Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Radziopołudniowa jeśli pomalujesz ścianę Beckersem, to farba do włosów zejdzie z niej lepiej niż z fug między płytkami :)

A projekt Netki Ci się nie podoba? Możnaby tak właśnie, tylko miast niebieskiego dać turkus. Ślicznie wyszło.

Fistaszkowa łazienka bardzo ładna, ale faktycznie troszkę malo miejsca przy wc (aż sprawdzę ile u mnie wyjdzie, bo też mam ciasno). A może umiejscowienie umywalki na ścianie prostopadłej załatwiłoby sprawę? (i wtedy szafeczka nad wc już na całą szerokość zabudowy, a lustro na całą prostopadłą ścianę z umywalką np.) Nie wiem jak tam u Ciebie wygląda cała łazienka i gdzie masz grzejnik.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyznaję się, wizualizację robiłam " na oko" i chyba przesadziłam z szerokością umywalki i szafki pod nią, a tak naprawdę łazienka ma długość 223cm, ta ścianka na której jest umywalka ma 68 cm, ta na której, jest wc również 68 cm, rzuty wklęję w poniedziałek jeśli pozwolicie, bo zostawiłam w pracy. I to jest właśnie ograniczenie programiku PRO 100 wersja demo (nie można zapisac projektu i do niego wrócić w programie, ja robię zrzuty ekranu). Dzięki za odzew :)

Fistaszku ciasno bedzie przy tym kibelku - sama muszla to ok 35cm - po bokach zostaje ci więc ok 15-16cm.

Julianna nawet nie wiesz jak jestem ci wdzięczna za poświęcony czas nad moją łazieneczką/kliteczką.

Oczywiście pierwszy projekt jest w moim stylu, napisz mi proszę co to są za płyteczki.

Z tego co widzę dwie sciany są w kaflach a reszta do malowania tak? Nie ukrywam, że całość będziemy kafelkować nie wyobrażam sobie zmywać np. farbę do włosów z pomalowanych ścian :D

Cieszę się, że pomogłam :). Cała łazienka jest "wykafelkowana", ale na ujęciach tego nie widać. Teraz wrzucę mam nadzieję wyraźniejsze. Zmieniłam kafle na podłodze, ale to ta sama seria tylko inny rozmiar :).

Kafle trzeba zobaczyć na żywo, bo monitor z pewnością coś niecoś przekłamuje.

Podaję szczegóły:

Podłoga i ściana za geberitem oraz listwa na gebericie - Palette Blue

Mozaika na ścianie z lustrem - CYDONIA bianco/silver

Pozostałe ściany CYDONIA BIANCO (powyższy link)

radzio2.jpg

radzio1.jpg

radzio3.jpg

radzio.jpg

Witam :)

Oceńcie mój projekt łazienki (wykonany przez sklep z łazienkami). Łazienka ma 11,92 m2. Ma trochę dziwny kształt, bo z tego pomieszczenia została wydzielona pralnia. na zdjęciu z drzwiami po prawej stronie będzie wejscie do pralni (nie zostaly narysowane). Okna i drzwi orzech. Prysznic (90x90) będzie inny, praktycznie cały ze szkła, bez tych srebnych okuć dookoła. Umywalka 90, wanna 160x70. Wanna narysowana przypadkowa (będzie prostokątna w środku), tak samo wc (będzie roca gap).

Zalezy mi na ocenie układu płytek, sprzety muszą zostać na swoim miejscu. Płytki to Pilch Kaleydos. Białe i czarne ściany plus szara podłoga.

Parę rzeczy w tym projekcie mi niestety nie gra. napiszę o swoich przemysleniach, ale jestem otwarta na wszelkie propozycje.

1. Mam bardzo mieszane uczucia co do podłogi. Wolałabym chyba jednolitą, ale czy na takiej powierzchni nie wyjdzie to mdło?

2. Ściana z drzwiami plus z wejściem do pralni zostawiłabym bez płytek. Chyba leżej to będzie wtedy wyglądać.

3. Przy umywalce i przy wannie jest pionowy pas czarnych płytek (podstawowych i dekorów, mam nadzieję,ze bedzie widać dekory) a przy prysznicu jest poziomo. Jakoś mi to nie gra, ale nie wiem czy słusznie.

4. Grzejnika nie będzie na razie. chciałam zeby pani wskazała miejsce, gdzie go umieścić w razie potrzeby ;) Jeśli się zdecydujemy na elektryczny grzejnik to na pewno byłby mniejszy.

To takie głowne przemyślenia, choć mogłam on czymś zapomnieć :)

Chcę,żeby bylo prosto (dlatego brak półeczek, podwieszanych sufitów i mnóstwa dekorów),ale nie chcę też żeby było nudno i bez wyrazu..:rolleyes:

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.

http://img100.imageshack.us/img100/6177/89056979.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/5995/27514591.jpg

http://img525.imageshack.us/img525/6716/53779818.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/4078/88033286.jpg

http://img688.imageshack.us/img688/3236/83370078.jpg

http://img99.imageshack.us/img99/6082/19671883.jpg

Edytowane przez rutinowa żona

U mnie kafle wyglądają na beżowo/kremowo brązowe :).

Jak rozumiem kwiatki są na szybie? Planujecie taką kabinę, czy to tylko taki przykład?

Mnie nawet podoba się ten podział kolorami na podłodze przechodzący na ścianę nad wanną :). Choć chyba lepiej wyglądałaby tak "ubrana" kabina (gdyby stała w miejscu wanny). :)

Ten pas dekoru to ta kafla?

http://www.pilch.pl/pub/admin/uploads/kolekcja_-_plytki/kaleydos/bsc/inserto-kalejdos-3-czarnyb.jpg

O co chodzi z fugami? na podłodze będą białe, na ścianie z oknami ciemne, a na ścianie z umywalką jasne?

Pomyślałabym o zmianie w okolicy umywalki - ten słupek jest taki wciśnięty i nie będzie raczej wygodny. Może lepiej zrobić większą zabudowę pod umywalką?

Po kolei :) :

Na moim kompie kolor taki jaki powinien, ale u znajomych rzeczywiście też wyglądał na kremowo- brązowy :)

Tak, kwiatki są na szybie,ale jak pisałam na początku, tylko w projekcie. Planujemy taką kabinę

http://www.eprysznic.pl/_var/gfx/4149f003652832b206681b8b263022db_4.jpg

Tak, to ten dekor. Przy wannie jest jeszcze taka sama listwa. Przy umywalce i na obudowie wc jest taka mozaika

http://www.pilch.pl/pub/admin/uploads/kolekcja_-_plytki/kaleydos/bsc/mozaika-kaleydos-16_1-czarnyb.jpg

Bardzo mi się podoba, ale zastanawiam się czy przy tej ilości kolorów (biały, szary, czarny i orzechowa stolarka) nie pozostać przy tym dekorze, który wkleiłaś. Ewentualnie pokombinować z kolorem (czyli biały ze srebnymi kuleczkami).

A przy tym ustawieniu wanny i prysznica zostawilabyś taką podłogę?

Fugi są takie zeby było widać płytki. Dobrze jednak, ze poruszylaś temat, bo kompletnie nie wiem co z tymi fugami zrobic.. czy pod kolor płytek czy jakies ciemniejsze szare wszędzie..

A z tym slupkiem przy blacie.. Faktycznie wyglada to trochę na uciśnięte.. Tylko co tam zrobić,żeby:

a)nie wydac przy tym majątku

b)znaleźć tam miejsce na przechowywanie kosmetyków itp. Jest to wprawdzie łazienka, gdzie nie będę trzymać swoich rzeczy.Jest ona dla gości i moich dzieci (chłopaki, ale wiadomo jak to teraz z chłopakami jest, istnieje ryzyko,ze będa mieć więcej kosmetyków niż ja:D Do tego jeszcze trochę czasu mam, bo na razie bardzo mali:)). W przyszłości może być rownież dla mojej teściowej(to może nastapić w ciągu kilku najbliższych lat) Zapasu ręczników trzymac tam nie będę, płynów, proszków też (pralnia w pobliżu). Czyli teoretycznie pasta, szczoteczki do zębów, jakies psikadełka chlopców, kosmetyki teściowej, suszarka itp.

c)ma być wygodnie,zeby za chwilę to wszystko nie leżało na blacie. Jakby pod blatem zrobić jakąś półkę i tam dać koszyczki czy inne cuda, to nie będzie wkurzające ciągłe wyciąganie i stawianie na umywalce?

