Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No dobra Szocik, to rzutem na taśmę, zrobiła byś wizualkę tej łazienki całej w mozaice?

Półeczka, o której pisałaś to dokładnie to o czym myślałam. Mogła by być dostawiona jako mebel, albo wykafelkowana (szczególnie jeśli była by to mozaika). Tylko czym by tą całą mozaikę przełamać?

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Asiu wez jeszcze jedną kwestie pod uwagę - czyszczenie fug. Ja mam teraz mozaikę pod prysznicem i ... w zyciu juz bym czegoś takiego nie zrobiła po raz drugi. Dodam ze mozaike mam biała i fugi tez - może jak to jest iny kolor to tak nie widac osiadającego kamienia. Moje białe fugi po 5 latach sa zólte mimo regularnego czyszczenia.

Po tych doswiadczeniach teraz moziaki nie bede miec nigdzie, a plytki beda wielkoformatowe zeby tego badziewia było jak najmniej

dziś muszę zadecydować jaka wanna...

no osiwieję, bo nie wiem nadal :(

ddaaiissyy - skoro już od kilku stron śledzę wątek, i nie chcąc czuć się jedynie biorcą, ale też coś z siebie dać powiem, że opcja z Porcelanosą jest dla mnie bezkonkurencyjna. Oczywiście jestem subiektywna w tej ocenie (generalnie uwielbiam Porcelanosę), ale na tym polega ocena, że jest subiektywna. Co do wanny, to oczywiście okrągła robi wrażenie, ale osobiście nie lubię wanien wolnostojących, bo choć pięknie wyglądają na zdjęciach (a ta Twoja już w ogóle - jakiś kosmos), to nawet nie idzie na nich podręcznych kosmetyków (żel pod prysznic, szampon, etc.) poustawiać. I nie chodzi mi o to, żeby było tylko praktycznie, bo raczej staram się szukać kompromisów między praktycznością, a wizualną efektownością, ale dla mnie wanna wolnostojąca: nie. Mam nadzieję, że głos w sprawie się przyda i podsunie kolejne przemyślenia, a w efekcie zadowalającą decyzję - jaka by ona nie była :)

pozdrawiam

Na forum chyba nikt nie stanął za okrągłą (czy coś może pominęłąm?) Tak więc teraz to już wszystko w Twoich rękach :)

Asiu wez jeszcze jedną kwestie pod uwagę - czyszczenie fug. Ja mam teraz mozaikę pod prysznicem i ... w zyciu juz bym czegoś takiego nie zrobiła po raz drugi. Dodam ze mozaike mam biała i fugi tez - może jak to jest iny kolor to tak nie widac osiadającego kamienia. Moje białe fugi po 5 latach sa zólte mimo regularnego czyszczenia.

A masz może te fugi epoksydowe? Wprawdzie nie wiem czy to rzeczywiście jest taki cud, czy tylko chwyt reklamowy - pytam właśnie bardziej z ciekawości.

Fugi można by wtegy wybrać w jakimś kolorze. No i dlatego też myślałam o jakimś szerokim dekorze pod prysznicem, to wtedy tam by mozaika w dużej mierze wypadła.

A Ty jakie miała byś sugestie? Kategorycznie odradziła byś mozaikę?

dziś muszę zadecydować jaka wanna...

no osiwieję, bo nie wiem nadal :(

ddaaiissyy oj cos czuje w kościach ze ta okrągła Cie kusi i szukasz głosu, który ci powie bierz :)

No to masz moj głos - skoro ci sę podoba i chodzi ci po głowie to ja bierz. Z funkcjonalnością sobie poradzisz (na kosmetyki znajdziesz miejsce), a wody bedziesz lała mniej jak rachunki bedą wysokie.

Wiem po sobie - jak nie kupie tego co mi wpadło w oko, a cos zastepczego z rozsadku to nigdy to mi sie do konca podobac nie bedzie.

Podobną dyskusję toczyłam kiedys w swoim watku na temat płyty w kształcie fasolki - rozsadek mowił stawiac płyte w innym miejscu i prostą, a serce - w rogu i w kształcie fasolki. Serce wygrało - mam nadzieje, ze kiedys nie bedę tego zalowac :)

I co ewentualnie uważasz o kaflach imitujących mozaikę?

nic - nigdy takich nie miałam, więc nie wiem jak z ich funkcjonalnościa

Fugi epoksydowej nigdy nie miałam - teraz ja planuję, bo wszyscy ją chwala, ale tak jak napisałam szukam płytek o duzych formatach, zeby było jej jak najmniej.

Kategorycznie nie moge ci nic odradzic, bo ... ladna mozaika jest piekna ozdoba łazienki - nawet jesli jest jej dużo (i trzeba ją czesto czyścić).

