatego nie przestaszcie się jakości. To tylko szkic. Napiszcie czy lepszy niż poprzedni? Za Waszą radą zrezygnowałam z ciemnego paska na podłodze. Dodałam natomiast więcej grafitowych płytek. Wydaje mi się, że taka spójność trochę powiększyła łązienkę. Ale czy nie będzie za ciemno? Jeszcze pojawiła się ta myśl, ale mniej mi się podoba niż ta powyżej: Jeśli chodzi o dekor na skośnej ścianie - od samego początku byłam za tym. Natomiast jak go zobaczyłam na wizualizacji w tym miejscu, jakoś nie bardzo mi się to podobało. Nad wanną zdecydowanie lepiej wygląda. W kwestii sufitu podwieszanego - jeszcze pomyślę. Ale uważam, że nad wanną czy prysznicem powinno sie znajdować dobre oświetlenie (ze względow praktycznych), a jeśli nie będzie potrzebne - nie trzeba go włączać. Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.04.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Pomysły na podwieszany sufit. Pomożecie? Podpowiecie który wybrać? wentylacja będzie "szła" wzdłuż skośnej ściany aż za kibelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.04.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Pomysły na podwieszany sufit. Pomożecie? Podpowiecie który wybrać? wentylacja będzie "szła" wzdłuż skośnej ściany aż za kibelek. [ATTACH=CONFIG]50794[/ATTACH] mnie sie ten ostatni uklad podoba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 01.04.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ciemna ściana wcale nie będzie taka ciemna, jak się pojawi na niej lustro. odbije światło i jasne płytki z przeciwka. mi się ta wersja z jednolitą ściana podoba za to nie przemawiają do mnie sufity "dziwnie" podwieszane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.04.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Dziękuję. Ktoś jeszcze się wypowie? A wizualizacja z paskami czy w całości lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.04.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) dzięki duś, ale na przeciwko będzie też ciemna ściana (tylko dekor jest jasny). A co radzisz w kwestii sufitu? muszę gdzieś ukryć rurę. Poza tym już mi kable z sufitu zwisają pod oświetlenie punktowe... A może tak? A kibelek zrobić ciemny jak ściana za nim? nie będzie ponuro??? Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.04.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 za to nie przemawiają do mnie sufity "dziwnie" podwieszane z podwieszaniem sufitow przy wentylacji po prostu czasem trzeba sobie radzic ... nie kazdy pomysl wyglada dobrze ale da sie znalezc jakies kompromisy u mnie kompromisem jest np caly sufit obnizony o 20cm ale ja moge sobie na to pozwolic bo podnioslam stropy !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 01.04.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 z podwieszaniem sufitow przy wentylacji po prostu czasem trzeba sobie radzic ... nie kazdy pomysl wyglada dobrze ale da sie znalezc jakies kompromisy u mnie kompromisem jest np caly sufit obnizony o 20cm ale ja moge sobie na to pozwolic bo podnioslam stropy !! racja racja, sama doswiadczyłam w kuchni. no ale jak przenosiłam płytę to pod sufitem miała iść całkiem industrialna rura od okapu. koncepcja przeszła, pół km rury zostało i przestało się podobać ;] @naberia - i chyba ta ostatnia prosta wersja mi się naj podoba. a sprzęty dałabym białe. jakkolwiek dziwnie to zabrzmi, nie ufam czarnym wcetom ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.04.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 duś, chodziło mi o zabudowę kibelka (sam kibelek koniecznie biały ) Płytki na zabudowie grafitowe jak ściana? (zabudowa geberitu będzie miała ok. 20 cm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 01.04.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 aaaaaaaamatołek-stemjak dla mnie wszystko na tej scianie winno być ciemne. nie bój się ciemnych kafli. one maja połysk przecież. poza tym - kojarzysz mój wc? 1,2x1,9, brązowe kafle snake'i, brak okna. wszyscy mi mówili, że będzie nora a ja twardo "kaflujemy do samej góry i te bezowe snake'i są be". jak wybierałam drewno na szafkę, to znów moja mama "o matko, ale przecież ona się zleje, taka smutna będzie i w ogóle jaskinia". fakt obecnie glista dodaje temu miejscu koloru, ale nawet jak na ścianie straszyła betonowa wyrwa, w kibelku nie było norowato, ciemno czy ponuro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.04.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 To fakt. Łazieneczka Ci się udała. Nawet z tym brzydactwem wygląda super To może nie będzie i z moją tak źle. Ale moje kafle nie mają połysku. No może taki lekki, satynowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 01.04.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Niestety nie miałam możliwości spotkać się z projektantką, żeby mi naniosła zmiany w projekcie, więc spróbowałam sama coś zadziałać w paincie. Dlatego nie przestaszcie się jakości. To tylko szkic. Napiszcie czy lepszy niż poprzedni? Za Waszą radą zrezygnowałam z ciemnego paska na podłodze. Dodałam natomiast więcej grafitowych płytek. Wydaje mi się, że taka spójność trochę powiększyła łązienkę. Ale czy nie będzie za ciemno? [ATTACH=CONFIG]50792[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]50791[/ATTACH] Jeszcze pojawiła się ta myśl, ale mniej mi się podoba niż ta powyżej: [ATTACH=CONFIG]50790[/ATTACH] Jeśli chodzi o dekor na skośnej ścianie - od samego początku byłam za tym. Natomiast jak go zobaczyłam na wizualizacji w tym miejscu, jakoś nie bardzo mi się to podobało. Nad wanną zdecydowanie lepiej wygląda. W kwestii sufitu podwieszanego - jeszcze pomyślę. Ale uważam, że nad wanną czy prysznicem powinno sie znajdować dobre oświetlenie (ze względow praktycznych), a jeśli nie będzie potrzebne - nie trzeba go włączać. Proszę o opinię. naberia mi sie bardziej podoba ciemna sciana z ciemnym wc - i to nie tylko dlatego ze u siebie przeszlam dokladnie taka sama droge - jasny geberit i ciemna sciana (ok, u Ciebie bylo odwrotnie) - ale ze tez dlatego ze widzialam zdjecia z tak zrobionych szarych plytek gdzie geberit byl w tym drugim odcieniu plytek i innym niz sciana... i nie fajno to wyglada. pozatym kibelek - co tam podkreslac niech sobie cichutko w kacie bedzie. pozatym lustro plus oswietlenie lustra rozjasni ta sciane bedzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts