Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam zapytanie natury technicznej. W załączniku zdjęcie ze ścianą. Płytki ścienne 25 x 75 cm

Wymyślone zostało, że na ścianie robimy układ z płytek i mam problem z docinkami.

[ATTACH=CONFIG]409079[/ATTACH]

Z układu wynika, że:

1. Tniemy pierwszą (1) płytkę na 43 cm - jest to płytka gładka - tu nie ma problemu - dajemy odciętą stroną do ściany w narożnik

2. Druga (2) i trzecia (3) płytka - płytki ze strukturą - dokładnie Paradyż Daikiri Wood Brown, mają być za umywalką, płytki ażeby było symetrycznie będą cięte obie i będą miały po 60 cm.

3. Kolejno idzie cała (4) 75 cm gładka i potem docinka (5) 57 cm (tu nie ma problemu bo dociętą częścią idzie do ściany)

Największy problem to dwie płytki ze strukturą po 60 cm, obie są cięte, co daje że będzie krawędź cięta w ciągu płytek, pytanie jest teraz, czy jest to możliwe do wykonania tj. jak mamy płytkę ciętą krawędzią do ściany w narożniku to jej nie widać, tu mamy w ciągu płytki cięte. Czy Będzie to wyglądać estetycznie? Płytki dodatkowo są strukturalne - czy po ich przecięciu nie będzie problemu z ich ułożeniem? Tj. płytki przy krawędziach są gładkie, po docince może wyjść, że jest środek górki. Co prawda możemy je ułożyć docinanymi krawędziami do siebie i powinny pasować (czyli płytki 2 i 3 obracamy odciętymi krawędziami do siebie).

Układ wynika z mebli tj. na części gładkiej (43 cm) będzie słupek wysoki, potem podwójna umywalka 2x60 potem znowu słupek wysoki 40 cm, ściana szklana i prysznic.

Nie przeszkadza nam, że na tej ścianie z racji docinek fugi pionowe ze ściany nie trafiają w fugi podłogi (płytki podłogowe 75 x 75) - z racji słupków i szafki pod umywalkę, nie będzie tego w ogóle widać.

Pytanie jest też odnośnie docinki. Ogólnie bez fug, wychodzi mi, że na dole (zaczynając całą płytką od góry) wychodzi docinka 9 cm, z fugami zostaje nam 7 cm. Czy w tym przypadku nie wypadałoby przesunąć całości troszkę do góry i u góry zrobić mniej więcej pół płytki i na dole pół płytki?

Witam

Wstępny projekt łazienki z pralnią co sądzicie o takim ustawieniu.

1 Łazienka ze skosem na ścianie pralni i prysznica na wysokości 1.40

2 Na ścianie z umywalką komin wystający za drzwiami na 15cm i szeroki na 1m i dlatego taka półka.

3 wentylacja grawitacyjna.

4 Pinów kanalizacyjnych brak, na parterze takie samo pomieszczenie(sypialni dla gości) i piwnica.

5 rodzinka 2+3 to druga łazienka

bcff7deae7213de8.jpg

04e507b0c7a0d34e.jpg

vi7o

Może to jeszcze pomoże rozwiać wątpliwości

http://anasthadesign.com/wp-content/uploads/2013/03/porada1a.jpg

http://www.sztuka-wnetrza.pl/galleries/thumbs/fit_in_900x600/rozmieszczenieurzadzenlazienka.jpg

A jaka musi być odległość od rogu WC, pisuar? Potem mam drzwi. Czy lepiej pisuar, WC, drzwi?

Proszę o opinie o dwóch łazienkach. Po świętach muszę być pewna rozstawienia sprzętów.

Na początek dolna łazienka

3020 x 2100.

Chcę uniknąć szyb pod prysznicem. Lubię mieć czysto, ale nie lubię sprzątać. Dlatego chcę zbudować ściankę na około 2 m wysokości , sufit na około 2,80m

Wejście pod prysznic około 80cm. Szerokość pod prysznicem 90cm na te 3,02 m dugości. Pozostawiam sobie opcję dołożenia drzwi szklanych, ale generalnie jestem na NIE. Pod prysznicem odpływ liniowy i dobudowane siedzisko.

Chciałam upchnąć pisuar, ale chyba nie mam gdzie.

lazienka1.jpg

lazienka2.jpg

lazienka3.jpg

lazienka4.jpg

lazienka5.jpg

W całości domu ogrzewanie podłogowe, więc zastanawiam się czy grzejnik drabinkowy w ogóle robić, jeśli tak, czy nie lepiej na prąd.

Projekt zrobiony w planerze IKEA, więc nie wszystko mogę wstawić. Kolorystyka kafelek dopiero będzie, ale generalnie kafle drewnopodobne na podłodze, na ścianie biel i szarość.

Wyraźcie proszę swoje opinie

Dzięki

lazienka1.jpg

lazienka2.jpg

Edytowane przez wspolpraca

I teraz górna łazienka 3007x3647 przed kafelkami.

Zrobione znowu w planerze IKEA, a ten prysznic to otwarta wanna narożna. Bez szyb. Ewentualnie będą zasłony prysznicowe.

Biała plama to początek skosu, bo to poddasze użytkowe. Nie da się tego pokazać w planerze. Te ciemne słupy to komin i belka, która wychodzi poza tynki.

lazienka6.jpglazienka7.jpglazienka8.jpg

Mam pytanie, czy kibelek i bidet zrobić na prostej ścianie z kominem i skos będzie nad głową, tylko nad bidetem, jak na obrazkach wyżej?

Czy lepiej obydwie rzeczy pod skosem , jak obrazki niżej?

lazienka9.jpglazienka10.jpg

Czy w ogóle dać sobie spokój z nadmiarem sprzętu i zrobić tylko wc?

• 3 weeks później...

Dziękuję za pomoc przy górnej łazience, wasze porady zostały wdrożone i teraz wygląda to tak jak być powinno :wiggle: :D

Teraz prosiłbym o poradę z dolną toaletą, w której ma znaleźć się pralka, suszarka, piec gazowy, wc oraz umywalka. Ja zaprojektowałem tak jak w załącznikach poniżej ale zastanawiam się czy w tym projekcie nie ma żadnych wad oraz czy w łazience lewa strona nie będzie zbyt przytłaczająca jeśli wc z piecem oraz pralke z suszarką zabudowałbym meblami :)

Co sądzicie?

Z góry dziękuję Wam za pomoc i dobre rady :)

2018-04-01 08_14_33-Kazaplan.jpg

2018-04-01 08_19_59-Kazaplan.jpg

Drzwiczki suszarek przeważnie chyba są zamocowane na takiej wysokości że wypadają poniżej umywalki a syfon umywalki też nie powinien przeszkadzać o ile będzie w odpowiedniej odległości. Oczywiście trzeba wszystko wymierzyć - głębokość suszarki z uwzględnieniem ewentualnego odstępu od ściany z tyłu, średnica drzwiczek i wysokość ich zamontowania, wysokość umywalki i poziom na jakim zostanie zamontowana (standardowo górna krawędź na wysokości 85 cm ale można dodać te 5cm), punkt wyprowadzenia odpływu umywalki(syfon) itp.

wc-1Cc.jpg

Dzięki za uwagi Elfir :)

1. z jakiego powodu? są rośliny, które lubią słabe światło i wilgotność - np skrzydłokwiat. w łazience mam 2 okna, balkonowe i dachowe więc ciemno nie będzie

2. rozważamy tez grafit, ale wtedy grzejnik tez musi być taki sam

3. lampy faktycznie pewnie będą inne, choćby dlatego że kable sa wypuszczone nad lustrem. ale makijaż żona będzie robić raczej w toaletce w sypialni, teraz robi przy biurku przed małym lusterkiem :) gorzej z goleniem, bo ja się przy toaletce nie ogolę :)

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w zaplanowaniu rozmieszczenia urządzeń w mojej łazience - budynek jest w trakcie budowy.. Zamierzalam zamiast wanny mieć prysznic (bez brodzika), ale nie umiem rozmieścić tych urządzeń.

Wydawało mi się , że prysznic w miejscu wanny (150x70) byłby fajny, ale głębokość prysznica 70cm to jednak dość mało.

lazienka1.jpg