Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurcze zrobiłam taki super projekt, normalnie się w nim zakochałam kasiulkak i ... zauwazyłam ze zapomniałam o wc :p

No i poprawiałam :D

Nie jest to dokładnie to co opisałaś, ale ... może się spodoba :)

Ta inspiracja była pomysłem

http://images42.fotosik.pl/291/a095d8a3f001f287med.jpg

Wyszło tak:

kasiulka3.JPG

kasiulka4.JPG

kasiulka5.JPG

Szocik pięknie ci to wyszło - nowocześnie i elegancko zarazem, problem w tym, że wanna musi byś na środku skosu, bo wszystkie baterie już mamy powyciągane a i wejść do niej będzie po prostu wygodniej - na środku wanny jest okno :)

fototapeta piękna, szkoda, że ja takiej fotki nie mam ;)

Macie dziewczyny jakieś programy gdzie można by wstawić wybrane płytki?

Wiem, że w net plus jest kolekcja alchemia firmy cersamic, lub paradyż kolekcja piumetta, ale noga z programów jestem :(

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dus dzieki :) pomieszczenie jest dosc male 1,2mx1,9m (podawalam w tresci ;) ale to nic ;)

mysle, ze na szerokosci 120 cm chyba dobrze byloby ustawic wc symetrycznie, czyli po srodku tej waskiej scianki pod oknem

w sumie wolalabym stojace akcesoria na papier i szczotke, by nie wiercic w plytkach, ale na to jeszcze mam czas

szocik to Pro100 wersja 5 demo

a jak sadzicie wykonczyc plytki paskiem mozaiki czy nie koniecznie ?

bardzo mi sie podobaja mozaiki, ale nie chce przesadzic na tej malej powierzchni - bo lustro i lampa beda dosc reprezentacyjne (o ile moge tak powiedziec ;) )

mozaika np taka

http://www.europeantilesdirect.co.uk/images/ranges/detalle%20metalic%20silver%20range%201.jpg

lub w tym stylu dobrana kolorem do plytek (w miare mozliwosci)

http://st.houzz.com/simages/713245_0_4-5911-contemporary-bathroom-tile.jpg

aaa to nowsza wersja pro100 od mojej - w mojej nie ma odbic lustrzanych :)

Co do wersji łazienka -masz mój głos za wersją II :)

kasiulkak w pro100 można dodawac dowolne płytki do bazy - własnie w tym programie robiłam Twoją wizualke.

A zdjęcie no coż... pewne dałoby się zrobić ;)

Edytowane przez szocik

Koleżanki wracam do sprawy związanej dostępu do liczników- więc dostęp musi być na przedniej ścianie zabudowy (aby odczytać liczniki).

Chcieliśmy dać tam fototapętę- co teraz (na całym kominie)?

Tutaj umiejscowienie otworu- tam musi być.

14029771_9 - Kopia.jpg

Jaka musi to być fototapeta?

Jak przygotować podłoże?

Jak obejść sprawę otwierania liczników?

duś myslisz, ze mozaika to nie bylby przesyt ?? tak bardzo chce ja wcisnac ;)

tylko rozwazam 3 rodzaje plytek szarych i w sumie nie wiem, jakie bylyby na tyle fajne, ze komponowaly sie z drewniana podloga i mozaika

za wszelkie sugestie bede wdzieczna :)

rozwazalam Afron Paradyza, Nowa Gala Orientale lub Balodcer Sidney

szocik nowsza, ale jedynie demo, przez co nie moge dodawac bibliotek :(

dzieki dziewczyny za glosy :) zatem mam 2 na bialy blat :)

to teraz na drugi rzut lazienka przysypialniana - czarno-biała

podloge chcę koniecznie czarna :) 2 umywalki - postanowione

pomyslalam, ze fajnie byloby dac bitetke zamiast bidetu - ale to do przemyslenia

oczywiscie bede debatowac jeszcze nad oswietleniem

o tyle jest to teraz istotne, ze niedlugo bedzie sie tworzyl projekt elektyki i musze dopasowac punkty swietlne

