julianna16 19.08.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Alija Jeśli na ścianie chcesz zostawić 30x60, to na podłogę dałabym 60x60. I jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Nie potrzebujesz więcej miejsca do przechowywania w łazience (choćby zapasu papieru toaletowego, chemii, kosmetyków)? Można zrobić szafki nad wc. Wtedy zlicujesz je z tą zabudową rur w kącie. W ikea są takie płytkie szafki. Podoba mi się pomysł natrysku bez zabudowy. Sama chcę pozbawić moją kabinę drzwi, tylko się trochę martwię czy nie będzie za zimno. Teraz jak wychodzę ze swojej kabiny to odczuwam różnicę, ale może jak nie ma różnicy temperatury, to problem znika . Może ktoś tak ma i może się podzielić doświadczeniem? Jakie są wymiary Twojej łazienki? Ewo72 z Krakowa Faktycznie spore to Twoje okno, ale może taki był właśnie zamysł architektoniczny? Jaki masz widok za oknem? Zmieniając wymiary okna pamiętaj, że ma to wpływ na elewację i trzeba to zrobić uważnie. Najlepiej rozrysuj sobie elewację i ścianę w łazience i zrób kilka wariantów. A co do wanny pod oknem, to... u mnie tak właśnie będzie mimo, iż miałam dziesiątki różnych wariantów . Gdybyś chciała zobaczyć wizualizację, to zapraszam TUTAJ Okno w tej łazience ma 144x108 i jest 115 cm od podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 19.08.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Podoba mi się pomysł natrysku bez zabudowy. Sama chcę pozbawić moją kabinę drzwi, tylko się trochę martwię czy nie będzie za zimno. Teraz jak wychodzę ze swojej kabiny to odczuwam różnicę, ale może jak nie ma różnicy temperatury, to problem znika . Może ktoś tak ma i może się podzielić doświadczeniem? A to się podzielę , a co Otóż dlatego własnie zrobiłam kabine walk in w dolnej łazience Do szału doprowadza mnie róznica temperatur podczas wychodzenia z tradycyjnej. Nie nawidze tego, brrr.... W walk in tego nie ma Jesli zmuszona jestm korzystać z drugiej łazienki z tradycyjną kabiną to przez drzwi do kabiny przewieszam ręcznik i zanim z niej wyjdę to się wycieram. Wtedy różnica temp nie jest tak nieprzyjemna... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 19.08.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Juliana16 z tym regalem nad wc niezly pomysl. Prysznic bedzie w stylu walk in. Co do wymiarow lazienki to malenka jest:1,40 x 3,50. Wiekszy problem mam z duza lazienka, wprawdzie projekt juz mam(wycofalam z niego listwy dekolaracyjne), ale ustawienie mnie nie przekonuje, szczegolnie jesli chodzi o wanne. Uparlam sie na prostokatna obudowana, ale w tym ukladzie pasuje narozna, co mnie nie uszczesliwia. Bardzo prosilabym Cie o opinie, jak rowniez inne osoby. 1976pinacolada przepiekny masz dom!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 19.08.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Juliana16 z tym regalem nad wc niezly pomysl. Prysznic bedzie w stylu walk in. Co do wymiarow lazienki to malenka jest:1,40 x 3,50. Wiekszy problem mam z duza lazienka, wprawdzie projekt juz mam(wycofalam z niego listwy dekolaracyjne), ale ustawienie mnie nie przekonuje, szczegolnie jesli chodzi o wanne. Uparlam sie na prostokatna obudowana, ale w tym ukladzie pasuje narozna, co mnie nie uszczesliwia. [ATTACH=CONFIG]132062[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]132063[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]132064[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]132065[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]132066[/ATTACH] Bardzo prosilabym Cie o opinie, jak rowniez inne osoby. 1976pinacolada przepiekny masz dom!!!!! Alija - dziękuję Ci bardzo Takie komplementy dają sił do dalszej "walki" A nie myślałaś o tym, żeby wannę dać wzdłuż ściany z oknem ?? Bo w tym kąciku "umywalkowym" trochę ciasno sie zrobiło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 19.08.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Alija - dziękuję Ci bardzo Takie komplementy dają sił do dalszej "walki" A nie myślałaś o tym, żeby wannę dać wzdłuż ściany z oknem ?? Bo w tym kąciku "umywalkowym" trochę ciasno sie zrobiło.... To jest druga opcja, na ktora czekam od projektantki. Choc namawia mnie na narozna wanne, ze wzgledow praktycznych i wizualnych. Tutaj przyklad innego projektu z kolekcji Piumetta. Juliana16 pozwolilam sobie zajrzec do Twojego watku i szczena mi opadla.:o Boziu jakie Wy macie cudne wnetrza, nawet o takich nie snilam. Lazienke bedziesz miala przesliczna. Uwielbiam szarosci. I faktycznie cala oplytkowana lazienka nie prezentuje sie tak ladnie, jak w tych, co jest ich nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 19.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Oto projekt naszej lazienki goscinnej. Zastanawiam sie, ktora "opcja z lustrem" lepiej sie prezentuje. Prosze o opinie i sugestie. Też jestem za szerokim lustrem. I choć lubię szarości - tej wydaje mi się za dużo... Dodatki mówisz będą. Można je pokazać?Kolor by się przydał zdecydowanie. A może bielą to trochę złamać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 19.08.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Czekam na opinie, z góry dziękuje! A jak dla mnie kolor bomba! Jest i energia i dostojna elegancja. Ja bym tylko zmieniła beżowe kafle na białe. A na wizualizacjach meble są kompromisowe: białe z elementami drewna i super jest Podłoga w drewnopodobnych płytkach wydaje mi się dobrym pomysłem, szczególnie jeśli meble nie były by całe w kolorach drewna. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patysiaSasasa 19.08.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 A jak dla mnie kolor bomba! Jest i energia i dostojna elegancja. Ja bym tylko zmieniła beżowe kafle na białe. A na wizualizacjach meble są kompromisowe: białe z elementami drewna i super jest Podłoga w drewnopodobnych płytkach wydaje mi się dobrym pomysłem, szczególnie jeśli meble nie były by całe w kolorach drewna. Dziekuję za opinie i podpowiedzi. Utwierdza mnie to, że stapam w dobrym kierunku:D. Kolor jednak ten z wizualek, nie dla mnie, potrzebuje zdecydowanie czegos delikatniejszego- zbyt narwany człowiek ze mnie, kolory musza mnie uspakajać Nie mam pomysłu na oswietlenie:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 20.08.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Też jestem za szerokim lustrem. I choć lubię szarości - tej wydaje mi się za dużo... Dodatki mówisz będą. Można je pokazać?Kolor by się przydał zdecydowanie. A może bielą to trochę złamać? myslalam o czerwieni lub jakims odcieniu fioletu..moze purpura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulkak 20.08.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 To jest druga opcja, na ktora czekam od projektantki. Choc namawia mnie na narozna wanne, ze wzgledow praktycznych i wizualnych. Tutaj przyklad innego projektu z kolekcji Piumetta. Juliana16 pozwolilam sobie zajrzec do Twojego watku i szczena mi opadla.:o Boziu jakie Wy macie cudne wnetrza, nawet o takich nie snilam. Lazienke bedziesz miala przesliczna. Uwielbiam szarosci. I faktycznie cala oplytkowana lazienka nie prezentuje sie tak ladnie, jak w tych, co jest ich nie wiele. witaj, według mnie projekt z piumettą jest piękny i o wiele ładniejszy niż z alchemią. Sama chciałam mieć swoją łazienkę w płytkach piumetty, ale sprawdzając ręcznie jak szybko się brudzi i ile na niej widac wybraliśmy inną kolekcję... Alchemię czekam za projektem (choć sama rozrysowałam projektantce z dokładnościa co i jak) to sobie porównamy swoje biało czarne łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 20.08.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) A to się podzielę , a co Pinakolado pięknie dziękuję za Twoją opinię. Taka wiedza z doświadczenia jest najcenniejsza . Często błędnie ulegamy własnym lub innym opiniom "wydaje mi się". Zatem już się nie martwię, że zmarznę . 1976pinacolada przepiekny masz dom!!!!! Zgadzam się Też z przyjemnością podziwiam Twój dom, bo jest w nim wszystko co lubię i planuję u siebie (cegła, beton, biała kuchnia, szarości ). Zrobiłaś bardzo dobry uczynek zbierając zdjęcia w jednym miejscu - w imieniu wszystkich zachwyconych foremek ogromne dziękuję Juliana16 z tym regalem nad wc niezly pomysl. Prysznic bedzie w stylu walk in. Co do wymiarow lazienki to malenka jest:1,40 x 3,50. Na wizualizacji wygląda na większą . To taki jamniczek , ale jest całkiem ustawna. Pokombinowałam w programie z Paradyża, bo jeśli dobrze odczytałam, to kolekcja Taranto. Program ma niestety dość ubogą bibliotekę, więc musiałam trochę przerabiać w paint okno - jest tak na "oko" i prawdopodobnie za blisko prysznica. Tak jak przypuszczałam, na wizualizacji niestety źle wygląda lustro na całą wysokość okna. Zrobiłam więc mniejsze i korespondujące z szafkami nad wc. W programie nie potrafię zrobić płytowanego blatu, więc dałam drewniany by był jakikolwiek. Co myślisz o takim ułożeniu płytek? Namęczyłam się, ale udało mi się zgrać fugi ścian z podłogą . Chyba lepiej to wygląda niż 30x60 na podłodze. W prysznicu może mozaika w taki sposób? Tylko, mozaika jest dość droga. http://desmond.imageshack.us/Himg826/scaled.php?server=826&filename=alija.jpg&res=landing Ewentualnie wariant tańszy - wykorzystanie płytek o formacie 89,8x44,8 (tak na marginesie - wszystkie płytki z tej kolekcji nie mają "okrągłych" wymiarów, tylko takie właśnie obcięte o 2 mm) Oczywiście bez tej małej docinki w rogu (ale już nie mam siły do tego programu ). http://desmond.imageshack.us/Himg259/scaled.php?server=259&filename=duad.jpg&res=landing Wiekszy problem mam z duza lazienka, wprawdzie projekt juz mam(wycofalam z niego listwy dekolaracyjne), ale ustawienie mnie nie przekonuje, szczegolnie jesli chodzi o wanne. Uparlam sie na prostokatna obudowana, ale w tym ukladzie pasuje narozna, co mnie nie uszczesliwia. Bardzo prosilabym Cie o opinie, jak rowniez inne osoby. Faktycznie bardziej pasuje narożna, ale można tu jeszcze pokombinować. Masz może rzut z góry? Łatwiej będzie się zorientować w proporcjach i układzie (ta mała zmyliła mnie zupełnie ) To jest druga opcja, na ktora czekam od projektantki. Choc namawia mnie na narozna wanne, ze wzgledow praktycznych i wizualnych. Tutaj przyklad innego projektu z kolekcji Piumetta. Ładna ta piumetta - taka elegancka Jest dość często wybierana i nawet niedawno ktoś wrzucał swoją realizację. Ja z reguły staram się nie wypowiadać na temat kolorów i układów dekorów (i nie wiem co mnie pokusiło by pozbawić Cię pasków w tej mniejszej ). Podstawą jest byś Ty sama się dobrze czuła. Tobie samej się podoba? Juliana16 pozwolilam sobie zajrzec do Twojego watku i szczena mi opadla.:o Boziu jakie Wy macie cudne wnetrza, nawet o takich nie snilam. Lazienke bedziesz miala przesliczna. Uwielbiam szarosci. I faktycznie cala oplytkowana lazienka nie prezentuje sie tak ladnie, jak w tych, co jest ich nie wiele. Dziękuję Alijko . Mam nadzieję, że realizacja też będzie w porządku . Moje wizualizacje i pomysł na układ zawdzięczam inwencji i pracy Agnieszki G. . Przewróciła do góry nogami moją koncepcję, wstawiła wannę tam gdzie jej absolutnie nie chciałam, ale nadała mojej łazience lepsze proporcje i sensownie podzieliła strefy . Mam nadzieję, że i Ty po naszej burzy mózgów będziesz zadowolona . Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka G. 20.08.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Hehe Julianna, fajnie Ci wyszła ta kompozycja na ścianie z oknem:) No i mozaika w prysznicu i na podłodze ładnie poprawia proporcje łazienki.W tej łazience myśle kluczowe jest podanie jakie dokładnie wymiary ma okno i ile jest tam miejsca do sufitu. Jesli okno sięga do sufitu, to ta kompozycja od Julianny jest bardzo OK. Obawiam się jednak, ze tam występuje pewnie jakieś nadproże. Wtedy lustro i szafki nad geberitem do wysokości okna bym dała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patysiaSasasa 20.08.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Pytanko dotyczy mebli:) Prosze o poradę: czy jest ich za duzo, czy przytłaczają łazienke(11 m2, od skosami).Kącik z umywalką zostawiłabym bez zmian(myslę?), może coś pokombinować z ta sciana na której jest toaletka(może własnie o toaletke z lustrem za duzo?). Jak to widzicie? Zmiany wzgledem wizualizacji beda następujące: kolor zmieniony na bardziej przygaszony_prawdopodobni ''oliwkowy gaj''. I nie wiem co z ta iloscia mebli;/ Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez patysiaSasasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 20.08.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Julianno bardzo, ale to bardzo dziekuje Tobie za wniesiony trud w moj projekt. Nawet nie przypuszczalam, ze znajde taka pomoc na forum:hug: Bardzo mi sie podoba Twoja wizja i tak jak napisala Agnieszka G. zachowana jest symetria, ktora bardzo mi odpowiada. Swietnie wyglada mozaika w miejscu prysznica, a plytki na podlodze wspolgraja idealnie. Paski dekoracyjne nie byly konieczne, dlatego tez zlikwidowalam je w duzej lazience, bo nie lubie za duzo dekorow. Na projekcie okno jest "zawyzone", od ramy do sufitu wynosi 35 cm. Jesli chodzi o rodzinna lazienke, to chcialam zeby byla w eleganckim klimacie, estetyczna i schludna. Nie za duzo czerni. Tutaj jest rzut z gory. Dziękuję Alijko . Mam nadzieję, że realizacja też będzie w porządku . Moje wizualizacje i pomysł na układ zawdzięczam inwencji i pracy Agnieszki G. . Przewróciła do góry nogami moją koncepcję, wstawiła wannę tam gdzie jej absolutnie nie chciałam, ale nadała mojej łazience lepsze proporcje i sensownie podzieliła strefy . Mam nadzieję, że i Ty po naszej burzy mózgów będziesz zadowolona . Bardzo sie ciesze, ze sa osoby, ktore posiadaja inwencje i wykorzystuja ja rowniez po to, by pomoc innym. Dlatego dziekuje raz jeszcze Tobie i brawa dla P.Agnieszki G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 20.08.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 I nie wiem co z ta iloscia mebli;/ mój głos na tak dla tej łazienki, podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 20.08.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ja myślę, że ilość mebli jest jednym z tych elementów tej łazienki, który nadaje jej właściwego, ciepłego klimatu. Właśnie przez to wygląda to jak POKÓJ KĄPIELOWY, a nie łazienka i to jest dla mnie super. I współgra z wyjściem na balkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 20.08.