Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz co tak, patrze, patrze i nad ta fuga pod prysznicem myslę...

A może pod prysznicem dac białą bazową płytke - najlepiej taką 30x60 (mogłaby byc biała vivida - w necie można ja juz kupic za ok 45zł), a zamiast dekoru dac jakaś szklana mozajkę np taka:

http://sklep.travicom.pl/1981-large/mozaika-szklana-niebieska-dmx110-mozaiki-szklane-niebieskie.jpg

Bedzie taniej i praktyczniej - a ulozyc można tak samo

No vividy też bym nie chciała powielać, skoro mam ją w całej drugiej łazience, ale sam pomysł ok. Czyli, że kafle 30x60 były by dekorem wzdłuż całego prysznica?

Już mi znowu mózg paruje i mam poczucie, że wiem jeszcze mniej.

Zaraz niestety wychodze do pracy :( Może tam się zresetuję i wrócę "świeższa".

Nie, dalabym je zamiast mozaiki, a zamiast dekoru niebieskiego - niebieską mozaikę.

Jak nie chcesz vividy to mnie się bardzo podobaja jeszcze płytki: saloni bianco jazz - są droższe bo metr kosztuje 89 zł (w tym sklepie: http://www.banyo.pl/product-pol-3012-Jazz-Blanco-plytka-ceramiczna-25-x-75-cm.html/), ale za to format jest jeszcze większy: 25x75 albo cervino (nazwy dokładnej niepamiętam) - białe matowe... (cena 79zł) tez mogłyby fajnie wygladac z błyszcząca mozaiką.

A co do vividy i do powielania płytek... - dasz kompletnie inne dodatki i nikt nie zauwazy ze to ta sama płytka, a odpadu bedziesz miała mniej (bo bedzie można końcówki wykorzystac w drugiej łazience), więc i koszt nizszy :)

Edytowane przez szocik

Obiecuję dzisiaj do tego usiąść (najdalej jutro jakbym dzisiaj już nie zdążyła), ale zastrzegam, że nie zrobię takieg profesjonalnego projektu jak Szocik :)

Brawo :) Do roboty Asiazett :)

ja musze dziś rodzinkę spakowac na 2 tygodniowy wyjazd, więc na razie z forum znikam - moze wieczorkiem zerkne na marcinowa łazienke, ale nie obiecuje :)

Obiecuję dzisiaj do tego usiąść (najdalej jutro jakbym dzisiaj już nie zdążyła), ale zastrzegam, że nie zrobię takieg profesjonalnego projektu jak Szocik :)

Udało mi się tyle: bathroom1.jpg I jeśli chodzi o ustawienie to nie chce być inaczej :( chyba, że ktoś coś jeszcze wymyśli...? Po prawej stronie od drzwi proponuję schować w zabudowie pralkę (w zabudowie, żeby nie świeciła wyglądem zaraz na wejściu i żeby wykorzystać przestrzeń nad nią na półki) - trochę się boję czy by to zbyt ciężko nie wyglądało, ale to propozycja do rozważenia :) Po 2) ten taki prostokącik obok WC to półeczki, które w zasadzie można wysunąć jeszcze trochę w lewo, żeby wystawały za komin...

No i oczywiście nie zwracajcie uwagi na "dizajn", bo ten program nie ma fajnych rzeczy, więc brałam pierwsze z brzegu do było :)

W kafle mogę spróbować ubrać dopiero jak będzie rozstawione wszystko tak jak trzeba...

Czekam na komentarze i sugestie

pozdrawiam

A ja bym chyba zostawiła kibelek tu gdzie jest (czyli we wnęce przy drzwiach) - tylko bym go odwróciła i zamontowała na scianie prostopadłej do drzwi. Zmniejszyłabym jedynie drzwi - obecnie sa 80-ki - 70-ki już ratuja sytuacje. Wneka robi nam sie głeboka na 69cm więc zmieści się niewielki wc+stelaż. (dodam ze ja mam drzwi ktorych szerokość skrzydła ma 60 cm i tez jest wygodnie)

Zaraz za kominem po prawej stronie dałabym pralkę+ szafkę z umywalką. Przykryłabym to wszystko wspolnym blatem i nad to dała lustro na szerokość obydwu. Lustro poszerzy nam optycznie pomieszczenie.

Za tym wszystkim wanna narożna, ale niesymetryczna (100x150) lub jezeli wlascicielom nie przeszkadza wymiar 150 cm to nawet prosta 90x150.

Asiazett, rozrysuj to kochana (mam nadzieję ze to co napisałąm ma rece i nogi :)) bo ja juz czasu nie mam.

Miłego weekendu.

Pozdrawiam.

Magda

A ja bym chyba zostawiła kibelek tu gdzie jest (czyli we wnęce przy drzwiach)

Ale przecież w pierwotnej wersji kibelek nie jest we wnęce przy drzwiach, tylko za kominem...

Z Twojego opisu wyszło mi coś takiego:bathroom2.jpg

Ja osobiście nie chciała bym mieć kibelka na samym wejściu, za kominem wydaje mi się fajnie schowany. Z resztą co za biznes mieć go na wejściu, a potem iść w głąb łazienki myć ręce...

No a gdzie jest główny zainteresowany? hihi

Prawie o to mi chodziło - tylko kibelek postaw na scianie prostopadłej do drzwi, a nie równoległej :)

Jak dasz kibelek za kominem to robi sie taka "mijanka" pomiedzy umywalka a wc-tem, Jaka jest tam szerokość przejscia?

(małe wc+stelaż to ok 70 cm, umywalka nawet waska ma ok 40 cm) - trzeba byłoby policzyć czy to bedzie wygodne - twierdzenie Pitagorasa sie do wyliczanek klania :p)

Plus Twojej wersji - lepiej wykorzystana wnęka przy drzwiach - można zrobic fajną zabudowę pralki, nawet pod sam sufit - jest mnostwo miejsca do przechowywania.

Plus wersji mojej - duzy blat pod umywalke -wygodne przejscie

Wszystko zalezy od tego czego bardziej potrzebuja wlasciciele :)

Czyli tak:bathroom3.jpg

Wymiarów dokładnie CI nie podam, bo to prymitywny program, ale po to wstawiłam człowieczka, żeby mieć jakieś choćby mgliste pojęcie na temat przestrzeni :)

Dokładnie wszystko nazwałaś - każdej wersji są plusy i minusy (wciąż jak dla siebie wybrałabym swoją :p), ale teraz decyzja zależy od Marcina :)

A mężowi powiedz tak: "Jak masz taką fajną żonę to musisz się liczyć z tym, że inni będą Ci ją podbierać i musisz się chociaż trochę dzielić" :) A potem jeszcze przekaż mu pozdrowienia od nas i jakoś to będzie :p hihi

pozdrawiam

i zazdroszczę wakacji... mmm...

Edytowane przez asiazett

Witam wszystkich!

Moja łazienka ma ok. 6m kwadratowych i chciałabym w niej zmieścić: wanne, prysznic, pralkę, umywalkę (o 2 przestałam już marzyć, ale chociaż blat nad praklą jako toaletka chciałabym a był) no i oczywiście sedes.

Tutaj mój pierwotny pomysł, chociaż nie do końca jestem zadowolona - zamiast drugiej umywalki oczywiście pralka, ale nie ma juz miejsca na proszki itp. No i przy wejściu ścianka ma tylko 19 cm, a to za mało na umieszczenie umywalki z szafką.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie dotyczące rozmieszczenia sprzętów!!

http://dskconsulting.pl/images/stories/In_fot/Lazienka_projekt.jpg

Dziękuję za odpowiedź. Dopiero teraz się odzywam ale dużo bieganiny miałem. O takich układach nie myśleliśmy więc to cos nowego i na pewno do przemyślenia. Mśleliśmy aby w pierwszej części na tej ścianie prostopadłej do drzwi umieścic umywalkę i WC choć boję się o miejsce a w drugiej części wanna i pralka (miejsce na szafkę też by się przydało) - co wy na to? No niestety nie wiemy co z płytkami? Lubujemy się w kolorach jasnych (obecnie mamy kolor beżowy) no i ze względu na wielkośc łazienki chyba tylko jasny kolor wchodzi w grę. Nie wiem jak by wyglądały białe płytki z dodatkami szarego lub czarnego? No i czy kłaść płytki pod sufit czy np do połowy? Co wy na to? z góry dziękuję!

AiSSA

moja wstępna propozycja, w której mieszczą się wszytkie te rzeczy: bathroo1.jpg. Postawiła bym prysznic i wannę w jednej linii (na ścianie przeciwległej do drzwi), a wtedy zyskujesz 3 pozostałe ściany. Trzeba ty tylko wybrać odpowiednią wannę i może nawet udało by się coś takiego: bathroo2.jpg

Też bym zwęziła drzwi do 80 to daje Ci dodatkowe 10 cm ściany...

marcinsgdz

A gdzie w tej Waszej wizji ustawień miała by dokładnie być wanna?

Co do białych kafelek to Szocik powiedziała tutaj bardzo mądrze: robiąc białe (neutralne, uniwersalne) kafle + częściowo malowane ściany, w każdej chwili w 1 dzień można zmienić styl i aranżacje łazienki w przyszłości. Ja bym tą mądrość wzbogaciła o taką kwestię, że decydując sie na białe kafle istnieje ryzyko zrobienia szpitalnego klimatu i dlatego trzeba bardzo precyzyjnie te białe kafle wybrać.

Więc moja ocena jest taka, że danie białych kafli, nie na całych ścianach będzie bardzo praktyczne i z pewnością nada łazience lekkości, więc polecam. Ale polecam też znaleźć jakieś ciekawe kafle, a nie brać pierwsze lepsze... :)