truthful 04.05.2017 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Z łazienką na parterze się uporałam, czas na poddasze, która wersja będzie lepsza? Wymiary łazienki 300x330 (w najszerszym miejscu 400x330) skos po stronie wanny, na całej długości ściany. czy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 ja wiem że główne zasady projektowania zalecają by sedes nie był na wprost drzwi, ale tu aż się prosi o wannę pod oknem Ta łazienka jest naprawdę duża. Może sprzętami wyjść bardziej na środek ? Może ukryć sedes za niską ścianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truthful 05.05.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Rozrysowując koncepcje,też nasunęło mi się aby umieścić sedes na wprost wejścia, a wannę pod oknem. Wolałabym jednak uniknąć tego rozwiązania, właśnie ze względów wizualnych.Elfir, gdzie umieściłabyś tą ściankę? Długo nad tym siedziałam, ale nie mam pomysłu jak inaczej rozlokować sprzęty:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Wanna na moim rysunku jest większa, przynajmniej 160x80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truthful 05.05.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Na telefonie nie mogę otworzyć załącznika, spróbuję wieczorem na komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 05.05.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 truthful, a jak nisko schodzi ten skos w łazience, tzn. jak wysoka jest ścianka kolankowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truthful 05.05.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Zmierzyłam dzisiaj łazienkę na gruncie i okazało się, że rzeczywistość odbiega nieco od projektu, wymiary, które wcześniej podałam wynikały z projektu (dom nie był przez nas budowany, kupiliśmy w stanie surowym). Poniżej zamieszczam rzeczywiste wymiary. wysokość ściny kolankowej - 145 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truthful 05.05.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Wnęka, w której architekt zaplanował prysznic została powiększona. Pomyślałam, że można by było umieścić tam sedes + bidet. Prysznic usytuowałabym wtedy przy kominie - jednak mąż jest niechętny tej opcji. Jest dość wysoki i obawia się, że prysznic pod skosem będzie niewygodny. Wariant 1 to inspiracja pomysłem Elfir, jednak zależy mi by umywalka była przy prostej ścianie, podoba mi się gdy ściana nad umywalka jest na całej długości wyłożona lustrem. Poza tym,zastanawiam się czy sedes i bidet w rogu pod skosem będzie wygodny w użytkowaniu. Oba warianty wymagają przesunięcia drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truthful 05.05.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No i moja pierwotna propozycja, nieco zmodyfikowana w związku ze zmianą wymiarów. Tutaj również trzeba by było przesunąć drzwi, powstaje pytanie gdzie ulokować grzejnik. Co myślicie o tych koncepcjach? Może macie jakieś inne propozycje usytuowania sprzętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomtom81 25.06.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Witam, Planuję przystosować pomieszczenie na własną rękę pod łazienkę dla osoby niepełnosprawnej (poruszającej się na wózku). Poniżej wstępne rozplanowanie armatury. W rogu ma być brodzik najazdowy, obok wanna z hydromasażem (wanna już jest więc nie chciałbym musieć jej przemieszczać), obok toaleta z uchwytami. Będę Wam wdzięczny za sugestie i komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 25.06.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Planuję przystosować pomieszczenie na własną rękę pod łazienkę dla osoby niepełnosprawnej (poruszającej się na wózku). Poniżej wstępne rozplanowanie armatury.[ATTACH=CONFIG]391814[/ATTACH] W rogu ma być brodzik najazdowy, obok wanna z hydromasażem (wanna już jest więc nie chciałbym musieć jej przemieszczać), obok toaleta z uchwytami. Będę Wam wdzięczny za sugestie i komentarze. Pozdrawiam Drzwi łazienki: - minimum 90 cm (czyli otwór w ścianie na drzwi min. 100 cm) - otwierane na zewnątrz Podłoga: - płytki antypoślizgowe - brak mat i dywaników WC: - wysokość górnej krawędzi muszli ok. 48 cm od podłogi (przyjmuje się wys. 45-50 cm od podłogi) - powinno mieć z boku miejsce dojazdowe, aby móc tam podjechać i z wózka przemieścić się na sedes Umywalka: - szerokość min. 60 cm - umocowana na takiej wysokości aby można wjechać pod nią wózkiem - najlepsza będzie specjalna dla osób niepełnosprawnych (wycięta z przodu) Prysznic: - półka do siedzenia lub składane na ścianę siedzisko - min. 90 x 90 cm ale jak najbardziej otwarta Ja umywalkę dałabym na ścianie o dł. 193 cm, wannę wzdłuż ściany 220 cm, wc pod oknem. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 drzwi do łazienki starczą 80-tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 02.07.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Mam do remontu łazienkę i WC w bloku... WC o wymiarach 0,8X1,14 Szału nie ma.. zastanawiam się nad zlikwidowaniem umywalki, ale też jest ona potrzebna, są takie ma 25X45 np. http://www.kolo.com.pl/produkty/umywalki-i-postumenty/umywalki-asymetryczne/umywalka-prostokatna-nova-pro-45-cm-z-otworem-po-lewej-stronie-z-przelewem/13078/ Za kompaktem na dzień dzisiejszy jest jakaś półka... pytam byłego właściciele co to za kwiatek? nie potrafił odpowiedzieć, nie pamiętał już, ale w związku z tym odjechał od ściany jakieś 20 kilka cm... co skutkowało za mało miejsca w WC... Planuję dać system podtynkowy... i miskę wiszącą. Jak i czy umieścić umywalkę? Jakie dać kafelki (chodzi mi o format, bo kolor biały, ale czy mat, satyna czy błyszczący) i na jaką wysokość? do wysokości systemu podtynkowego, który system jest teraz dobry? Podłoga w połowie mieszkania( łazienka, WC, kuchnia i przedpokój będzie w tych samych kafelkach) będzie jasna w ciepłym odcieniu szarości, ale takim jaśniejszym niż gołąbek. Łazienka... Wymiary 1,95X146 Co zrobić wanna 140cm, czy prysznic, jeśli tak to jak to poukładać... Kafelki ... białe, tu też nie wiem jaki format i czy mat czy połysk... Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Nie wyobrażam sobie sedesu bez umywalki. Właściciele rak nie myją po skorzystaniu z toalety? Zakładają chodzenie z brudnymi rękoma do łazienki obok?Przecież chociażby wkładając tampon uwala się ręce krwią. Jak w domu nie ma małych dzieci to chyba lepszy prysznic. Może warto pomyśleć jednak o połączeniu łazienki z wc by stworzyć przestronniejsze wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 02.07.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Witam, powiedzcie proszę jak wygląda w praktyce wanna 160x90cm vs. 170x110cm? Miejsce na większą też by się znalazło (łazienka 11m2), ale czy wanna asymetryczna 160x90cm nie jest w sama raz pod względem ekonomicznym, tzn. zużycie wody itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 ja mam wannę 160x80 i jest tak w sam raz by wyprostować nogi na półleżąc, nieco wygodniejsza byłaby 170 cm.W 180 mogłabym się cała zanurzyć, bo mam 172 cm wzrostu. Ale wanna to nie basen, żeby w niej nurkować. Chyba, że ktoś zakłada dwuosobową (wówczas odpływ wody na środku!). Na dodatek trzeba brać pod uwagę, że napełnienie wanny trochę kosztuje, a im większa, tym większa pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 02.07.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 a z innej beczki, czy w wannie 160x90cm można raz na ruski miesiąc przytulić się i poodpoczywać we dwoje? Nie chodzi o wielką wygodę i jakieś figle, ale po prostu o taką ewentualność -da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 02.07.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Na razie mieszkanie pod wynajem, docelowo może dla syna... Nie wiem jak to by było z rozwaleniem muru, bo muszę mieć zgody z UM, nadzoru budowlanego., SM i projekt... Tak jakoś mi pan z SM mówił kilka dni temu, mnie się pozwoleń odechciało, ... i w/g mnie lepsze jest osobne WC, choć to to jest bżdzinka a nie WC..Wanna chyba by musiała być 140.. maleńka... za to tańsza bo ok 200zł...Powierzchnia położyła mnie na łopatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 03.07.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Arnika, umywalka w toalecie jest konieczna, jest sporo małych umywalek w sklepach, więc na pewno coś znajdziesz, do umycia rąk w zupełności wystarczają, lepsza "ciasnota" z umywalką, niż "przestrzeń" bez niej Kafle dałabym matowe, możliwie duże, prostokątne, poziomo, do wysokosci geberitu, tylko na ścianie z geberitem i umywalką. Na ścianie z umywalką nad kafelkami dałabym lustro. łazienka - przy takich wymiarach moim zdaniem prysznic jest bez sensu. Zostawiając układ sprzętów taki jak masz teraz, mieści się wszystko, przy umywalce masz miejsce, tym bardziej, że umywalkę możesz trochę nadwiesić nad wanną. Jeśli zrobisz kabinę, to automatycznie zmniejszasz przestrzeń przy umywalce, bo masz ścianę kabiny, do tego wanna ma szerokość 70 cm, a najmniejsza kabina 80. Można zrobić kabinę i pralkę dać na ścianie na wprost wejścia, ale żeby to funkcjonalnie rozwiązać, potrzebne byłyby rozwiązania niestandardowe, a więc droższe. Jeśli mieszkanie na wynajem, to najlepiej sprawdzi się wanna z podwieszanym prysznicem/sluchawką i przesłoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 a z innej beczki, czy w wannie 160x90cm można raz na ruski miesiąc przytulić się i poodpoczywać we dwoje? Nie chodzi o wielką wygodę i jakieś figle, ale po prostu o taką ewentualność -da radę? nie. Chyba, że jakieś wyjątkowo szczupłe osoby co mają po 45cm szerokości bioder. Chyba, że mają siedzieć jedna przed drugą, to wtedy wanna może być ciut węższa, ale dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts