gosiekkmd 09.08.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 duś Dzięki za odpowiedź, cały układ łazienek widzę oczami wyobraźni, największy problem to właśnie wizualizacja.Tak jak pisałam większa łazienka Paradyż Amici, gebrit ciemny, ciemna zabudowa wanny z delikatnym dekorem typu listwa szklana, ciemny słupek po lewej stronie a reszta jasna. Umywalka nablatowa, półka wykonana z mozaiki. Myślę też o odsunięciu wanny od ściany i zrobieniu 2 półek, na których można umieścić ten ładny dekor w koła.Mała łazienka cała w jasnych płytkach, może zdecyduję się na Paradyż Amaltea, dekor (np. mozaika) na ścianie prysznicowej, zastanawiam się czy ciągnąc geberit do końca ściany, wtedy powstałaby fajna półka przy prysznicu, ale jest obawa że będzie zbyt mało miejsca na kąpiel. No i gdzie wtedy umieścić deszczownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diablica1002 09.08.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 cześc Mam pytanie, planuje zrobic łazienke w białych płytkach z fioletowymi akcentami, ma ktos mozecos takiego u siebie, szukam inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JimmyW 09.08.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Witajcie Na wstepie napisze, że płytki nie sa jeszcze połozone a kolory fug czy tez obudowa wanny się róźnia ale nie ma to znaczenia. Zostaje z pierwszej wizualizacji kolorystyka. Mam do Was prośbę. Chciałbym żebyście mi doradzili jak rozwiązać sprawę baterii do wanny. Bateria miała być na środku jej dłuższego boku jak na rysunku niżej. http://images43.fotosik.pl/1492/906455c841b31fbcmed.jpg Niestety Majster cos źle odczytał z zrzutu i z podwieszanego 15 centymetrowego sufitu (przy scianie nad wanną) zrozumiał to jako 15 centymetrowa półka obok wanny. I wyszło tak http://images38.fotosik.pl/1744/4f028f8faa5b17abmed.jpg Majster wymurował z pustaków miejsce pod ta wannę. I teraz co z tym zrobić? Miałem upatrzona już baterie natryskowo wannowa na ścianę z Deante za 800 zł ( w tej cenie razem z bateria umywalkowa) ale teraz przy tak szerokiej półce raczej nie ma jak tego zamontować. Zastanawiam się nad kilkoma opcjami ale mam nadzieje ze poradzicie cos innego jeszcze, jak z tej sytuacji wybrnąć. 1) Półeczka znika, wracamy do pierwszej koncepcji. Sporo roboty z tym no i w sumie może półka by się przydała. Niestety półka zabiera nam tez miejsce w łazience.2) Półka zostaje i kombinujemy z bateria nawannową. Minus tego rozwiązania to konieczność przeróbek hydraulicznych (dodatkowy koszt) oraz droższe baterie (przynajmniej z tych co mi sie podobają koszt z bateria umywalkowa to jakieś 1200-1500 zł).3) Kolejna opcja to zabudowa K-G za baterią tak żeby móc zamontować upatrzoną wiszącą baterię. To rozwiązanie zaproponował majster z półka od razu, jak na szkicu niżej. Mnie nawet ta koncepcja przekonuje gdyż nie trzeba już nic kuc i psuć. http://images38.fotosik.pl/1744/4dc4bb711400d580med.jpg 4) Wasze Propozycje.Z Góry dziękuje za wszelkie sugestie. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez JimmyW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość don-ica 09.08.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Cześć. Pamiętacie moją nieudolną wizualizację sprzed kilku dni? (jest na stronie 160) mamik, duś, asiazett, szocik (przepraszam, jeśli którąś z wypowiadających się wtedy pominęłam) - wielkie dzięki za każde zdanie i za pomoc w burzy mózgów. Łazienka nie dała mi spać, myślałam nad wszystkim, co pisałyście, przestawiałam wszystko w tym moim programiku tysiące razy, wanny nie dałam w poprzek, tak jak sugerowałyście, bo chciałam mieć swobodny dostęp do okna.Wreszcie dzisiaj doznałam jakiegoś olśnienia:) Poustawiałam wszystko tak, że rozwiązał mi się też problem z płytkami (nie lubię i chcę ich jak najmniej) - będzie trzeba wykafelkować tylko połowę jednej ściany, tej prawej od drzwi (i pół ścianki działowej, która nie ma być aż tak wysoka,jak na wizualizacji, ale nie umiem tego zrobić w tym moim programie, ma zasłaniać pralkę i ewentualnie to, co na pralce). Nie wstawiłam tej mojej nieszczęsnej suszarki, która Was tak denerwowała:), ale mam na nią miejsce w łazience, będzie w razie potrzeby tam pod oknem.Nie zwracajcie też za bardzo uwagi na ten fotel:) W tym miejscu będzie stało coś do siedzenia, taki fotel znalazłam w programie.W czym Wy robicie te przepiękne wizualizacje???moje wyglądają jak robione przez dziecko:( Jak już wreszcie wszystko poustawiałam, to dosłownie kamień spadł mi z serca, tak mnie to męczyło.Za kilka dni wchodzą elektrycy i muszę wszystko wiedzieć, a daję słowo - nie mogłam rozgryźć tej łazienki.Wrzucę to, co wymyśliłam i bardzo bardzo proszę o wszelkie opinie (przyjmę wszystko na klatę). Może to tylko mi wydaje się, że wreszcie jest ok, może nadal coś trzeba pozmieniać? Proszę o Wasze spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 09.08.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 @don-ica no rzeczywiście rewolucja... moim zdaniem wyszlo na +. dopilnuj tylko aby wanna była w takim rozmiarze, by na kibelku było wygodnie. drzwi w łazienkach otwierają się na zewnątrz, ale chodzi mi o to, aby był wygodny, a nie wciśnięty między wannę i ścianę. jego usytuowanie niewątpliwie sprzyja intymności korzystania jeśli mogę coś podpowiedzieć - poproś męża żeby ci potem tą pralkę zamknął drzwiami od szafy (albo nadbudował szafą). pralka i cały majdan znikną z pola widzenia @JimmyW sam musisz postanowić czy zależy ci na totalnej demolce czy jednak próbujesz coś zrobić z tym, co jest. od strony estetycznej nie wygląda to źle... od strony praktycznej też na bank zostanie wykorzystane. odnośnie baterii natomiast - hydraulik na bank powie ci, co to jest to, o czym myślę, ale u moich rodziców dawno temu montowaliśmy takie nakładki (przedłużki), dzięki którym bateria sięgnęła ile trzeba. być może tego typu rzeczy są obecnie bardziej estetyczne i znajdziecie coś dopasowanego do wybranych baterii. zupełnie nie podoba mi się pomysł z wstawieniem tam bloku (czyli propozycja majstra). @gosiekkmd z wizką ja niestety nie pomogę, bo nie umiem, ale jeśli mogę coś podpowiedzieć w kwestii kolorów - jestem ogromnym antyfanek podkreślania sraczyka kolorem kafli, czyli akcentowania geberitu. kibelek to nie tron. raczej zaakcentowąłabym wannę czy strefę obok niej (np. ciemna obudowa czy wykorzystanie kafla z dekorem). dekor w kółka fajnie wyglądałby za prysznicem - jeśli planujecie szybę to może fajnie byłoby się nim pobawić w tej strefie wannowej - jest dobrze widoczna z całej łazienki. jeśli meble mają być ciemne, to zdecydowanie ograniczyłabym użycie ciemnych kafli do podłogi i właśnie np. obudowy wanny. z odsuwaniem wanny od ściany uważaj, bo masz po sąsiedzku sanitariaty. żeby nie wyszło za ciasno. nie mniej jakieś miejsce na szampon i płyn do kąpieli by się tam przydało. odradzam jednak budowanie półek na wysokości - leżąc w wannie sięgniesz tylko do tej niższej, co oznacza, że na wyższej postawisz jakiś zbieracz kurzu i tyle będzie z niej pożytku. a propos małej łazienki - planujecie tam walk-in lub brodzik na całą szerokość łazienki? (zachęcam... ) jak zobaczyłam co to jest almatea od razu pomyślałam o wykafelkowaniu całej ściany na wprost wejścia tym kwiatowym dekorem. pozostałe ściany w bieli, a lustro przy kibelku albo otoczone złotą mozaiką albo w złotej ramie (w zależności czy wolisz wklejane czy nie). jeśli zmniejszych prysznic o głębokość geberitu możesz zrobić kilka pólek (coś jakby okienka), nie muszą być wcale na całą szerokość ściany, mogą mieć wymiary ok. 30 x 40 cm i być umieszczone po jednej stronie a nie centralnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 09.08.