A z tym slupkiem przy blacie.. Faktycznie wyglada to trochę na uciśnięte.. Tylko co tam zrobić,żeby:

a)nie wydac przy tym majątku

b)znaleźć tam miejsce na przechowywanie kosmetyków itp. Jest to wprawdzie łazienka, gdzie nie będę trzymać swoich rzeczy.Jest ona dla gości i moich dzieci (chłopaki, ale wiadomo jak to teraz z chłopakami jest, istnieje ryzyko,ze będa mieć więcej kosmetyków niż ja:D Do tego jeszcze trochę czasu mam, bo na razie bardzo mali:)). W przyszłości może być rownież dla mojej teściowej(to może nastapić w ciągu kilku najbliższych lat) Zapasu ręczników trzymac tam nie będę, płynów, proszków też (pralnia w pobliżu). Czyli teoretycznie pasta, szczoteczki do zębów, jakies psikadełka chlopców, kosmetyki teściowej, suszarka itp.

c)ma być wygodnie,zeby za chwilę to wszystko nie leżało na blacie. Jakby pod blatem zrobić jakąś półkę i tam dać koszyczki czy inne cuda, to nie będzie wkurzające ciągłe wyciąganie i stawianie na umywalce?

Ale trudne pytania :)

Na trzecie nie potrafię odpowiedzieć, bo to kwestia tego co kogo denerwuje ;). Ja wolę szufladę z separatorami niż słupek. Wydaje mi się poręczniejsza, ale rozumiem, że mogą być inne preferencje :).

Miałam na myśli coś takiego:

http://desmond.imageshack.us/Himg33/scaled.php?server=33&filename=2751459112.jpg&res=medium

Jeśli ma to być docelowo łazienka dla Chłopców, to może dwie małe umywalki?

A jeśli wolisz słupki, to może po drugiej stronie zrobić dwa?

http://desmond.imageshack.us/Himg515/scaled.php?server=515&filename=275145911.jpg&res=medium

Podłoga miałaby sens gdyby zrezygnować z tego pasa płytek u wezgłowia wanny (oczywiście robiąc taką zabudowę, żeby wyszła równo z fugą na podłodze, bo na wizualce wychodzi docinka. Może dzięki takiemu zabiegowi byłoby mniej widać różny format płytek na ścianie i podlodze.

Zabudowa wc: przede wszystkim zadbałabym o to, by fuga zabudowy przechodziła w fugę ścienną (!!!) Ci "projektanci" z salonów łazienkowych powinni mieć zakaz wykonywania takich usług... Inwestor ma prawo takich rzeczy nie zauważyć (za niego zauważą dziewczyny na forum ;)), ale ktoś, kto się nazywa architektem nie powinien robić takich błędów...

Jeśli nie da się przesunąć już wc, to podciągnęłabym zabudowę do sufitu (zawsze można tam dać szafkę) i fugę zostawić jak jest, żeby była w osi wc, ale za to zabudowę powiększyłabym do szerokości dwóch białych płytek, z którymi się styka na ścianie... Albo... nie wiem jaka jest szerokość płytki, ale jeśli byłoby ryzyko docinki po lewej stronie, to przynajmniej do tej po prawej stronie. I w zabudowie wnęka na np. dwie rolki papieru zapasowego toaletowego (kiedyś widziałam u kogoś na forum - bardzo schludne, a praktyczne rozwiązanie).

Jeśli nie chcesz poszerzać, to już samo podciągnięcie zabudowy w górę będzie lepsze niż to, co masz teraz, bo zasłoni fakt, że fuga na zabudowie sobie, a ta na ścianie sobie (a ta na podłodze jeszcze inaczej)... Nie dałoby się chociaż minimalnie przesunąć tego geberita, żeby przynajmniej fuga na obudowie zgrała się z tą na podłodze?

Pomysł Julianny z szerokim lustrem i szufladami jak zwykle strzał w 10 :) (ale na calą szerokość tej wnęki).

Odnośnie kolorów fug. Jeśli dasz jasną fugę na ciemnej płytce i ciemną na jasnej, to jeszcze bardziej podkreślisz to, że żadna fuga z podłogi nie zgrywa się ze ścienną.. ani z zabudową wanny ani nawet z zabudową geberita. Ryzykowne.

Edytowane przez AniaS79

I jeszcze coś mi przyszło do głowy: może zrezygnujesz z płytek na tej ścianie przylegającej do geberita? Mozna byłoby zostawić tylko płytki na zabudowie i pod prysznicem (wtedy bez tych poziomych pasów). Moglabyś zostawić niską zabudowę wc (jeśli lubisz, ja mam alergię na takie "kostki" ;), ale przyznaję, że wyglądają lżej), a nie byłoby takiego bałaganu optycznego...

Analogicznie można kombinować z pozostałymi ścianami zostawiając plytki tylko w mokrych strefach. Skoro i tak masz w planie jedną ze ścian zostawić bez płytek... (?)

Dwóch umywalek nie chcę. Wolałabym tą 90tkę. Zresztą najpierw myślalam żeby dać 60, ale wyglądała strasznie mała na tej ściance. Więc kazałam przesunąć hydrulikowi inastalacje,żeby weszła 90tka. Z lewej jest 45 albo trochę więcej miejsca,zeby wszedł słupek.

Za bardzo nie wiem co jest poręczniejsze:) Teraz mam beznadziejną łazienkę i trzeba mi czegoś funkcjonalnego i ładnego :)

Bardzo spodobała nam się umywalka aquaform nadja

http://www.armadeo.pl/media/catalog/product/cache/1/image/300x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/u/m/umywalka-nadja-90.jpg

Do tego jest szafka podumywalkowa.

http://www.lazienkiabc.pl/photo/product/f340x340/Szafka-podumywalkowa-90-podwieszana-Aquaform-DECORA-0401-542012-antracyt-15013.jpg

Minusem tej serii jest brak slupków.

Twoja pierwsza propozycja bardzo mi sie podoba, ale tutaj musiałabym mieć chyba szafkę robioną na zamówienie i umywalkę nablatową. No a poza tym super wygląda takie długie lustro :)

Druga wersja już ciut mniej mi się widzi. Mąż stwierdził,ze jak juz mamy kupować taką umywalkę, to nie po to,zeby ją chować za słupkami:D

A jakby wyglądało jakbym na razie zrobiła sobie tylko umywalkę z tą szafką z szufladami. Jakieś aktualnie kosmetyki moich kilkulatków byłyby w tej szufladzie. A jakby wprowadziła się do nas teściowa to wtedy będziemy kombinować i dorobimy jakiś słupek, choćby po tej prawej stronie. Co myslisz? Nie będzie lyso na tej ścianie?

P.S. Dziękuję dobra kobieto, że się pochylasz nad moją łazienką :) Czytałam ten wątek i znany mi Twój talent:yes:

Aniu, pisałyśmy równocześnie, więc teraz odpowiem Tobie :)

Czyli sugerujesz czarny pas na podłodze w kształcie odwróconej litery L, a przy krótszym boku już białe, tak?

Mąż własnie podsunął taką myśl,że jakbyśmy chcieli coś na podłogę połozyć, to wtedy przy takiej dwukolorowej wyjdzie burdel wizualny:) (nie mam na mysli twojej wersji tylko ogólnie ;) )

Ten cholerny geberit.. Pierwsze mi się to rzuciło w oczy, ale zapomnialam o tym napisać. Instalacja pod wc jest juz skonczona. Nie wiem czy się da przesunąć, aż mi głupio do nich dzwonić.. Aczkowiek jutro muszę do nich zadzwonić i się dokładnie dowiedzieć ile cm od konca sciany będzie ten kibelek. Moze w rzeczywistości będzie to normalniej wyglądać.. Tak, wiem, czyją matką jest nadzieja ;)

Zabudować stelaża do sufitu nie chcę. Za to bardzo podoba mi się wersja z poszerzeniem obudowy. Masz na myśli dwie kafelki zaczynając od lewej? Tylko co wtedy z tym, ze kibelek i przycisk nie będzie na środku tej zabudowy?

Przyznam, ze na początku myślałam o tym, zeby tylko w koniecznych miejscach dac kafelki. No ale wiadomo, ze w sklepie z płytkami będą nakłaniac do zapłytkowania wszystkiego. Kurcze, zapłaciłam za to 500 zł (do odliczenia za płytki) i męża trafi jak wszystko zmienię.

A jakby faktycznie z wc była kiszka, to jakby wyglądało,gdyby ta ściana z wc nie bylaby wykafelkowana (no i te dwie gdzie będa drzwi i wejście do pralni) a reszta tak?

Czyli sugerujesz czarny pas na podłodze w kształcie odwróconej litery L, a przy krótszym boku już białe, tak?

Tak. Jeśli w ogóle robić dwa kolory, to tak właśnie.

Ten cholerny geberit.. Pierwsze mi się to rzuciło w oczy, ale zapomnialam o tym napisać. Instalacja pod wc jest juz skonczona. Nie wiem czy się da przesunąć, aż mi głupio do nich dzwonić.. Aczkowiek jutro muszę do nich zadzwonić i się dokładnie dowiedzieć ile cm od konca sciany będzie ten kibelek. Moze w rzeczywistości będzie to normalniej wyglądać.. Tak, wiem, czyją matką jest nadzieja ;)

Zabudować stelaża do sufitu nie chcę. Za to bardzo podoba mi się wersja z poszerzeniem obudowy. Masz na myśli dwie kafelki zaczynając od lewej? Tylko co wtedy z tym, ze kibelek i przycisk nie będzie na środku tej zabudowy?

Wszystko da się przesunąć :) Pytanie tylko jakim kosztem... Na pocieszenie dodam, że mam już dawno zabudowany stelaż, ZALANY wylewką. Jutro będą go odkuwać, odkręcać, przesuwać kanalizację i całość wkuwać ścianę, żebym mogła zyskać... jakieś 6 cm :D (ale łazienka ma 2,7 m2, więc warto walczyć o każdy centymetr.

A jeśli nie przesuniecie, to nie bardzo będzie sens poszerzać zabudowę (skoro nie chcesz podnosić stelaża), bo i tak będzie widać te nie zbiegające się fugi ze ściany i z zabudowy :( No to może chociaż zamiast płytek połóż na tę zabudowę blat w kolorze szafek - przynajmniej w tym miejscu nie będzie widać zetknięcia fugi, a zrobi się przy okazji bardziej elegancko (?)

A mąż to się raczej powinien ucieszyć, że nie kładłabyś płytek na całość ścian - będzie taniej :D

Hi, hi - znam już Anię od strony ortodoksyjnego pilnowania fug :). Sama do tej pory bagatelizowałam sprawę, ale dzięki Ani uświadamiam się ;).

Nie wiem na ile to umiejętności osób projektujących, a na ile możliwości programów. W moim zupełnie nie mam na to wpływu, ale to prosty darmowy program, więc bez fajerwerków ;).

Rutinowa Żono :)

No tak - w mojej propozycji musiałabyś raczej pomyśleć o meblach na zamówienie, albo zakupie dwóch szafek. Jeśli planujesz w przyszłości dokupować gotowe, to może być kłopot z dobraniem kolorów, wzorów itp.