lazienka ma ksztalt litery L ze skosem - kolankowa na 1,3 m zatem calkiem sporo

nie ma szalu co do powierzchni, ale mala tez nie bedzie :) szerokosc pod skosem to 390cm

od sciany ze skosem do krotkiej przeciwlegles sasiadujace z garderoba jest ok 2m

umywalki zostaja tam, gdzie sa - moge przemieszczac sie jeszcze w wanna, prysznicem i wc :)

ale czasu na takie manewry coraz mniej - moze 2 tyg i trzeba bedzie zaklepac, gdzie co jest

zaczynamy zatem ;)

wersja nr 1 - prysznic za waska scianka z plytek i na tej sciance wc (z bidetta)

http://img846.imageshack.us/img846/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

wersja 2 - ścianka szeroka

http://img802.imageshack.us/img802/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

http://img266.imageshack.us/img266/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

wersja 3 - wanna na sciance oddzielajacej prysznic

http://img109.imageshack.us/img109/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

wersja 4 - prysznic z siedziskiem z plytek - szklane drzwi a pod skosem schowek na kosz do prania, ewentualnie polka na reczniki, kosmetyki itp ;)

http://img854.imageshack.us/img854/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/2708/azienkaprzysypialniczar.jpg

z gory dziekuje za wszelkie sugestie :)

ta mozaika ma rację bytu tylko jeśli dasz 1 paseczek - jako takie delikatne wykończenie szarych kafli. inaczej będzie jej faktycznie "za dużo". czy to ma sens? - to już musisz postanowić sama :)

a propos łazienki nr 2 - podoba mi się wersja 3, ale pod prysznic będziecie wchodzić bokiem lub bokiem i zgięci wpół, a przynajmniej tak to wyglada na wizualce. moim zdaniem - nie może tak być choć ja tam akurat wannowa jestem i dla mnie prysznic mógłby nie istnieć. ten sam mankament możebyć z wersją 1 - najlepiej zastawcie kartonami czy drabiną miejsce, gdzie ta ścianka miałaby być i sprawdźcie, czy najwyższe z was wejdzie pod prysznic swobodnie. dwójka jest lepsza, bo ta ścianka nie musi być wcale długa (na kibelek trzeba max 1.20).

najsensowniejsza wydaje mi się 4, choć nie budowałabym takiej ciężkiej ściany (musi być siedzonko? wiem, że młodsi nie będziemy, ale opcja sadzania gołej pupy na zimnym kafelku... no nie jestem fanem...). i zrobiłabym ją w bieli chyba, przynajmniej od frontu - wówczas tą część pod skosem można zamknąć białą szafką z lakierowanego mdfu i masz miejsce na środki czystości, a pod spodem można zgrabnie ukryć kosz na brudy (w szafce lub wstawiany).

(a jesli miałby być zień z big benem, to w ogóle tamtą strefę zrobiłabym na biało - dla efektu wlasnie :))

podoba mi sie drewniana podloga i tak kombinuje 3 wersje

Kolejny głos na białą wersję - to już chyba 3:0 :)

Mozaiki piękne (sama ostatnio przeżywam miłość do nich), ale biały blacik dodaje przejrzystości i lekkości.

z gory dziekuje za wszelkie sugestie :)

Wizualizacje piękne. Też mam trochę obawy o ich użyteczność. Najbardziej kompromisowa wydaje mi się wersja nr 1. Mam tylko nadzieję, że w tej przerwanej ściance prysznica (między WC a papierem) będzie szkło. O ile faktycznie wejście pod prysznic będzie dostępne i swobodne to szczerze będę Ci zazdrościła takiej pojechanej łazienki :) bo ja lubię takie wariacje i żeby było inaczej niż wszystko :)

Wersja nr 3 wydaje mi się za zwykła, a wersja nr 2 "za ciężka".

Pozdrawiam i pochwal sie na co się zdecydujesz :)

w temacie małej - głos na nr 3

duża - trochę mam wrażenie, że w każdej wersji gdzieś się trzeba przeciskać - w 1,2 i 3 pod prysznic, w 4 do kosza z brudami

może zmodyfikować w.4 tak, żeby prysznic przesunąć maksymalnie w stronę skosu, jeśli zostanie jakieś miejsce pod skosem to raczej na rzeczy mniej używane (np zapas ręczników, ale już nie brudy), a kosz na brudy zmieścic z prawej strony prysznica, może zabudować całą wysoką wnękę, króra mogłaby powstać pomiędzy ścianą a kabiną

o kolorach się nie wypowiadam, bo kompletnie tego nie czuję:(

Gość don-ica

Witam się z wszystkimi,ponieważ to mój pierwszy post na tym forum.Budujemy z mężem dom,czytamy od dawna, szukamy, wiemy czego chcemy i do tej pory szło nam to dobrze.Nie mieliśmy problemu ze ścianami, dachem,czy oknami, bo wiedzieliśmy dokładnie jakie mają być, z czego itd.

Podczytuję jednak od dawna i podziwiam Wasze piękne wizualizacje, bo łazienka to temat, z którym nie mogę sobie poradzić. Dokładniej mówiąc-większa łazienka. Z mniejszą nie miałam problemów, bo wiadomo było od początku co gdzie ma być: zmieścił się prysznic, toaleta, umywalka i o to chodziło.

Większa łazienka chyba mnie przerasta:) Potrzebuję pomocy .Proszę. Robiłam wizualizację, ale szczerze mówiąc nie jestem pewna, czy tak to może być. Nie chodzi mi o kolory, kafelki itp., bo to mniejszy problem (kolorystykę mam wybraną, jak mi się uda, to postaram się wrzucić zdjęcie łazienki, która mi się podoba). Chodzi mi wyłącznie o rozmieszczenie sprzętów, o funkcjonalność, ponieważ kompletnie nie czuję tematu, to nie wiem, czy dobrze kombinuję, czy robię kompletnego zonka. Na mojej wizualizacji mam prysznic w łazience, a ostatecznie nie ma go tam być, bo zmieścił się w mniejszej. Za to musi być tu miejsce na pralkę, rozkładaną suszarkę stojącą (bo będzie ona w łazience,nie ma innej opcji),szafkę z koszem na pranie itp. To ma być normalna, rodzinna łazienka, nie będę udawać, że nie piorę i nie suszę;) Problem mam jednak z wizualizacjami, zajmuje mi to tyle czasu, że nie zdążę w tym roku, jeśli będę robić sama kolejne podejścia. Nie wiem zresztą jak inaczej powinnam to rozstawić. Ratujcie, proszę.

Łazienka ma 2,40 m na 3,36 m. Wejście jest na krótszej ścianie, po lewej stronie drzwi mam 60 cm, a po prawej 90 cm. Okno jest na wprost wejścia, wysoko, więc nie przeszkadza w żadnych kombinacjach z ustawieniem. Spróbuję teraz wrzucić moje wypociny, jeśli się uda

łazienka 1.jpg

Łazienka 2.jpg

Łazienka 3.jpg

łazienka 4.jpg

A to kolory i klimaty, jakie mi się podobają, wrzucam tak poglądowo:) Gdzieś, kiedyś natknęłam się na to zdjęcie i oniemiałam. Wszystko mi się tu podoba.

Łazienka drewniana.jpg

Czy łazienka to tylko dla mnie najtrudniejsza sprawa w domu? Dlaczego widzę oczyma wyobraźni moją kuchnię, pokoje, każdy kontakt w domu, a łazienki nie??? Ratujcie kochani.

Gość don-ica
Jeszcze jedno: w tej chwili rury kanalizacyjne (te podejścia główne) mam przyszykowane w prawym i lewym rogu przy drzwiach, a trzecie jest mniej więcej w tym miejscu, gdzie pralka na mojej wizualizacji. Jakoś tam pewnie można to teraz porozciągać po łazience, ale ja sugerowałam się tymi rurami jak robiłam te wizualizacje, nie ukrywam.

moim zdaniem absolutnie bez sensu jest wydzielanie specjalnego miejsca na tą suszarkę - zmniejszasz permanentnie łazienkę o dobre 2 m2, a przecież jak pranie wyschnie, to suszarkę się składa i do następnego. jeśli masz taką suszarkę rozstawioną non stop, to moim zdaniem błędem było nie wydzielenie w domu pralni.

ale wracając do twojej łazienki. nie podoba mi się rozbicie słupków na części. jeśli pralka miałaby być po prawej od umywalki, to w narożniku można dać wysoką szafę na wszystkie pralniane akcesoria, zapas ręczników i papier toaletowy. (w ogóle to można pralkę ukryć w takiej dużej szafie - na forum był cały wątek o pralniach, spróbuj go odszukać, bo tam masa fajnych pomysłów, jak ją zamaskować). reszta gratów pod bardzo długim blatem. w miejscu gdzie masz prysznic - kibelek, bo na chwilę obecną on jest wciśnięty "na siłę".

wanną dojechałabym do drugiego narożnika. w zależności od tego ile prania masz do wysuszenia, suszarka wejdzie ci vis-a-vis kibelka lub przed wanną (suszenie w łazience, w której ktoś zażywa kąpieli i tak się nie powiedzie, więc w takich chwilach oblegany będzie prysznic).

(ta suszarka z wizki jest mega wielka)

możesz jeszcze rozważyć suszarkę podsufitową, zamontowaną w świetle wanny. to rozwiązanie raczej do mieszkań, ale skoro nie wydzieliliście takiego pomieszczenie, to może akurat. może warto to rozważyć

Edytowane przez duś

Zgadzam się z duś :)

Jak ci zalezy na miejscu do suszenia to rozstaw tak sprzety zeby srodek miec wolny.

A wogóle ... to ja matka 3 małych dzieci polecam suszarke mechaniczną. Posiadam ja od 1,5 roku i jest to moj najukochańszy sprzet w domu.

Rzeczy z niej wyciągnięte sa mieciutkie, większość nadaje się do włożenia do szafy bez pracowania - zwlaszcza dziecięce.

Pozbyłam sie wiecznie rozstawionej suszarki.

Ostatnio mieliśmy drobną awarie mojego cudownego sprzetu i jedno pranie wylądowało na balkonie. Pech chiał ze były to reczniki. Daje mojemu dziecku po kąpieli taki swieżutki, pachnący wiatrem recznik, a on... "Ale to twarde jest ...!"

Ech rozpisałam się nie w temacie :)

Wrzuć plan łazienki - spróbujemy coś porozstawiać :)

Chodzi mi wyłącznie o rozmieszczenie sprzętów, o funkcjonalność, ponieważ kompletnie nie czuję tematu, to nie wiem, czy dobrze kombinuję, czy robię kompletnego zonka.

Moja propozycja jest taka: bath1.jpg Niestety nie mam możliwości zwizualizować wszystkiego tak jak myślę, dlatego komentarz jest niezbędny. Pociągnęła bym całą długą prawą ścianę blatem z umywalką. Pod nim można zabudować pralkę (z uskokiem, ale to nie musi być żaden problem) i kosz na pranie. A z drugiej strony blat naszedł by na przedłużenie wanny - jest mnóstwo miejsca na podręczne kosmetyki. Pół ściany po lewej stronie możesz wykorzytsać na co chcesz - np. na suszarkę czy wyższe meble:)

Witam,

moja łazienka przysparza mi wielu kłopotów i nie przez sam układ - bo niestety jest narzucony /remontujemy stary dom i miejsca niektórych instalacji nie można naruszyć/. Mam duży problem z wentylacją. łazienka ma ok 5,5 m2, piec dwu-funkcyjny na jednej ze ścian i otwór drzwiowy na 75 cm. Już dowiedziałam się, że jedyne drzwi tam pasujące to 60. Jak dotąd nie było problemów z oceną kominiarza jednak teraz jest problem. Moje pytanie: jakie powinnam mieć podcięcie wentylacyjne w takich drzwiach, jak powinnam rozwiązać ten problem?

Gość don-ica

Dziękuję Wam dobre kobiety i proszę o więcej, może mnie w końcu oświeci. Plan łazienki jest dokładnie taki, jak narysowała asiazett.

Widzicie, suszarkę mam teraz stojącą i będę miała stojącą, pralni nie mam. Teraz mam dla suszarki świetne miejsce na niepogodę i w nowym domu też chcę mieć w zanadrzu jakieś miejsce dla niej, żeby potem nagle się nie zdziwić i nie stawiać jej w salonie;) Podsufitowej nie chcę, na środku łazienki też nie chcę, bo jednak sporo stoi póki co (dwójka małych dzieci). Dlatego kombinuję, ale nie sugerujcie się proszę jej rozmiarem na wizualce,czy tą ścianką z luksferów,bo to moje wypociny w jakimś programie i taka była dostępna, czasem będzie złożona, czasem rozłożona (pewnie częściej), ale miejsce gdzieś muszę sobie zaplanować,żeby się o nią nie zabijać.

Poza tym inne sprzęty, jak się to wszystko planuje, żeby miało sens?Umywalka blisko wc, czy np. lepiej naprzeciwko?Są jakieś zasady?

asiazett, podoba mi się to, co narysowałaś.

Pomóżcie jeszcze,proszę.

Chodzi mi wyłącznie o rozmieszczenie sprzętów, o funkcjonalność, ponieważ kompletnie nie czuję tematu, to nie wiem, czy dobrze kombinuję, czy robię kompletnego zonka.

też jestem zdania, że stałe wydzielanie części na suszarkę w łazience nie ma sensu i że w takiej sytuacji warto rozważyć suszarkę elektryczną, albo po prostu sznury nad wanną, są takie systemy zwijane, więc w sytuacji kiedy nic nie suszysz można je schować

bez wątpienia suszenie w łazience z uwagi na dużą wilgotność w tym pomieszczeniu może być trudne

ale skoro tak ma być, to może taki układ - schematycznie, ale o ideę tu chodzi - tu gdzie zaznaczyłam pralkę mozna dać pralkę podblatową, a obok wąską wysoką szafkę, w której możesz chować rozstawianą suszarkę i deskę, lub zrobiś wysoką zabudowę z pralką w środku, masz wówczas dużo więcej miejsca na proszki itp.

w miejscu z napisem "kosz" można zrobic zabudowywany pod wydłużoną zabudową wanny pojemnik na kółkach, albo w tym miejscu wstawić niska lub wysoką szafkę na kosz, ale wysoka to chyba w tym miejscu jakaś jasna musiałaby być

w takim układzie zostaje dużo miejsca na szuszarkę

jeśli chcesz w łazience tez prasować (na wizu jest deska) to przydałyby się jeszcze jakies półki na odkładanie wyprasowanego prania, mogły by być przy "lewej" ścianie od wejścia

DONICA.JPG

Edytowane przez mamik

@senyaa

jest całe podforum o wentylacji. twoje pytanie chyba jest dosyć specjalistyczne, a tu raczej znajdziesz osoby doradzające w kwestiach praktyczno-estetycznych, więc odsyłam cię do fachowców

@don-ica

reguł ustawienia sprzętów w zasadzie nie ma żadnych, poza wygodą, no chyba że stan zdrowia wymusza jakieś konkretne rozwiązania.

bardzo mi się podoba propozycja asiazett, choć zupełnie nie przekonuje mnie ta obudowa wanny przedłużona i schowana pod blatem (robi się tam trudna do wysprzątania "nora", choć oczywiście wszystko zależy od wybranych przez was wysokości blatu i obudowy wannowej. ale to już detal, jeśli się na ten układ zdecydujecie - rozrysujcie go sobie z uwzględnieniem wysokości pod konkretne wybrane wanny, pralki czy umywalki. jedno co bym zmieniła, to chyba przysunęłabym wc nieco bardziej naprzeciwko umywalki. żeby było symetrycznie. po prawej od kibelka masz wówczas masę miejsca na takie ustawienie suszarki, żeby nikomu nie wadziła przy korzystaniu z łazienki.