Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam i zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zaprojektowaniu łazienki. Obserwuję wątek i zauważyłam, że udziela się tutaj sporo osób znających się na rzeczy. Wstępne rozmieszczenie mi odpowiada, czy ktoś z Was mógłby wykonać mi wizualizację ewentualnie doradzić czy coś zmienić, żeby pomieszczenie było funkcjonalne?

1. chciałabym zabudować pralkę blatem, nad pralką umieścić wiszącą szafkę

2. wanna - zastanawiam się czy rozwiązanie wanny z szybą a`la prysznic się sprawdza? a Co myślicie o wannie narożnej? Zmieści się czy nie kombinować?

3. kolorystycznie tonacja brązu i beżu, brązowa szafka i blat, nie wiem czy do tego jasna czy ciemna podłoga? I gdzie umieścić dekor? zakochałam się w tej mozaice http://pliki.dekordia.pl/plytki_-TUBADZIN/-LARDA-1-MOZAIKA-SCIENNA-29-8X27--10168779.jpg

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady.

łazienka rzut.jpg

• 2 weeks później...

Mam problem z naszą łazienką oraz z wc. Tutaj plan obydwu:

lazienka_plan.jpg

Ściany i drzwi są nieruszalne i ze schowka również nie chcę zrezygnować. Te kółka z lewej na dole to rury CO.

Obecnie jest tak (tak, wiem, ciekawe rozwiązanie z tym prysznicem w wc, ale przydatne ;) ):

lazienka_obecny.jpg

Chcę, aby w łazience pojawiło się wc. Mam pralkę ładowaną od przodu wąską (chyba 60x40). Mogę ją wymienić na ładowaną od góry. Komoda i szafka z umywalką są nowe i nie chciałabym ich wymieniać - ostatecznie mogę zrezygnować z komody. Chcę wannę z parawanem, takim składanym na ścianę 80-90 cm (taki z dwóch elementów, żeby za duży nie był) i wanna będzie w obudowie a nie w płytkach (przerabiałam lejące się syfony i nie będę rozwalać później całej łazienki bo syfon cieknie.. )

Mam kilka pomysłów ale z każdym jest coś nie tak:

1) kibelek na wejściu i obok parawanu.. nie jestem przekonana, za bardzo nie można go przesunąć w narożnik, bo będzie przeszkadzać umywalka.

2) Układ jak wyżej tylko wc w narożniku i wanna mogłaby być narożna (może układ by był ładniejszy)

3) Jak wyżej tylko wc na prawej ścianie - chyba najkorzystniej, bo się na ten kibelek nie wchodzi, ale za to robi się korytarz.

lazienka_1-2-3.jpg

4) Chyba wc za bardzo wystaje na wejście do łazienki.

lazienka_4.jpg

5) Tak daleko od pionu chyba nie powinno być wc.

lazienka_5.jpg

W kwestii wc to szukam jak najmniej zajmującego miejsca wc i umywalki. Lepszy będzie stelaż podwieszany narożny, zwykły czy może zwykły kompakt? Małe umywalki, które widziałam są niestety kanciaste i można by przywalić wstając w kibelka - może ktoś coś gdzieś widział małego a zaokrąglonego. Oraz czy można gdzieś zamówić przesuwane drzwi prysznicowe o szerokości np. 50cm?

petryjcz, czy ustawienie sprzętów jest już zaklepane i musi być w tych miejscach, co na projekcie? Bo jeżeli nie, to może byłoby lepiej zamienić stronami prysznic z wc? Wtedy kabina prysznicowa mogłaby być na całą szerokość łazienki. Ciężko byłoby o taki brodzik, ale jeżeli jest taka możliwość to można by zrobić bez brodzika z odpływem na dłuższej ściance. Prysznic odgrodzony stałą szybą. Zabudowę spłuczki wc najlepiej byłoby pociągnąć takę za umywalką i dać duże lustro :) Nie byłoby lepiej? A szary z drewnem nigdy nie jest za nudny ;) Ożywić całość możesz dodatkami :)

1.jpg

4.jpg

Witam

Proszę o pomoc w rozplanowaniu małej łazienki.

W łazience miałaby być wanna z parawanem i panelem prysznicowym. W celu zyskania miejsca na większą pralkę chciałbym zamontować wannę asymetryczną.

Na obrazkach są przykładowe wanny, które znalazłem (na pierwszym są dwie - jedna 14cm od WC, druga 18cm).

Obok umywalki chciałbym zrobić szafkę do sufitu. Tutaj jest wymiar ok 50cm głębokości i 45cm szerokości. Dodatkowo myślę też o szafce nad WC.

Druga opcja nad którą się zastanawiałem to przesunięcie grzejnika nad WC i zrobienie szafki nad pralką. W tedy po drugiej stronie szafka pod umywalką byłaby szersza i na jej całej szerokości lustro. Nie wiem jednak czy to jest w ogóle wykonalne. Grzejnik ma 122cm. Gdybym go przesunął 60cm w lewo to pewnie musiałbym go obniżyć 15cm jeśli się nie mylę. Niestety na chwilę obecną nie wiem na jakiej wysokości jest grzejnik, ale biorąc pod uwagę wysokość pomieszczenia i to, że na planie jest nad pralką to pewnie będzie zawieszony między 90cm a 140cm czyli po przeniesieniu 75cm-125cm co się będzie przy niższym położeniu blokowało ze stelażem.

Łazienka wymiary.jpg

Łazienka Integra.jpg

Łazienka Praktika.jpg

Na wc zostaje ci ok 90-100cm,szafkę się bez problemu otworzy,akurat tutaj myślałam o uchylnym koszu na pranie ukrytym w słupku.Z przeniesieniem wc nie powinno być problemu.Przy drzwiach 80-tkach powinna wejść też pralka 60x60cm,ale w tak małej łazience lepiej ją ukryć pod blatem i dać duże lustro które ją powiększy.Jeśli to wymiary surowej łazienki trzeba doliczyć jeszcze grubość płytek.

Witam! Proszę o pomoc w ułożeniu kafli w łazience.

łaienka projekt.jpg

Układ pozostaje bez zmian. Na ścianie z wanną jest biały grzejnik, którego nie mogę przenieść. Ściana z toaletą w całości zabudowana na wysoki połysk. Szafka na umywalkę również biały połysk.

Wybrałam następującą serie płytek:

plytki epoxy gray mat 2.jpgpłytki białe.jpg

Oto moja inspiracja:

wczesniejszy projekt.jpg

Na początku ułożenie kafli miało być tak jak tutaj. Mozaika na ścianie z umywalką i wannie. Na podłodze kafle epoxy gray mat 2 90x45. Reszta białe kafle.

Niestety wszystko się zmieniło gdy zobaczyłam na żywo mozaikę epoxy gray mat 2, która jest dość duża (30x30 - 9kostek). Moimz zdaniem będzie to wyglądało niezbyt dobrze ;/

Mam w związku z tym dwa pomysły:

1. Sciana ze zlewem, wanna i podłoga szara (kafle epoxy gray mat 2 - 45x90) reszta biała

2. Sciana ze zlewem szara do wanny szara, reszta ścian biała, podłoga szara, wanna szara lub biała.

Jeśli by ktoś mógł zrobić wizualizację to bym była mega wdzięczna :D

łaienka sciana zlew.jpg

Proszę o pomoc w doborze płytek do mojej łazienki.

Plan jest już wykonany i widoczny poniżej.

Płytki do wysokości 120cm - za prysznicem do wysokości drzwi prysznicowych.

Wstępny pomysł:

- płytki białe strukturalne na wszystkie ściany, 30 x 60 w poziomie

- podłoga, obudowa wanny i ściana za prysznicem - szary, może na wysoki pomysł - 60x60

Mam w związku z tym kilka pytań i próśb o rady:

- w jakim programiku mogę sobie to bardziej zwizualizować?

- reszta ścian powyżej płytek na biało

- co sądzicie o takim doborze kolorów,

- jakie płytki strukturalne i podłogowe polecacie (na wysoki połysk)

Z góry dziękujęlaz_szara1.jpglaz_szara2.jpg za wszystkie opinie.

Proszę o pomoc w doborze płytek do mojej łazienki.

Plan jest już wykonany i widoczny poniżej.

Płytki do wysokości 120cm - za prysznicem do wysokości drzwi prysznicowych.

Wstępny pomysł:

- płytki białe strukturalne na wszystkie ściany, 30 x 60 w poziomie

- podłoga, obudowa wanny i ściana za prysznicem - szary, może na wysoki pomysł - 60x60

Mam w związku z tym kilka pytań i próśb o rady:

- w jakim programiku mogę sobie to bardziej zwizualizować?

- reszta ścian powyżej płytek na biało

- co sądzicie o takim doborze kolorów,

- jakie płytki strukturalne i podłogowe polecacie (na wysoki połysk)

Z góry dziękuję[ATTACH=CONFIG]365907[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]365908[/ATTACH] za wszystkie opinie.

Na ścianie z drzwiami można nawet nie płytkować.

Grzejnik drabinkowy lepiej będzie wyglądał pomiędzy prysznicem a umywalkami (będzie t też bardziej praktyczne rozwiązanie).

A co będzie w dziurze za wanną (tam gdzie teraz jest drabinka)?

Morzesz wrzucić rysunek ściany z umywalkami? Ewentualnie jeszcze rzut z wymiarami.

Witam,

widzę tu same mądre głowy, a ja po dzisiejszym dniu już mądry nie jestem. Mam małą łazienkę (7,04m2) i chcę w niej zmieścić:

-WC

-wanna

-prysznic

-pralka

-umywalka

Mam kilka opcji, ale nie chcę nic sugerować, może ktoś coś lepszego wymyśli. Nie chodzi mi o gotowy projekt, tylko o rozmieszczenie poszczególnych elementów.

Wymiary podane to gołe ściany po tynkowaniu, a odpływy mogą być z każdego miejsca, czyli jest pole do popisu.

Parapet na 90cm, okno wysokie na 125 jeżeli to ważne.

Wymiary podaję w załączniku. :)

ŁAZIENKA.jpg