Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agi75 wlasnie wrocilam do domu po szwendaniu sie po TTW Opex, szukalam gladkich szarych plytek (namiastka Amanda/Alex Paradyza). Rzecz jasna nie znalazlam nic godnego jak narazie, ale widzialam pelno szarosci, czerni i grafitow...wszystko zagraniczne. Teraz rzekne jak moj dyrketor z podstawowki: powtarzalam to juz tysiac razy i powtorze jeszcze raz zagraniczni producenci plytek nie musza byc drozsi od polskich ale moga.

Maryblair popieram Nemi co do tej wystawki nad wanna, druga wersja lepsza, nie dawalabym natomiast tej mozaiki na brzegach blatu umywalkowego tylko konsekwentnie wykonczyla ja listwa z kwiatami. Niestety, ale w tak malutkim pomieszczeniu (jak mi sie wydaje) zbyt wiele plytek i ozdob. Pamietaj proste rozwiazania zwykle sa najlepsze :D

Ta druga wersja ma podciągnięte lustro nad geberit. Tylko właśnie w tej drugiej wersji tych dekorów wydaje mi się za dużo. Zastanawiam się czy nie lepiej by było zostawić dekor nad wanną, a ścianę z lustrem zostawić białą tzn. bez żadnych dekorów. Jedynie blat pod umywalkę by się wyróżniał i może jakieś drobne obramowanie lustra np. z mozaiki. Co o tym sądzicie? A może macie jeszcze jakiś pomysł? Zależy mi na ładnej, eleganckiej, jasnej łazience.

Maryblair, ładna łazieneczka się zapowiada. Mi się bardziej podoba wersja I. W tej drugiej za dużo dekorów. A może taki pas z dekorów puścić pozopmym szerokim pasem na dwóch ścianach-tej z umywalką i z wanną. A w wąski pasek dokorów dodatkowo tak jak w drugiej opcji na wysokości oświetlenia nad umywalką ?

Dekorów faktycznie jest troszkę za dużo (w małych łazienkach im mniej tym lepiej), i na dodatek są one w takim chaosie - jedne w pionie (nad wanną), drugie w poziomie (przy obudowie wanny)... Podobno tak się nie robi, choć wiem, że projektanci się do tego nie stosują. W wizualce nr 2 te na gebericie zlikwidowałabym dekory bezwzględnie.

Szafa to b.dobry pomysł (ja w ogóle uwielbiam szafy w łazienkach, więc może to kwestia tego skrzywienia), ale nie wiem, czy zdecydowałabym się na całą ścianę z luster. Chyba, że baaaardzo lubisz sprzątać i myć lustra. :)

Wejście do łazienki jest naprzeciwko umywalki? Gdzie jest kaloryfer?

Nikol masz rację , ze w łazience jest bardzo dużo niezbędników szczególnie my kobiety mamy ich całą masę :) Ja myślałam o tym, żeby pod tymi drewnianymi el-kami czyli pod umywalka i toaletką zrobić bardzo wąskie szuflady w kolorze płytki czyli albo w szarym albo w bieli.Miałabym tam suszarkę, golarkę, waciki itp. Natomiast środki czystości typu domestos.....zapas papieru chowałabym w pralni do której wchodzi się własnie z tej łazienki.Nie wiem Nikol o jakie szafce we wnęce mówisz. (piszesz) To co widzimy w odbiciu lustrzanym to szary gres przy wc a obok to okładzina drewniana a nie szafka.Ale faktycznie mozna tak to odczytac. Ten czarny pas co przechodzi przez wannę biegnie dalej podłoga i na jego szerokości sa drzwi lustrzane przesuwne prowadzące właśnie do pralni, w której będe tzrymać cały mój majatek łazienkowy ;-) A wizualki robię sama.ale drugiej strony łazienki jeszcze nie wyrenderowałam :-( Edytowane przez Agi75

dziekuje za odpowiedzi dziewczyny :-)

to moje pierwsze mieszkanie i dlatego bardzo potrzebuje pomocy.

nie lubie łazienek choinkek, za duzo dekorów tym bardziej.I też mi się wydaje, ze tego wszystkiego jest tam za dużo. Moim celem jest prosta, elegancka i jasna łazienka. I wiem, ze będzie się dało taką stworzyć z wybranych przeze mnie płytek :-). Wiem, metraz nie rzuca na kolana bo to tylko jakieś 5 m2. Zabudowana szafa odejmuje dodatkowe metry ale za to wszystko tam schowam.

Drzwi są na przeciwko umywalki a kaloryfer obok wanny na ścianie na przeciwko tej ściany z wnękami. Może macie jakiś pomysł jak to wszystko ogarnąć?

Pozdrawiam

Venus-m zaraz będę szukać Saime Kaleido....Ale wiesz...spodobała mi się Twoja szara podłoga....Co to jest? http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/s_PC048900.jpgZazdroszczę Ci , ze jesteś juz na takim etapie budowy a raczej wykańczania ;-)

P.s doczytałam, że to titan gris ale jakiej firmy?

Edytowane przez Agi75

Aga dziekuje bardzo :) To ze sie zapowiada nie znaczy ze taka bedzie :D W sobote jedziemy dopiac ostatnie szczegoly z nia...ale o tym w moim pseudo dzienniku.

Ta szara plytka jest w wiatrolapie,holu i kuchni, mysle jeszcze nad wladowaniem jej do dolnej lazienki i dokupieniem tez hiszpanskiej plytki o wymiarze 30x60 sciennej Logica(szara jednolita 69zl/m2) tez dostepna w sklepie Euro Ceramika, roznia sie minimalnie jasnoscia, ale w polnocnej lazience z malym oknem raczej nie powinno to przeszkadzac ;)

a takie typowo szare szare plytki ma Paradyz Amanda/Alex niestety nie maja czarnych, cena 220 m2, plytki wygiete sa podobno w lekki luk ale to podobno normalne przy ich gabarycie.

A plytki podlogowe bardzo chwalil glazurnik, ze barwione w masie(czyli po przecieciu nie sa biale tylko szare wiec nie trzeba zadnych listwek czy innych bajerow) i rektyfikowane czyli na rowniotko fabrycznie juz zrobione.

ten Titan Gris to dla mnie jakis taki bezfirmowy jest, ciezko strasznie znalezc go w necie, znalazlam go tylko w ofercie sklepu Euro Ceramika wlasnie po nazwie Titan Gris...

Edytowane przez Venus_m

Bardzo ciekawie piszecie o tych szarościach. Ja mam na oku gres szkliwiony Nord Ceram jest taki surowy jak te w korytarzu na zdjęciu z realizacji. Zastanawiam się czy pasowałyby także na ściany podobaja mi sie takie wnętrza surowe np.

http://www.digart.pl/zoom/2574069/Szara_lazienka.html. Moja łazienka jest na poddaszu dość duży skos. Cały czas się biję z myślami. jak myślicie

Misiakowna bardzo fajna wizualka. Ja tez lubie beton i surowosc, ale przelamany np szklem czy drewnem. Cala szara lazienke mozna fajnie ozywic samymi dodatkami. To tak jak ogladamy gazety z kuchniami calymi bialymi gdzie na potrzeby sesji jest tacka z czerwonymi jablkami i kieliszek wina :D Zreszta na wizualce jest ona ozywiona recznikiem i ta listwa limonkowa :)