Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja mała łazieneczka tym różni się od Twojej, że jest z prysznicem. Ostatnio nie wyrabiam się z prowadzeniem bloga, a tam powinnam to wszystko szczegółowo opisać. Ale skoro nie tam to tu: Cała łazienka będzie w mozaice + duże lustro. Pod prysznicem tylko będą srebrne, cienkie, poziome listwy dekorów. Przeglądnij ten temat od 146 strony to wszystko tam zobaczysz :) Bo to rzeczywiście treści, które mogą Cię zainteresować :)

na której ścianie są drzwi i gdzie ma być umywalka?

(pośrodku ściany czy bliżej drzwi?)

choć sama mam pół ściany w kibello ozdobione obrazkiem, nie jestem fanką powtarzania go w lustrze wklejanym przez caly wc. jako widz - nie wiem na czym się skupić. landszafcik może być oczywiście ładny, ale przez to duże lustro opanuje całe wnętrze. moim zdaniem za dużo dobrego tym bardziej, że nastawiasz się na jakiś wzorek błyszczący, bogaty.

moim zdaniem w towarzystwie gigantycznego lustra najładniej wyglądają skromne eleganckie kafle (ostatnio jestem zakochana w białych "pikowanych" ze złotymi "guziczkami", jakie wymyśliła sobie moja znajoma), zaś tapeta z mnóstwem detali sprawdzi się lepiej w towarzystwie tradycyjnego lustra w ramie.

GraziaK mysle podobnie jak dziewczyny - lustro+mozaika+wielka fototapeta... dostaniesz oczopląsu jak do niej wejdziesz. Zbyt duzo atrakcji jak na tak mała przestrzeń :)

Wrzucam ci to co wymysliłas (w moim programie nie ma niestety odbic lustrzanych - gdyby było w lustrze widziałabyc dokladnie to sama co na drugiej scianie.

graziaK.JPG

A tu batdzo inna wersja:

graziak2.JPG

i bardzo podobna lazienka, ktora jakis czas tem proponowałam znajomym

dolna4.JPG

GraziakK wymiarami masz zblizone pomieszczenie do tego, co bedzie u mnie

istotne jest tutaj, gdzie sa drzwi, bo jesli naprzeciwko okna, to zrezygnowalabym z tapety na rzecz fajnych bialo-czarnych obrazkow w ramkach po przeciwnej stronie lustra lub 1 na tej sciance obok geberita

jesli natomiast drzwi sa po tej stronie co tapeta, to mozna tapete dac na scianke naprzeciw okna/geberita

w takim waskim pomieszczeniu tapeta na niemal calej szerszej scianie nie bedzie dobrze wyeksponowana, za duzo wszystkiego chcesz zrobic w jednej malej lazience

jesli tak marzysz o tapecie to moze umiesc ja w innej lazience lub wiatrolapie ;)

szocik czy tam nad geberitem nie jest okno ? bo wtedy 2 Twoje fajne wizualki nie mozna by zrealizowac - ale podoba mi sie - to minimum :) zawsze dodaje uroku :)

Marysia2 - moj glos za opcja 2 :)

ja chcialabym wrocic do mojej czarno-bialej lazienki :)

bede tam miala 2 umywalki i dosc dlugi blat (scianka, na ktorej one beda, ta z lustem ma ok 210 cm )

czy moze pod tym blatem zrobic kacik na "mobilny" kosz do prania (np czarny, by nie rzucal sie w oczy pod czarnym blatem :) )

a 2/3 tej przestrzeni zrobic podwieszane szuflady na kosmetyki i srodki czystosci czy tez reczniki ??

wtedy tam gdzie prysznic nie kombinowalabym ze sciankami i zabudowa, a zrobila prysznic walk-in :)

a wc byloby na scianie z BigBenem :) ale pewnie bez big bena ;)

co myslicie ?

