Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aantenka dziękuję Ci za to zarzucenie mnie pomysłami. Dzięki propozycjom Twoim i Julianny zupełnie inaczej patrzę teraz na niektóre kwestie związane z tą łazienką. Bardzo mi się podoba zwłaszcza ta koncepcja

http://images37.fotosik.pl/1672/3ee874ddd603afb7.jpg

Chyba faktycznie zostanę przy pralce ładowanej od góry - dzięki temu zamiast 60cm szerokości będzie do "ogarnięcia" tylko 45 :) A poza tym zostało by sporo miejsca na prysznic. Pomysł postawienia ścianki całkiem ciekawy. Zastanawiam się tylko jakie drzwi w takiej sytuacji zastosować - przesuwane? Otwierane na zewnątrz? Uchylne do środka kabiny? Co o tym sądzicie?

Zastanawia mnie też jak w takiej sytuacji upchnąć grzejnik - zostało by na niego bardzo mało miejsca. Chyba że są jakieś modele - bardzo wąskie i wysokie...

WC i umywalka siłą rzeczy zostałyby na starych miejscach. Podstawowy minus tego układu to to że wchodzi się do łazienki i pierwsze co widać to sedes :)

Nonamer

Pomysł postawienia ścianki całkiem ciekawy.

Scianki byc nie musi. Mozesz poszukac kabiny prysznicowej 120x70 ze szkla a pralkę 45cm obudować w oddzielnej szafie przylegającej do tej szyby.

Zastanawia mnie też jak w takiej sytuacji upchnąć grzejnik - zostało by na niego bardzo mało miejsca

Grzejnik na ścianie naprzeciw umywalki pewnie byłby najlepszy

Tutaj namiar na grzejnik 30cm

http://www.gammametal.pl/?k=katalog&w=&d=1

grzejnik z serii GAMMA 300b 780x300x160

Jeśli będzei problem z otwieraniem szafki z pralką to można dać np. żaluzje albo drzwi łamane na tej szafce. Grzejniki tez mozna przesuwac, zwlaszcza ze jest przed sezonem grzewczym.

Ostatecznie, grzejnik można by przesunąć nad WC (tracisz miejsce na szafeczkę) albo na ścianę na prawo od wejśćia (zwłaszcza jeśli będzie umywalka na wprost wejścia), chociaż tutaj optymalnie byłoby trochę odsunąć otwór drzwiowy do środka łazienki (w przeciwnym razie wchodzisz i oprócz WC pierwsza rzecz na wejściu to grzejnik, najczęściej obwieszony ręcznikami, może jakimś praniem i niekoniecznie najwspanialszy widok.)

Podstawowy minus tego układu to to że wchodzi się do łazienki i pierwsze co widać to sedes

Jesłi jest taka możliwość techniczna, to sedes można zamienić miejscami z umywalką (tak zresztą jest na ostatnim obrazku, któy wrzuciłam). :)

Konsekwencją jest mniejsza ilość miejsca przy prysznicu i przy pralce. W prysznicu w grę raczej nie wchodziłby już żadne drzwi otwierane na zewnątrz.

Trzeba by to było wszystko dobrze wymierzyć, ze sprzętami które planujesz zakupić, bo w przypadku niedużych pomieszczeń róznica 5cm na długości muszli WC od ściany może się okazać ważna. Poza tym tylko ty jesteś w stanie ocenić, czy ilość miejsca, która Ci zostanie będzie DLA CIEBIE wygodna.

W wątku forumowiczki A-cha wrzuciłam kilka obrazków jak można zagospodarować wspólną przestrzeń WC obok umywalki. (wygodne WC powinno być oddalone minimum 25 cm od ściany).

Zastanawiam się tylko jakie drzwi w takiej sytuacji zastosować - przesuwane? Otwierane na zewnątrz? Uchylne do środka kabiny? Co o tym sądzicie?

Jakie drzwi - ja cały czas myślałam o drzwiach przesuwanych w jednej linii, bo zajmują najmniej miejsca i nie musisz mieć miejsca na ich otwarcie.

W teorii, jak popatrzysz na rzut, można by wstawić również takie otwierane, ale to już znowu kwestia wyliczenia z konkretnymi sprzętami. Czyli, czy jak wstawisz umywalkę XYX to znajdziesz takie drzwi uchylane na zewnątrz, żeby się dało je pryz tej umywalce otworzyć i wygodnie wchodzić do prysznica.

Drzwi uchylne do środka kabiny to jak drzwi otwierane do wewnątrz łazienki. Niby można, ale zalecenia są takie, żeby się jendak otwierały na zewnątrz, bo jak przy takich drzwiach upadniesz i je zablokujesz własnym ciałem, to nikt Cię stamtąd nie wyciągnie. Poza tym nie wiem, czy w ogóle są drzwi uchylne do wewnątrz dla małych kabin

W praktyce często finanse weryfikują najśmielsze plany. Zacznij szukać w necie, wybierz się do sklepów, zobacz co będzie dla Ciebie wygodne (WC, umywalka, wymiar prysznica). To co fajne na rysunku niekoniecznie moze Ci odpowiadac w rzeczywistości.

PS Oczywiście pod umywalką szafka na drobiazgi łazienkowe, a najlepiej również nad obudową geberita. Jeszcze raz odsyłam do wątku forumowiczki A-cha.

Edytowane przez Aantenka

mogę i ja poprosić o rady... w załączniku mój prymitywny projekt...bardziej tak dla pokazania jak planuję rozmieścić "sprzęty"

mam już kibelek meridian n-compacto, umywalkę i wannę...

ca3281d3a22049d8.jpg

miska-podwieszana-roca-meridian-n-compacto-a346248000.jpg

roca-urbi-1-a327225-0.jpg

wanna-prostokatna-cersanit-intro-150-s301-066.jpg

płytki ścienne, których jeszcze nie mam, ale mi się podobają (mam jedną na próbkę), to baldocer z kolekcji portland- taki jaśniutki gołębi szary

portland-ceniza-20x50.jpg

ale nie wiem co dać na podłogę...myślałam o drewnopodobnych płytkach, ale nie wiem czy cała podłoga w tych płytkach będzie ok... ewentualnie zamiast tego obudowę stelaża kibelkowego zrobić w tych płytkach i może jakoś gdzieś na ścianie, ale gdzie? może wannę obudować?

a może lepiej ciemny grafit na podłodze? i dla ocieplenia blat z drewna egzotycznego? proszę o rady i ewentualnie jakieś wizualizacje jakby ktoś miał chwilę, bo trochę mnie ta łazienka przeraża :oops:

Edytowane przez strawberka

Igra - dla mnie im prościej tym lepiej, bo w tej łazience i tak sporo się dzieje. Mnie się podoba bardziej wersja płytki plus ciemna listwa bez lustra. Zwłaszcza ze lustro przy WC uważam za kwestie dość kontrowersyjna z perspektywy utrzymania czystości.

Może żeby trochę uspokoić łazienkę zrezygnuję z listew na ścianie z lustrem albo zostawię ciemną tylko nad i pod lustrem (skracając trochę lustro). Na ściance z WC lustra faktycznie juz nie dam. Może wąski dekor z ciemną listwą po bokach (wtedy przycisk od WC będzie symetrycznie) i uzupełnione gładką płytką, albo szeroki dekor i ciemna listwa - tylko czy wtedy przenieść stelaż żeby przycisk był na środku dekoru ?

f232e10f651990ba.jpg2b3fd8c30b819953.jpgMam łazienkę w bloku 260 x 175 do jakiegoś czasu rozmyślam co mi się podoba i co nie.

Poczytałam trochę na forum i mam sprecyzowane parę spraw ale pozostało mi kilku pytań.

Zdecydowałam się na płytki Tubądzin Navona i inspiracja dla mnie jest łazienka Tommka82 z Sierpnia2010.

Poniżej spróbuję wkleić jego zdjęcia.

Wiem że będę miała prysznic nie wanna, VC podwieszane i niestety pralka 40 cm.

Ściągnęłam program KOLA i też spróbuję wkleić to co mi się udało zrobić.

Pytania na które nie mogę sobie odpowiedzieć:

1.Czy lustro na całej ścianie (też nad pralką), piszecie w innych aranżacjach że podobno też.

2.Czy jeden ciemny podłużny pasek (dekor) wystarczy przy tak malej łazienki czy raczej dwa jak u Tommka82.

3.Czy ew. zabudowa GK sedesu do samej góry i zrobienie półeczki nie zagraca pomieszczenia czy lepiej zostawić puste.

(Ew. szafka jak jest teraz dodana).

4.Myślałam o 1 ścianki działowej bez brodzika i domurowanie malutkiego progu.

Wykonawca wstępnie mnie namawia na brodzik (podobno lepiej z izolacją i taniej w wykonaniu).

5.Marzy mi się szafka na zamówienie z blatem w której będzie schowana pralka + wpuszczona umywalka.

Ale brak na tym etapie środków. Jestem gotowa zrealizować tego za 3-4 lata, ale pomyślałam…….może wymurować taki murek

nad pralką i pod wpuszczanej umywalki.

I znów moje wątpliwości- czy w tak małym pomieszczeniu nie będzie za dużo i za ciężko.

[ATTACH=CONFIG]125191[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]125192[/ATTACH]Mam łazienkę w bloku 260 x 175 do jakiegoś czasu rozmyślam co mi się podoba i co nie.

Poczytałam trochę na forum i mam sprecyzowane parę spraw ale pozostało mi kilku pytań.

Zdecydowałam się na płytki Tubądzin Navona i inspiracja dla mnie jest łazienka Tommka82 z Sierpnia2010.

Poniżej spróbuję wkleić jego zdjęcia.

Wiem że będę miała prysznic nie wanna, VC podwieszane i niestety pralka 40 cm.

Ściągnęłam program KOLA i też spróbuję wkleić to co mi się udało zrobić.

Pytania na które nie mogę sobie odpowiedzieć:

1.Czy lustro na całej ścianie (też nad pralką), piszecie w innych aranżacjach że podobno też.

2.Czy jeden ciemny podłużny pasek (dekor) wystarczy przy tak malej łazienki czy raczej dwa jak u Tommka82.

3.Czy ew. zabudowa GK sedesu do samej góry i zrobienie półeczki nie zagraca pomieszczenia czy lepiej zostawić puste.

(Ew. szafka jak jest teraz dodana).

4.Myślałam o 1 ścianki działowej bez brodzika i domurowanie malutkiego progu.

Wykonawca wstępnie mnie namawia na brodzik (podobno lepiej z izolacją i taniej w wykonaniu).

5.Marzy mi się szafka na zamówienie z blatem w której będzie schowana pralka + wpuszczona umywalka.

Ale brak na tym etapie środków. Jestem gotowa zrealizować tego za 3-4 lata, ale pomyślałam…….może wymurować taki murek

nad pralką i pod wpuszczanej umywalki.

I znów moje wątpliwości- czy w tak małym pomieszczeniu nie będzie za dużo i za ciężko.

Pytanie6 na Twoje pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dlatego że w przypadku urządzania wnętrza sprawdzić mogą się różne rozwiązania, najważniejsze jest, żeby dobrze komponowały się ze sobą. Do tego dochodzi kwestia gustu inwestora i jego potrzeb (jednemu nie przeszkadza sprzątanie dużego lustra, inny woli lustro mniejsze, bo nienawidzi go myć). Itd, itp. Tak więc jak jest wizualizacja fotorealistyczna to można się odnieść, natomiast do takich pytań jak Twoje jest bardzo ciężko, bo wszystko ZALEŻY...

Niemniej spróbuję:D

1. U Ciebie moim zdaniem lepiej będzie wyglądało lustro jedynie nad umywalką. Będzie symetryczniej.

2. Kontrastowe poziome paski rozszerzają pomiesczenie. Natomiast ten kontrast musi być w miarę wyraźny. I jak w każdym wnętrzu, dobrze sprawdzać będie się symetria.

Więc albo pasek ciemnego dekoru jeden, ale wtedy szerszy i przez środek łazienki, albo tak jak u Tomasza - symetrycznie - dwa paski cieńsze. W większych pomieszczeniach można poszaleć, Zobacz, co wyszło u channel8, która ma łazeinkę o podobnych wymiarach - u niej jest pasek dekoru i listwa.

U Ciebie natomiast wejście jest na szerszą część łazienki więc nie wiem, czy takie paski spełnią swoją rolę. A może można by podkreślić strefę prysznica, np. ciemne pionowe pasy wydzielające krawędzie prysznica? Dla równowagi ciemne meble pod umywalką i ciemne nad obudowa WC. Dodatki wtedy albo czekoladowe, albo zielone, albo malinowe.

3. Jeśli obudowa WC jest pociągnięta na całą ściankę na pewno wykorzystałabym miejsce i zrobiła nad WC szafkę na całej szerokości ściany. Jest to łazeinka blokowa, czyli miejsca do przechowywania nigdy nie za dużo. Po drugie moim zdaniem wszelki odkryte witrynki zagracajają łazienki, więc w blokach zdecydowanie odradzam.

Zajrzyj do wątku forumowiczki The Cat, gdzie wrzuciłam sporo inspiracji obrazkowych i która ma podobny układ do Ciebie łazienki (wanna zamiast prysznica).

W kwestii zabudowy nad WC zajrzyj również do wątku Lazeinki nasze i do projektu Asizo na ostatnich stronach.

4. Prysznic bez brodzika, czyli prysznic liniowy u Ciebie byłby bardzo fajnym rozwiązaniem, bo mogłabyś zainstalować sobie tylko szklane drzwi i mieć baardzo wygodny prysznic (zajrzyj do forumowiczki szocik po inspiracje).

Natomiast musi być to możliwe od strony technicznej (majster musi umieć zrobić taki odpływ porządnie) i faktycznie może okazać się droższym rozwiązaniem niż zakup brodzika z typową kabiną. Musiałabyś sobie porównać ceny.

Tutaj obrazek w ramach inspiracji ustwienie sprzętów jak u Ciebie:

z9625885X.jpg

5. Szafka na zamówienie może poczekać i można zrobić murek

tutaj inspiracja

http://bi.gazeta.pl/im/4/9816/z9816034X.jpg

, ale pojawia się problem z miejscem do przechowywania drobiazgów łazienkowych.

Dlatego ja osobiście wolałabym nie robić sobie kosztów murowania tylko kupić najtańszą armaturę z szafką i korzystać z niej do momentu, kiedy finansowo będę mogła sobie pozwolić na inne rozwiązanie.

JEśli tego nie zrobiłaś zachęcam również do przeczytania mojej wymiany z nonamer, bo może któryś z pomysłów zainspiruje Ciebie.

Edytowane przez Aantenka

Dziękuję bardzo za odpowiedź i porady.

Duże lustro mi nie przeszkadza jeżeli chodzi o sprzątanie.

Ale jeżeli jest lepiej symetrycznie to posłucham i tak zrobię.

Ale wtedy co zrobić z przestrzeni nad pralką.

Lepiej zostawić wolną czy ew. szafka nawiązująca do lustra i szafki dolnej?

(Najlepsze rozwiązanie całość w komplecie)

Co do podwójnego ciemnego szlaczku u Tommka82 rozumiem że ta symetria pojawia się z podzielenia pomieszczenia wizualne w pionie na 3 części.

Zastanowię się nad podkreśleniem tylko strefę prysznica z pionowe pasy (bez poziomych pasach )-widziałam to u znajomego.

Ale zawsze myślałam że....może to optycznie podzieli i pomniejszy pomieszczenia?

KOLO nie ma możliwość eksperymentowania z glazurą.

Zerknęłam na PRO100 i.....jestem za cienka na ten program.

Łazienka jest w bloku.

Osobiście nie miałam do tej pory odkryte witrynki i jeżeli jest lepiej zrobić szafki to są mi bliższe sercu.

Myślałam właśnie o takie szklane drzwi przyrznica ok. 120 cm. po jednej stronie i dalej

z 50 cm. wolnego przejścia.

Umówiłam się z wykonawcą że mi pokaże ten brodzik którego poleca w miejscu gdzie aktualnie go montuję i mam się zastanowić.

Dzięki za wszystkie porównania-poszukam i na pewno popatrzę!!!

Edytowane przez pytanie6

Witam ponownie,

przeczytałam wszystko co było mi wskazane.

Faktyczne, łazienka The_Cat-a jest taka jak moja.

Tak się rozmarzyłam......czy mogę poprosić Szocik-a jeżeli ma tą niebieską łazienkę jeszcze w

pamięci swojego programu może by ją puściła z Navona (beż i brąz) + prysznic zamiast wanny.

Nie wiem czy mam tam poprosić o to czy tutaj wystarczy.

Sama też się mocno zastanawiam nad pionowymi pasamy.

Jasne że należy to rozplanować dokładnie i według rozmiaru płytek żeby jakoś porządnie wyglądało.

Witam ponownie,

przeczytałam wszystko co było mi wskazane.

Faktyczne, łazienka The_Cat-a jest taka jak moja.

Tak się rozmarzyłam......czy mogę poprosić Szocik-a jeżeli ma tą niebieską łazienkę jeszcze w

pamięci swojego programu może by ją puściła z Navona (beż i brąz) + prysznic zamiast wanny.

Nie wiem czy mam tam poprosić o to czy tutaj wystarczy.

Sama też się mocno zastanawiam nad pionowymi pasamy.

Jasne że należy to rozplanować dokładnie i według rozmiaru płytek żeby jakoś porządnie wyglądało.

Szocik aktualnie jest zajęta swoim domem, więc pewnie nie za częśto tutaj zagląda. Wyślij może do niej wiadomość prywatną.

Witam wszystkich, chciałabym poprosić o jakieś sugestie odnośnie mojej przyszłej łazienki. Nie jest duża, w najszerszych miejscach 190x230, z dwoma uskokami na rury i wentylacje (jeden o wymiarach ok. 88x20, drugi 87x23cm). Zafiksowana jest pozycja piecyka gazowego, sedes i grzejnik pewnie o kilkanaście centymetrów dałoby się przesunąć.

http://images46.fotosik.pl/1676/1f6e9ce6447a7718.jpg

Zaczęłam najpierw planować zgodnie z zaznaczoną na planie sugestią dewelopera - mało problemowe, bo wszystkie przyłącza są pod to przygotowane, ale za to wyszło to mało funkcjonalnie. Wnęka na prysznic po pomiarze na miejscu okazała się mieć mniej niż 90 cm, więc prysznic/wanna będzie węższy, poza tym zostaje niezagospodarowana cała ściana z drzwiami.

http://images43.fotosik.pl/1458/89f42bee79dfa875.jpg

http://images35.fotosik.pl/1531/d137b0d3cca104d5.jpg

Pomyślałam więc o przerzuceniu prysznica i umywalki, wtedy trzeba by było trochę przeorientować sedes, ale nie wiem na ile da się "wykrzywić" stelaż, w przedstawionym ustawieniu ma głębokość ok. 12 cm, to chyba trochę mało.

http://images37.fotosik.pl/1681/44a84e1ba03ae0ad.jpg

http://images37.fotosik.pl/1681/a8ce7a598a951ee4.jpg

http://images41.fotosik.pl/1663/c7a78752c6730668.jpg

Spójrzcie, proszę, krytycznym okiem, może coś sensowniejszego wpadnie Wam do głowy.

Rysunki są mało atrakcyjne, ale póki co uczę się sketchupa. Kolory płytek, mebelki i ceramika są tylko wstępne, były po prostu w bibliotece programu :)

Łazienka ma być na dwie dorosłe osoby i kota, pralka pewnie będzie głęboka na 45cm, niestety nie mam możliwości wyrzucenia jej poza łazienkę. No i przydałoby się jak najwięcej szafek/schowków na ręczniki, środki czystości, pranie itp, bo i bez nich mam strasznie bałaganiarską naturę. Jak nie będą miały stałego miejsca, to będą stały w rządku pod ścianą...

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

dziewczyny poradźcie proszę jaką fuge zrobic. Jasna płytka będzie na podłodze, pasek ciemnej płytki na dole dwóch ścian i od góry na dwóch ścianach.Reszta w jasnej płytce. Mozaika na wannie i pomiedzy lustrem a szafką. W prysznicu jedna ściana w ciemniejszej płytce i mozaice.

Myślałam o ciemno szarej. Na jasnej będzie fajnie wyglądac ale co z ciemną? Czy na wannie dac jaśniejszą żeby podkreślic mozaike? Czy nie będzie wyglądac dziwnie dwa kolory fugi?

http://images37.fotosik.pl/1682/00b4631d33e8020agen.jpg

http://images35.fotosik.pl/1532/23a07fd419c3520egen.jpg

malgosia_krk mi się chyba najbardziej podoba propozycja dewelopera. Pralke zrobiłabym pod wspólnym blatem z umywalką i zamkęła w szafce.

Prysznic zrobiłabym bez brodzika w prostokącie z rozuwanymi drzwiami, takimi które możesz zostawiac otwarte zeby zaoszczędzic miejsce.

Na scianie z drzwiami dałabym wolnostokący kosz na pranie

malgoska_krk

Obydwa ustawienia proponowane przez Ciebie są akceptowalne, mają swoje wady i zalety.

Zaletą projektu dewelopera jest spora ilość miejsca do wygodnego korzystania z łazienki. Jest jeden spory "placyk" a nie dwa korytarze, jak w Twojej propozycji. WC, które raczej musi zostać na tej ścianie gdzie na tyle odsunięte z widoku otwartych drzwi, na ile to możliwe. Możesz spróbować zamienić pralkę miejscem z wysoką szafką a wysoką szafkę zaplanować pod piecykiem - będzie wygodniejszy dostęp do pralki, tylko czy wymiarami umywalka nie wypadnie za miską WC. W takim układzie możesz też nad WC zrobić płytką szafkę.

(Tutaj inspiracja do zabudowy pralki miedzy umywalka a WC

http://img-pl1.b-dn.net/upl/xl_c/trendy_6610_lazienka_bialo_fioletowa.jpg

http://www.domowladni.pl/galeria/lazienki/page:7

Natomiast wolna ściana po lewej stronie od wejścia bynajmniej nie jest zmarnowana. W końcu gdzieś trzeba powiesić szlafrok, czy bieżące ręczniki i wydaje mi się, że lepiej je wieszać tutaj niż na grzejniku, który znajduje się zaraz na wejściu. W tym układzie wydaje mi się, że mozna by nawet wstawiać do łązienki suszarkę na pranie i nadal móc dostać się do sprzętów.

W tym drugim projekcie ze względów estetycznych nie do końca podoba mi się WC ustawione pod skosem. Do tego zastanawiam się, czy do końca wygodne będzie w takim układzie korzystanie z pralki.

Plusów takiego układu też jest kilka. Umwalka funckjonuje sobie niezależnie od pralki, może być wisząca, można pod nią ustawić kocią kuwetę. Korzystna wydaje sie być możliwośc zabudowania wnęki płytkimi szafkami, choć ja jeszcze sprawdziłabym, jak w tym miejscu prezentowałąby się umywalka - wtedy wchodziłoby się na umywalkę z lustrem. A co z dostępem do pralki, jeśli w tym układzie wyprostowałabyś WC? W tym projekcie można też zabudować w szafce pralkę i piecyk jeśli będziesz chciała. Tutaj inspiracja

http://bi.gazeta.pl/im/3/7746/z7746193X,W-lazience-ustawiono-dwie-szafy-zrobione-na-zamowienie-.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/6/7746/z7746236X,NA-STRAZY-PORZADKU--Pomieszczenie-jest-dosc-male-.jpg

Mam nadzieję, że podałam parę argumentów do przemyślenia. Gdybym natomiast już musiała wybierać, wybrałabym raczej układ dewelopera, zwłaszcza, że fajne wpasowuje Ci się prysznic asymetryczny (forumowiczka Kreska_a zaplanowałą w swojej łazience taki prysznic 80x100cm).

Semira - trudne pytania zadajesz :D

Dwa kolory fug na jednej ścianie zadarzają się, ale jeśli dobrze pamieam, to głównie po to, aby zniwelować podziały a nie podkreślać :D tzn. ciemna fuga na ciemne płytki, jasna fuga na jasne płytki. Jasna fuga z ciemnymi płytkami podkreśli ich podział i odwrotnie. Więć ja osobiście wolałabym jasna płytki z jasną fugą i ciemne z ciemną albo po prostu wszystkie ściany w jasnej fudze, bo dominują jasne płytki.

Ale popatzr jeszcze na wątku łazienki nasze, jak co dziewczyny robią w swoich szarych łazienkach :D

Aantenko chyba masz racje, zresztą nie pierwszy raz :) zrobie z minimalną jasną fugą na całości. Na jasnych się zgubi a na mozaice podkreśli kosteczki. Ja gdybym mogła to wszędzie zrobiłabym ciemne tak panicznie boje sie jasnych fug

Semira - jasna szara fuga jest mysle do zaakceptowania. Bo jak zszarzeje, to bedzie co najwyzej ciemna szara :D

Problemme sa fugi biale, jasminowe, kremowe, ktore robia sie szare albo brudnobrazowe, bo to nijak nie pasuje do pierwotnego zamyslu.

Zreszta na poczatku zafuguj po prostu jakis maly kawalek i zobaczysz, jakie masz odczucia i czy Ci ta jasna faktycznie pasuje.