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 don-ica, jeśli dobrze widze, to zmieniłaś okno:yes: moim zdaniem rezygnacja z kafli koło umywalki może być ryzykowna, taki nawyk - jest umywalka musza być kafle wydaje mi się, że układ, który narysowałaś teraz nie do końca rozwiązuje problem miejsca na szukarkę, ale może to tylko złudzenie czy grzejnik musi być tam gdzie na wizualce? jeśli nie, to przeniosłabym go w miejsce gdzie wiszące na mim ręczniki nie będą wpadały do wanny;) mam też wrażenie, że nie ma tu wstawionego kosza na brudy, chyba, że nie ma go tu być trochę dużo tych pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 09.08.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 cześc Mam pytanie, planuje zrobic łazienke w białych płytkach z fioletowymi akcentami, ma ktos mozecos takiego u siebie, szukam inspiracji Szocik dla Koziolowa, strony: 146 - 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 09.08.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 4) Wasze Propozycje. jeśli wanna za bardzo wystaje - to ja bym zmieniła to już nawet nie ta bateria jest ważna bo zdaje się, że i tak cała zabawa będzie trochę kosztowac (Ciebie albo kafelkarza), czy wybierzesz droższa baterię, czy rozwalanie, to zawsze jakieś koszty będą, ale jak o wannę będziesz się potem całe życie obijac, to nie ma wyjścia - kuć jeśli wanna nie przeszkadza, to wstawiłabym inna baterię, takie wyklejanki-doklejanki-prowizorki jak majster proponuje na ogół nie są dobrym pomysłem, a dodatkowy koszt baterii ... może na pół, jesli wina jest obu stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 10.08.2012 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 GraziaK mysle podobnie jak dziewczyny - lustro+mozaika+wielka fototapeta... dostaniesz oczopląsu jak do niej wejdziesz. Zbyt duzo atrakcji jak na tak mała przestrzeń Wrzucam ci to co wymysliłas (w moim programie nie ma niestety odbic lustrzanych - gdyby było w lustrze widziałabyc dokladnie to sama co na drugiej scianie. A tu batdzo inna wersja: i bardzo podobna lazienka, ktora jakis czas tem proponowałam znajomym A może, skoro chcesz mieć już fototapetę w łazience, wykorzystasz w niej jakiś naturalny motyw, np. taki jak ten : http://www.urzadzamy.pl/galeria/wnetrza-dnia/131/ http://cdn5.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/thumbnails/20516/lazienka_z_fototapeta_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość don-ica 10.08.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 mamik - okno być może zmieniłam, nawet nie wiem; zmieniłam cały program i teraz robiłam wizualizację w net+, łatwiej mi się w nim pracuje, niż w tym poprzednim (wizualizacja zajęła mi tym razem tylko pół dnia ), okno po prostu jest na tej ścianie w łazience (nawet nie zwracałam uwagi na jego wielkość w wizce, miało po prostu tam być), gdybym dała wannę w poprzek ściany nad czym mocno się zastanawiałam, to miałabym gimnastykę artystyczną przy otwieraniu tego okna, więc kombinowałam z innym ustawieniem i teraz jest jak dla mnie ok, będę mogła swobodnie otwierać, zamykać - w końcu po to chciałam mieć okno w łazience; kosz na brudy jest w zamyśle w wysokim słupku; suszarka będzie rozkładana pod oknem (bo nie będzie tam tak ogromnego fotela);nie będzie się na nią wchodziło,nie będzie tam nikomu przeszkadzać; na ścianie z umywalką nie będzie płytek w ogóle, tam gdzie umywalka będzie wielkie lustro-zachlapie się i wytrę, nigdzie więcej na tej ścianie nie będzie się chlapało, więc nie chcę płytek; w ten sposób mam teraz i to zdaje egzamin, nie jest dla mnie uciążliwością wycieranie lustra; za to będę miała duuuże pole manewru z tą całą ścianą; będę ją sobie malować choćby co rok lub rzucać fototapetę lub dam jakiś tynk czy farbę strukturalną - jest pole do popisu i będę mogła zmieniać łazienkę,jak mi się znudzi; tu gdzie mieszkam teraz ,płytki i fugi atakują mnie dosłownie na każdym kroku i w każdym pomieszczeniu i nienawidzę ich szczerze; grzejnik dałam tak, jak mam w tej chwili - jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby ręcznik spadł do wanny-za to jakieś małe dziecięce majtki - owszem:), a wygodnie się sięga taki cieplutki ręcznik po kąpieli; może na coś jeszcze nie zwróciłam uwagi, to pytaj - dużo mi daje taka dyskusja, mogę jeszcze jakieś błędy wyeliminować, dzięki; duś - właśnie o to muszę dopytać mojego hydraulika - ile potrzebuje miejsca, żeby zamontować kibelek i ile sobie zostawić luzu, mam nadzieję, że będzie to pasowało, bo już się przywiązałam do tej mojej wizji; jak tylko poustawiałam wreszcie sprzęty, to od razu nagle zaczęłam wszystko widzieć, jakbym już była w tej łazience, teraz spokojnie mogą wchodzić elektrycy i robić instalacje pod pralkę, wiem, gdzie mi potrzebne inne kontakty, gdzie ma być światło, olśnienie - naprawdę, a ta jedna łazienka to był mój największy problem od początku budowy; wielkie wielkie dzięki za odzew teraz mogę przeglądać wątek już na luzie , myśleć o kolorach, zdjęciach, tapetach, dekoracjach i innych miłych sprawach, chciałabym tylko mieć możliwość zrobić taką piękną wizualizację jak Wy macie, w czym to się robi? bo na pewno nie w net+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość don-ica 10.08.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 zupełnie nie wiem dlaczego ta czerwona zła paszcza pojawiła mi się nad moim poprzednim postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość don-ica 10.08.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 JimmyW - wybrałabym opcję drugą - półka zostaje, bo na pewno się przyda, a baterię montowałabym nawannową, o ile nie będziecie się uderzać w tą wannę przechodząc obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość don-ica 10.08.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 JimmyW-teraz dojrzałam, że całą prawą ścianę masz bardzo podobnie rozwiązaną, jak ja to sobie wykombinowałam, zdradzisz jaką długość ma u Ciebie ta ściana?jak długą wannę daliście? (bo zastanawiam się, czy zmieści się u mnie wygodnie wc na tej ścianie) u mnie jest to 3,36 m; czy tą ściankę zasłaniającą pralkę masz już wymurowaną? z czego? (ja mam zamiar ją umieścić tak do połowy wysokości, ale na wizualizacji nie potrafiłam tego zrobić); z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JimmyW 10.08.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 JimmyW-teraz dojrzałam, że całą prawą ścianę masz bardzo podobnie rozwiązaną, jak ja to sobie wykombinowałam, zdradzisz jaką długość ma u Ciebie ta ściana?jak długą wannę daliście? (bo zastanawiam się, czy zmieści się u mnie wygodnie wc na tej ścianie) u mnie jest to 3,36 m; czy tą ściankę zasłaniającą pralkę masz już wymurowaną? z czego? (ja mam zamiar ją umieścić tak do połowy wysokości, ale na wizualizacji nie potrafiłam tego zrobić); z góry dziękuję za odpowiedź Sciana ta ma chyba 284 cm, wanna 170 cm, miejsce na pralke i piecyk nad nia to 71 cm. Scianka juz jest wymurowana z pustaka, czy jakis takich bloczkow o grubosci 8 cm Ja dalem ja do sufitu gdyz jak pisalem nad pralka jest piecyk. Docelowo mysle zeby moze to przejscie do "pralni zamknac przsuwnymi lustrzanymi drzwami. Zobaczymy czy bedzie wogole miejsce i potzreba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość don-ica 10.08.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Dziękuję JimmyW. Myślę, że spokojnie będzie u mnie miejsce na WC na tej ścianie. Muszę tylko jechać dziś na budowę i pozaznaczać sobie ołówkiem:)Podoba mi się Twój projekt i to miejsce na pralnię.Też długo kombinowałam jak pomieścić wszystko łącznie z pralką i chyba wreszcie mi się udało.Jak już będziecie mieli łazienkę bardziej zaawansowaną, to się okaże, czy potrzebne będą te drzwi.To akurat zawsze będzie można dorobić.Daj znać na które rozwiązanie z baterią przy wannie się zdecydujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 10.08.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 don-ica Cieszę się, że doznałaś tego olśnienia. Ja mam tylko taką sugestię, że jeśli ta dodatkowa ścianka między wanną a pralką ma być wąska (rozumiem, że od dużej ściany będzie odstawała o kilkadziesiąt cm - tyle, co by przykryć głębokość pralki, czy szerokość wanny) to nie dawała bym jej na połowę wysokości, tylko właśnie do końca, do sufitu - wtedy przynajmniej ma to jakąś formę, jakiś konkretny kształt, a taka wąska i niska - jakby coś komuś nie wyszło, albo ktoś czegoś nie dokończył, albo pozostałość po czymś... Wtedy też faktycznie nad pralką możesz zrobić zabudowę, jakieś drzwiczki tylko domontować i masz dodatkowe miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość don-ica 10.08.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Dzięki,asiazett,masz rację,chyba zrobię tak,jak mówisz.Tym bardziej,że widzę teraz u Jimmiego na jego bardziej realistycznej wizualizacji taką wysoką ściankę i mi się to podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JimmyW 10.08.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Ja włąsnie mam dwie takei sciany a miedzy nimi przerwe ktore moz ebedzie zabudowane przeusnymi drzwi, za jedna scianka jest piecyk i pralka, a za druga (geberit wyciagniety pod sufit) szafa pod sam sufit, gdzie do polowy bedzi epewnei brudownik a w reszcie szafka na czyste reczniki, kosmetyki (zapas) czy tez jakies detergenty. Jesli nie bedzie to jakso szpecilo zosatwie otwarta ta czesc pralniana bo to zawsze wizulanie wieksze pomieszczenie. Zoabaczymy wparniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 10.08.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 don-ica duże lustro kolo umywalki faktycznie może wiele zmienić grzejnik - może na tej ścianie oddzielającej pralkę jak u JimmyW a jeśli z rozrysowania wymiarów koło wc będzie ciasno, to chyba zawsze mozesz przełozyć pralke na ta stronę gdzie umywalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia2 10.08.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Asiazett, GraziaK, Slonko, dziękuję Wam za głosy. WC będzie w wersji nr 2., wersja 1 byłaby jak w akwarium. Teraz mam na tapecie łazienkę na poddaszu i tu kolejna prośba. Wożę od kilku dni w bagażniku taki oto zestaw. Na ściany: kremowy mat, do tego ulubiony teak - i ... podłoga, która mnie cały czas nurtuje. Szarość przełamana lekkim beżem czy może ten ciemniejszy, antracyt? Czy może w ogóle dać sobie spokój z tym zestawieniem? Opcja krem + drewno już postanowiona, ale do tego szukam pasującej reszty. Jak Wam się widzi? Pozdrowienia dla wszystkch ogarniętych pasją wnętrzarską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts