Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szocik dzięki za uwagi. Mam do tego prawie takie same uwagi. Kwiatów nie będzie bo na pewno by uschły, wnęk kartonowych nad wc też nie będzie. Nie wiem jak rozmieścić wnęki pod prysznicem (te mi się nie podobają) i nie wiem czy nie za dużo tych kamyczków.

Jeśli macie jeszce jakieś uwagi chętnie posłucham.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Sranda, łazienka zapowiada się fajnie.

Poniżej moje propozycje jej uspokojenia.

1. Kwiatki - out - przynajmniej z wizualki, zawsze potem możesz sobie jakieś dostawić :D

2. Obudowa geberita i prysznica

a) albo zostawiamy wnęczki wokół geberita wyklejone mozaiką i pas na śćianie mozaiki ale dajemy wszędzie na ścianie ten sam kolor płytek (jasny, skoro mozaika ciemna albo odwrotnie)

b) likwidujemy wnęczki i dajemy zabudowę geberita do sufitu w jasnej płytce (wtedy w prysznicu zostaje płytka ciemna) Nad geberitem można zrobić na wymiar zabudowę. Bo gdzie kurczak pieczony Ty będziesz trzymała zapas papieru w pieski :D:D:D lub innego oczywiście.

3. Wnęczki w prysznicu. Na pewno nie cztery, bo po co? To przecież nie ma być ekspozycja szamponów i odżywek :D:D Tylko że jest problem, bo ewidentnie projektant poszedł w pasy pionowe a do odstawiania kosmetyków wygodniejsza byłaby półeczka pozioma. Moim zdaniem mozesz poprosić o jakąś symulację, czy będzie Ci się podobało z półką poziomą szerokości płytki. Ewentualnie zostawić pionowe ale maksymalnie dwie. Albo po prostu zlikwidować w ogóle, licząc się z tym, że do kosmetyków będziesz musiała powiesić coś w środku (albo trzymać je na jakieś półce przy deszczownicy.)

3. Lustro nad umywalką na całej ścianie od razu uspokoi powierzchnię, bo zniknie ci plama białych płytek obok lustra. Obudowa z mozaiki mnie się podoba.

4. Przemyśl konstrukcję pod umywalką.Sama w sobie jest ładna i lekka, ale nie masz miejsca zamkniętego na żadne drobiazgi łazienkowe. jeśłi nie jest to łązienka hotelowa albo dla rzadkich gości to miejsce typu zamknięta szafka lub szuflada powinno być. Chyba że lubisz i planujesz trzymać pod umywalką kosze wiklinowe.

5. Kamienie na podłodze - ta aranżacja, która jest aktualnie też do mine nie przemawia. Natomiast nie potrafię zaproponować alternatywy. Ale myślę, że jeśli pozmieniasz trochę na ścianach, to wyniknie z tego inny obraz łazienki i może inna kompozycja kamieni.

Jeśli kamienie Cię nie przekonają, to ich po prostu nie kładź, zwłaszcza jeśli myślisz o jakiś milutkim dywaniku, gdzie jeszcze połowa kamieni może się schowa

Tak na szybko zaprezentowałam swoje 3 grosze :D :D

Edytowane przez Aantenka

Sranda fajniutka łazienka, ja już się tyle naoglądałam i wysuwam wniosek im prościej tym ładniej :) i kamyczki zrobiłabym tylko tam gdzie kwiatki, a we wnęce prysznicowej zrobiłabym dwie niższe ale szersze półeczki zamiast tych czterech.

A ja mam prośbę spójrzcie proszę czy to wszystko ze sobą zagra, tzn. drewnopodobna podłoga, białe płytki na ścianach dekor ala tapeta grafit, szafka pod umywalkę pewnie będzie biała, może z drewnopodobnym blatem i ten żyrandol jak myślicie, będzie pasował, czy lepiej jednak bardziej łazienkowy plafon dać?

zestawienie.jpg

Bardzo prosze o pomoc w zaprojektowaniu/aranzacji duzej lazienki na poddaszu.

Jest ona duza i mam ogromny problem gdzie co ustawic. W drugiej polowie marca wchodzi ekipa od instalacji wod.kan. co a ja nie mam pojecia gdzie co ustawic.

Gdyby Pani miala chwile czasu i zerknela na szkic tej lazienki, bede zobowiazana.

http://images37.fotosik.pl/1385/5cfdc011133e6535.jpg

http://images37.fotosik.pl/1385/5cfdc011133e6535.jpg

Standardowo ma byc wanna (obojetnie czy narozna czy prostokatna), prysznic, wc na stelazu, bidet, 2 umywalki a pod nimi szafka z szufladami, pralka w zabudowie + miejsce na deske do prasowania itp akcesoria, grzejnik scienny drabinkowy.

