Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cieszę się,że nie jest źle :)

Nie wywalajcie mojej płytki kropkowanej ;( ja dla tej plytki ta serie wybrałam :D

A tak na serio to sprawa ma się tak:

- ja bym te czarne płytki z prysznica w ogóle wywalila. co myslicie?

- z tymi płytkami przy wannie to jest tak: jak pisałam wyżej ta kropkowana płytka mi się bardzo podoba.. I jej powtorzenie jest przy umywalce (dwie płytki nad i pod lustrem). A pasek mozaiki przy wannie jest nawiązaniem do mozaiki przy wc. Naprawdę tak źle to wygląda?..

- podłoga zdecydowanie lepiej jednak wygląda kontrastowa. mam wrażenie,ze z tą jasną była jakaś taka bez wyrazu. Te płytki mają jakby taką "paskowaną" fakturę, więc nie powinna być trudna w utrzymaniu czystości.

- słupek przy umywalce bedzie na pewno troche oddalony od umywalki bo na wizu jest za blisko. O ile w ogóle na poczatku będzie. Zamiast tego dam se jakąś wysoka doniczkę z kwiatem i mi też scianę zapełni ;) to zart, albo..?;)

- obudowa wanny będzie troche krótsza. teraz tam jest taka mała docinka. Kafelkarz zrobi krótszą, tak,żeby kończyla się na równi z fugą.

- co do koloru fug to nie wiem. myslałam,ze przy czarnych płytkach dam czarne lub grafitowe a na bialych i mozaice białe. zły pomysl?

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://nokautimg1.pl/p-84-83-848307d6e140a7343138878de359be7c500x500/glazura-pilch-kaleydos-3-30x45.jpg

Aniu, absolutnie się w nich nie zakochałam, a jedynie mi sie podobają ;) Kurcze, no wiem,ze decyzja należy do mnie.. Chciałabym je mieć, ale nie chce też usłyszeć,ze danie ich przy wannie było moim największym błędem:rolleyes:

Zapomnialam ostatnio napisać, ze grzejnika nie będzie, przez co ta ściana będzie mniej zagracona.

Jesteście za tym, zeby te czarne kafelki w kabinie prysznicowej usunąć?

Zastanawia mnie jeszcze ta ściana z umywalką. Rzeczywiście jest jakaś blada.. Co byście tam dodały?

Kreska, ja osobiście dałabym jasną fugę przy lustrze. Widziałam tą paskową mozaikę w zaaranżowanej lazience i bardzo mi się podobało jak ten podział był widoczny. Natomiast do zwyklych czarnych plytek dałabym chyba czarną. Te płytki nie są ogromne,więc łazienka jest potem mocno poszatkowana (co widac na moim projekcie). Czyli podoba mi się tak jak masz na swoim projekcie. Wszystko pod kolor kafelek, poza tą mozaiką.

Może poradzicie...

Czy jeśli da się fugę na ściany jasnoszarą do mojego projektu, to będzie ok? Czy lepiej kombinować z fugą jasną do jasnej glazury, a ciemną w okolicy ciemnych płytek?

http://liderdevenea.dyndns.org/public_d/lazienka/A.jpg

Kreska_a - jasna fuga bardziej kontrastuje i podkreśla te ciemne elementy. Jest bardziej szachownicowo, podkreślone są poszczególne elementy.

Ciemne pomiędzy dekorami dają jednolitą powierzchnię. Ja osobiście dałabym ciemniejsze ze względu na usytuowanie płytek w okolicach łatwo brudzących i chlapiących. Ale nie możesz poczekać z fugami, aż Ci je glazurnik położy i po ocenieniu efketu zdecydować?

Ja szarych fug do błyszczących bieli na płytkach osobiście nie lubię, ale nie widziałam na żywo Twoich więc tutaj też trudno mi podpowiedzieć.

Dziękuję za rady :) No właśnie nie wiem jak ten remont będzie przebiegał, a wolałabym nie decydować na szybko.

Dekory przy lustrze to pół biedy bo będzie tam symetrycznie, ale pasek po lewej też będzie z tych dekorów i będzie miał uciętą jedną plytkę, więc zapewne lepiej jednak podkreślić ciemny pas niż każdą z płytek osobno i między nimi zastosować ciemną fugę.

No i słyszałam, że łatwo brudzą się zarówno białe fugi, jak i czarne, dlatego myślałam bardziej o jasnoszarej i ciemnoszarej. A płytki są raczej matowe :)

A jeśli mogę się wypowiedzieć co do projektu rutinowej żony... jestem amatorem, ale mi się ostatni projekt ogólnie bardzo podoba oprócz tego paska w kabinie. Zostawiłabym tam zwykłe jasne płytki :)

Jeszcze jedno pytanie (sorry za moje natręctwo :)): okazuje się że mój geberit, czyli przycisk i miska wc nie są na środku zabudowy, tylko przesunięte z 10cm od jej środka w prawo. Czy w takim razie drzwiczki szafek u góry, kratka wywietrznika i glazura powinny być wyśrodkowane względem środka przycisku czy też jednak względem ścianki zabudowy? Mi się wydaje, że to pierwsze (żeby oś symetrii przez wszystkie elementy leciała od góry do dołu), Mężowi druga opcja bardziej pasuje.

Dziewczyny kochane powiedzcie mi proszę jaka jest optymalna szerokość między umywalkami na blacie i ile blatu powinno mniej więcej pozostać po bokach? Jest jakiś standard?

Muszę wybrać umywalki "na wczoraj" :/ I jakoś mi nie wychodzi ;)

Kresk_a tak jak mówisz (i co widać na wizualce) jest wg mnie ok.

Edytowane przez AniaS79

Aniu,

Zgodnie z zaleceniami powinno być 30 cm między umywalkami, ale to chyba zależy też od ich rozmiaru. TU znajdziesz więcej o różnych układach sprzętów.

Chodzi głównie o to, by osoby korzystające z umywalek równocześnie miały komfort i swobodę. Ty drobny elflik jesteś, więc nie powinno być kłopotu :).

A po bokach, to chyba zależy co planujesz tam postawić (?)

Hej :) Nic nie planuję. Bardziej chodzi o to, by całość miała "ręce i nogi" ;) Moja szafka ma mieć 170 cm. Umywalki jakie wpadły mi w oko mają po 65 cm. Zostaje 40 cm do zagospodarowania... Nie za duże takie umywalki? (producent ma albo 45 albo 65 niestety, nic pośredniego).

A to i ja się przypomnę ;) Macie jakiś pomysł na tą moją ścianę z umywalką? Tak jak pisałam, słupek będzie odsunięty od umywalki, ale też pewnie nie kupię go od razu (czas już pięc razy każdej złotówce się przyglądać, a słupek na razie na pewno nie będzie potrzebny). Nie wiem więc czy nie pokombinować z płytkami. Jakiś dodatkowy pasek czy coś. Nie umiem nic mądrego wymyśleć..

Dla przypomnienia

http://img684.imageshack.us/img684/8409/23429368.jpg

http://img828.imageshack.us/img828/1435/13838013.jpg

Kreska_a

Ja też uważam, żę oś symetrii przez wszystkie elementy, nawet jeśli ta oś będzie przesunięta względem środka ściany. Bo jesli nawet z jednej strony zostanie Ci więcej miejsca, to coś możesz tam powiesić, czy elemtent użytkowy czy ozdobny i przestrzeń bęzie zagospodarowana, a symetria na układzie elementów zostanie.

AniaS79,

a gdzie można obejrzeć wybrane przez Ciebie umywalki? Bo ten rozmiar to zalezy od kształtu. Klasyczna umywalka 65cm (czyli bez miejsca do odstawiania na samej umywalce) to naprawdę sporo. Ale jesli samo wgłębienie nie zajmuje 65cm to liczy się kształt umyuwalki, czy nie będize to wyglądała za ciężko. Ja wolę lżejsze konstrukcje i pewnie szukałabym umywalek 50cm, żeby w miare symetrycznie można było wygospodarować miejsce z każdej strony

rutinowa zona a moze by dac slupek z drugiej strony a w to miejsce podpiac druga umywalke (albo jedna wielgachna podwojna?) i dluzsze lusto? (uklad jak w mojej lazience

Moim zdaniem to całkiem dobry pomysł. Nie jestem zagorzałym fanem dwóch umywalek w łazienkach, ale w tej opcji, zwłaszcza jeśli powiększyć lustro łazienka mogłaby nabrać większego rozmachu. Tylko z tego co pamiętam Rutinowa chyba nie chciałą dwóch umywalek :D

Alutko :)

Takie opcje już omawiałyśmy, a nawet wizuowaliśmy :).

Zajrzyj Tutaj

Jeszcze wcześniej znajdziesz pierwszą wizualizację w oryginale.

Rutinka nie chce większej szafki, ani dwóch umywalek, ani nawet dwóch słupków ;). Udało nam się ją przekonać do większej zabudowy przy WC :).

