Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aha - w lazience ma być wanna (nalepiej narożna bo znajomi maja malenkie bliżnięta)

może trochę :offtopic: ale wydaje mi się, że zwłaszcza przy malutkich dzieciach łatwiej i wygodniej jest "obsłużyć" maluszka w wannie prostokątnej :???:

do tego sięganie przez 1,5 m żeby np wyciągnąć dziecko z wody to bardzo duże obciążenie dla kręgosłupa

no i skoro juz dwoje dzieci, to dwie umywalki bardzo ułatwią życie

Mamik, akurat mnie do prostokątnych przekonywac nie musisz. Jam ich fanka jest :) Masz może jakiś pomysł na prostokatna? :)

nie mam programu do obrazków więc tak na szybko schemat, np tak, pomiędzy prysznicem a wanną (w tej wersji prostokątna inaczej - czyli pięciokątna:)) tam gdzie prysznic ścianka wysoka, dalej mogłaby być niższa, w kącie pod oknem wc i bidet, umywali najwygodniej na wprost wejscia

propoz.JPG

Asia, za blisko siebie stawiasz sprzęty i za mało przestrzeni robisz przed nimi;)

Specjalnie wybieram największe sprzęty z biblioteki, żeby ewentualnie później mieć możliwość manewrowania wymiarami. I daję człowieczka, żeby mieć punkt odniesienia. Jestem pewna, że jak wrzucicie to w swoje programy to wszystko się zmieści :)

Mamik, akurat mnie do prostokątnych przekonywac nie musisz. Jam ich fanka jest :)

Ja też jestem fanką prostokątnych wanien, ale analizując sytuację czysto teroetycznie w tej łazience wychodzi mi, że najoptymalniej było by dać narożną wannę pod skosem i zadbać o jej swobodny dostęp (chociaż przeceiż prostokątna tez tam można wstawić), a resztą sprzętów manewrować po reszcie ścianek - a opcji i pomysłów jak widać jest sporo. Teraz tylko należy zderzyć je z oczekiwaniami i gustem Właścicieli :)

a może coś takiego?

[ATTACH=CONFIG]129251[/ATTACH]

albo takiego

[ATTACH=CONFIG]129252[/ATTACH]

albo tak - w tej ostatniej jest dostęp do okna, umywalki są z dobrym dostępem, bo koło wanny, do wszystkich sprzętów jest dobry dostęp

[ATTACH=CONFIG]129253[/ATTACH]

A w pierwszej i drugiej wersji nad umywalkami jak zamontować lustra? Jeśli ścianka do prysznica nie była by ze szkła to pod prysznicem wg mnie było by ciężko i ciemno, do tego jeszcze nad nim obniżony sufit...

A w pierwszej i drugiej wersji nad umywalkami jak zamontować lustra? Jeśli ścianka do prysznica nie była by ze szkła to pod prysznicem wg mnie było by ciężko i ciemno, do tego jeszcze nad nim obniżony sufit...

ta ściana oczywiście murowana, z tym ciemno to chyba nie byłoby tak źle, normalna wnęka prysznicowa jakich wiele

można ją zrobić wysoką na 180-190, będzie lepsza wentylacja, zrobić w niej jakieś wstawki z luksferów, chociaż luksfery już sa chyba :no:

Edytowane przez mamik

No ale w tym miejscu jest przecież skos do wysokości 180 cm... :)

to nie ma znaczenia, albo robisz ścianę do wysokości skosu czyli 180, albo wyższą i wówczas będzie na pewnej wysokości ścięta pod skos

tes skos 180 to tak jakby go nie było, przeciez nawet jeśli pod prysznicem będzie bardzo wysoka osoba, to nie stoi przy ścianie a w odległości min 30 cm, a takiej odległości jest już pewnie ponad dwa metry :wiggle:

Witam wszystkich,

rozpoczynam dopiero moje doświadczenie z forum, a propos wizualizacji łazienek, mam ciekawy produkt do wykorzystania w kabinach prysznicowych lub jako ścianka oddzielająca, jest to szkło o zmiennej przezierności (privacy glass, easy motion) różne nazwy istnieją, szkło w jednej chwili staje się matowe lub przezroczyste wszystko zależy od potrzeby chwili, może także służyć do wielu innych zastosowań, może nawet służyć jako ekran do projekcji tylnej

witam :)

jestem na etapie projektowania lazienek - bede miala do wykonania 2 plus male wc

chcialabym poznac Wasza opinie odnosnie moich wizualizacji :) wszelkie sugestie mile widziane :)

zaczne od malego wc (wym.1,2x1,9 m) - ma byc szary :) podoba mi sie drewniana podloga i tak kombinuje 3 wersje

chcialabym duze lustro w ramie nad umywalka, natomiast plytki jedynie do polowy sciany

pierwsza wersja z blatem z plytek

http://img716.imageshack.us/img716/1066/dolnewcszaroscdrewnoa1.jpg

druga wersja blat bialy

http://img38.imageshack.us/img38/5844/dolnewcszaroscdrewnoc1.jpg

http://img51.imageshack.us/img51/5719/dolnewcszaroscdrewnoc2.jpg

wersja trzecia - blat drewniany

http://img594.imageshack.us/img594/9498/dolnewcszaroscdrewnod3.jpg

http://img528.imageshack.us/img528/8830/dolnewcszaroscdrewnoe3.jpg

mi się podoba wersja z białym blatem.

nie wiem, jakie masz wymiary wc, ale na wizualizacji mam wrażenie, że uchwyt na papier jest strasznie daleko od kibelka. domyślam się, że chodziło o symetrię, ale ja bym chyba umieściła kibelek bliżej jednej ze ścian (tej naprzeciw lustra) i wówczas papiernica również po drugiej stronie (jeśli natomiast w kącie miałby stanąć stojak ze szczotką i uchwytem na papier, to wówczas jak najbardziej symetrycznie).