Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaraz za drzwiami naprzeciwko sanitariatów mam kaloryfer .Nie wiem czy bedzie ten dekor tam fajnie wygladał . Muszę to dokładnie pomierzyć może sie zmieści.A moze jakies inne pomysły?

Podzielam zdanie przedmówczyni - na scianie z prysznicem i wc za duzo sie juz dzieje a tak zrownowazy sie mysle wszystko. Poziomo albo dwa pasy pionowe w dekorze?

Tez zdecydowałam sie na te seriie płytek ale totalnie nie wiem jak je rozmieścic w małej łazience. nie mam kompletnie pomysłu :(. w jakim programie robiłas te wizualizacje?

Te wizualizacje robiłem ;) w programie PRO100. Nie miałem aktualnej biblioteki z tymi płytkami, wprowadziłem je do bazy sam.

Beato skoro się nie da to wracamy do Twojego ustawienia. Troche mi sie nie widzi wychodzenie spod prysznica prosto na wc więc może cos takiego

beata%2520weronika%25204.JPG

Beata Weronika, zajrzyj do dziennika Barbary74 Ma bardzo ładne wizualizacje łazienki podobnej do Twojej. Tylko zamiast dwóch umywalek ma jedną, dzięki temu WC i bidet ma w tej samej linii.

Madzia, dzięki za zabranie głosu. Czarny pasek nad umywalką nie przytłacza?

Mnie się wydaje, że to fajnie wygląda, ale już nie robiłaby lustra w czarnej ramie:)

Edytowane przez Magda 34

Próba nr 2

Łazienka dzieci

Jeśli znowu się nie uda to już nie wiem jak to zrobić.

Udalo sie tym razem ze zdjeciami :D

Jak dla mnie projekt spokojny, bez awangardy, spojny. Funkcjonalnie wydaje sie byc optymalne rozstawienie sprzetow.

Widze troche miejsca do przechowywania (zamkniete szafki pod skosem?) i mam nadzieje, ze to szare pod blatem umywalki tez da sie wykorzystac jako szuflade przynajmniej z jednej strony. Wzorzyste lampki to moze przesada, ale o tym mozna zdecydowac na samym koncu.

Nie znam plytek, mozna zastanowic sie czy nie beda za ciemne. Ale na tej bazie ktora masz mozna ozywic lazienke zarowno biela jak i czerwienia (reczniki, przybory, pewnie dodatkowy kosz na brudne ubrania - dzieci tego produkuja tony). Mozna np. zabudowe pod skosem rowniez dac w czerwieni. :)

Jesli chodzi o ogolne wrazenie, to jak najbardziej pozytywne :D Wydaje mi sie, ze ta lazienka, nawet jak bedzie juz uzywana bedzie przyjemna wizualnie i nie da sie "przytloczyc" laziennemu balaganowi.

Natalio

chyba podoba mi sie opcja proponowana przez Magde czyli biale szafki i nad nimi ciemny pas. Wydaje mi sie, ze lepiej jest tez wyeksponowana fototapeta.

Aczkolwiek wersja z czarna szafka tez spokojnie moze sie sprawdzic.

Proponowalabym decyzje ostateczna odnosnie koloru szafki zostawic na koniec, zobaczysz jakie bedzie ogolne wrazenie optyczne lazienki.

Witam serdecznie:)

Poniżej zamieszczam wymiary mojej łazienki z aktualnym pomysłem na rozmieszczenie sprzętów i gorącą prośbą o pomoc.

Na początku myślałam o zabudowaniu wnęki na lewo od drzwi na środki czystości, mopa, itp, geberit lądował wtedy obok umywalki i okna, a pralka obok wanny na długiej ścianie (3,5m). W tej chwili zastanawiam się nad poniższą wersją z pralką pod blatem, geberitem na lewo od drzwi. Mam problem z ustawieniem szafek, albo obok geberitu do końca ściany albo na długiej ścianie (3,5m) od rogu do wanny.

Jest to górna łazienka i ta najdłuższa ściana jest skosem (ściana kolankowa- 1,2m), więc ewentualne szafki na niej byłyby niższe. Z tym rozmieszczeniem sprzętów wydaje mi się, że nie ma szans na umieszczenie bidetu i umywalka chyba też jedna, ale za to większa. Prysznic będzie w łazience dolnej, w tej potrzebuję głównie pojemnych szafek. Jak myślicie co zrobić z tymi szafkami, bo na ścianie obok geberitu byłoby najzgrabniej, ale czy nie zrobi się tam ciasno? Chyba, żeby wrócić z geberitem obok okna?

http://img833.imageshack.us/img833/9733/azienka.jpg

http://img856.imageshack.us/img856/9207/azienka1.jpg

Edytowane przez JoannaDark

JoannaDark

Skos jest na scianie 352 czy 356?

Na pierwszy rzut oka Twoj pomysl jest naprawde fajny, kibelek jest schowany i na pewno nie bedzie mial za ciasno (na wc potrzeba ok 90 cm, w tym ok 30 cm odsuniecia na od sciany w wersji wygodnej.) Elementy, ktore widzisz zaraz na wejsciu to okno, wanna oraz umywalki.

Czyli czesc robocza jest troche schowana.

Napisz na ktorej dokladnie scianie sa skosy, to moze jeszcze jakies kreatywne rozwiazanie sie podpowie :D Jesli mozna poszalec z przylaczami to Twoja lazienka wydaje sie miec jeszcze jakies mozliwosci.

W miedzyczasie - jesli jeszcze tego nie zrobilas - zajrzyj na watek Lazienki nasze http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-%C5%81AZIENKI-NASZE-!!!!!!. Pamietam tam fajne lazienki ze skosami (zacznij przegladanie od konca) chociaz niewiele jest projektow z wiekszymi zabudowami szafkowymi. Na pewno warto sie zainspirowac :D

Skos jest na ścianie 3,52 i póki co można szaleć z przyłączami.

Od przeglądania forum już się zupełnie uzależniłam, ale faktycznie ostatnio byłam skupiona na kuchni i trochę mam zaległości w łazienkach. Po szybkim przejrzeniu paru stron przypomniałam sobie o jeszcze jednej rzeczy- nie wiem gdzie umieścić grzejnik!!. W łazience będzie podłogówka, więc myślałam o drabince na ręczniki. W podanym wątku natknęłam się na drabinkę powieszoną nad pralką i u mnie chyba też mogłoby tak być, myślałam wprawdzie o powieszeniu tam jakiejś płytkiej półeczki na kosmetyki; ewentualnie obok okna (po lewej), tylko tam już zahaczam o wannę.

A z szafkami to jednak zabudować tą ścianę ze skosem i wtedy np. zabudowana szafka nad geberitem, żeby ta ściana 2,02m nie była taka pusta??

Kochani, bardzo proszę o pomoc. Co prawda moim łazienkom daleko jeszcze do fazy projektu wnętrz sensu stricto, ale potrzebuję Waszej rady w sprawie wymiaru dolnej. Mianowicie: łazienka o wymiarach 251,5cm (dł) x 147cm (sz). W pierwotnej wersji na krótszej ścianie (czyli na końcu łazienki) miał być prysznic na całą jej szerokość, a na dłuższej umywalka i miska ustępowa. Wymyśliłam sobie, że chcę jednak w tej łazience również bidet, czyli: kabina pozostaje tam gdzie była, a na jednej dłuższej ścianie stawiam bidet i miskę, naprzeciwko zaś nich umywalkę. I teraz pytanie: O ile muszę poszerzyć łazienkę żeby przejście było odpowiedniej szerokości? Z góry dzięki za pomoc :)

Beata Weronika, zajrzyj do dziennika Barbary74 Ma bardzo ładne wizualizacje łazienki podobnej do Twojej. Tylko zamiast dwóch umywalek ma jedną, dzięki temu WC i bidet ma w tej samej linii.

Julianno, znam lazienke Barbary :) I podoba mi sie ale ustawienie ma inne. Mi zalezy na dluuugim blacie i dluugich szufladach w ktorych zmieszcze moje kosmetyki + kosmetyki noworodka bo poki co z nami bedzie korzystal z łazienki. Jego łazienki narazie nie wykanczamy.

Zeby nie wychodzic z prysznica wprost na wc wyrzucimy bidet. Wtedy bedzie chyba juz ok? I gdzies nad wc przydalby sie grzejnik wiszacy na recznik. Bo innego miejsca za bardzo nie widze. Zastanawiam sie nad szafkami po bokach blatu w lazience.

Kochani, bardzo proszę o pomoc. Co prawda moim łazienkom daleko jeszcze do fazy projektu wnętrz sensu stricto, ale potrzebuję Waszej rady w sprawie wymiaru dolnej. Mianowicie: łazienka o wymiarach 251,5cm (dł) x 147cm (sz). W pierwotnej wersji na krótszej ścianie (czyli na końcu łazienki) miał być prysznic na całą jej szerokość, a na dłuższej umywalka i miska ustępowa. Wymyśliłam sobie, że chcę jednak w tej łazience również bidet, czyli: kabina pozostaje tam gdzie była, a na jednej dłuższej ścianie stawiam bidet i miskę, naprzeciwko zaś nich umywalkę. I teraz pytanie: O ile muszę poszerzyć łazienkę żeby przejście było odpowiedniej szerokości? Z góry dzięki za pomoc :)

Zgodnie z "książkowymi zaleceniami" przed bidetem i wc powinn być min 70cm miejca. Moim zdaniem jeśli możesz, to warto zrobić więcej, żeby był komfort korzystania z bidetu. Ja osobiście liczyłabym co najmniej 90cm.

Więc szerokość łazienki (aktualnie 147) można by liczyć np. 47cm umywalka + 90 cm przejście + 57 cm miska ustępowa + 15cm zabudowy geberitu = 210 cm.

Jeśli umywalka będzie węższa, geberit podtynkowy, nieduże sprzęty, to można oczywiście zejść o kilka centymetrów.

Natomias przelicz sobie jeszcze ustawienie sprzętów na ścianie 2,5 m, żeby zobaczyć, jaka wielkość prysznica zaplanować. Planujesz wtedy odstęp od ściany-miska WC- odstęp- miska bidetowa- odstep - prysznic.

Edytowane przez Aantenka

Beato skoro się nie da to wracamy do Twojego ustawienia. Troche mi sie nie widzi wychodzenie spod prysznica prosto na wc więc może cos takiego

beata%2520weronika%25204.JPG

Napisz jeszcze raz o jakie dokladnie płytki ci chodzi - casalgrande...?

Szkocik, chodzi o casalgrande meteor almond 30x60 cm na podloge i na sciany. A pod lustrem nad umywalkami pasek dekoru z tej kolekcji i na scianie z prysznicem tez dekor.

Nie wiem tylko jak zrobic sciany - po lewo tam gdzie wanna do wysokosci okna? Czy tak powyzej wanny.

product_thumb.jpgproduct_thumb1.jpg

No i wyrzucam bidet zeby mozna bylo swobodnie wyjsc z prysznica. Mysle ze to dobry pomysl?