Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie :) Nie odzywam sie, bo postanowiłam chwilę odpocząć od tej mojej łazienki, co by nie zwariowac ;) Poza tym dopadła mnie angina.

Cały czas rozmyslam nad tymi dwoma paskami z wizualizacji Julianny.

A jakby zrobić coś takiego jak tu? http://elpik.tczew.pl/pliki/plytkarze/tomek2/HPIM6207.JPG płytki przypadkowe, ale mam na mysli to żeby dać dwa lub trzy rzędy pionowych czarnych płytek a na ich bokach ten kropkowany dekor? Oczywiście w postaci listwy 8,2cmx30cm.

Przy umywalce, wannie i wc (czyli tam, gdzie pasy Julianny). Nie wiem tylko czy dwa (tak by lepiej wyglądało przy umywalce, bo szafka 90, plytki mają 45 cm, wiec tylko dekor by wystawał) czy trzy rzędy (tak by było lepiej ze względu na szerokość wc). Choc tak sobie myslę,ze to nie musi być przecież na całe wc. te moje czarne plus dekory mogą być na środku zabudowy, a na bokach już białe.

Wanna czarna, podoga zostaje szara.

Bardzo głupio kombinuje?.. Da się to jakoś zwizualizować?

Dla przypomnienia moja łazienka z dwie strony temu. Płytki pilch kaleydos.

Pozdrawiam

Edit

A moze same paski dekoru??

Edytowane przez rutinowa żona

Może ktoś ma jakiś pomysł na łazienkę o wymiarach 168cm długa i 117cm szeroka oraz 256cm wysoka my po wielu bojach urządziliśmy ja w ten sposób lecz nie bardzo to chyba wygląda chcemy ja jakoś optycznie powiększyć by osoba wchodząca nie dostawała klaustrofobii przynajmniej od razu hehe

Program jest trochei ubogi ale lepsze to niż nic

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Skresz pomysł z rozmieszczeniem sanitariatów najlepszy wg mnie do tej łazienki. Sama mam malutką i właśnie ten układ rozważaliśmy jako pierwszy, zrezygnowaliśmy z tego (w obawie przed umywalką w świetle drzwi) i żałuję powiem szczerze.

Jedno, co mnie zastanawia: jest szansa w ogóle otworzyć drzwi od prysznica? Może zamiast uchylanych drzwi zrobić przesuwane na zamówienie, albo... postawić tylko ściankę. Będzie lżej i ciekawiej, ale też chłodniej pod prysznicem (nie każdy lubi).

Masz tam możliwość wkucia stelaża w ścianę?

PS. Dałabym duuuuże lustro.

Ok. Dam na dłuższej. Sorki za może trochę głupie pytanie, ale mąż mnie skołował. ;)

Tylko jeszcze nie wiem, czy zawsze robi się na środku, czy można trochę z boku dać?

Na dłuższej? Prysznic też na dłuższej? hmm, bo my też będziemy mieli kabinę 80x100 zaokrągloną w dodatku i myślałam, że lepiej będzie na krótszej, żeby łatwiej było się poruszać pod prysznicem, nie obijając się o baterię czy sznur prysznica... Choć może faktycznie łatwiej korzystać z czegoś co jest z przodu...

Co do umieszczenia baterii w prysznicu

Wierzcie lub nie ale jest gdzies na forum cały wątek poświęcony temu tematowi :D Spróbujcie poszukać, ja moge tylko dla Was podsumować:

Ludzie mają i na dłuższej i na krótszej ścianie, w zalezności od rozmiarów prysznica i lokalizacji wejścia do prysznica :D

Przy standardowym prysznicu wygrywała jednak lokalizacja na dłuższej ścianie, żeby się nie obijać łokciami stojąc pod prysznicem np. podczas mycia np. włosów o ścianki.

JAk jest bateria chowana, albo duży komfortowy przysznic to jest ciut prościej. w Prysznicu 90x90 można dać nawet zestaw prysznicowy narożny, co zapewni maks wygody.

