Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja wiem że główne zasady projektowania zalecają by sedes nie był na wprost drzwi, ale tu aż się prosi o wannę pod oknem :)

Ta łazienka jest naprawdę duża. Może sprzętami wyjść bardziej na środek ? Może ukryć sedes za niską ścianką?

Rozrysowując koncepcje,też nasunęło mi się aby umieścić sedes na wprost wejścia, a wannę pod oknem. Wolałabym jednak uniknąć tego rozwiązania, właśnie ze względów wizualnych.

Elfir, gdzie umieściłabyś tą ściankę? Długo nad tym siedziałam, ale nie mam pomysłu jak inaczej rozlokować sprzęty:-/

Zmierzyłam dzisiaj łazienkę na gruncie i okazało się, że rzeczywistość odbiega nieco od projektu, wymiary, które wcześniej podałam wynikały z projektu (dom nie był przez nas budowany, kupiliśmy w stanie surowym). Poniżej zamieszczam rzeczywiste wymiary.

wysokość ściny kolankowej - 145 cm

łazienka wymiary B.jpg

Wnęka, w której architekt zaplanował prysznic została powiększona. Pomyślałam, że można by było umieścić tam sedes + bidet. Prysznic usytuowałabym wtedy przy kominie - jednak mąż jest niechętny tej opcji. Jest dość wysoki i obawia się, że prysznic pod skosem będzie niewygodny.

Wariant 1 to inspiracja pomysłem Elfir, jednak zależy mi by umywalka była przy prostej ścianie, podoba mi się gdy ściana nad umywalka jest na całej długości wyłożona lustrem. Poza tym,zastanawiam się czy sedes i bidet w rogu pod skosem będzie wygodny w użytkowaniu.

Oba warianty wymagają przesunięcia drzwi.

łazienka wariant 1&2 B.jpg

• 1 month później...

Witam,

Planuję przystosować pomieszczenie na własną rękę pod łazienkę dla osoby niepełnosprawnej (poruszającej się na wózku). Poniżej wstępne rozplanowanie armatury.laz.JPG

W rogu ma być brodzik najazdowy, obok wanna z hydromasażem (wanna już jest więc nie chciałbym musieć jej przemieszczać), obok toaleta z uchwytami.

Będę Wam wdzięczny za sugestie i komentarze.

Pozdrawiam

Witam,

Planuję przystosować pomieszczenie na własną rękę pod łazienkę dla osoby niepełnosprawnej (poruszającej się na wózku). Poniżej wstępne rozplanowanie armatury.[ATTACH=CONFIG]391814[/ATTACH]

W rogu ma być brodzik najazdowy, obok wanna z hydromasażem (wanna już jest więc nie chciałbym musieć jej przemieszczać), obok toaleta z uchwytami.

Będę Wam wdzięczny za sugestie i komentarze.

Pozdrawiam

Drzwi łazienki:

- minimum 90 cm (czyli otwór w ścianie na drzwi min. 100 cm)

- otwierane na zewnątrz

Podłoga:

- płytki antypoślizgowe

- brak mat i dywaników

WC:

- wysokość górnej krawędzi muszli ok. 48 cm od podłogi (przyjmuje się wys. 45-50 cm od podłogi)

- powinno mieć z boku miejsce dojazdowe, aby móc tam podjechać i z wózka przemieścić się na sedes

łazienka dla niepełnosprawnych1.jpg

Umywalka:

- szerokość min. 60 cm

- umocowana na takiej wysokości aby można wjechać pod nią wózkiem

- najlepsza będzie specjalna dla osób niepełnosprawnych (wycięta z przodu)

łazienka dla niepełnosprawnych_umywalka.jpg

Prysznic:

- półka do siedzenia lub składane na ścianę siedzisko

- min. 90 x 90 cm ale jak najbardziej otwarta

łazienka dla niepełnosprawnych2.jpg

Ja umywalkę dałabym na ścianie o dł. 193 cm, wannę wzdłuż ściany 220 cm, wc pod oknem.

Edytowane przez moniss

Mam do remontu łazienkę i WC w bloku...

IMG_4983.jpg

WC o wymiarach 0,8X1,14

Szału nie ma.. zastanawiam się nad zlikwidowaniem umywalki, ale też jest ona potrzebna, są takie ma 25X45 np. http://www.kolo.com.pl/produkty/umywalki-i-postumenty/umywalki-asymetryczne/umywalka-prostokatna-nova-pro-45-cm-z-otworem-po-lewej-stronie-z-przelewem/13078/

Za kompaktem na dzień dzisiejszy jest jakaś półka... pytam byłego właściciele co to za kwiatek? nie potrafił odpowiedzieć, nie pamiętał już, ale w związku z tym odjechał od ściany jakieś 20 kilka cm... co skutkowało za mało miejsca w WC...