Wysokosc scianki kolankowej to 140 cm.

Pozdrawiam,

basia

hej, jakiś czas temu wrzucałam projekt łazienki, stanęło na jednej wersji, teraz próbuję poukładać płytki.

chciałam pod prysznicem dać altea bianco 4,8x4,8 mozaikę, a na pozostałą część - ceramstic alchemia, nad sedesem - dekor (ten pozwijany jak skorupa ślimaka), nad umywalką też dekor, a pod umywalką i na ścianie której nie widać - tylko białe z kolekcji alchemia. nad zabudową sedesu - lustro do linii przy suficie. po lewej stronie umywalki - zabudowa biała - szafki i szuflady.

no i pierwsze z czym się mocuję - warto robić takie umiejscowienie sedesu jak na wizualizacji? chodzi mi o symetrycznie względem zabudowy. wówczas płytki też mam symetrycznie, ale sedes jest bardzo blisko szafek (zostaje niecałe 20 cm) i obawiam się ze osoba siadająca/wstająca będzie za każdym razem trafiała na kant blatu tego pod umywalką...

druga rzecz przy obudowie sedesu - czy rozpoczynać całą płytką od dołu, czy raczej cała (na wysokość oczywiście) powinna kończyć się pod tą drewnianą półką jaka powstanie po obudowie geberitu?

na tej ścianie co nie widać chciałabym dać tylko alchemię ceramstic 30x60 ale te białe, bez dekoru. do wysokości parapetu na oknie. nie będzie nudno?

no i jeszcze kusi mnie żeby wyjść z mozaiką na podłogę tuż przy wejściu do łazienki... (dać się skusić?)

lazienka dolna_1.jpg

no i pierwsze z czym się mocuję - warto robić takie umiejscowienie sedesu jak na wizualizacji? chodzi mi o symetrycznie względem zabudowy. wówczas płytki też mam symetrycznie, ale sedes jest bardzo blisko szafek (zostaje niecałe 20 cm) i obawiam się ze osoba siadająca/wstająca będzie za każdym razem trafiała na kant blatu tego pod umywalką...

20 cm książkowo może być. dla mnie osobiście za mało :D . Trzeba dostosować do korzystających - ja w takich sytuacjach proponuję wizję lokalną, tzn. sprawdź jakie masz teraz odstępy przy misce WC i zobacz czy możesz mieć mniej. Ewentualnie ustaw sobie jakąs konstrukcję 20cm od krawędzi i zobacz jak się bedzie korzystało.

druga rzecz przy obudowie sedesu - czy rozpoczynać całą płytką od dołu, czy raczej cała (na wysokość oczywiście) powinna kończyć się pod tą drewnianą półką jaka powstanie po obudowie geberitu?

Tutaj trzeba trochę pokombinować, bo zależy jaki będzie ten docinek. Co do zasady docinki daje się przy krawędziach płytkowanych powierzchni, jeśli mnie pamięć nie myli. Tak więc jeśli docinek to raczej na dole, albo u góry i na dole, jeśli nie są za małe.

Inna sprawa to kwestia schodzenia się fug, na ścianach. Jak sobie rozrysujesz płytki na wysokich ścianach, to warto byłoby iść za fugami również na obudowie geberita. Wtedy jakie płytki gdzie wyjdą Ci same -w kwestii schodzenia się fug AniaS79 się moze jszecze wypowie, bo ona bardzo tego pilnuje.

20 cm książkowo może być. dla mnie osobiście za mało :D . Trzeba dostosować do korzystających - ja w takich sytuacjach proponuję wizję lokalną, tzn. sprawdź jakie masz teraz odstępy przy misce WC i zobacz czy możesz mieć mniej. Ewentualnie ustaw sobie jakąs konstrukcję 20cm od krawędzi i zobacz jak się bedzie korzystało.

no właśnie w stanie obecnym wygląda to tak, ze od wanny sedes jest oddalony o 5 cm ;) a od zlewu o niecałe 10 :)

tak wiec z jednej strony - jestem przyzwyczajona do małych odległości, z drugiej - w drugiej łazience mamy 30 cm i faktycznie jest komfort.

jeszcze pokombinuję z odległościami.

nie chciałabym robić zabudowy geberitu od samej szyby w prysznicu - wolałabym zostawić tam właśnie mozaikę na 15 cm.

