Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję Kobitki za rady, a szczególnie channel8, ,że się włączyłaś do dyskusji. Pewnie z moim dylematem okna, drzwi, podłoga powinnam się przenieść do innego wątku, ale Wy już jesteście zorientowane w temacie, więc tak migiem zapytam. A więc okna to orzech, takie też będą drzwi wejściowe, do wiatrołapu szklane, podłoga w części wiatrołap, kuchnia, łazienka i sam salon po drzwi do sypialni ma być w szarym gresie i na tej pozostałej części salonu chciałam położyć deskę, i tu nie wiem czy taką jaśniutką prawie białą, czy coś w soczystym drewnie. I co wtedy z drzwiami, jeśli nie białe, to jakie? I schody. Wybór okien mi szyki pokrzyżował, no ale ich już nie zmienię.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No Kochana, to prawie jakbym czytała o swoich wnętrzach :). Z oknami na czas się zorientowałam i pięknym orzechem zdobią jedynie elewację zewnętrzną (od środka są białe). Zarówno Szocik, jak i AniaS79 mają podobne dylematy, więc zajrzyj do nich, ale nie spodziewaj się jednoznacznych odpowiedzi :). U mnie drewno będzie w kolorze dębu (schody, salon, blat w kuchni) :). O drzwiach właśnie pisałam u siebie - zapraszam :)

Może Ci to coś pomoże Aniu, ja zdecydowałam się na jesion (dość jasna podłoga) - i do niego szary gres. Tylko muszę poczekać na deseczkę i z tą deseczką pójdę szukać płytki ;-). Jeżeli już masz upatrzony gres to weź kawałek płytki i przejdź się po sklepach domierzając - jest takie bogactwo kolorów odcieni i faktury, że myślę iż na pewno coś znajdziesz. Moje realizacje za ok. 4 tygodnie, więc później wkleję zdjęcia.

Płytki w łazience już ułożone! :) Brakuje jeszcze masy rzeczy: m.in. fug, lustra, armatury, oświetlenia :) Potrzebuję waszej pomocy- jakie dać fugi na ciemnej ścianie??? Do wyboru jaśmin (płytki Piumetta nie są idealnie białe) i czarne.

http://images40.fotosik.pl/1593/b568fc3c0935c608med.jpg

http://images40.fotosik.pl/1593/a716910aa341e457med.jpg

http://images50.fotosik.pl/1609/7e2928a26c69a5d7med.jpg

Edytowane przez milady
dodanie zdjęć

Witam

Poniżej wizualizacja małej łazienki (1,8 x 1,6m po podłodze) w kilku wariantach, na płytkach paradyża z kolekcji amaltea/purio.

Co wg was tu nie pasuje? Zastanawiam się czy użyc dekorów/mozaiki w graficie czy srebrne.

Czy posadzke zrobic na biało czy grafit.

Jak umiescic lustro? niżej/wyżej, czy może zrobic wyższe.

Który z wariantów wg was jest najlepszy?

orion łazienka amaltea 1.JPG

orion łazienka amaltea 2.JPG

orion łazienka amaltea 3.JPG

orion łazienka amaltea 4.JPG

orion łazienka amaltea 5.JPG

Wizualizacja troche zmienia wyglad płytek szczególnie mozaiki, dla mnie patrzac na żywo na wystawce bardzo podchodzą te grafitowe dekory i grafitowa mozaika, ta mozaika to dekor pocięty w kosteczke w przypadkowym ułożeniu. Zresztą ponizej podaję link do strony producenta.

Na żywo paseczki na dekorze mają srebrną poświate a podkład jest grafitowy lub jasno szary.

Rezygnując z mozaiki nie bardzo moglbym wyłożyc te krągłości przy brodziku czy umywalce, a dekor jest chyba najbardziej ozdobnym elementem tej kolekcji.

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/amaltea-purio

Edytowane przez danielw

Daniel ja bym zwezila lustro tylko do szerokosci pasa mozaiki. Zlikwidowalabym pas mozaiki pod oknem, a za to ulozylabym ja naprzeciw lustra, czyli tam, gdzie jest grzejnik.

