Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uzupelniam wobec tego dane- łazienka jest prawie kwadratem 11,08 m2 - 312 cm x 355 cm. Drzwi szklane 200 cm z jedna czescia stala - od sciany po lewej stronie. Po prawo prysznic - wym. 120 dl na szerokosc 90 cm. Za prysznicem mamy wc i na przeciwko drzwi wejsciowych dwie umywalki nablatowe a pod blatem szuflady.Na przeciwko wc mamy okno do ziemi o szer 80 cm. I dalej wanna wolnostojąca.

Plytki zaplanowalismy calsagrande almond 30x60 cm na podloge i sciany + dekor do tego tez calsagrande. Nie wiem tylko jak rozplanowac te plytki :(

Co myslicie o takim rozkladzie? WC nie bedzie za blisko blatu z umywalkami?

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AniaGie wrzuciłam sobie Twoj pomysł do pro100 i troche mi nie lezy. Odległośc miedzy drzwiami, a kantem prysznica to ok 65cm. Wchodzisz prosto na niego. Może nie bedzie wygodnie.

Chyba ze prysznic dac lekko zaokrąglony - w tym stylu

http://www.porcelit.com/cart/fsb4_ha5_p0169_00.jpg

Edytowane przez szocik

Oj, szocik i to jest myśl, wilk syty i owca cała, że ja sama na to nie wpadłam, ale to chyba, dlatego że od jakiegoś czasu kocham się w kantach, bo do tej pory miałam przyjemność tylko z opływowymi kształtami w łazience. Przy takim prysznicu by chyba pasowała seria bilbao z opoczna, choć tu wc może ma zbyt duże rozmiary, no ale wtedy ten malutki z cersanitu... A kojarzycie może jakieś milsze dla oka prysznice w tym rozmiarze i kształcie, takie delikatne?

Pomyslałam jeszcze o czymś, ale nie wiem czy na dobry projekt patrze.

Czy to jest ten projekt?

http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_dom-pod-wiazowcem_rzut_517591.gif&w=418

Jesli tak, to czy nie ma szans na zrobienie prostego wejscia i powiekszenia ciut tejze łazienki?

Jesli tak to można by ją zaaranzować podobnie do mojej dolnej - czyli coś w tym stylu

http://images50.fotosik.pl/1597/51432476efe7bb3f.jpg

W moim watku znajdziesz "moj" ostatni pomysł na ułożenie płytek (tzn nie do końca moj - zgapiony ze strony producenta płytek)

Łazienka Piumetta juz "się układa" :) i jak na razie podoba nam się :) doradźcie proszę jakie wybrać fugi??? Myślę o czarnych między czarnymi płytkami i białych między białymi. Co o tym sądzicie? Dla przypomnienia projekt łazienki mniej więcej wygląda tak jak kilka stron wcześniej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169397-Projekt-%C5%82azienki-wizualizacje/page126

julianna16 naprawdę się czuje zaszczycona, że taki Miszczu mnie docenił, ale wejście mi się udało...:) Obejrzałam jeszcze kilka zdjęć tej łazienki i potwierdzam, że na ścianie są płytki o wymiarze 60x60.

Wysłać Ci linka do reszty zdjęć, czy może już sama je odnalazłaś?

Aniu,

Dziękuję za link. Łazienka jest śliczna. Ależ mnie zaskoczyłaś tym mistrzem. Daleko mi do takiego. Kombinujemy z Dziewczynami tak jak nam się wydaje ;). Jeśli czasem uda się pomóc, to super :D.

Szocik jest Mistrzynią w PRO100 :D. Już przysiadła do Twojego projektu więc jesteś w dobrych rękach :). Ten pomysł z ustawieniem drzwi jest godny rozważenia. Zajrzyj do Szocik, to zobaczysz jak ładnie wglądają jej pomysły :).

Szociku Kochana - dziękuję za zdjęcie z płytkami na ścianie. Jak dobrze, że można zadawać "głupie pytania" i tak szybko znajdować odpowiedzi dzięki Wam :D.

Łazienka Piumetta juz "się układa" :) i jak na razie podoba nam się :) doradźcie proszę jakie wybrać fugi??? Myślę o czarnych między czarnymi płytkami i białych między białymi. Co o tym sądzicie? Dla przypomnienia projekt łazienki mniej więcej wygląda tak jak kilka stron wcześniej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169397-Projekt-%C5%82azienki-wizualizacje/page126

:yes: tak też bym zrobiła. Tylko nad podłogą się zastanawiam. Będzie biała?

Pochwal się koniecznie efektem :D

Witajcie,

po długich i ciężkich dyskusjach w końcu udało nam się wybrać płytki do górnej łazienki. Bardzo proszę o opinie na temat tego projektu, według mnie jest mocno przeładowany, ale jak go "odchudzić"? Są to płytki Amiche/Amici Beige, Brown z Paradyża

Proszę, proszę...

108.jpg

109.jpg

110.jpg

111.jpg

i jeszcze wymiary łazienki

wymiary.jpg

szociktak, to ten projekt... Od zawsze marzyłam o prostokątnej łazience - z jednej strony spory prysznic, z drugiej wc, a po środku umywalka.... Twoja też jest cudna, dlatego moja mnie boli, bardzo... Ale tak to już jest, jak się wszystko odkłada na moment, gdy już mury będą stały, bo wtedy się dobierze i urządzi, byle kasa była, a potem jednak same problemy i żale. Problem w tym, że już i tak salon jest mniejszy, bo wykusz usunięty trochę z powodu planu zabudowy, trochę dlatego, żeby dom nie był taki dworkowaty, więc to raz, a dwa, to już nadporoża są i geberit zamontowany i przyłącza podociągane, więc chyba poszaleć już za bardzo nie można.:(

milady ja się wtrącać nie powinnam, no ale z doświadczenia wiem, że czarna fuga długo czarną nie jest, a ta nasza była jakąś polecaną z wyższej półki. Co prawda mam ją na podłodze, ale brudasem nie jestem, a ona już po kilku dniach, tygodniach zrobiła się raczej szara i taka już pozostała, może jest sposób na doprowadzenie jej do stanu pierwotnego - ja go na tę chwilę nie znam. I o dziwo na ścianach mamy białą, choć wszyscy polecali szarą/srebrną, bo biała zajdzie, zrobi się żółta, ale nie, jest bialusieńka nawet pod prysznicem, choć może mam słabe światło w łazience :)

julianna16 jeżeli chodzi o płytki 60x60 to napewno można kłaść na ściany. Ja swego czasu napaliłam się na płytki Refin z serii grafitti a one są tylko w takim rozmiarze. Wygląda to naprawde fajnie na żywo ale raczej na większych powierzchniach. W sanimexie w gliwicach jest aranżacja z tych płytek. Ja musiałam poszukać czegoś podobnego w rozmiarze 30x60

Masz sporo miejsca Asiu, więc pralka 50 cm też bez problemu się zmieści. Ta ma wizualizacji ma 36 cm.

Co do parawanu to myślałam raczej o drugiej stronie (czyli przy drzwiach) i wówczas mógłby być taki składany na ścianę. Jednak głębokość Twojej pralki wymusza raczej rezygnację z tej półeczki nad wanną. Wówczas możesz parawan zrobić stały od strony umywalki.

Powinno się ładnie komponować. W programie nie ma niestety takich parawanów :(.

Wtedy lustro bedzie węższe, nie będzie tak efektowne, ale to nic i tak projekt mi się bardzo podoba :) serdecznie dziękuję jeszcze raz za pomoc. Zrobię tak jak piszesz, z parawanem od strony umywalki. Teraz tylko jeszcze się pomęczę z płytkami i łazienka załatwiona.

szociktak, to ten projekt... Od zawsze marzyłam o prostokątnej łazience - z jednej strony spory prysznic, z drugiej wc, a po środku umywalka.... Twoja też jest cudna, dlatego moja mnie boli, bardzo... Ale tak to już jest, jak się wszystko odkłada na moment, gdy już mury będą stały, bo wtedy się dobierze i urządzi, byle kasa była, a potem jednak same problemy i żale. Problem w tym, że już i tak salon jest mniejszy, bo wykusz usunięty trochę z powodu planu zabudowy, trochę dlatego, żeby dom nie był taki dworkowaty, więc to raz, a dwa, to już nadporoża są i geberit zamontowany i przyłącza podociągane, więc chyba poszaleć już za bardzo nie można.:(

Aniu a może po prostu drzwi przesuwane?

http://cdn3.muratordom.smcloud.net/t/photos/4c/6c/5e/4c6c5e831f88ca59.jpg

http://www.drzwi.pl/files/ProductGallery/cl4fcg80a46gg9/eclisse_kaseta_pojedyncza_list.jpg

Chociaż nie mam pojęcia jak się użytkują w praktyce...

Witajcie,

po długich i ciężkich dyskusjach w końcu udało nam się wybrać płytki do górnej łazienki. Bardzo proszę o opinie na temat tego projektu, według mnie jest mocno przeładowany, ale jak go "odchudzić"? Są to płytki Amiche/Amici Beige, Brown z Paradyża

Proszę, proszę...

108.jpg

109.jpg

110.jpg

111.jpg

i jeszcze wymiary łazienki

wymiary.jpg

Klesiu

moim zdaniem wrażenie przeładowania projektu nie do końca wynika z ilości dekorów co z samego kształtu łazienki.

Pojawia się dużo zakosów i nierówności (ścianka oddzielająca WC od wejścia, obudowa geberitu, potem ten wystający prostokąt będący obudową pionów). Dużo zygzaków się robi. Ja osobiście na pewno - jeśli to możliwe - zrezygnowałabym z tej ściany przysłaniającej WC.

Po drugie popracowałabym jeszcze trochę nad aranżacją prysznica. Ten zanjdujący się aktualnie na wizualizacji jest mało subtelny i przy tak dużej łazience jak Twoja można spokojnie zrobić prysznic bez brodzika, liniowy odpływ, z tylko jedną delikatną szybą. Zastanowiłabym się też na wyrównaniem ściany do głębokości geberitu na całości. Wtedy zmniejszy się wnęka na prysznic, ale można by zrobić wnęki w prysznicu.