Witam Wszystkich serdecznie na forum Murator'a - dotychczas jedynie anonimowo podziwiałem Wasze łazienki, czytałem sugestie i przyznam szczerze z niektorych pomysłów skorzystałem przy projektowaniu mieszkania :) Ale do rzeczy:

1) Planuje na wakacjach zrobić remont generalny łazienki na ktora mam juz kilka pomysłów ale nie wiem czy sa słuszne- prosiłbym o jakiekolwiek oceny, opiernicz, hasła ze nic tu nie pasuje itp - byle by było konstruktywnie;)

2) Programy ktore sa dostepne komercyjnie w internecie sa dość "słabe" w wizualizacjach wiec zdjęcia ktore umieszcze zapewne wywołaja uśmiechy - jeśli ktoś posiada lepsze narzędzia - prosze o info jakie wykorzystać lub prosze o pomoc w realizacji- za co z góry SERDECZNIE dziekuje

3) A teraz troche danych :

- wymiary łazienki 160x210 cm (wysokość standardowa dla bloku )

- ściana na ścianie "wejściowej" czyli tej ktorej nie ma na foto powinny być drzwi 80x200 ale zaciemniały obraz wiec je wywaliłem

- plan taki jak na zdjęciu czyli : -wanna 150x75-80, "kwadratowa"

-sedes podwieszany "kwadratowy" na niskim (82cm ) stelażu podtynkowym -( odległość od ściany 30cm)

-na tej samej wysokości (82cm)zaraz po lewej umywalka kwadratowa 30x 50x 15

-na całej długości sciany po prawej stronie szafki od ziemi do sufitu (gł. 30 cm ) z odstępem na ok 30cm na wysokości umywalki

czyli 82 cm

- grzejnik ręcznikowiec na ścianie" wejściowej" nad wanną

- na przeciwległej ścianie grzejnik wody (niestety) za jakimś parawanem z żaluzji

- ! czego nie ma na projekcie (nie ma takiej opcji w programie ) to zabudowa z regipsu rury od gazu i wody pod sufitem - taki

prostopadłościan o wymiarach 20 x 20 x 160 na scianie "na wprost" oraz 20x20 x210 po "lewej stronie"

Kolor o jakim myslalem to półmatowy szary na podłodze oraz szafkach po prawej, na ścianie "na wprost" duze lustro na cała ścianę , ściana "po lewej" mozaika 1x1cm , to samo za grzejnikiem i reszcie ściany "wejściowej". Myślałem o jakimś ewentualnym "przełamaniu " tej szarości kolorem zielonym (limonka) lub czerwonym.

Czy ma ktoś moze jakieś sugestie/pomysły /uwagi ?

Jeśli napisałem w złym miejscu lub w środku dyskusji to przepraszam i prosze moderatora o przeniesienie

Jeszcze raz z gory dziekuje wszystkim za uwagi i pomysły

http://img844.imageshack.us/img844/9207/azienka1.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/9853/zienka4.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/9181/azienka2b.jpg

Newquay07 -

ustawienie sprzętów jest ok, natomiast nei do końca zrozumiałam, co kominujesz z szafkami bocznymi.

Jeśli szafki od ziemi do sufitu, to mnie wyszło takie rozstawienie funkcjonalne jak na poniższym rysunku. Na całej ścianie na prawo od wejścia to szafki można, ale chyba raczej wiszące, takie nad poziomem zabudowy geberita, żeby było miejsce na nogi po obydwu stronach miski WC.

http://images50.fotosik.pl/1433/8b0daa1fc4b5ee1amed.jpg

Na powyższym rzucie można WC dosunąć bardziej do ściany i dać większą umywalkę a pod nią szafkę. Julianna16 wrzucała swego czasu kilka inspiracji z umywalką sąsiadująco blisko z wanną - jak znajdę to dorzucę.

Co do programów do projektowania to możesz spróbować PRO100. Zajrzyj do wątku forumowiczki Kreska_a, żeby zobaczyć, jak fajnie można w tym programie zaznaczać właśnie nietypową zabudowę w stylu dziwne rury itd. (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195524-Malutka-łazienka-prośba-o-rady&highlight=sky20). Na tym wątku kilka stron wcześnie w pro100 projektowała netka. W Pro100 swoje projkety tworzy szocik.

Natomiast z tego co pamięam projekty julianny16 są w programie dostępnym na stronie paradyża.