A odpowiadając samej Rutince (czyli rutinowej żonie), to myślę, że płytki możesz tak zostawić, jeśli utrzymasz tę kolorystykę to ciemny słupek będzie się ładnie odcinał na jasnej ścianie, a może nawet pokusicie się o dwa słupki dla chłopaków (po jednym dla każdego) i wtedy będzie super :D.

Nie chcę Ci już mieszać, ale ja chyba zrezygnowałabym z mozaiki...

AniaS79,

a gdzie można obejrzeć wybrane przez Ciebie umywalki? Bo ten rozmiar to zalezy od kształtu. Klasyczna umywalka 65cm (czyli bez miejsca do odstawiania na samej umywalce) to naprawdę sporo. Ale jesli samo wgłębienie nie zajmuje 65cm to liczy się kształt umyuwalki, czy nie będize to wyglądała za ciężko. Ja wolę lżejsze konstrukcje i pewnie szukałabym umywalek 50cm, żeby w miare symetrycznie można było wygospodarować miejsce z każdej strony

Wiedziałam, że pomożecie :D

U mnie w wątku można, ale tam mniej gości, więc tutaj powtórzę, więcej ludzi - więcej dobrych rad :)

Łazienka górna miała być z założenia kanciasta, ale ponieważ niespecjalnie kocham się w kanciastych miskach wc, pokusiłam się o zakup Roca Gap

http://syriusz-lazienki.pl/userfiles/image/Gap_Targa_VII.jpg

Seria, jak widać nie do końca w kantach;) Brodzik i wanna proste, kanciaste, więc chciałam jedno z drugim jakoś "spiąć" i znalazłam takie:

http://p.alejka.pl/i2/p_new/51/21/artceram-la-fontana-umywalka-polblatowa-65-x-41-5-biala-l065_0_b.jpg

http://www.artceram.it/images/Articoli/collezioni/03_LaFontana/22_LF_lavabo65-crop_XL.jpg

One mają też dodatkową zaletę, a mianowicie można je umieścić na skraju blatu (50 lub 45 cm) i dzięki temu odsunąć od ściany (na której w całości będzie lustro... - wiem, trochę się "wkopałam" :D). Na blacie zajmują tylko 35,5 cm na głębokość, więc zostałoby 10-15 cm do lustra. W sam raz, by móc coś postawić i przede wszystkim, by móc wygodnie umyć lustro.

Zrobiłam dzisiaj szablony tych umywalek i wyglądało zupełnie nieźle na prowizorycznym blacie o wymiarach 50x170 cm, więc może...

Miejsca zostawało wystarczająco (i pomiędzy i za umywalkami) na postawienie pojemnika z mydłem w płynie, ewentualnie szczoteczek, a nawet perfum i innych cudów (chociaż tego akurat wolałabym uniknąć, ale wiem, że byłoby miejsce na rzeczy, które są potrzebne "naraz" - np. przy makijażu).

Samo wgłębienie zajmuje tylko 25x59 cm (przy okazji powinno ładnie korespondować z brodzikiem 150x90 cm)

Za to dziś bratowa-architekt uznała, że są "pretensjonalne" i zaczynam się zastanawiać czy faktycznie są :)

W razie czego mam w odwodzie jeszcze niezawodne V&B Memento. One z kolei niespecjalnie obłe, ale z Roca Gap się o dziwo nie żrą (ktoś z Forumowiczów ma w łazience takie połączenie - wyglądało ok).

http://img2.reuter-badshop.com/villeroy-boch-memento-countertop-washbasin-w-50-d-42-cm-with-1-tap-hole-white-with-overflow--p--vb-513560_1.jpg

Memento na pewno pretensjonalna nie jest ;) Za to niestety montowana do ściany, co oznacza.... że u mnie będzie przylegać bezpośrednio do lustra. A to mnie nieco niepokoi...

Z tych montowanych przy samym lustrze, idealna byłaby Keramag iCon, ale nie widziałam jej nigdzie w Polsce :(

I jak? Która lepsza? Którą wybrałybyście/libyście ;) do siebie? Nadają się w ogóle? A może jeszcze inne rozwiązanie?

Tyle jest umywalek, ale mam ogromny problem znaleźć prostokątną stawianą na blat (glazurowaną z tyłu - bez możliwości montażu na ścianie), z otworem na baterię. Wolałabym jednak odsunąć umywalkę od lustra na tyle, na ile to możliwe...

Edytowane przez AniaS79