szocik 06.05.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Ja podobnie jak aantenka - zrobiłabym ją biała i tylko dekor pozostawiła kolorowy. Piumetta jest sliczna1 (ale czarnej bym sie bała ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 06.05.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Zachwyciły mnie w sklepie Zresztą mojego męża też W takim razie byłabym spokojna o efekt ostateczny, niezależnie od wybranej opcji ułożenia płytek . Najważniejsze by Wam samym się podobała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milady 06.05.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Mamy nadzieję, że przynajmniej nam się będzie podobało Bo rodzina jest mocno zaskoczona czarnymi płytkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 06.05.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Zrobiłam moją pierwszą wizualizację łazienki. Może macie jakieś rady/sugestie?Nie wiem czy to widać na wizualizacji ale prysznic ma wymiary 80x110, bo mojemu mężowi zależało na dużym. http://img69.imageshack.us/img69/9932/azienka2m.jpg http://img534.imageshack.us/img534/9382/azienka3.jpg a tutaj same wymiary: http://img210.imageshack.us/img210/9339/azienka4.jpgShot at 2012-05-06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 06.05.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 moim zdaniem sensowniej byłoby zamienić prysznic z pralką.aż się prosi, żeby wykorzystac wnękę po prawej (niestety nie umiem z tego odczytać ile tam jest miejsca), a pod ścianą na przeciw drzwi zrobić duży blat, pod którym ukryta byłaby pralka, kosz na bieliznę i bardzo wygodna duża szafka pod umywalkę (możnaby zrezygnować ze słupka i szafki pod lustrem). no i kibelek możnaby odstawić nieco dalej od drzwi. wydaje się, że tam jest strasznie ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 06.05.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 (edytowane) Kombinowaliśmy w ten sposób ale jakoś nie za bardzo to wyszło bo wnęka jest płytka. Długa jest na 115cm ale z jednej strony (przy drzwiach) głęboka jest na 92cm a z drugiej strony tylko na 23cm i wystawałby prysznic. Wtedy w tamtym miejscu byłby problem co z tym zrobić. Na tej wizualizacji drzwi maja 100cm, nie wiem dlaczego tylko takie były, u nas będą 90. Tam gdzie jest kibelek jest trochę ciasno, tym bardziej że będzie tam jeszcze kawałek ścianki na zestaw podtynkowy. Dodam tylko że prysznic nie chcę prostokątny tylko zaokrąglony tutaj przy kibelku, ale nie było takiego w programie. Tak sobie pomyślałam, że w tym miejscu obok pralki możnaby postawić kosz na bieliznę. Edytowane 6 Maja 2012 przez femme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 06.05.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 eeee napisałaś, ze prysznic ma miec wymiary 110 x 80, czyli na moje mieści się we wnękę 115 x 92... te 23 cm... można tam zrobić wygodne półki, strata tych 50 cm nie byłaby dla mnie dramatem gdybym i bez tego miała do dyspozycji 2m blat. ale to oczywiście zalezy od was. po drugie - kabiny o takich wymiarach nigdy nie widziałam w wersji półokrągłej. one zawsze były jednak na kwadracie oparte, więc proponuję zbadać temat i projektować pod konkretną kabinę, bo ja tu wróżę problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 06.05.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Muszę to widzieć, więc może jutro zrobię nową wizualizację. Tylko jeszcze teraz wyszła taka sprawa, czy kibelek może być na tej ścianie w ogóle, bo przeczytałam że nie może on być za daleko od pionów kanalizacyjnych, a pion jest (według tego pierwszego rysunku) po lewej stronie na dole. Nie znam się na tym, więc musze dopytać. Są takie kabiny właśnie w sklepie zobaczyłam i mi się spodobała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.05.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Femme łazienka blokowa czy domu? Bo jeśli blokowa, to czemu nie chcesz wanny z parawanem tylko sam prysznic? W blokowej też od razu trzeba się nastawić na większą ilośc miejsca do przechowywania (chyba że mieszkanie ma oddzielny "graciarnię") no i np. kosz na bieliznę. Twój projekt w sumie mółby być, ale coś w nim nie do końca gra... Kibelek ma za ciasno a trochę szkoda miejsca przy pralce. A z WC można jeszcze dowolnie poszaleć, czy musi być, na tej ścianie, na której jest? Ja chyba zostawiłbym prysznic tam gdzie jest, a WC przejechała na prawo od drzwi i obok próbowała też zrobić zabudowę meblową nad/wokół geberita. Można by jeszcze pokombinować z wizualizacją, chociaż trochę ogranicza program z tego co widać. A dobra wizualka czasem robi różnicę. Nie wiem, jaki to program, ale forumowiczka Julianna16 projektuje w darmowym paradyża i tam sporo można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 07.05.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Femme łazienka blokowa czy domu? Bo jeśli blokowa, to czemu nie chcesz wanny z parawanem tylko sam prysznic? W blokowej też od razu trzeba się nastawić na większą ilośc miejsca do przechowywania (chyba że mieszkanie ma oddzielny "graciarnię") no i np. kosz na bieliznę. Twój projekt w sumie mółby być, ale coś w nim nie do końca gra... Kibelek ma za ciasno a trochę szkoda miejsca przy pralce. A z WC można jeszcze dowolnie poszaleć, czy musi być, na tej ścianie, na której jest? Ja chyba zostawiłbym prysznic tam gdzie jest, a WC przejechała na prawo od drzwi i obok próbowała też zrobić zabudowę meblową nad/wokół geberita. Można by jeszcze pokombinować z wizualizacją, chociaż trochę ogranicza program z tego co widać. A dobra wizualka czasem robi różnicę. Nie wiem, jaki to program, ale forumowiczka Julianna16 projektuje w darmowym paradyża i tam sporo można zrobić. Łazienka blokowa. Tak, wiem że z tym kibelkiem nie jest do końca tak jak ma być, ale nie wiem jak inaczej. Właśnie jeśli chodzi o ścianę na której ma być kibelek to post wyżej o tym pisałam , że muszę się dowiedzieć jak daleko on może być od pionu kanalizacyjnego. Wanny nie chcieliśmy, bo w obecnym mieszkaniu nie używamy jej, tylko jako prysznic. Jeśli przeniosłabyś kibelek na prawo to co wtedy z pralką? Koło pralki zostało miejsce i tam pomyślałam żeby postawić kosz na bieliznę i wcisnąć gdzieś tam jeszcze dużą kocią kuwetę. To jest właśnie program paradyża. Ja nie mam wprawy w projektowaniu więc może udałoby się lepiej, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.05.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) ja zawsze trochę w bloku trochę namawiam na wannę z parawanem. Bo jeśli nie masz problemów zdrowotnych, to jednak wanna przydaje się przy gościach, dzieciach i sprzedaży mieszkania rodzinom, które eewentualnie mają dzieci . No i nie wiadomo, czy za 5 lat nie będize Ci się marzyć kąpiel w piance raz na jakiś czas - preferencje czasem się zmieniają, jeśli można to warto zachować elastyczność. Moje doswiadczenie wśród znajomych rodzin (nie młodych ludzi żyjących w pędzie na dorobku :D) jest takie, że wanna się jednak przydaje. Bo z wanny jak z prysznica skorzystasz, odwrotnie nie bardzo. Naotmiast wiadomo, żę decyduje użytkownik mieszkania, przy uwzględnieniu swoich preferencji i warunków mieszkaniowych, więc jeśli chcecie prysznic i jesteście przekonani, to oczywiście kombinujemy w tym kierunku. CZekamy na info odnośnie możliwości przesuwania kibelka. Edytowane 7 Maja 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkac 07.05.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 widziałam gdzieś brodziki nie na kwadracie a na prostokącie z zaokrąglonym rogiem, np coś takiego: http://ceramika24h.pl/brodzik-radaway-tasos-e-100x80-lewy-ste108630l-p-6415.html a co do wanny NANO - bo ktoś ostatnio zastanawiał się gdzie ją można zobaczyć na "żywo"...wiec wczoraj widziałam ją w leroy merlin w Krakowie...i...prezentuje się ładnie ale stwierdzam, że na wygodną kąpiel to raczej nie można się nastawiać raczej nadaje się do wykąpania dziecka czy do wymoczenia nóg;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daev 07.05.