Słonko, to jest propozycja rozmieszczenia sprzętów, można to rozwiązać inaczej, np. postawić kawałek scianki od skosu, za nia prysznic, dalej wnęka niezabudowana na półki, mogą byc szklane

podoba mi się wersja 4, wg mnie jest najlepsza ergonomicznie, z małym wyjątkiem właśnie, zamiany miejscami wnęki z kabiną :)

[ATTACH=CONFIG]129516[/ATTACH]

czyli ta czarna gruba kreska na dole rysunku przy drzwiach mialabyc scianka z plytek ?? dobrze zrozumialam ??

asiazett wciaz rozwazam opcje z wc na sciance oddzielajacej prysznic :) ale szukam mozliwosci rozmieszczenia tzn ukrycia kosza i kosmetykow ;)

Edytowane przez ~~slonko~~

asiazett wciaz rozwazam opcje z wc na sciance oddzielajacej prysznic :) ale szukam mozliwosci rozmieszczenia tzn ukrycia kosza i kosmetykow ;)

No pewnie, że aż się prosi, żeby pod umywalkami zrobić zaudowę szuflad. Myślę, że z mebli na zamówienie kosz na pranie też by się jakoś zmieścił...

Dziewczyny, i cały mój świat runął...:cry:

Już myślałam, że coś wiem, a okazało się, że nie wiem nic. Stwierdziłam, że rzeczywiście macie rację: za duzo wszstkiego. Może połączyć tylko mozaikę z fajnymi kaflami (zastanawiam się, czy do takiej małej łazienki lepiej pasuje małe czy duże kafle np. metrowe - może one powiększyłyby te łazienkę, czy odwrotnie????) Podobają mi się te błyszczące kafle z porcelanosy, a może drewno. Czy możecie mi jeszcze cos innego zaproponować.

Do SZOCIKA: czy mogłabyś być tak dobra i troszkę przeszkolić mnie w projektowaniu, bo nie chciałbym za bardzo Wam głowy zawracać. Mam do zaprojektowania jeszcze jedną dużą łazienkę....Na początek może powiesz mi jaką wersję PRO 100 musiałabym ściągnąć? A może prześlesz na maila nr tel. to jak juz zasiądę do kompa troszkę Ci pozawracam głowy (oczywiście wtedy, kiedy będziesz uprzejma znaleźć dla mnie czas). Tępa nie jestem (przynajmniej tak mi sie wydaje ;)), więc myslę, że złapię temat dość szybko.:)

Do ASIAZETT: Asiu, pokaż swoją ostateczną wersję małej łazienki, bo z Szocikiem chyba już ją opracowałyście, ale nie było wersji ostatecznej wraz z płytkami na które się zdecydowałaś.

A tak w ogóle to jest tu bardzo fajnie (w sumie nigdy nie udzielałam sie na forach). POZDRAWIAM WSZYSTKICH CIEPLUTKO>:bye:

No i super :)

Niestety nie pokażę Ci ostatecznei wersji, bo fizycznie jej nie posiadam. Jest tak: cała łazienka w tej perłowej mozaice, lustro według propozycji Szocika i tylko pod prysznicem poziome paski (ale w żadnym z tych miejsc, które było pokazane na projektach tylko na tej wąskiej 1,1 m prawej ścianie) - jak to niejasne to mogę jakoś narysować, ale projektu nie przedstawię :/

Dziewczyny, i cały mój świat runął...:cry:

oj tam oj tam, bez przesady :)

zawsze jakies marzenia mozesz przeniesc do innego pomieszczenia, gdzie bardziej bedzie cieszylo oko :)

wiem co mowie, bo juz nie raz musialam rezygnowac z czegos tam, na rzecz funkcjonalnosci

a z czasem nauczylam sie, ze im mniej tym lepiej - i efekt takich rewolucji wychodzi tylko na dobre :)

ja planuje plytki plus mozaike (kilka stron wczesniej pokazywalam wizualki)

mysle, ze dobrze, gdybys sobie przerobila swoja - np 2 inne wersje - to co bys chciala, ale nie za duzo ;)

asiazett moglabys pokazac wizualke tego ?? jaka masz mozaike ?? usmiecham sie o nazwe/ namiary :)

asiazett moglabys pokazac wizualke tego ?? jaka masz mozaike ?? usmiecham sie o nazwe/ namiary :)

Mozaikę zamieszczałam już kilka stron wcześniej, ale nie widzę problemu, żeby wkleić ją ponownie :p 2456943313_1.jpg

Mozaika jest z Castoramy. Nazywa się Hot Melting i jest dostępna w 3 kolorach: białym gładkim, białym perłowym (to mój) i czarnym perłowym (to taki 429851.jpg). Uważam, że jest o tyle godna polecenia, że jest w magicznie niskiej cenie 5,75 zł za sztukę, co daje cenę niecałych 60 zł za 1 m2. Ale na 4 wrocławskie Castoramy tylko 2 miały ją w takiej cenie. W pozostałych była za 8, 9 zł - 11,57 zł. Ale w Castoramie ceny można negocjować i wystarczy wskazać gdzie jest taniej, oni dzwonią potwierdzają, że rzeczywiście ktoś inny ma to taniej i sprzedają to za taką cenę jaką najniższą się im wskaże.

Natomiast osobiście mam obawy o to, dlaczego jest taka tania i boję się tego jak się będzie ją kładło, więc dobrze by było się kogoś mądrego w tym temacie zapytać. Ja kupiłam najpierw jeden blister tej mozaiki i poprosiłam moich wykończeniowców, żeby zobaczyli jak się to tnie i jak im się to będzie obrabiało... Przecięli i stwierdzili, że będzie ok, ale wszystko myślę wyjdzie w praniu. A że my jesteśmy jeszcze przed kładzeniem to nie chcę brać odpowiedzialności za jej jakość. Na pewno polecam jej wygląd i cenę :D

Szocik ostatnio podawał linka na stronkę z mozaikami i tam ceny też są bardzo atrakcyjne...

Szociku, musisz zwizualizowac nam łazienkę ASIZETT. Oczywiście z podaniem wzorów płytek przez właścicielkę. KONIECZNIE.

Słonko, wiem, że trzeba zacząć byc elastyczną, choć zawsze w swoim życiu miałam z tym problem (taka zakała jestem:P)

Szociku, a powiedz mi jeszcze w jaki kolor wpada ta Twoja mozaika? Czyżby fiolet?

Edytowane przez GraziaK

Dziewczyny, a jak by było, gdybym na ścianę położyła tapetę tę, która jest wyżej, a do tego na drugą ścianę lustro w mozaice ASIZETT. Nazywa się Hot Melting - czarny perłowy (wyżej wygląd). Reszta białe duże kafle. I znów zabrakło mi Szocika (jaki on biedny, ciągle go ktoś "molestuje") No ale życie jest okrutne. Czekam z cierpliwością na jego powrót (zapewne w godzinach popołudniowych). Edytowane przez GraziaK

czyli ta czarna gruba kreska na dole rysunku przy drzwiach mialabyc scianka z plytek ?? dobrze zrozumialam ??

tak, o to mi mniej więcej chodziło, może być krótka, żeby było lżej

z tym big-benem jest trochę tak, że on i tak nie bardzo byłby widoczny, więc może go przenieść na inna ścianę?

tak, o to mi mniej więcej chodziło, może być krótka, żeby było lżej

z tym big-benem jest trochę tak, że on i tak nie bardzo byłby widoczny, więc może go przenieść na inna ścianę?

tak sie zastanawiam czy ten BigBen w ogole bedzie, bo jak mowie nie doczytalam dobrych opinii o tej kolekcji Zienia

dobranie innych bialbych plytek tylko do tego dekoru nedzie wyzwaniem ;)

jedyna inna sciana to naprzeciwko umywalek ale chyba tam slabo bedzie ja widac :(

ewentualnie jesli dalabym lekki wizualnie prysznic walk-in (a kosz na pranie i inne potrzebne rzeczy ulokowala pod umywalkami) to moze wrzucic to na scianke prysznicowa ??

w ogole to podoba mi sie BigBen czarny - swietny jest, ale dwukrotnie drozszy :(

images?q=tbn:ANd9GcQRWk69Cde3eib23_zb47GqfT612dgrDV9xgOazcjTicg2kM_vEWg

asiazzet dzieki :) przepraszam, przyznaje sie bez bicia, ze te kilka stron sie nie cofnelam :(

mozaika fajna, ale tez widze, ze wpada w fiolet

oby dobrze sie sprawowala

troche boje sie takich tanich plytek - boje w sensie jakosci i pozniejszego uzytkowania :(

ale nie ukrywam, ze fajnie byloby lapac takie okazje cenowe wszedzie :)

dzieki w kazdym razie za sugestie, bo moze taki jasny szary pasek znajde tam do dolnego wc :)

GraziaK podaj prosze, gdzie beda drzwi i umywalka - wtedy mozna cos z tapeta wykombinowac ;)

a np na tym slupku obok geberita ?? on bedzie jakies 50cm szerokosci mial tak ??

moze tam jakis waski widoczek ??

http://www.londoneditions.com/products/1187358696_NewEmpireYellow.jpg

http://img1.etsystatic.com/000/0/6489378/il_fullxfull.345866365.jpg

Edytowane przez ~~slonko~~

A może taki wzorek z mozaiki: panamaHouse6.jpg

Dużo dłubaniny, ale i elegancji, a nie ma oczopląsu związanego z zastosowaniem milona kontrastowych kolorów?

P. S. Hot melting nie wpada w fioletowy, bardziej w różowy, ale najprościej rzecz nazywając ma perłową poświatę :)

Edytowane przez asiazett

tak sie zastanawiam czy ten BigBen w ogole bedzie,

jedyna inna sciana to naprzeciwko umywalek ale chyba tam slabo bedzie ja widac :(

ewentualnie jesli dalabym lekki wizualnie prysznic walk-in (a kosz na pranie i inne potrzebne rzeczy ulokowala pod umywalkami) to moze wrzucic to na scianke prysznicowa ??

jeśli dobrze widzę, to wejście masz przy umywalkach, więc big ben za rogiem też nie będzie widoczny, jedynie właśnie na scianie na przeciwko umywalek, może nie koniecznie dokłanie na wprost, ale w odległości 2,2m, czyli mniej więcej tyle ile ma ściana z umywalkami

co do rozmieszczenia sprzętów, to może jeszcze pokombinować z ustawieniem tak jak w wersji 4, ale zamienić miejscami wc i kabinę, wc z bidetem byłoby we wnęce, a kabina w rogu na wprost wejścia

ewentualnie jeszcze we wnęce wanna, a pod skosem (w miejscu wanny z wersji 4) wc i bidet

patrząc na wymiary powinno się zmieścić, nawt ze skosem 1,3m:yes:

gdyby kabinę zrobić szklaną, to może nie wyglądałoby to źle

Cześć.

Moja łazienka wygląda tak. Przyznajcie, że rysunek jest SUPER. Moje pierwsze kroki w PAINT. W sumie to już nie wiem, czy nie zrezygnowac z tej tapety. Albo na jakiejś dużo mniejszej powierzchni dać. I może troszkę jasniejszą - jakieś brązy z bielą i płytki białe połączone z imitacja deski drewnianej. Co Wy na to?

ASIUZETT - piekny ten wzorek mozaikowy - cóż to jest?

P.S. Dziewczyny, a może ktos widział w realu mozaikę grespanii Cirene Rose?

ŁAzienka.jpg

ŁAzienka.jpg

Edytowane przez GraziaK

Witam serdecznie,

Zwracam się z ponowną prośbą o pomoc w aranżacji łazienek, gdyż w przyszłym tygodniu muszę dokonać zakupu a w głowie pustka :bash:.

Do łazienki większej zapadła decyzja o Paradyż AMiche/Amici,

Do małej miało być Opoczno Metalic, ale boję się trudności w utrzymaniu tych płytek, łazienka ma być jasna + delikatny dekor.

Niestety nie dysponuję żadnym programem, w którym mogłabym zobaczyć wizualizacje w wybranych kolekcjach, mam rysunki w Autocadzie i programie KOŁO.

Przeglądając to forum jestem pod ogromnym wrażeniem waszej kreatywności. SZOCIK - chapeau bas!

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

3IRXy1bLRlU8FsWL9X.jpg

6nbnbnOHubp1JrdFHB.jpg

3IRXy1bLRlU8FsWL9X.jpg

6nbnbnOHubp1JrdFHB.jpg

gosiekmkd

prosisz o wizualizację, a nic od siebie nie zaproponowałaś. rozumiem, że wizualizacja może stwarzać problem, ale jeśli chcesz żeby ci dziewczyny pomogły w tej materii., to nie zwalaj na nie etapu koncepcyjnego i choć cokolwiek od siebie zaproponuj w kwestii układu kafli. potem, jeśli ktoś będzie miał chwilę, żeby tą wizkę stworzyć - będzie można pogdybać o ewentualnych kolorystycznych modyfikacjach.

a porpos układu - zrezygnowałabym z wysokiej szafy po prawej od wejścia i zrobiła dolną zabudowę na całej długości ściany - miejsca będzie tyle samo, a będzie lżej, jaśniej i nie będzie wielkiej kolumbryny na wejściu.