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pytanko dotyczy mebli:) Prosze o poradę: czy jest ich za duzo, czy przytłaczają łazienke(11 m2, od skosami).Kącik z umywalką zostawiłabym bez zmian(myslę?), może coś pokombinować z ta sciana na której jest toaletka(może własnie o toaletke z lustrem za duzo?). Jak to widzicie? w chwili obecnej, imho, absolutnie nie przytłaczają. jeśli chodzi o stronę estetyczną - jest idealnie. ilość mebli czy też miejsca do przechowywania zależy od waszych upodobań - ile "gratów" chcecie tam trzymać. porównajcie z obecną łazienką, spróbujcie "w głowie" poustawiać te wszystkie skarby i sami sobie odpowiedźcie na pytanie, czy to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 20.08.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 [W prysznicu może mozaika w taki sposób? Tylko, mozaika jest dość droga. http://desmond.imageshack.us/Himg826/scaled.php?server=826&filename=alija.jpg&res=landing Ewentualnie wariant tańszy - wykorzystanie płytek o formacie 89,8x44,8 http://desmond.imageshack.us/Himg259/scaled.php?server=259&filename=duad.jpg&res=landing Ja obstawiam wersję z mozaiką - to fajny pomysł odcięcie strefy prysznica innym formatem. Te duże kafle w drugiej wersji są za ciemne. A mozaiki można znaleźć w fajnych pieniądzach, czego jestem chodzącym przykładem. Szocik, przypomnisz stronkę z mozaikami, którą polecałaś? Maja naprawdę fajne ceny i spory wybór kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 20.08.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Agnieszko, idę Twym tropem . Program z którego korzystam, to taki raczej do zabawy jest, więc trudno w nim o dokładne oddanie rzeczywistości, ale dla zobrazowania konceptu zazwyczaj wystarcza . Alija napisz dokładnie jaką wysokość ma to okno w małej łazience. Szafki na wymiar będą bardziej kosztowne niż gotowe, więc musisz sama zdecydować jak wolisz / na co możecie sobie pozwolić. Te szafki, o których wspominałam to takie: http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/godmorgon-szafka-scienna-z-drzwiami__0139796_PE299619_S4.JPG Źródło Mają 96 cm wysokości. Podejrzewam, że okno może mieć więcej (?) Jeśli podoba Ci się taki rozkład płytek, to może poproś osobę, która wykonała wizualizację o poprawki i pokaż . Co do większej łazienki, czy masz rzut z góry z prostokątną wanną? Na rzucie z narożną widać, że pasuje jak ulał. Można jeszcze spróbować z asymetryczną, które mnie nieco bardziej się podobają. Swojego czasu chciałam u siebie taką: http://www.aquaform.com.pl/var/upload/produkty/arcline-wanna-asymetryczna-hr385265129/arcline-wanna-asymetryczna-hr385265129.jpg TUTAJ można poszperać Nie do końca podobają mi się "dywaniki" na podłodze . Jakie planujesz fugi na podłodze? I najważniejsze pytanie - czy Twoje łazienki mają już wszystkie podłączenia / odpływy itd.? Można jeszcze przestawiać sprzęty, czy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 20.08.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja obstawiam wersję z mozaiką - to fajny pomysł odcięcie strefy prysznica innym formatem. Te duże kafle w drugiej wersji są za ciemne. A mozaiki można znaleźć w fajnych pieniądzach, czego jestem chodzącym przykładem. Szocik, przypomnisz stronkę z mozaikami, którą polecałaś? Maja naprawdę fajne ceny i spory wybór kolorów Asiuzett te płytki z dużym formacie występują też w kolorze tych mniejszych, ale mozaika na pewno wygląda lepiej . To ja też poproszę o tę stronkę z mozaikami, bo mam u siebie jakieś 10 metrów do położenia . Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts