Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale jakie te kafle?

Pierwsza moja propozycja: kafle fale. Jest kilka opcji.

1) w Max Flizie (sklep we Wrocławiu i Krakowie)nr PE/ST27 są w fajnej cenie 117 zł m2,

2) Ceramicas Apairici Acoustic gris ceramicas aparici ACOUSTIC gris 120 zł za m BLANCO_550.jpg,

3) Porcelanosa London Nacar fumino 211 zł m.jpg,

Ceny dochodzą do 200 zł/m2, ale oczywiście można wyszukać i takich w okolicach 120 zł choć to też myślę dużo. Tańszą wersją są właśnie te z Paradyża: Vivida Vivida_Bianco_st_4c935e34d80ed.jpg ale zdjęcie nie oddaje ich prawdziwego efektu, więc najlepiej zobaczyć je gdzieś na żywo. Są też chyba najmniej efektowne spośró wymienionych, ale przecież to rzecz gustu.

Poza tym podobają mi się kafle, które wyglądają jak pikowane: pikowane kafle.jpg z8498708X.jpg no i je dość trudno dostać i są drogie.

asiazett bardzo dziękuję za Twoje rozwiązania!

Może udałoby się jeszcze upchnąć pralkę i kosz na pranie?

Czy możecie polecić mi jakiś programik do wizualizacji, doboru płytek itp.? Raczkuję w tym temacie!

AiSSA

moja wstępna propozycja, w której mieszczą się wszytkie te rzeczy: [ATTACH=CONFIG]127735[/ATTACH]. Postawiła bym prysznic i wannę w jednej linii (na ścianie przeciwległej do drzwi), a wtedy zyskujesz 3 pozostałe ściany. Trzeba ty tylko wybrać odpowiednią wannę i może nawet udało by się coś takiego: [ATTACH=CONFIG]127736[/ATTACH]

Też bym zwęziła drzwi do 80 to daje Ci dodatkowe 10 cm ściany...

Dzięki dziewczyny! Dzięki Waszym inspiracjom wymyśłiłam coś takiego:

http://dskconsulting.pl/images/stories/In_fot/lazienka_plan2.jpg

Myślę o ściance między prysznicem a pralką, a dwie pozostałe (od sedesu i od umywalki) byłyby szklane. Co o tym sądzicie?

(przepraszam za poziom wizualizacji, ale nie umiem tak jak Wy!!)

1. A kafle dać tylko do połowy czy może 3/5 wysokości ściany?

2. Czy ten sposób zastosować na wszystkich 4 ścinach czy tylko tej po lewej stronie?

3. Czy resztę ściany wygładzić i pomalować farbą? Jaką?

4.Jaki kolor farby będzie pasować do białych kafli?

5. A jaki kolor na podłogę?

Myślę o ściance między prysznicem a pralką, a dwie pozostałe (od sedesu i od umywalki) byłyby szklane. Co o tym sądzicie?

AiSSA, a ściankę z drzwiami można przesunąć, czy raczej tego nie planujesz?:rolleyes:

6m2 to naprawdę nie jest tak dużo, żeby zmieściły się te wszystkie sprzęty. Znaczy zmieścić się, może i zmieszczą, ale przecież chodzi o to, żeby łazienka była przede wszystkim funkcjonalna. Powinny zostać zachowane odległości pomiędzy poszczególnymi sprzętami, tak, abyś mogła z nich swobodnie korzystać. Przed każdym sprzętem powinno być zachowane min 80 -90 cm. Dlatego proponuję zrezygnować z prysznica na rzecz dużej wygodnej wanny. Można ją przysłonić szklanym parawanem.

Narysowałam Ci dwie wersje łazienki. Jedna z dużą wanną, bez prysznica, ale z pralką wbudowaną w szafkę i dużą 90 cm umywalką. Druga z kolei ma prysznic i dość sporą wannę, ale nie zmieściła się już pralka.

http://foto0.m.onet.pl/_m/03d192816a0502760bc8fdb5b2e39450,21,19,0.jpg

Edytowane przez Magda 34

Dzięki Magda. A co masz na myśli pytając o przesunięcie ścianki z drzwiami? Jeśli chodzi o przesunięcie drzwi, to jest jeszcze taka możliwość.

Z wanną to jest tak, że ja i mąż jesteśmy głównie "prysznicowi", a z wanny korzystamy od czasu do czasu. Wiem, że łazienka jest mała, a sprzętów dużo... A szkoda mi zupełnie zrezygnować z wanny, choćby niewielkiej. Może jest jakaś szansa by wszystko się zmieściło?

Edytowane przez AiSSA

asiazett bardzo dziękuję za Twoje rozwiązania!

Może udałoby się jeszcze upchnąć pralkę i kosz na pranie?

Czy możecie polecić mi jakiś programik do wizualizacji, doboru płytek itp.? Raczkuję w tym temacie!

Pralki nie mam w programie, dlatego ta wolnostojąca półka pełni dla mnie rolę pralki.

Ja właśnie nie mam żadnego programu oprócz tego z Paradyża, ale z pewnością nie mogę go polecić. Szocik wyżej mówiła o swoim programie...

Mogę Ci to u siebie przerysować, tylko obawiam się o wielkość przejścia do pralki. Jak to u Ciebie wychodzi?

Masz miejsce na blacie na 2 umywalki. Już nie chcesz? Ale zastanawiam się jak dociągnęłaś blat do samych drzwi skoro od drzwi masz tylko 15 cm?

1. A kafle dać tylko do połowy czy może 3/5 wysokości ściany?

2. Czy ten sposób zastosować na wszystkich 4 ścinach czy tylko tej po lewej stronie?

3. Czy resztę ściany wygładzić i pomalować farbą? Jaką?

4.Jaki kolor farby będzie pasować do białych kafli?

5. A jaki kolor na podłogę?

1. Ja bym to uzależniła od wysokości potrzebnej względem umywalki (wiadomo, że nad nią muszą być kafle, żeby się nie chlapało)

2. No zależy na który projekt się zdecydujesz. Jeśli całą jedną ścianę mieli byście wolną to spokojnie można by tam zastosować tylko farbę.

3. Tak. Koniecznie farbą do łazienek i kuchni - powszechnie dostępne :)

4. Do białych to wszystko pasuje, zależy w co ostatecznie zechcecie pójść.

5. Jeśli chcecie neutralnie to też może być biały. Może być szary (np. te a'la drewniane o których pisała Szocik), a jeśli wybierzeczie jakiś konkretny kolor do tego białego to wtedy też w tym kolorze może być podłoga... :)

Edytowane przez asiazett

Tak jak podejrzewałam - słabo z przejściem do pralki. I na dodatek "marnuje się" przestrzeń na całej ścianie po prawej od drzwi... bathroo3.jpg

Edytowane przez asiazett

asiazett ta wanna rogowa miałaby być tak jak w pierwszej twojej propozycji natomiast umywalka i wc na ścianie po prawej od drzwi do komina. I tu wydaje mi się że może być ciasno. Płytki bardzo efektowne i na pewno o nich pomyślimy. Może macie jeszcze jakieś inne propozycje - dobija mnie ten komin i wąskośc łazienki.

Wedug mnie przy tym Waszym założeniu słabo z miejscem. Dlaczego zależy Wam na tej lewej ścianie? Zobaczcie na tego biednego, ocierającego się człowieczka :)bathroom5.jpg

Jeszcze ewentualnie zaproponuję Wam coś takiego: bathroom6.jpg

Nad kibelkiem możecie sobie jeszcze dorobić półeczki: plytki4.JPG

I jeszcze jedna propozycja kafli - Aparici Angel Blanco Ornato: f-aparici-angel-blanco-ornato-scienna-31-6x59-2.jpg

A pralka też po prawej tylko przy drzwiach?

bathroom7.jpg

Dla mnie to chyba najlepsze rozwiązanie. I wpadłam na pomysł, że na całej lewej ścianie dała bym farbę a potem na całej długości ściany (albo prawie na całej) od wysokości 1,20/1,30 m wzwyż (ale też nie do samego sufitu) pociągnęła bym pas lustra. Byłby czad! :)

Edytowane przez asiazett

Dzięki Magda. A co masz na myśli pytając o przesunięcie ścianki z drzwiami? Jeśli chodzi o przesunięcie drzwi, to jest jeszcze taka możliwość.

Z wanną to jest tak, że ja i mąż jesteśmy głównie "prysznicowi", a z wanny korzystamy od czasu do czasu. Wiem, że łazienka jest mała, a sprzętów dużo... A szkoda mi zupełnie zrezygnować z wanny, choćby niewielkiej. Może jest jakaś szansa by wszystko się zmieściło?

Tak, chodziło mi własnie o przesunięcie otworu drzwiowego:yes: A Ty masz już rozmieszczone punkty wod.-kan.? Bo sobie śmigamy tak z tymi sprzetami, a przecież mogą być jakieś ograniczenia:D

A to ma sens?

[ATTACH=CONFIG]127830[/ATTACH]

I co wtedy ze ścianami?

A na kominie też lustro?

Według mnie za ciasno. Mało wygodnie by się siedziało na tronie... hihi

Ja podział stref rozumiała bym tak: łazienkowa (full service, w końcu łazienki) + pralniowo - organizacyjna (przy wejściu, wszystko ładnie schowane pod zabudową).

A lustro pociągnęła bym na całej LEWEJ, tej wolnej ścianie. Nad umywalką też dała bym zwykłe lustro, jak to zwykle nad umywalką i w tym miejscu lustra by się odbijały od siebie nawzajem :) A dzięki temu zabiegowi lewa ściana robiła by wrażenie nieco bardziej "odsuniętej/oddalonej" od tej przeciwległej i wizualnie mogło by to poszerzyć to wąskie pomieszczenie :)

Tak, chodziło mi własnie o przesunięcie otworu drzwiowego:yes: A Ty masz już rozmieszczone punkty wod.-kan.? Bo sobie śmigamy tak z tymi sprzetami, a przecież mogą być jakieś ograniczenia:D

Tak, wszystko jest, mieszkanie jest w stanie deweloperskim, ale jak będzie konieczne, to ew. zmiany będziemy robić (oczywiście w granicach rozsądku :yes:)

Tak wygląda plan aranżacji dewelopera i pod taki układ wszystko jest rozprowadzone, do tego na ściance z drzwiami wisi kaloryfer.

http://dskconsulting.pl/images/stories/In_fot/lazienka_deweloper.jpg

Mogę Ci to u siebie przerysować, tylko obawiam się o wielkość przejścia do pralki. Jak to u Ciebie wychodzi?

Masz miejsce na blacie na 2 umywalki. Już nie chcesz? Ale zastanawiam się jak dociągnęłaś blat do samych drzwi skoro od drzwi masz tylko 15 cm?

Dzięki asiazett! No właśnie bardzo ciasno się robi :-( Dwie umywalki tak chcę - o ile się uda - na moich wycinkach było tylko poglądowo, by w razie czego szybko i łatwo skrócić ew. kawałek blatu. To samo z dojściem do drzwi - albo przesunęłabym otwór drzwiowy, albo nie dojeżdżała do końca... Generalnie to był pomysł na szybko, bez szczegółów. Dzięki za czujność!

Edytowane przez AiSSA