Poza tym - tak jak juz napisałam - ja miałam biała fuge, może gdyby była np srebrna tego problemu nie byłoby wogóle. musiałyby się wypowiedziec posiadaczki innych fug (może zapytaj na "Wnetrzach")

Asiu mam jeszcze jeden pomysł ale na wizualce wyglada on kiepsko, bo kolory jakies dziwne wychodza. A może zamiast kolorami to pobawic się wielkosciami płytek (albo strukturami???)

Jakby tak cały prysznic wypłytkowac mozaiką 5x5, scianę z lustrem płytką bazowa (np 25x30), a wc mozaiką 2x2 - wszystko w jednym kolorze (nie ukrywam ze myslałam o białym :p). Jesli bardzo bys chciała mozna wprowadzić jakis dekor, ale wtedy też jednokolorowy (np jakies cygaro w kolorze... turkusowym). Nie bedzie szaro, nie bedzie bezowo... bedzie biało-turkusowo :)

Szocik, dobra psycholożka z Ciebie ;)

Boję się tylko o miejsce, czy nie bedzie ciasno tam w kącie z tą wanną narożna, jednak narazie skłaniam się ku niej mimo wszystko...

Nie da się tu dokumentu pdf zamieścic, prawda? Bo mam rysunek z wymiarami.

No i dawac porcelanose na scianę czy nie ?! :)

AsiaZett - chodziło mi o cos w tym stylu - tylko tu sa 2 rodzaje płytek białych(5x5 i 20x30). Specjalnie nie wstawiałam drzwi prysznicowych, zeby lepiej było widac ułożenie płytek. O granatowych płytkach, któe sa na podłodze pisała kiedyś uzykownik TheCat - ona planowała zrobic biało-granatowa łazienkę.

asiazett6.JPG

asiazett7.JPG

Asiu mam jeszcze jeden pomysł ale na wizualce wyglada on kiepsko, bo kolory jakies dziwne wychodza. A może zamiast kolorami to pobawic się wielkosciami płytek (albo strukturami???)

Szocik, z rozmiarami to chyba nie poszalejemy, bo nie ma innych mozajek (tzn. pewnie są, ale nie te kolory, czy nie te ceny :) ) ale o fakturach to też myślałam - wstawić nawet właśnie białe kafle, ale jakieś nie gładkie. Najpierw znalazałm fale, coś jak: ceramicas aparici ACOUSTIC gris 120 zł za m BLANCO_550.jpg ale ostatecznie te kafle wykorzystam w kuchni więc, tu już musiałam z nich zrezygnować.

Z tym pomysłem jestem bardzo bardzo na tak :)

AsiaZett - chodziło mi o cos w tym stylu - tylko tu sa 2 rodzaje płytek białych(5x5 i 20x30). Specjalnie nie wstawiałam drzwi prysznicowych, zeby lepiej było widac ułożenie płytek. O granatowych płytkach, któe sa na podłodze pisała kiedyś uzykownik TheCat - ona planowała zrobic biało-granatowa łazienkę.

asiazett6.JPG

O biało - granatowej też kiedyś myślałam :)

Jest i półeczka, o której mówiłyśmy - Super! Tylko ja bym jeszcze dodała doś pod ten prysznic... żeby nie wyglądał jak natrysk szpitalny :p

A masz gdzieś nazwę tych płytek, czy szukać na forum?

Mozaiki w innych rozmiarach ma firma RAKO - przynajmniej miała, bo ja kupowałam takowe 5 lat temu. Kupiłam własnie takie rozmiary jak ci podałam: mała kostka - ok 2x2, większa kostka: 4,8x4,8 i biała bazowa płytka 25x30. Do tego mam biała podłogowa płytkę 30x30.

Powiedz mi jeszcze - w jakiej cenie chcesz kupić płytki do lazienki (pytam o cene metra), bo jesli chodzi o białe płytki to sporo widziałam i sporo nazw mam spisanych, więc jakby co to podrzuce kilka pomysłow.

Jeśli chodziło by o dekory, to wiadomo, mogą być droższe. Ale jeśli chodzi o mozaikę to swoją znalazłam za 60 zł/m2 (6 zł za blister 33x33 cm). Jeśli blister kosztuje 30 zł (a taka jest przeciętna cena mozajek) to za m2 wychodzi już ok. 400 zł, a w takiej cenie wykafelkować CAŁĄ łazienkę to chyba nie koniecznie... :/

Jeśli masz swoją listę godnych polecienia, ciekawych kafli to bardzo chętnie z niej skorzytam :)

Do prysznica dodała bym więcej dekoru, mozaiki więcej przecież się już nie da :p hihi