U Ciebie Kreska_a rozważyłabym dwa rozwiązania

- baterię na krótszej ścianie (bo na pewno nie będizesz miała podtynkowej) i dużą deszczownię - tak żeby sięgała na środek prysznica (własnie po to, żeby się o baterię nie obijać)

- a jesli częściej będziecie uzywać zestawu słuchawkowego (ja np. nie znoszę deszczownic) to można przesunąć baterię w stronę krótszej ścianki a sam uchwyt do słuchawki umieścić na środku dłuższej (uchwyt można sobie zresztą przywiercić po przymierzeniu się:))

Skresz pomysł z rozmieszczeniem sanitariatów najlepszy wg mnie do tej łazienki. Sama mam malutką i właśnie ten układ rozważaliśmy jako pierwszy, zrezygnowaliśmy z tego (w obawie przed umywalką w świetle drzwi) i żałuję powiem szczerze.

Jedno, co mnie zastanawia: jest szansa w ogóle otworzyć drzwi od prysznica? Może zamiast uchylanych drzwi zrobić przesuwane na zamówienie, albo... postawić tylko ściankę. Będzie lżej i ciekawiej, ale też chłodniej pod prysznicem (nie każdy lubi).

Masz tam możliwość wkucia stelaża w ścianę?

PS. Dałabym duuuuże lustro.

dzięki za zainteresowanie juz opisuje co i jak bo niestety baza w programie mizerna

prysznic to drzwi przesuwne na całą ścianę, całkowicie przezroczyste wymiar prysznica (bez płytek 60/117 może trochei mniejszy zrobimy ale to dopiero wyjdzie jak przyjdą drzwi i teraz się zastanawiamy czy pod prysznicem dawać mozaikę jak tak to czy w całym prysznicu czy tylko na 1 ścianie

stelaż wkuty i zlicowany ze ścianą wiec misa wystawach będzie tylko 50cm a zlew 30cm wiec zostaje 37cm przejścia i właśnie nie wiemy jak to stylizacyjnie urządzić by wydawało się większe niż jest

myślimy dać płytki science w wymiarze 30/60cm położone poziomo na wąskich pionowych fugach, Płytki mocno błyszczące

pod prysznic myślimy o daniu mozaiki szklanej lustrzanej tylko nie wiemy czy lepiej tylko na ścianie naprzeciw drzwi czy pond całym prysznicem (drzwi prysznica będą przezroczyste)

nie wiemy jakie płytki na podłogę i jakie na sufit

Ok. Dam na dłuższej. Sorki za może trochę głupie pytanie, ale mąż mnie skołował. ;)

Tylko jeszcze nie wiem, czy zawsze robi się na środku, czy można trochę z boku dać?

czy można trochę z boku dać?

Jak robisz do katalogu to pewnie że na środku, bo ma symetrycznie wyglądać i nie trzeba używać :p

Jak robisz dla siebie, to robisz tak, żeby było wygodnie :D. Jeśli to oznacza przesunięcie, to ja przeciwwskazań nie widzę :D Wiadomo, że lokalizacja na środku gwaratuje taką samą dużą ilość miejsca z obydwu stron, więc jest to lokalizacja najbezpieczniejsza wymiarowo. Ale może wcale tak nie potrzebujesz, albo nie chcesz.

Zależy też trochę od tego jaki wybierzesz zestaw prysznicowy, czy będzie miał jakieś regulowane elementy itd. Cóż, trzeba trochę uruchomić wyobraźnię, może zrobić test u znajomych i zastanowić się, jak Twój prysznic musi być ustawiony żeby dać Ci jak najwięcej wygody :D:D

Skresz jeśli dasz miskę wc Rocę Meridian-N Compacto, zyskasz jeszcze 2 cm, jeśli Cersanit NANO - 3 cm. To sporo przy takich mikrowymiarach.

A jeśli zdecydujesz także na umywalkę Meridian-N (25 cm x 45 cm), to zyskujesz aż 7 cm i przejście będzie miało już 44 cm :) (przy okazji naprawdę udana kolekcja).

dzięki za zainteresowanie juz opisuje co i jak bo niestety baza w programie mizerna

prysznic to drzwi przesuwne na całą ścianę, całkowicie przezroczyste wymiar prysznica (bez płytek 60/117 może trochei mniejszy zrobimy ale to dopiero wyjdzie jak przyjdą drzwi i teraz się zastanawiamy czy pod prysznicem dawać mozaikę jak tak to czy w całym prysznicu czy tylko na 1 ścianie

stelaż wkuty i zlicowany ze ścianą wiec misa wystawach będzie tylko 50cm a zlew 30cm wiec zostaje 37cm przejścia i właśnie nie wiemy jak to stylizacyjnie urządzić by wydawało się większe niż jest

myślimy dać płytki science w wymiarze 30/60cm położone poziomo na wąskich pionowych fugach, Płytki mocno błyszczące

pod prysznic myślimy o daniu mozaiki szklanej lustrzanej tylko nie wiemy czy lepiej tylko na ścianie naprzeciw drzwi czy pond całym prysznicem (drzwi prysznica będą przezroczyste)

nie wiemy jakie płytki na podłogę i jakie na sufit

Ja nie dawałabym żadnych ozdobnych kafelków na całości prysznica, bo wydaje mi się, że optycznie zmniejszy to przestrzeń. Jeśli już, to może poziome jeden albo dwa pasy w kontrastowym kolorze (mogą być mozaikowe) żeby "rozepchnąć" pomieszczenie wszerz. Zostawienie np. pasa o szerokości płytki pod sufitem też powinno optycznie poprawić proporcje.

Podłoga może być ciemniejsza, moim zdaniem nie pomniejszy przestrzeni.

No i lustro na ścianie z umywalką jak największe.

W wersji dla harcorowców są jeszcze takie opcje z lustrem na całą ścianę :D

http://img-pl1.b-dn.net/upl/xl/zdjecie_6724_projekt_lazienki_lazienka_styl_nowoczesny_aranzacje_architekci_wnetrz_projektanci_wnetrz.jpg

http://architectsforlife.com/wp-content/uploads/2011/03/Lime-green-with-a-mirror-bathroom-wall-to-bring-light-in-500x500.jpg

http://www.ukhomeideas.co.uk/images//taylors-etc/mirror-wall.jpg

(widziałam gdzieś zdjęcie z miską WC poddwieszaną na lustrzanej ścianie :D -to jest dopiero hard core :D)

W wersji dla harcorowców są jeszcze takie opcje z lustrem na całą ścianę :D

Się zaliczam do takich, jak właściciele tej pierwszej łazienki ;) Będę przeklinać latając ze ścierą zapewne, ale efekt powinien rekompensować ten "drobny dyskomfort" :D

Popieram że wzór poziomy. I lustro gigant.

Co do umieszczenia baterii w prysznicu

Wierzcie lub nie ale jest gdzies na forum cały wątek poświęcony temu tematowi :D Spróbujcie poszukać, ja moge tylko dla Was podsumować

Wierz lub nie, ale szukałam i nie znalazłam. ;) Chyba źle się do tego zabrałam. :oops:

U Ciebie Kreska_a rozważyłabym dwa rozwiązania

- baterię na krótszej ścianie (bo na pewno nie będizesz miała podtynkowej) i dużą deszczownię - tak żeby sięgała na środek prysznica (własnie po to, żeby się o baterię nie obijać)

- a jesli częściej będziecie uzywać zestawu słuchawkowego (ja np. nie znoszę deszczownic) to można przesunąć baterię w stronę krótszej ścianki a sam uchwyt do słuchawki umieścić na środku dłuższej (uchwyt można sobie zresztą przywiercić po przymierzeniu się:))

I tak zrobię. W nocy rozrysowałam sobie właśnie taki układ na ścianie. ;) I bardziej mi chodziło o wygodę użytkowania niż wygląd. Ale w pośpiechu chyba niezbyt fortunnie zadałam pytanie, więc nie dziwię się odpowiedzi. ;)

Dzięki Aantenka za zainteresowanie i pomoc. :)

Edytowane przez Viga

Mój secret edeno JESZCZE PROJEKT NIEDOPIESZCZONY I WIELE W NIM BRAKÓW TAKI ZARYS MOJEJ KONCEPCJI- proszę o komentarze.

MYŚLE TEŻ O ZMIANIE NA CIEMNĄ PODŁOGĘ I CIEMNE DEKORY HMYY SAMA NIE WIEM ...........

Projekt faktycznie niezły :D

Rzuciły mi się w oczy te same rzeczy co DUS

1. Docinaniek kafli w półkole nie zawsze jest proste, mówię na przykładzie własnej łukowatej półki.

Chociaz mnie tak mówiąc szczerze w ogóle to koło nie lezy... Jest zbyt mocnym akcentem w porównaniu do sonowanej i ładnie zrównoważonej łazienki. Jesli już ma być jakaś półeczka to może lepiej dwie poziome prostokątne z dekorem albo różem w tle?

2. Geberit - trochę za dużo dobrego - ciemne płytki plus dekor. Ja zrezygnowalabym albo z jednego albo z drugiego. Chyba spróbowałabym zostwić ciemne płytki (powtórzenie obudowy umywalki) i po prostu postawiła dekoracyjne ozdóbki w różu lub ciemnym brązie, żeby odcinały się od jasnych płytek.

3. Półeczki nad wanną do przemyślenia. Efekt dekoracyjny jest fajny, ale czy będzie z tym wygodnie? Czy się nie będizesz uderzać?

4. Co będize pod białym piecykiem czy podgrzewaczem? Zostawiasz miejsce na siedzenie czy wejdzie tutaj pralka?

5. Co do koloru podłogi - ostatnie strony dyskusji na wątku Lazienki nasze poświęcone są właśnie częściowo kwestii podłóg i fug.

Zajrzyj, może coś Ci się wyjasni.

Na razie tyle :D:D

Dziękuje za opinie ......

mam również inną opcje tylko że podłoga jest ciemniejsza niż w wizualizacji .A róż na ścianach to tylko do lepszego zobrazowania płytek w projekcje.

1. Jeżeli chodzi o koło to przemyśle to z moim glazurnikiem, choć efekt odbicia w lustrze bardzo mi się podoba.

2.Półki nad wanną do modyfikacji. Ale jakaś półeczka na pewno tam będzie.

3. Geberit hmyyyyyyyyyy myślę o tym ciemnym dekorze , w rzeczywistości ten brąz ładnie pasuje do ciemnego dekoru , choć w wizualizacji mylnie ,mocno się od siebie różnią.

4. A wolna przestrzeń pod piecykiem gazowym - myślę o jakiejś fajnej szafce , montowanej do ściany , w jednej części kosz na bieliznę a w drugiej na ręczniki ,z jasnymi frotami jak przy blacie pod umywalką. (pralka będzie miała swoje miejsce w innej części domu)

Na podłogę upatrzyłam ciemno brązową włoską płytkę , wiec stawiałabym również na te ciemne dekory.

Co wybrać?

1 (2).jpg

2 (2).jpg

3 (2).jpg

5 (2).jpg

8 (2).jpg

Edytowane przez marzenie6666

marzenie6666

ciemna podoga też fajnie wygląda :D Z bialą podłogą łazienka jest lżejsza, z ciemną elegantsza.

Geberit hmyyyyyyyyyy myślę o tym ciemnym dekorze , w rzeczywistości ten brąz ładnie pasuje do ciemnego dekoru , choć w wizualizacji mylnie ,mocno się od siebie różnią.

Ja tam nadal tego dekoru nad WC nie widzę. Pojawia się dysproporcja - w pozostałej cześci łazienki są duże plamy kolroystyczne, a w tym jednym miejscu nieproporcjonalnie dużo się dzieje, bo masz i nieregularną linię geberita i plamę cienmych płytek i dekorów w jasnym otoczeniu.

A może spróbuj dać zwykłą płytkę zamiast ciemnego dekoru? Albo przez środek obudowy geberita ciemny pas na szerokość jednej płytki od ziemi do sufitu do sufitu (reszta w jasnej płytce)?

4. A wolna przestrzeń pod piecykiem gazowym - myślę o jakiejś fajnej szafce , montowanej do ściany , w jednej części kosz na bieliznę a w drugiej na ręczniki ,z jasnymi frotami jak przy blacie pod umywalką. (pralka będzie miała swoje miejsce w innej części domu)

Popieram pomysł.:D

Co wybrać?

Wizualnie obydwie wersje są fajne. Ja wybrałabym to, co łatwiej utrzymać w czystości :D

Dzięki Aantenka

przemyśle jeszcze ten geberit , pomysł z ciemnym pasem przypadł mi do gustu .

Jednak myślę o tej ciemnej podłodze, łazienkę mam z oknem poza tym nadrobię oświetleniem , a ta włoska płytka podłogowa jest boskaaaaa.

No i nie ukrywam że z utrzymaniem w czystości będzie o wiele łatwiej.