Słupki po drugiej stronie ładniej (moim skromnym zdaniem) gospodarują przestrzeń. Argument "zasłaniania" może być czasem atutem ;). Od strony łazienki nie ma z tym problemu, a przynajmniej coś się dzieje na reszcie pustej ściany :). Wtedy w rogu powiesiłabym ręczniki.

Nie przejmuj się tak bardzo tym co wypisujemy - to tylko nasze niezobowiązujące propozycje do Waszego przemyślenia :). Podoba Wam się słupek w rogu, to wstawcie go :D - tylko pamiętaj o odwróceniu strony otwarcia, bo tak jak jest na wizu, to będzie niepraktyczne.

Aaaa... i dziękuję za dobre słowo :).

A jakby stelaż obudować mozaiką z tej serii? Wtedy by to się chyba tak nie rzucalo, co?

Jest czarna i biało-szaro-czarna. http://www.pilch.pl/135-Kaleydos.html#info2_491

Tylko pewnie dobrze by było to gdzieś powtórzyć. I tak samo zmienić płytki przy umywalce, np na te dekory z kulkami albo własnie mozaikę..

I jeszcze jest jedno rozwiązanie. Możesz ścianę dopasować do zabudowy. Wtedy wyjdzie równiutko z fugą, ale za to na ścianie po lewej będzie docinka. Trzeba się zastanowić co Ci bedzie bardziej przeszkadzać.

I jeszcze jedno rozwiązanie - chyba najlepsze:

Poszerzyć symetrycznie zabudowę o te parę (cztery?) cm, których Ci brakuje do fugi po prawej stronie geberita. Z jednej i drugiej strony o tyle samo. Wtedy masz miskę i przycisk na środku zabudowy.

Zostawić niską zabudowę, skoro tak wolisz, ale pasek ciemnych płytek pociągnąć już do góry. Problem z niedopasowaniem fug w tym miejscu masz rozwiązany :)

Edytowane przez AniaS79

Tak, mozaika też załatwiłaby sprawę. Tylko przy mozaice fugi nie muszą się idealnie stykać :D

Tak Julianna16, jestem obsesyjnie zainteresowana zbieżnością fug i osiami symetrii :D To moje przekleństwo. Teraz przez te fugi i symetrie spać nie mogę przeliczając na milimetry moje łazienki. Całe dwie ;) Hihi

A na poważnie: po prostu ładniej wygląda taka "zbieżna łazienka" :)

Liczę na waszą opinię na temat naszej łazienki tzw. górnej. To są jej bardzo wstępne wizualizacje. Barkuje szafki pod umywalką, zabudowy wnęki obok wanny, grzejnika i kilku innych szczegółów. Moje pytanie dotyczy głównie luster, ale z chęcią wysłucham oipini o całej łazience.

O ile jestem przekonana co do obecności lustra nad umywalką i wc, to zaczynam wątpić w sensowaność umieszczenia lustra nad wanną. Lustra dają fajne wrażenie, "oszykują przestrzeń" i ogólnie bardzo je lubię. Ale co myślicie o umieszczaniu luster naprzeciwko siebie?

Będę wdzięczna za Wasze opinie.

pietro%2520lazienka1.jpg

pietro%2520lazienka4.jpg

pietro%2520lazienka2.jpg

pietro%2520lazienka3.jpg

P. S. Jesteście w stanie mi te niektóre rozwiązania zwizualizować?

Jeśli wystarczy Ci takie ogólne pojęcie to tak :yes: - widziałaś co potrafi mój program, więc nie spodziewaj się szaleństw ;). Na pewno nie uda mi się ułożyć dwóch rodzajów kafli na podłodze :(. Program kładzie tylko jeden rodzaj :(. Z góry też przepraszam, bo będę mogła się za to zabrać najszybciej w środę. Może wcześniej zajrzy tu Szocik i pomoże :). Wrzuć wszystkie wymiary i szczegóły podłączeń.

Jana9 - masz rzut z góry? Nie będzie za nisko nad wc?

Lustra dla mnie ok :)