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Od pewnego czasu męczę się z moją łazienką. Plan jest taki, by zawarły się w niej: - WC (zabudowane) - bidet (zabudowany) - umywalka - wanna conajmniej 170cm długa, z opcją prysznicową (parawan nawannowy, prysznic podtynkowo poprowadzony + wylewka do wanny + prysznic "ręczny" To ma być jedyna łazienka w mieszkaniu... I nie wiem jak to ułożyć, wierzę, że się da. Próbowałam już z różnych kątów temat 'ugryźć', jednak może świeże, wprawne oko wpadnie na coś, co było poza zasiegiem mojej wyobraźni . Co do WC - pewnie będę montować pompę+rozdrabniacz, bo coś mi się wydaje, że pion nie ma średnicy 110mm... Ścianę czerwoną można przesunąć jeszcze o 10cm, a ścianę zieloną do 30cm - jednak są to zawsze koszty innych pomieszczeń. Otwór na drzwi tak samo - można przerzucić, jednak tylko na ścianę zieloną, lub tą o wymiarze 122cm... Przepraszam, że obrazek z Painta a nie z profesjonalnego programu X... http://img827.imageshack.us/img827/4067/lazienka2.jpg Byłabym szalenie wdzięczna za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.05.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Bidet i WC powinny być jak najbliżej siebie, dlatego dałabym te sprzęty na jednej ścianie. Mnie wychodziłby układ następujący - na prawo od wejścia umywalka (170 - 70cm na standardową wannę, zostaje 100 cm na umywalkę) - wanna w tym miejscu, w którym jest - pion wyrównany na głębokość obudowy wanny, możesz tam zmieścić płytkie szafki, szczegónie na papier toaletowy - na ścianie 239 WC i bidet obok siebie. Jeden z tych sprzętów ląduje niestety tam gdzie 112 cm (trzeba dopasować w którą stronę, żeby było możliwe korzystanie) Jeśli WC z bidettą jest dla ciebie alternatywą, to po zamianie umywalki i WC można w kącie zrobić pojemną zabudowę na graty i pralkę albo nawet i upchnąć oddzielny prysznic. Oczywiście powyższe to luźne sugestie, nie wiem, jak ustawione są przyłącza i co można przestawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daev 07.05.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Bidetta... o tym nie pomyślałam. A przyłącza właśnie przestawiam tak, jak chcę... Tylko nie wiem jak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.05.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Daev - jesli to lazienka w bloku, to WC nie za bardzo mozesz ustawic tak jak chcesz, bo pion zobowiazuje. W domu mozesz sobie bardziej poszalec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daev 08.05.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Pompa+rozdrabniacz i jechane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 08.05.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Aantenka, czy ja mogę mieć prośbę do Julianny w sprawie duzej łazienki (kwestia dwóch wersji kolorystycznych)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 08.05.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 no dobra Możesz, udzielam oficjalnego zezwolenia Ale tylko Tobie i tylko ten jeden raz :D:D :P:P A potem to bez zdjęć gotowej łazienki już się nie pokazuj :D:D:D A tak na poważnie, to co tam jeszczcze kombinujesz z kolrami? Zmieniasz kolor płytek czy żonglujesz płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 08.05.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Z ułożeniem płytek chyba nie wymyslam. NA PEWNO chcę mało Wprawdzie zastanawiałam się czy dawać płytki przy umywalce, ale jak to jest ogólnodostępna lazienka to chyba jednak będą. Pod prysznicem na wysokość prysznica, przy wannie też albo na wysokość prysznica albo tylko kilka rządków. Te drugie mniej prawdopodobne, bo moje dzieci mają do kąpieli pół wanny zabawek i ściana najczęsciej jest mokra Natomiast co do koloru zaczynam się wahać i chyba dam czarną podłogę i białe ściany Dzisiaj jednak mnie naszło czy by nie wcisnąć tam woodentica. A raczej po prostu chciałabym zobaczyć takie rozwiązanie, bo mój mąż jest przeciw drewnopodobnym płytkom.. dalej mało płytek, ale: wersja 1) woodenticowa podłoga i białe ściany (czyli geberit, przy umywalce, prysznicu oraz przy i na wannie) do tego jasne ściany wersja 2) czarna podłoga i woodentic na gebericie, na ścianie pod prysznicem, przy umywalce, przy wannie oraz obudowa wanny plus jasnoszare ściany wersja 2 teraz mi wpadła do głowy więc nie wiem jak to bedzie wyglądać. Ewo, serce Ty moje, dałoby się? obiecuję wiecej nie poruszac tematu naszej duzej łazienki. za to małej owszem tylko muszę się z panią spotkać Edytowane 8 Maja 2012 przez rutinowa żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts