Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam może ktoś miał podobny problem a mianowicie mamy łazienkę o wymiarze 168cm długości oraz 118cm szerokości

w łazience ma być prysznic (drzwi przesuwne z koła odsunięte 55cm od ściany i szerokie na 118cm)

kibelek 48cm (stelaż schowany w ścianie) umywalka 28cm

takie są już sprzęty kupione do łazienki teraz przyszedł czas na płytki i mamy mętlik czy wybrać duże czy małe jasne czy dać kontrast ogólnie chcielibyśmy łazienkę powiększyć optycznie ale nie bardzo możemy znaleźć na to sposób na tak małej powierzchni (najlepiej byłoby zrobić jedno wielkie lustro)

zastanawiamy się tez nad płytkami http://www.sklep.euroglazura.eu/standard/shop/991---GL-EM-TR.html

ciemne na ścianę z prysznicem a jasne na pozostałe ściany lecz nie wiem czy to czasem nie da przeciwnego rezultatu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/585907d2e9adcdef.html#

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c89da1a43c04e934.html#

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6f999dbb2c257f0.html

Edytowane przez skresz

witam

dziewczyny proszę o radę

wymarzyła mi się łazienka w zielonych płytkach z tej kolekcji:

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/vivida-vivido

ale nie do zaakceptowania jest dla mnie biała podłoga!!

czy macie pomysł na inny kolor??

chodzi mi po głowie jakaś płytka drewnopodobna...+ meble w takim kolorze...żeby to jakoś "zgrać" ale nie wiem czy to dobry pomysł??

a drugie moje pytania i zarazem wielka prośba, czy ktoś mógłby mi pomóc w zrobieniu wizualizacji łazienki?? przysłałabym rzut z wymiarami (ale potrafię tylko na maila... bo moje umiejętności komputerowe + stary grat komputer działający w zwolnionym tempie nie pozwalają mi na sprawne obsługiwanie się fotosikiem itp)

Witam, jak dobrze, że znalazłam taki fajny wątek:)

Moja/nasz budowa powoli idzie do przodu - własnie robią na sufity i bedzie gipsowanko.

Powoli muszę aranżować co nieco a wizji mi kompletnie brak.

No może coś tam po głowie chodzi co bym chciała ale nie wiem jak to by spójnie wyglądało i jak rozłożyć płytki itp. Możecie pomóc w aranżacji łazienki, ewentualnie podac program z jakiego korzystacie?? Byłabym bardzoooo wdzięczna:rolleyes:

Dodam, że na chwilę obecną podobają mi się bialo czarne łazienki.

W związku z tym, że łazienka jest dość duża, nie chciałąbym klaść płytek po sam sufit, aby nie zbankrutować.

Myślałam o wannie na środku ścianki kolankowej, i aby ją tak zabudowac po bokach aby coś tam pochować, czy sobie usiąść.

Obok komina, własciwie za nim ma być podwieszany sedes.

Komin chciałam tylko przemalować i dać jakiś obrazek/plakat/zdjęcie itp.

Na wprost komina duże lustro podświetlane po bokach 2 lampami w kształce kilku żarówek z ikei.

No i prysznic, prostokątny ok 90x120, wejście na prost drzwi, dłuższa ścianka przy dłuższej ścianie.

Płytki ze snów to:

Ceramsttics - alchemia

paradyż - piumetta

tubądzin - floral

ŁAZIENKA.JPG

Edytowane przez kasiulkak

Chciałam wkleić obrazki, żęby można je było ocenić, ale tylko jeden link mi zadziałał.

http://images37.fotosik.pl/1499/d6f999dbb2c257f0.jpg

Co do płytek, to przestrzeń powiększą płytki jasne i błyszczące. Czy duże, czy małe raczej nie robi IMHO wielkiej różnicy, ważne jest natomiast, żeby tworzyły jednolitą powierzchnię (czyli fugi w kolorze najlepiej takim samym jak płytki, bez kontrastów).

Ciemna płytka zwłaszcza na całości, na pewno nie powiększy Wam przestrzeni. Ja osobiście uważam, że lepiej sprawdzają się mniejsze wzory (sama lubię paski) lub po prostu akcenty kolorystyczne w innym kolorze, np. jeden duży ciemny dekor/pas dekoru i ciemne meble. Ale to już kwestia gustu i konkretnego projektu.