Jeśli chodzi o samo ułożenie płytek na aktualnym projekcie to mam nastepujące propozycje:

- Podejrzewam, że zrobienie fug zbliżonych do koloru płytek też zmniejszyłoby wrażenie dużej ilości elementów.

- odrobinę chaosu wprowadza również fakt, że niektóre płytki tego samego rodzaju (płytka bazowa) położone są pionowo (na obudowie pionów) a inne poziomo (cała ściana wokół). wszystkie ułożyłabym poziomo

- IMHO kwiaty do wyrzucenia (chyba że masz je fktycznie zamiar tryzmac w swojej łązience). Jak już chce się łazienkę urozmaicać, to lepiej postawić kilka buteleczek, powiesić parę ręczników a nie śmiecić kwiatami.

- pozbyłabym się pionowych pasów jasnych wąskich dekorów na obudowie geberitu oraz zdecydowanie obudowie pionu (albo jasna płytka na całości albo ciemna bazowa).

- wieksze lustro (do krawędzi prysznica, może wejśc nawet pod ukos) i pociągnięcie jasnej płytki nad wanną do takiej samej wysokości na tej ścianie gdzie jest lustro (ewentualnie w drugą stronę - wyrównać do poziomu jasnego dekoru pod lustrem jasne płytki znajdujące sią na tle wanny)

Powyższe zabiegi powinny odrobinę odciążyć projekt w obecnej wersji.

P.S. W Porównaniu z Twoim planem na wizualizacji wydaje się brakować jednych drzwi. Jeśli mam rację, to Ttzeba je koniecznie dołączyć je do wizualizacji, bo taka duża plama koloru zmienia percepcję łazienki i ułożenia płytek.

P.S.2 Nie masz ANI JEDNEGO zamkniętego miejsca do przechowywania. Koniecznie dorzuć do projektu chociaż porządną szafkę pod umywalką. Chyba że naprawdę będziesz tutaj trzymać tylko szczoteczki do zębów i perfumki na blacie.

Edytowane przez Aantenka

Aantenka dalej myślę o tym przesunięciu drzwi i póki co widzę więcej argumentów przeciw temu rozwiązaniu, aniżeli za nim. Tak jak już wcześniej pisałam przyłącza są już doprowadzone tak, jak na zamieszczonym planie, geberit zamontowany, elektryka zrobiona, choć tu problemu by nie było, bo tym zajmuję się Tata, a już się przyzwyczaił, że co chwilę musi coś przenosić, bo nastąpiła zmiana koncepcji :D Chodzi też o ogólny look z salonu, bo w projekcie jednak i drzwi do łazienki i do sypialni idą po skosie i jakoś to z sobą gra, a u nas kominek został usunięty, a co za tym i ta ścianka, która w razie wu by jednak zasłaniała ten inny kształt łazienki. No i jeszcze by się wtedy okazało, że na przestrzeni kilku metrów by były trzy różne drzwi, tj. do sypialni otwierane normalnie, do łazienki przesuwne i do wiatrołapu szklane..

hmmm, myślałam , że biała będzie trudniejsza w utrzymaniu niż czarna...

Julianna, podłoga będzie biała, zdecydujemy się chyba tak jak pisałam na białą fugę do białych płytek i czarną do czarnych, myślicie, że dwa kolory są ok??? Wydaje mi się, że tak będzie spójniej. Pokażę efekty, ale boję się czy Wam się będzie podobało, nam jak na razie (dwie ściany) się podoba :)

milady moja opinia odnosiła się do odwrotnej sytuacji, czyli czarna na podłodze, a biala na ścianach. Z białą fugą na podłodze do czynienia chyba nigdy nie miałam, choć rodzice mieli u siebie kremowe płytki i taką też jaśniutką fugę, no i wtedy inaczej ona wyglądała po bokach łazienki, a inaczej przy tzw. strefie mokrej, czyli przy wejściu do prysznica, tam była ciemniejsza, taka lekko szarawa i dało się ją doczyścić, no ale nie na długo odzyskiwała swój pierwotny kolor.

AniaGie - my podsuwamy tylko pomysły :) Widaomo, że czasami mogą pasować ale czasami nie. To ty masz wizję swojego domu i swoje powody dla pewnych decyzji. Jeśli przesunięcie drzwi psuje wam plany lub spójność koncepcji wnętrza, to pewnie że nie ma się co upierać :) Wtedy trzeba kombinować z tym co jest :)

AniaGie gdybym miała zrobione przyłacza to pewnie tez bym sie głeboko zastanawiała nad sensem kombinowania, ale... my tu jestesmy od mieszania ludziom w głowach :D i od burzenia im kompletnie wczesniejszych koncepcji :D :D :D

A jakby drzwi od pokoju tez wyprostowac ;)

Mowię o czyms takim

http://images35.fotosik.pl/1402/db9db06fe29ee4e0.jpg