----

U mnie na watku zanotowalam przestoj ;(

Czy mozecie tam zerkanac?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204040-Lazienka-OMBLIGO-drugie-podejcie-)/page2

Zalezy mi zwlaszcza na podpowiedzi odnosnie umieszczenia kafelkow przy prysznicu. Czy ktos bylby tak mily i mogl zrobic wizualizacje, PLIZZZZZZZ?

Edytowane przez ombligo777

Daniel,

po pierwsze - dopiero teraz zauważyłam ciemne dekory na tle grzejnika. To już dla mnie zdecydowanie za dużo na tę małą łazienkę. Jak dla mnie wystraczy tylko wyrazisty pas dekoru za lustrem.

po drugie - weszłam na stronę producenta, i tam dopiero widać, że mozaika sama w sobie ma wzorek. I chyba dobrze rozważyłabym mieszanie tak wyrazistego dekoru z taką mozaiką.

Co do zasady preferuję w małych wnętrzach albo jeden mocny akcent kontrastowy na jednej ścianie, albo delikatniej rozłożone mniejsze "plamy" dekorów dekory. Opcja nr 2 to np. łazienka AniGie - wizualizacja na stronie 133. A może Ci się spodoba i Cię zainspiruje?

Podobny układ do Twojego miała też AniaS79, której wizualizacja była kilka stron temu. Zobacz, co ona wymyśliła (oczywiście jeśli jeszcze nie widziałeś) :D Plytki inne, ale może cos sobie podpatrzysz :D

Daniel jak duze jest okno?

Okno dość duże bo 90x150 (jest od strony frontowej, stąd jego wielkość dopasowana do pozostałych na tej scianie aby elewacja dobrze wyglądała).

Geberit z tych niższych bo h= 82 cm. Generalnie ma sie zmiescić pod "płytkoparapetem" ktory ma być na wys 90cm.

Dobra zasłona okna będzie konieczna.

Edytowane przez danielw

Daniel, tak o to mi chodzilo. Domyslilam sie, ze dluzszym lustrem chciales optycznie zwiekszyc lazienke, ale mi osobiscie podoba sie tak, jak wczesniej odpisalam. Rzecz gustu koniec koncow ;)

Aantenka wczeniej za grzejnikiem nie bylo dekorow u Daniela, byly za to pod oknem. Mala zamiana nastapila ;)

ombligo777 Pozostnę przy duzym lustrze a w wolnej chwili stworze znów cos do waszej oceny. Prawdopodobnie za grzejnikiem też zredukuje znacznie ilość dekorów.

A gdybym na podłogę położył jasne płytki? Właśnie co jest lepsze w utrzymaniu czystosci, płytki w bieli czy graficie?

Edytowane przez danielw

Zalezy jaka plytka - struktura i odcien - oraz fuga. Biale plytki nie sa zle tylko zle sa biale fugi (cytat z kolezanki szocik) bo i tak sie robia szare, chyba ze je regularnie i skrupulatnie bedziesz czyscil. Na ciemnej plytce bedzie bardziej widac kurz, siersc, plamy wody. Ale jesli plytka bedzie w mazaje lub z tzw. przecierka (taki lekki poblysk) to plytka bedzie latwiejsza w pielegnacji.

oczywiscie jesli jest to laziena w domu i to jeszcze na parterze, dzie moze sie zdarzyc, ze ktos wbiegnie w butach, to ja osobiscie bardziej jestem za ciemnymi plytkami.

Po wielu różnych próbach najbardziej podchodzi mi to co poniżej, żeby tak nie kontrastowało to poszedłbym jednak w jasne dekory skoro mowicie że za duzo sie dzieje. Tylko na podłodze zostawiłbym jednak ciemne płytki, obawiam się trudnosci z utrzymaniem czystosci przy białych płytkach.

orion łazienka amaltea 19.JPG

orion łazienka amaltea 18.JPG