A podobne ustawienie u siebie ma forumowiczka szocik która kilka opcji już u siebie wizualizowała i można tez u niej znaleźć trochę zdjęć z inspiracjami. Może tam warto zajrzeć :D

witam

dziewczyny proszę o radę

chodzi mi po głowie jakaś płytka drewnopodobna...+ meble w takim kolorze...żeby to jakoś "zgrać" ale nie wiem czy to dobry pomysł??

a drugie moje pytania i zarazem wielka prośba, czy ktoś mógłby mi pomóc w zrobieniu wizualizacji łazienki?? przysłałabym rzut z wymiarami (ale potrafię tylko na maila... bo moje umiejętności komputerowe + stary grat komputer działający w zwolnionym tempie nie pozwalają mi na sprawne obsługiwanie się fotosikiem itp)

Bardzo ładne płytki sobie wybrałaś :D

Moim zdaniem do tych płytek podłoga w kolorze drewnianym będzie pasowała. Wydaje mi się również, że może się z tymi kolorami dobrze komponować szary średnio - ciemny, taki betonowy. warunkiem jest dobranie odpowiedniej struktury i koloru, żeby się komponowało z vividą. Tutaj ja osobiście nie pomogę, bo już jestem po remoncie i nie bywam w sklepach z płytkami.

z wizualizacją ja też nie pomogę. może forumowiczki aktywnie działające znajdą chwilę czasu, aczkolwiek jak widzisz jest ich niedużo więc może trzeba będzies ię uzbroić w cierpliwość :D

Natomias przypominam, że jeśli będziesz kupować płytki w salonie, to można spytać o wizualizację w cenie projektu.

Moja/nasz budowa powoli idzie do przodu - własnie robią na sufity i bedzie gipsowanko.

No może coś tam po głowie chodzi co bym chciała ale nie wiem jak to by spójnie wyglądało i jak rozłożyć płytki itp. Możecie pomóc w aranżacji łazienki, ewentualnie podac program z jakiego korzystacie?? Byłabym bardzoooo wdzięczna:rolleyes:

Dodam, że na chwilę obecną podobają mi się bialo czarne łazienki.

W związku z tym, że łazienka jest dość duża, nie chciałąbym klaść płytek po sam sufit, aby nie zbankrutować.

Myślałam o wannie na środku ścianki kolankowej, i aby ją tak zabudowac po bokach aby coś tam pochować, czy sobie usiąść.

Obok komina, własciwie za nim ma być podwieszany sedes.

Komin chciałam tylko przemalować i dać jakiś obrazek/plakat/zdjęcie itp.

Na wprost komina duże lustro podświetlane po bokach 2 lampami w kształce kilku żarówek z ikei.

No i prysznic, prostokątny ok 90x120, wejście na prost drzwi, dłuższa ścianka przy dłuższej ścianie.

Płytki ze snów to:

Ceramsttics - alchemia

paradyż - piumetta

tubądzin - floral

Kasiu, masz saaalon kąpielowy a nie łazienkę.Suuper :D

Nie wiem, czy długo zaglądasz na forum, ale profilaktycznie, jeśli jeszcze tam nie byłaś, gorąco, naprawdę gorąco zachęcam Cię do zajrzenia na wątek Nasze łazienki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-ŁAZIENKI-NASZE-!!!!!!/page469 oglądaj go od końca, jest kilka naprawdę ciekawych dużych łazienek (np. forumowiczki Marjel czy Anulib i wiele innych. Znajdziesz pomysły i na rozłożenie płytek i na ustawienie i na zagospodarowanie wnętrz. Również tutaj na ostatnich stronach łazienka Rutinowej Żony miała tyle wcieleń, że może coś Cie w kwestii układania płytek zainspiruje, a i transformacja łazienki forumowiczki julianny16 (ma swój własny wątek) może też dostarczyć kilku inspiracji zagospodarowania takiej dużej przestrzeni.

Z wizualizacjami mogę napisać Ci to, co ewelkac. Natomiast jeśli komputera się nie boisz, to forumowiczka szocik korzysta z programu pro100 a julianna16 z programu darmowego na stronie paradyż. Trzeba się trochę i w jeden i w drugi wgryźć, ale są one do opanowania.

Skresz oczywiście zapraszam do siebie, ale ... moja łazienka jest sporo większa :( Ma 2mx1,95. Prysznic jak najbardziej tak, ale nie wiem czy szerokość 55 cm bedzie wygodna??? POwinnas to dobrze przemyslec - walenie łokciami po szybie podczas kapieli nie bedzie przyjemne.

Robiąc swoj projekt zastanawiałam czy 75 cm bedzie ok ;)

Witajcie Kochani!

Powoli zaczynam zastanwiac sie nad moja lazienka w mieszkanku ktore wlasnie sie buduje.

Jest malutka (217X172). Musi byc przede wszystkim praktyczna, dlatego wymysilam w niej ta duza szafe z pralka plus szafke pod umywalke. Umiescilam tez duze lustro by ja powiekszyc.

Niestety projektantka nie jestem wiec przepraszam za jakosc projektu. Niestety karta graficzna jest na wykonczeniu wiec juz z programem nie poszaleje :(

Nie zwracajcie uwagi na rodzaj i kolor kafli. Tego nie udalo mi sie zaprojektowac. Mam w planie na scianach polozyc biale a na podlodze szare. Blat pod umywalke planuje zrobic w jasnym kolorze (cos ala sosna).

Prysznic bedzie mial wymiary ok. 80 na 90. Wneka na szafke z prlka ok. 70 na 70.

Bede wdziczna za wszystkie Wasze sugestie i pomoc w planowaniu mojej malutkiej lazienki :)

http://images41.fotosik.pl/1483/1df4457f27d2cdda.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c6a9e48f80e9432.html

http://images46.fotosik.pl/1495/3b1420c349a4557e.jpg

http://images49.fotosik.pl/1492/5f043d422e6fa47f.jpg

Edytowane przez Magdalenkaa

O rany Julek! (rzekła Julianna ;)) Co tu się dziejeeee?

Wszyscy macie zamiar w majówkę wc planować? :D :D :D

witam

dziewczyny proszę o radę

Drewno lub szary powinny być ok :). Wyślę Ci swój adres i postaram się pomóc. Z góry jednak przepraszam, bo:

1. Czasu mam mniej i nie wiem kiedy dam radę to zrobić :(

2. Naprawdę bronię się nogami i rękami jeśli chodzi o układanie płytek. Po prostu tego nie czuję :(. Dla Rutinki uczyniłam wyjątek i za karę poczyniłam tysiąc wersji ;) :rotfl:

Skoro gipsowanie, to układ sprzętów już z pewnością masz :). Co do płytek, to z piumettą możesz spróbować w programie ze strony Paradyża :). Jedyny minus jest taki, że nie można w tym programie robić skosów :(

Witajcie Kochani!

Powoli zaczynam zastanwiac sie nad moja lazienka w mieszkanku ktore wlasnie sie buduje.

Jest malutka (217X172). Musi byc przede wszystkim praktyczna, dlatego wymysilam w niej ta duza szafe z pralka plus szafke pod umywalke. Umiescilam tez duze lustro by ja powiekszyc.

Niestety projektantka nie jestem wiec przepraszam za jakosc projektu. Niestety karta graficzna jest na wykonczeniu wiec juz z programem nie poszaleje :(

Nie zwracajcie uwagi na rodzaj i kolor kafli. Tego nie udalo mi sie zaprojektowac. Mam w planie na scianach polozyc biale a na podlodze szare. Blat pod umywalke planuje zrobic w jasnym kolorze (cos ala sosna).

Magdalenkoo

Skromność godna podziwu, bo dla mnie projekt miodzio :). Obawiam się jedynie czy nie jest za mało miejsca przy WC - zarówno od strony ściany jak i umywalki. Ile tam zostaje? (powinno być minimum po 20 cm)

Edytowane przez julianna16

Magdalenkoo

Skromność godna podziwu, bo dla mnie projekt miodzio :). Obawiam się jedynie czy nie jest za mało miejsca przy WC - zarówno od strony ściany jak i umywalki. Ile tam zostaje? (powinno być minimum po 20 cm)

julianna16

serdecznie dzieki za opinie :)

odleglosc WC zarówno od strony ściany jak i umywalki bedzie miala te 20cm :)

Tez o tym myslalam by wszystko sie pomiescilo, co do prostego zadania nie nalezalo.

Moze ktos doradzi jakie kafle i w jaki sposob ulozyc, ja nie wiem... tak jak pisalam myslalam nad bialymi na sciany a na podloge szare. Ale te biale raczej male czy raczej wieksze. Co wizualnie w tej lazieneczce pasowalo by lepiej?

Starsznie podbaja mi sie takie lazieneczki jak ma np. diabel200

Zdjecie ponizej, ale w mojej malutkiej klitce na cos takiego pozwolic sobie raczej nie moge :(

http://imageshack.us/f/714/laziei.jpg/

Witam serdecznie wszystkich Formułowiczów, a szczególnie Ciebie Szociku, bo do Ciebie mam właśnie sprawkę. Ślicznie wykonujesz wizualizacje w swoim Pro100. Obserwuję to forum od dłuższego czasu i jestem pełna zachwytu dla łazienek jakie Tu powstają.

Jak większość jestem na etapie wykańczania domu. W czerwcu będzie płytkowana łazienka. Z mężem wybraliśmy już płytki Melua/Metino Paradyża (kolory: beige i ochra). W głowie już mam tyle pomysłów, że nie wiem co z tym zrobić.

Szociku, czy mogę Cię prosić o wprowadzenie mojej łazienki do Swojego programu. Oczywiście jeśli będziesz miała ochotę i czas. Wiem, że jesteś zajęta Swoją budową i aranżacją wnętrz. Zrozumiem jeśli odmówisz. :)

A oto nasza łazienka:

http://images40.fotosik.pl/1531/7012c97c40b27e0agen.jpg

Życzę Wszystkim udanego wypoczynku :)

julianna- dzięki za odzew;)

będę cierpliwie czekać aż znajdziesz chwilkę na moją łazienkę;)

wiem, że w salonie mogę prosić o zrobienie wizualizacji...ale też wiem, że jeśli pójdę do salonu z "pustą" głową to niekoniecznie będę zadowolona z tego co mi w nim "wepchną"

...bo różnie to z tymi projektantami bywa... jeden ma manię wstawiania dekorów- wszędzie gdzie się da i jak najwięcej się da, jeden ma wizje wręcz z poprzedniej epoki.... itp... z różnymi się spotkałam...

więc wole mieć jakąś swoja "wizję" którą ewentualnie pozwolę nieco zmodyfikować;)

więc wole mieć jakąś swoja "wizję" którą ewentualnie pozwolę nieco zmodyfikować;)

Ślicznie proszę Cię o przedstawienie tej wizji :).

Dziękuję za przesłany układ w aplikacji Paradyża - pracy mniej, bo jest baza, ale wygląda na to, że Tobie nie chodzi o układ sprzętu, a o płytki :(. W programie poradziłaś sobie nieźle, wrzucam to, co dostałam od Ciebie. Może ktoś podpowie co zmienić?

http://desmond.imageshack.us/Himg41/scaled.php?server=41&filename=54755620.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg571/scaled.php?server=571&filename=ewaa.jpg&res=landing

Ja zrezygnowałabym z kwiatków. Wspomniałaś, że nie chcesz mieć jasnej fugi w prysznicu, to znaczy, że tam ma być inna (jaka?) a na reszcie biała? Szkoda, że nie chcesz szarej podłogi, bo szara podłoga + szara fuga na ścianach mogłaby nieźle wyglądać. Beżowa nie da tego efektu.

Czy wanna narożna i okrągły prysznic to celowy wybór?

julianna dzięki za wrzucenie na forum mojej łazienki;)

swojej "wizji" właśnie nie mam;) bo miałam sto pomysłów.... i w końcu z tego mętliku wyszło tylko tyle że nie wiem już nic...

liczę na jakieś olśnienie osób nie zaangażowanych w tę łazienkę;)- czyli Was forumowiczek;)

A te kwiatki takie złe?? że byś je wyrzuciła??

wydaje mi się (mogę nie mieć racji) że bez tych kwiatków będzie nudno;) poza tym one chyba trochę rozjaśnią tę łazienkę, jest tam wprawdzie okno ale od wschodu...wiec słonko tylko rano, później jest dosyć ciemno...

co do fugi to liczyłam że znajdę jakąś fugę która zleje się z płytką (myślałam o zielonej...chociaż pewnie ciężko będzie dobrać idealny kolor...) a białą dałabym tylko przy płytkach kwiatowych, ewentualnie przy białych- jeśli w ogóle takie będą...

szarą podłogę przemyślę... - dałaś mi do myślenia;) wiem że na płytkach kwiatowych jest szary kolor i faktycznie szara fuga by była ok + szara podłoga...muszę się z tym przespać;)

Wanna narożna i prysznic półokrągły to celowy wybór- wydaje mi się że w małej łazience gdybym dała prostokątną wannę i kwadratowy prysznic to byłoby zbyt kanciasto....

czy myślicie inaczej??

proszę o rady;)

Anionka - macie juz zrobione przyłącza? Sprzety musza zostać tak jak pokazałaś? Które drzwi są wejściowe? Do czego prowadzą drugie? (Pytam bo moze miec to znaczenie przy układzie sprzętów).

ewelkac - z kwiatków może bym nie rezygnowała, bo faktycznie one ozywiają tą łazienkę, ale chyba inaczej bym je ułożyła. Jakoś tak strasznie dużo ich wokół tego lustra.

Julianna jesli masz wymiary łazienki to wrzuc je też na forum - moze coś razem wymyslimy :)

Edytowane przez szocik

Szocik dziękuję ślicznie, że odpowidziałaś :-) A teraz szybko odpowiadam na Twoje pytania.

Tylko Wc musi zostać tak jak na moim rysunku, a reszta sprzętów jest jeszcze do przesunięcia (ten układ na rysunku, to pomysł mój i męża). Zastanawiamy się cały czas czy nie zamienić prysznica z wanną ?

Drzwi wejściowe, to te obok prysznica. Drugie, to drzwi do pralni. Podobają nam się kwadratowe prysznice i prostokątne wanny.

Zastanawiam się jeszcze, czy oddzielić wc od umywalki jakimś słupkiem meblowym? Czy nie będzie zbyt "naćkane"? Czy dać może lepiej szerszą szafkę podumywalkową i szerokie lustro? Meble chciałabym w kolorze jasnego brązu, tak jak drzwi, których jeszcze nie ma.

Miłego dnia :-)