> Duś - chce zabudowac piecyk z boku mała ścianką z regipsu ( 100 x 5 x 20 cm ) z drugiej strony będzie sciana , góra i dół zostaje odsłonięte a "front" będzie zasłonięty lekką i przewiewną żaluzją. Myślisz ze nadal trzeba sie nad taka zabudowa jakoś zastanawiać ? Bo w sumie nie wiem ale z tego co czytałem to mozna piec zabudować nawet "normalną" szafką tylko bez dna i "sufitu" ... ale ręki sobie nie dam uciać:p

> Aantenka - dzięki za pomysły . Co prawda troche nie zrozumielismy sie co do projektu bo :

- umywalka będzie nablatowa czyli wykorzystuje przedłużoną powierzchnię ktora powstaje po zabudowaniu systemu spłuczki podtynkowej

- bardziej zalezy mi na wiekszej ilosci szafek niż na większej umywalce - czyli idea tej szafki ktora zostawiłas w roku ( tylko zamiast 40 cm

bedzie 30 ) pozostaje, tyle ze szafka będzie na całą ścianę ( tak bym chciał:)

- I jeszcze ciekawi mnie po co są potrzebne te odstępy pomiedzy wanna-umywalka-sedesem .Po 20 cm aż? w sumie po co to potrzebne skoro

sedes będzie i tak wysunięty dość mocno do przodu ?

Jeszcze raz dziękuję i czekam na komentarze ;)

- umywalka będzie nablatowa czyli wykorzystuje przedłużoną powierzchnię ktora powstaje po zabudowaniu systemu spłuczki podtynkowej

Ok, tylko rozumiem, że osoby korzystające są odpowiednio wysokie, żeby z umywalki nablatowej na takiej wysokości korzystać (dno umywalki jest na wysokości ok. 85cm jeśli dobrze liczę. To wysokość pralki, więc sprawdź przy swojej pralce w domu, czy nie lepiej zrobić umywalki wpuszczanej w blat.

I jeszcze ciekawi mnie po co są potrzebne te odstępy pomiedzy wanna-umywalka-sedesem .Po 20 cm aż?

Cóź, zapomniałam dodać standardowego disclaimera, że wymiary na rzucie są orientacyjne. :D

Wolne miejsce zostawiłam po to, żeby można było stanąć przed umywalką i obrócić się i nie musieć się obijać kolanami z jednej strony o wannę z drugiej o miskę WC. Zwłaszcza, że wstawiła mi się dość mała umywalka.

Natomiast nie wiem ile miejsca przed umywalką zostaje w Twoim projekcie i trudno jest mi nawet oszacować, bo chyba Twoja wizu przekłamuje, jeśli wychodzi mi, że na WC trzeba będzie siedzieć bokiem żeby z niego skorzystać, bo jest na tyle blisko szafek, że ciężko byłoby tam normalnie usiąść (punk widzenia kobiety o wymiarach koszykarskich :p)

tyle ze szafka będzie na całą ścianę ( tak bym chciał

Nie znamy się, nie wiem, jakie są Twoje potrzeby funkcjonalne, ale skoro szafki na całą ścianę są Ci potrzebne to na pewno tak uda Ci się tak doszczegółowić projekt pod względem wymiarów i optyki tak, że będziesz zadowolony. Pro100 powinno pomóc Ci stworzyć lepszą wizualizację i sprawdzić, jak wyglądają wybrane przez Ciebie płytki w proponowanym ułożeniu.

Edytowane przez Aantenka

Ok, tylko rozumiem, że osoby korzystające są odpowiednio wysokie, żeby z umywalki nablatowej na takiej wysokości korzystać (dno umywalki jest na wysokości ok. 85cm jeśli dobrze liczę. To wysokość pralki, więc sprawdź przy swojej pralce w domu, czy nie lepiej zrobić umywalki wpuszczanej w blat.

Owszem osoby są wysokie (175 & 180 cm ) i ta wysokość była już sprawdzana. Poza tym chce zastosować niższy stelaż podtynkowy ( np Geberita ) 82 cm i mam możliwość jeszcze go troche wpuścić w ziemię ( 2-3 ) cm wiec dno umywalki będzie na wysokości ok 80-85 cm . Co nam odpowiada:)

Cóź, zapomniałam dodać standardowego disclaimera, że wymiary na rzucie są orientacyjne. :D

Wolne miejsce zostawiłam po to, żeby można było stanąć przed umywalką i obrócić się i nie musieć się obijać kolanami z jednej strony o wannę z drugiej o miskę WC. Zwłaszcza, że wstawiła mi się dość mała umywalka.

No właśnie. Myslę ze umywalka będzie troche dłuższa. Bo o ile "głebokosć" to ok 30cm to na szerokość moze mieć nawet i 50 jak nie wiecej.

Natomiast nie wiem ile miejsca przed umywalką zostaje w Twoim projekcie i trudno jest mi nawet oszacować, bo chyba Twoja wizu przekłamuje, jeśli wychodzi mi, że na WC trzeba będzie siedzieć bokiem żeby z niego skorzystać, bo jest na tyle blisko szafek, że ciężko byłoby tam normalnie usiąść (punk widzenia kobiety o wymiarach koszykarskich :p)

No zakładam ze skoro umywalka jest o szerokości ok 30cm no to ze 160 zostaje 130 do drzwi. tak +/- 10 cm :) A toaleta jest rzeczywiście blisko szafek ale tak jak pisałem program jest do kitu :/ ( dlatego też toaleta na zdjęciach "lewituje w powietrzu") :/

Nie znamy się, nie wiem, jakie są Twoje potrzeby funkcjonalne, ale skoro szafki na całą ścianę są Ci potrzebne to na pewno tak uda Ci się tak doszczegółowić projekt pod względem wymiarów i optyki tak, że będziesz zadowolony. Pro100 powinno pomóc Ci stworzyć lepszą wizualizację i sprawdzić, jak wyglądają wybrane przez Ciebie płytki w proponowanym ułożeniu.

Mam nadzieję ze ten program bedzie lepszy - a on czasem nie jest płatny ? a szafki na cała ścianę chce dać zeby ta ściana w pewien sposób była jednolita a nie chce jeszcze powierzchni tej małej łazienki "poszatkować" szafkami, szafeczkami, półeczkami i innimi głupotami. Dlatego np nie ma szafki pod lustrem .

A skoro szafka ma tylko 25/30 cm to będzie dość płytka wiec tak de Facto jakiejś STRASZNEJ kubatury tam nie będzie.

P.S. Jeszcze raz Aantenka dzieki za pomysły :)

a on czasem nie jest płatny

wersja profesjonalna jest. Ale można zamówić wersję DEMO (tak zrobiła forumowiczka szocik - zajrzyj na jej wątek, bo pisała na ten temat) albo poradzić sobie w inny sposób .... :yes::cool: (możesz też napisać np. na priv do forumowiczki netka - projekt kilka stron wcześniej - może podzieli się informacją, skąd ona wzięła).

a nie chce jeszcze powierzchni tej małej łazienki "poszatkować" szafkami, szafeczkami, półeczkami i innimi głupotami. Dlatego np nie ma szafki pod lustrem .

To akurat rozumiem. Jest natomiast tyle wariantów mebli, ustawienia sprzętów i ułożenia dekorów, że moim zdaniem fajny efekt optyczny mozna uzyskać stosując różne środki.

Ja osobiście uważam, że jeśli ma iść zabudowa na całą ścianę, to musi być ona jak najbardziej zlicowana i ujednolicona. Tak żeby niemalże tworzyła drugą ścianę. Wtedy unikasz bałaganu optycznego. Oczywiscie trzeba pamiętać, że ma to się jeszcze jakoś otwierać, bo w przeciwnym razie jaki sens taką zabudowę robić?

Tutaj przykład (nota bene z wątku szocika)

http://www.armario.pl/lazienki/24.jpg http://www.armario.pl/lazienki/25.jpg

Tutaj łazienka minimalistyczna w nieco podobnym układzie do Twojego z szafą od ziemi do sufitu

http://m.onet.pl/_m/62ea913ae5b3ffe0ad756cd8b9b1632e,12,1.jpg

Tu link do większej ilości zdjęć: http://wnetrza.onet.pl/foto/lazienka/minimalistyczna-lazienka-i-toaleta-w-cieplych-odci,4822256,10143987,foto-male.html

Moim zdaniem szafki pojedyncze zagracają i szatkują przestrzeń w przypadku, gdy jest ich za dużo, albo są nieodpowiednio dobrane (kolor, rozmiar itd), albo obstawione i obwieszone ze wszystkich stron. Natomiast dobrze dobrane szafki, wiszące (podwieszane), dodają łazience lekkości.

Na moim rzucie szafka w rogu (wymiary orientacyjne) byłaby w praktyce wiszącym, niezbyt głębokim słupkiem słupkiem. Oczywiście przy pojedynczych szafkach tracisz miejsce do przechowywania, a to zawsze kwestia indywidualna no i zupełnie oddzielna kwestia od efektu optycznego.

Oczywiście powyższe to moja indywidualna opinia :D