Planuję dać system podtynkowy... i miskę wiszącą.

Jak i czy umieścić umywalkę?

Jakie dać kafelki (chodzi mi o format, bo kolor biały, ale czy mat, satyna czy błyszczący) i na jaką wysokość? do wysokości systemu podtynkowego, który system jest teraz dobry?

Podłoga w połowie mieszkania( łazienka, WC, kuchnia i przedpokój będzie w tych samych kafelkach) będzie jasna w ciepłym odcieniu szarości, ale takim jaśniejszym niż gołąbek.

Łazienka...

IMG_4990.jpg

IMG_4991.JPG

IMG_4992.jpg

Wymiary 1,95X146

Co zrobić wanna 140cm, czy prysznic, jeśli tak to jak to poukładać...

Kafelki ... białe, tu też nie wiem jaki format i czy mat czy połysk...

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi :)

Nie wyobrażam sobie sedesu bez umywalki. Właściciele rak nie myją po skorzystaniu z toalety? Zakładają chodzenie z brudnymi rękoma do łazienki obok?

Przecież chociażby wkładając tampon uwala się ręce krwią.

Jak w domu nie ma małych dzieci to chyba lepszy prysznic.

Może warto pomyśleć jednak o połączeniu łazienki z wc by stworzyć przestronniejsze wnętrze?

ja mam wannę 160x80 i jest tak w sam raz by wyprostować nogi na półleżąc, nieco wygodniejsza byłaby 170 cm.

W 180 mogłabym się cała zanurzyć, bo mam 172 cm wzrostu. Ale wanna to nie basen, żeby w niej nurkować. Chyba, że ktoś zakłada dwuosobową (wówczas odpływ wody na środku!).

Na dodatek trzeba brać pod uwagę, że napełnienie wanny trochę kosztuje, a im większa, tym większa pojemność.

Na razie mieszkanie pod wynajem, docelowo może dla syna...

Nie wiem jak to by było z rozwaleniem muru, bo muszę mieć zgody z UM, nadzoru budowlanego., SM i projekt...

Tak jakoś mi pan z SM mówił kilka dni temu, mnie się pozwoleń odechciało, ... i w/g mnie lepsze jest osobne WC, choć to to jest bżdzinka a nie WC..

Wanna chyba by musiała być 140.. maleńka... za to tańsza bo ok 200zł...

Powierzchnia położyła mnie na łopatki...

Arnika, umywalka w toalecie jest konieczna, jest sporo małych umywalek w sklepach, więc na pewno coś znajdziesz, do umycia rąk w zupełności wystarczają, lepsza "ciasnota" z umywalką, niż "przestrzeń" bez niej :) Kafle dałabym matowe, możliwie duże, prostokątne, poziomo, do wysokosci geberitu, tylko na ścianie z geberitem i umywalką. Na ścianie z umywalką nad kafelkami dałabym lustro.

łazienka - przy takich wymiarach moim zdaniem prysznic jest bez sensu. Zostawiając układ sprzętów taki jak masz teraz, mieści się wszystko, przy umywalce masz miejsce, tym bardziej, że umywalkę możesz trochę nadwiesić nad wanną. Jeśli zrobisz kabinę, to automatycznie zmniejszasz przestrzeń przy umywalce, bo masz ścianę kabiny, do tego wanna ma szerokość 70 cm, a najmniejsza kabina 80.

Można zrobić kabinę i pralkę dać na ścianie na wprost wejścia, ale żeby to funkcjonalnie rozwiązać, potrzebne byłyby rozwiązania niestandardowe, a więc droższe. Jeśli mieszkanie na wynajem, to najlepiej sprawdzi się wanna z podwieszanym prysznicem/sluchawką i przesłoną.

:) a z innej beczki, czy w wannie 160x90cm można raz na ruski miesiąc ;) przytulić się i poodpoczywać we dwoje? Nie chodzi o wielką wygodę i jakieś figle, ale po prostu o taką ewentualność -da radę?

nie. Chyba, że jakieś wyjątkowo szczupłe osoby co mają po 45cm szerokości bioder.

Chyba, że mają siedzieć jedna przed drugą, to wtedy wanna może być ciut węższa, ale dłuższa.