Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wrzucam jeszcze raz moją sypialnianą łazienkę i proszę o rade. Bardzo podobją mi się łazienki niewypłytkowane w całości. Niestety nie wiedziałam jak to rozplanować żeby dobrze wyglądało więc mam projekt z całością w płytkach. Teraz jak dostałam wycene płytek to wraca pomysł płytek tylko w strategicznych miejscach. Czy macie pomysł w ktorych miejscach zastosować farbę żeby to miało ręce i nogi :) łazienka niby nie ma jakiejś powalającej powierzchni ale i tak robi się cena.

http://images39.fotosik.pl/1527/2340aed3f133a72agen.jpg

http://images42.fotosik.pl/367/169813757923911agen.jpg

http://images46.fotosik.pl/1538/6aa12d255116b3b8gen.jpg

myślałam żeby zostawić tylko prysznic, sciane z wanną i wc w całości i na drugiej ścianie do końca sciany kolankowej.

zapomniałam jeszcze o pasku płytki przy lustrze - zostawiłabym go w całości razem z mozaiką :)

co myślicie o takim układzie?

Edytowane przez Semira_

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie potrzebujesz płytek na ścianie z grzejnikiem - tylko pod prysznicem.

Nie musisz też wysoko płytkować ściany z wc i umywalką - a np. tylko do wysokości krawędzi lustra.

W brodziku kafelki mogą kończyć się na wysokości kabiny.

Na ścianie z wanną płytki nie muszą iść w górę, tak jak skos, tylko prosto.

dzięki Elfir za szybką odpowiedź

ściana z grzejnikiem - oki

a czy nie lepiej będzie na ścianie z lustrem zostawić tylko te ciemne płytki? czy dalej też są potrzebne? bo jak zrobie do wys lustra to równie dobrze mogę zrobić reszte - to już niewiele więcej płytek.

prysznic będzie bez brodzika, tylko czy płytkować do wysokości prysznica czy do sufitu? Będe miała deszczownice podtynkową i z tego co pamiętam to ona jest zamontowana powyżej prysznica

jeżeli zrobie płytki do wysokości skosu na ścianie z wanną to płytki będą mi się kończyć w połowie wiszącego słupka

Witam serdecznie.

Szukam pomocy w rozmieszczeniu sprzętów tj. wanna, umywalka, pralka no i WC

w łazience, która zaczyna mi spędzać sen z powiek.

Wanna narożna 170x100, żeby mąż się zmieścił;) musi być przy ścianie równoległej do wejcia,

bo jest tam skos i tak chyba będzie najwygodniej, natomiast WC w rogu obok przy tej samej ścianie co wanna,

ale gdzie dać umywalkę i pralkę??

Bardzo proszę o pomoc i liczę na Wasze pomysły...łazienka.jpg

Kupujesz meble gotowe czy dajesz stolarzowi do zrobienia? Bo zamiast słupka widziałabym tam wisząca, ale pozioma konsolkę.

jeszcze nie zdecydowałam bo nie mam narazie czasu na poszukiwanie szafki ale duża szansa że dam stolarzowi bo mam dobrego i nie drogiego.

Wieczorem się ostetecznie roztrzygnie czy zrobimy w całości płytki bo właśnie otrzymałam osteteczną wycenę płytek :)

Jak taka wisząca konsolka miałaby wyglądać? Dla mnie konsolka to stojąca na nóżkach i najczęciej stylowa :)

Witam wszystkich w tym dziale i watku.

Zaczynam się zastanawiac jak powinna wyglądać moja łazienka, a raczej moje lazienki..... Raczej nie mam polotu plastycznego, a na projektanta mnie nie stać.... Doradźcie proszę od czego powinnam zacząć. Jak Wy zabieraliście sie do swoich łazienek. I jesli mozna linka do tego darmowego programu paradyża, bo tu o nim piszecie, a nie mogę znaleźźć linka. (przyznają się nie przeczytałam wszytskiego........)

qlesh myśle że wszyscy zaczynali tak samo - od ustalenia w jakim stylu ma być łazienka :)

Ja później przejrzałam mnóstwo zdjęć w internecie i na forum muratora. Te które mnie jakoś zainspirowały lub układ łazienki był zbliżony do mojego zapisałam sobie na dysku. Ja nie korzystałam z darmowego programu, znalazłam sobie na allegro gościa który mi zrobił projekt. Ale musiałabyś wiedzieć co chcesz bo za takie pieniądze (169zl) nie ma co liczyć na kreatywność.

Najgrorsze jak masz do zaaranżowania kilka łazienek. Każdy ma jakąś swoją wymarzoną ... ale trzy? cztery? Ja mam 3 łazienki i wc a już przy 2-giej wyczerpały się moje pomysły

a propos mojego wc. Mam tam małą wnękę i zastanawiam się jak zabudować geberit żeby ją jakoś sensownie wykorzystac

umywalka bedzie na wprost drzwi, na prawo będzie kibelek. Narazie wymyśliłam że zamuruje tą wnękę do wysokości geberitu (to co zostanie nie bardzo się nadaje na szafkę) reszte zabuduje szafką do samego sufitu. Patrząc na wprost nie będzie jej widać.

http://images38.fotosik.pl/1670/ead5635d34d6b0b7.jpg

Może macie jakiś inny pomysł na tą szafkę?

zapomnialam o wymiarach 198x126, wneka 45x25

Edytowane przez Semira_

zrobiłabym szafkę na calej wysokości ściany (front oczywiście dzielony na pół) - miejsca nigdy za mało, a to idealne miejsce na środki czystości (nawet te niekoniecznie łazienkowe), zapas ręczników, papieru... w zależności od funkcji wc względem reszty mieszkania. uważam, że schowki choćby miały być puste, są mega fajne ;)

Witam wszystkich w tym dziale i watku.

Zaczynam się zastanawiac jak powinna wyglądać moja łazienka, a raczej moje lazienki..... Raczej nie mam polotu plastycznego, a na projektanta mnie nie stać.... Doradźcie proszę od czego powinnam zacząć. Jak Wy zabieraliście sie do swoich łazienek. I jesli mozna linka do tego darmowego programu paradyża, bo tu o nim piszecie, a nie mogę znaleźźć linka. (przyznają się nie przeczytałam wszytskiego........)

Poniżej kilka sugestii ode mnie :D

Tak jak pisała Korozja na początku warto jest usatlić, jak Twoja łazienka naprawdę ma wyglądać. Nie ma czegoś takiego, że podoba Ci się wszystko. A nawet jeśli coś się podoba, to niekoniecznie musi pasować do Twojego stylu życia albo podobać się osobie, która pootencjalnie bedzie tę łazienkę z Tobą dzielić. Natomiast trzeba trochę rozejrzeć się w łazienkowych inspiracjach. Naprawdę warto oglądać i oglądać i oglądać i czytać, zwłaszcza wątki w necie, gdzie ludzie wipsują swoje pomysły i problemy oraz umieszczają zdjęcia. I to nie tylko na forum Muratora.

W drugiej kolejności przygotowujesz plan funkcjonalny łazienki, czyli zastanawiasz się, co w łazience jest Ci potrzebne i w jakich minimalnych wymiarach i następnie próbujesz to wszystko ustawić, tak zeby Ci było wygodnie.

Jeśli rzetelnie odrobiłaś pracę domową, w tym poświęciłaś czas żeby np. przejrzec ten wątek o wizualizacjach :D powinnaś znać argumenty za i przeciw wanna vs. prysznic, jedna umywalka vs. dwie umywalki, jasne płytki na podłodze vs. ciemne płytki na podłodze, co powinno pomóc w podejmowaniu praktycznych decycji.

Jak już wiesz, co chcesz w łazience mieć i jak ma to być ustawione zaczynasz szukać płytek i ceramiki. Czasami jak zaczynasz szukać w sklepach może okazać się, że konieczna jest zmiana planu łaizenki (bo np. wanna w zaplanowanym przez Ciebie rozmiarze ci się nie podoba).

Tak naprawdę ostatnia faza, czyli praca nad wyglądem łazienki przebiegać może wielowątkowo, tzn. jednocześnie szukasz płytek (chyba że może je wybrałaś już w fazie ogląania), myślisz o wyborze ceramiki i zastanawiasz się, jak te płytki ułożyć, żeby było zgodnie z Twoim gustem. Tutaj wizualizacja 3D przydaje się najpardziej, zwłąszcza, jeśli nie do końca jesteś pewna ułożenia płytek.

To tylko taki zarys, pewne elementy mogą sie dziać równocześnie, np. projektowanie i poszukiwanie płytek czy ceramiki.

No i oczywiście na każdym etapie trzeba myśleć o finansowaniu i kosztach, żeby ustalić za co jesteście w stanie i będziecie chcieli zapłacić. Nie warto oszczędzać na instalacjach i mechanizmach, natomiast pozostałe elemenety wyposażenia można kupić w rożnym wyglądzie i standardzie. Jeden kupi płytki za 300 PLN/m2 inny za 50m2 bo woli dokupić baterię podtynkową za 2tys. Jeden zapłaci za umywalkę 800 PLN bo mu się bardzo spodoba, a drugi 300 PLN ale za to wyda na projekt łazienki.

Co do proejktów, to jeśli nie stać Cię na projektanta zewnętrznego, to zorientuje się, czy w miejscu, gdzie będziecie kupować płytki taka usługa nie jest wliczona w cenę zakupu. Niestety, nie zawsze takie proejkty sa profesjonalne, ale zawsze to coś i zawsze mozęsz je wrzucić na forum do krytycznej oceny :yes: :yes:

Natomiast nie wolno niedoceniać fazy planowania, póki wszystko jest na papierze i wprowadzanie zmian prawie nic nie kosztuje. I jest to faza najtrudniejsza i najżmudniejsza dla większości inwestorów, zwłaszcza jeśli mają duże oczekiwania do końcowego efektu wizualnego - bo trzeba dużo przemyśleć, przeanalizować, przeczytać, co jest czasochłonne a niekiedy frustrujące . Natomiast jak potem ekipa wejdzie i wszystko się kładzei, to przynajmniej widać efekty pracy.

Mam nadzieję, ze mogłam pomóc :D

Edytowane przez Aantenka

m-333

idei przysłonięcia strefy WC nie do końca rozumiem. Chcieliście ją przysłaniać przed widokiem z okna czy tak, żeby umożliwić jendoczesne korzystanie np. z wanny i wc? Bo w oknie i tak musisz założyć porzadną roletkę albo żaluzję, bo jak będziesz korzystać z przysznica czy wanny. co do luksferów, to moim zdaniem są trudnym elementem do gustownego zaaranżowania i ja bym ich zdecydowanie nie robiła w tym pomieszczeniu.

Natomiast co do propozycji to już się zabieram do poszukiwania innych płytek, a może masz jakieś sugestie?

Nie znam aktualnego rynku, więc konkretnie nie podpowiem. Z internetu to może paradyż Baletia/Arole? A może spróbyj w tym projekcie który masz wyrzucić drewno i zastąpić je białą płytką, a to co masz w białym dekorze na swoim projekcie, zrobić w szarej płytce? Zeby ocieplic mozna wrzucic elementy drewniane np. blat w kolorze drewna, we wnękach takie opaski z drewna, drewniane akcesoria, kratkę pod prysznic itd. itp.

Tu dwie propozycje jeszze biel plus drewno tak dla inspiracji

http://bi.gazeta.pl/im/2/6367/z6367192O.jpg

http://domdosprzedania.files.wordpress.com/2009/08/22.jpg?w=700

Myślę, że w większości łazienek można dać częściowo płytkowaną a częściowo malowaną. Przy czym znowu u Ciebie trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć, bo każde płytkowanie to dodakowa linia do podziałow w łązience. Ale może się jakieś jeszcze inne dziewczyny wypowiedzą, które mają więcej doświadczenia w takiej opcji urządzania łazienki.

Edytowane przez Aantenka

m-333 ja myslę, że największy problem w Twojej łazience to zbyt dużo wzorów, - drewno, gładka płytka, dwa kolory dekorów i jeszcze mozaika na wannie. Jak dorzucisz jeszcze dodatki typu ręcznik, jakieś kosmetyki to zrobi się straszny bałagan.

Jak nie chcesz się pozbyć tych ścianek to zredukuj troche ilość wzorów. Jak robisz półeczki na ściankach to zrób je w kolorze ścianek.

Ja bym też zmniejszyła ilość drewna.

A może odwrócić kolory? to co masz szare zrobić w drewnie i odwrotnie

Kulkin6 - jak obudujesz szafa to schowa sie ona w kacie i nie powinna razic. Tylko wtedy dalabym pod umywalka tez jakie\s konkretniejsze szafki (a nie sama umywalka na blacie), ze sprzety w lekkiej formie a tu w rogu kloc z pralka. Coz, dodatkowe miejsce na brudna bielizne czy chemie sie przydaje. Oczywiscie dodatkowo mozesz zrobic w tym samym kolorze szafke nad geberitem. (mozna nawet celowo zrobic meble w ciemnym kolorze dla skontrastowania ich z jasnymi plytkami w lazience)

Alternatywnie, mozna po prostu zrobic cos takiego

http://bi.gazeta.pl/im/3/8902/z8902283X,LAZIENKA--DOBRA-POZYCZKA--Pralka-stoi-we-wnece-wygospodarowanej.jpg