Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lustro jak zauważyłaś to dla mnie problem , nie wiem czy ma być takie jak umywalka czy sięgać tak jak szafka pod umywalką (prawdopodobnie roca delivert 77cm)?

Z kolei sama szafka to też problem, bo nie wiem czy blat robić z płyt i obkładać płytkami i pod to szafkę na zamówienie, czy od pod umywalką szafka jako blat. jak się teraz robi częsciej?

Nie planuję innych mebli w łazience, a wiadomo co nieco jest w niej potrzebne np. kosmetyki więc myślałam o przynajmniej 2 dużych szufladach i może takiej półeczce na ręczniki.

PS Te listwy wokół lustra napewno znikną, ale pionowe pasy z dekorów pod prysznicem tez mnie nie zachwycają:bash:

Jesli wybierzesz szafke z umywalka, to uwazam, ze lustro powinno byc na szerokosc wlasnie tej szafki. Jesli chodzi o wybor miedzy zabudowa a szafka to juz kwestia gustu. Mnie osobiscie bardzo sie podobaja zabudowy, ale jak wspomnialas musi znalezc sie tez miejsce na kosmetyki, wiec i szafki na zamowienie, taka opcja jest juz bardziej kosztowna. Sama sie zastanawiam nad tym wyborem w mojej rodzinnej lazience ;)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aantenka jeśli Was uraziłam, to przepraszam. Nie miałam takich intencji. To miał być żart :rolleyes: Zdaję sobie sprawę, że każda z doradzających tutaj poświęca swój cenny czas, żeby pomóc innym w zaprojektowaniu swojej łazienki. I jestem za wszelkie uwagi bardzo wdzięczna!

Właśnie jeśli chodzi o płytki, to byłam dziś zobaczyć co u nas jest i raczej nic mnie nie zachwyciło... :|

A i pierwszej inspiracji nie widzię :confused:

rojku ja mysle, ze nikogo tutaj nie urazilas. Prawda Aantenka? Tez czasami sie czuje nie zauwazona ale tlumacze sobie,

ze pewnie nie kazdy w stanie jest pomoc.

Właśnie jeśli chodzi o płytki, to byłam dziś zobaczyć co u nas jest i raczej nic mnie nie zachwyciło... :|

moze wybierz sie do wiekszego miasta, napewno cos znajdziesz....:yes:

Ło Bosz.... Rojku ... Słowo pisane bez braku inonacji jest polem do nieporozumień. Dlatego buźki i to buźki najlepiej czytać najpierw... :p Ja też taki żarcik sobie napisałam :D :D Wióry to raczej na innych wątkach lecą, tych gdzie jest prezentacja projektów np. poczytaj wątek kuchenny :) Wiec "Was" czyli mnie i mojego ego bynajmniej nie uraziłaś, więc zakończmy temat, i przejdźmy do bardziej konstruktywnej wymiany.

Po pierwsze, czy coś z proponowanych przeze mnie wizualizacji jakoś do Ciebie przemówiło? Wiesz coś więcej? Czy problem u Ciebie aktualnie to szukanie płytek?

A tę pierwszą inspirację, ja widzę. Sprawdź na innym kompie, czasami są jakieś ustawienia blokujące niektóre rysunki.

A może taka kolorystyka Ci się spodoba?

http://projektlazienki.blox.pl/resource/ratemyspace.hgtv.com_2_szara_lazienka.JPG

Tutaj białe płytki szarości na górze i na podłdze - białe płyteczki lekkko błyszczące.

http://www.koloriwnetrze.pl/img/original/6208.jpg

Jesli wybierzesz szafke z umywalka, to uwazam, ze lustro powinno byc na szerokosc wlasnie tej szafki.

Kasiulak - podzielam to zdanie

Jesli chodzi o wybor miedzy zabudowa a szafka to juz kwestia gustu.

True. A nie podobałoby Ci się coś w stylu tej umywalki, którą wrzuciłam na wizualce Alchemii?

pochwala_minimalizmu4_632x0_rozmiar-niestandardowy.jpg18133_3_4.jpg[quote=Aantenka;

Kasiulak - podzielam to zdanie

True. A nie podobałoby Ci się coś w stylu tej umywalki, którą wrzuciłam na wizualce Alchemii?

Dziewczyny, tak właściwie od samego początku biorę pod uwagę mebelki na zamówienie, i według mnie gotowe wcale taniej nie wychodzą.

Problem mam jednak z tym nieszczęsnym blatem - płytkowy czy szafkowy....

Zabudowa z płytek bardzo mi się podoba myalałam nawet o takim połączeniu umywalkowej z wannową, ale nie wiem czy nie zagraciłąbym za bardzo łazienki.:confused:

co do lustra to się zgadzam - takie szerokie jak szafka, tylko szafka na wymiar zamawiana będzie raczej na końcu wykańczania łazienki więc nie wiem jaki otwór na lustro zostawić....

ehh tyle pytań i nic się nie wyjaśnia..

dziewczyny znacie może kogoś kto mógłby zrobić dla mnie takie lepszej jakości wizualki niż otrzymałam z salonu, kto mógłby mi pomóc dokończyć ta łazienkę??

[ATTACH=CONFIG]133818[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]133819[/ATTACH]

Dziewczyny, tak właściwie od samego początku biorę pod uwagę mebelki na zamówienie, i według mnie gotowe wcale taniej nie wychodzą.

Zabudowa z płytek bardzo mi się podoba myalałam nawet o takim połączeniu umywalkowej z wannową, ale nie wiem czy nie zagraciłąbym za bardzo łazienki.:confused:

co do lustra to się zgadzam - takie szerokie jak szafka, tylko szafka na wymiar zamawiana będzie raczej na końcu wykańczania łazienki więc nie wiem jaki otwór na lustro zostawić....

dziewczyny znacie może kogoś kto mógłby zrobić dla mnie takie lepszej jakości wizualki niż otrzymałam z salonu, kto mógłby mi pomóc dokończyć ta łazienkę??

Dla mnie to polaczeniel jest swietne i od dluzszego czasu mysle o czyms takim do swojej lazienki.

Takze jesli o mnie chodzi to jestem na tak.

Wtedy lustro musialabys pociagnac przez cala sciane, a szafki pod zabudowe mozesz spokojnie pozniej domowic.

JA niestety nie mogę polecić nikogo. Ale jest sporo korzystnych cenowo ofert na Allegro. Trzeba się przyjrzeć galerii osoby wystawiającej a potem zdecydować, czy pasuje Ci czy nie. Pamięaj tylko, żeby bardzo dokładnie umówić się, jaką ilość poprawek i jakich możesz wprowadzić, żeby się nie okazało, że jak np. zmienisz ustawienie wanny to już jest zupełnie nowy projekt za który trzeba oddzielnie płącić. Dopytaj czy dostaniejsz projekt techniczny ułożenia płytek i instalacji dla majstrów czy tylko wizki. Za same wizki zapłacisz pewnie mniej, ale z projektem technicznym łątwiej jest je wcielić w życie.

Popatrz też na profesjonalne wizki wrzucane tutaj na forum w poprzednich postach i spróbuj podpytac o namiary, jeśli coś Ci się spodoba.

[ATTACH=CONFIG]133818[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]133819[/ATTACH]

A wg mnie gotowe wychodzą dużo taniej (w moim przypadku różnica szafek podumywalkowych to 1 200 zł ze sklepu i 2 100 zł na zamówienie), ale to też dużo zależy od tego co się chce, bo nie wszytko gotowe w sklepie się dostanie, a wtedy nie ma już wyjścia. Poza tym różni wykonawcy mebli na wymiar różne stawki biorą, więc to też ciężko ostatecznie ocenić i porównać.

Wracając do Twoich pomysłów. Mi też się bardzo podoba taki blat najechany na obudowę wanny, gdybym miała gdzie to też bym tak sobie zrobiła. U Ciebie na pewno efekt byłby o tyle ładny, że te dekory Alchemii są śliczne i masz to nawet na oryginałach Ceramstica pokazane. Boję się tylko o jedno - czy to nie będzie za długie to wszystko, bo przecież ta Twoja ściana jest długa i odległość do wanny od umywalki duża. Przez pół ściany ciągnęła by się też półka/blat bez żadnego wykorzystania. A wtedy co? Ciągnąć to lustro tak daleko? To jeszcze optycznie powiększy Ci przestrzeń w łazience, a przecież ona i tak jest duża. Chyba żeby wtedy pociągnąć ten blat do wanny, a tylko we fragmencie jej zamieścić półki i lustro też na ich szerokość. Albo... co teraz wydaje mi się nafajniejszym pomysłem (niestety też najdroższym) pociągnąć ten blat do wanny, kilkadziesiąt cm pod nim drugi taki sam (tak jak na oryginale cermastica - tuż pod umywalką, a drugi bliżej podłogi) i między nimi na całej długości półki zamykane. Lustro mogła byś wtedy dać jakieś nie w zabudowie kaflowej, tylko może wolnowiszące w ładnej czarnej ramie... np. duze-lustro-w-rzezbionej-czarnej-ramie[3].jpg

Kwestia pozostawienia miejsca na lustro na wymiar jest wydaje mi się o tyle prosta, że przeiceż tak samo lustro jak i półki będziesz miała na zamówienie, więc wymierzą Ci to co do milimetra, więc to Ty musisz tylko zdecydować jak szerokość tego miała by być...

Edytowane przez asiazett
dodanie zdjęcia

Pytanko o prysznic:

wymysliłam prysznic z glebokim brodzikiem, wydaje mi sie że jest to rozwiązanie bardziej praktyczne- mamy Synka, a moze i kiedys rodzina sie powiekszy;), a poki co łazienka górna(z wanna) nie będzie wykańczana. Czy od strony hydraulicznej, technicznej jest jakas roznica miedzy zwykłym prysznicem a takim z głebokim brodzikiem? Przybywa hydraulik i chce sie przygotowac na ewentualne jego poytania.:rolleyes:

Sama się na tym nie znam, ale wydaje mi się, że głęboki brodzik jest łatwiejszy w montażu niż płaski, bo można go sobie na dowolnej wysokości ustawić na stelażu, czy nóżkach pod zabudową. Miałam też kiedyś wysoki brodzik i dla małego dziecka była to naprawdę rewelacyjna sprawa. Jeden ma tylko mankament, że nie wygląda nowocześnie, ale praktycznie jest 100% super :) Polecam takie rozwiązanie, tym bardziej, że można go sobie jakoś ładnie zaaranżować :p

Ło Bosz.... Rojku ... Słowo pisane bez braku inonacji jest polem do nieporozumień.

Po pierwsze, czy coś z proponowanych przeze mnie wizualizacji jakoś do Ciebie przemówiło? Wiesz coś więcej? Czy problem u Ciebie aktualnie to szukanie płytek?

A tę pierwszą inspirację, ja widzę. Sprawdź na innym kompie, czasami są jakieś ustawienia blokujące niektóre rysunki.

A może taka kolorystyka Ci się spodoba?

http://projektlazienki.blox.pl/resource/ratemyspace.hgtv.com_2_szara_lazienka.JPG

Tutaj białe płytki szarości na górze i na podłdze - białe płyteczki lekkko błyszczące.

http://www.koloriwnetrze.pl/img/original/6208.jpg

W kwestii nieporozumień co do pisanego słowa forumowego zgadzam się :D

Co do inspiracji, to obie mi się bardzo podobają! Mam obawy co do białych fug... Że trzeba je będzie zaraz szczoteczką maltretować, żeby utrzymać wiecznie białe. Z tą pierwszą inspiracją to trafiłaś idealnie, bo ostatnio właśnie za mną taki zestaw chodzi - biały szary i żółty. A jeszcze do tego ten żółty jest w taki sposób zastosowany, że jak się znudzi, to go łatwo na inny kolor zastąpić :D

(a jaka piękna zasłona prysznicowa :p)

Pytanko o prysznic:

wymysliłam prysznic z glebokim brodzikiem, wydaje mi sie że jest to rozwiązanie bardziej praktyczne- mamy Synka, a moze i kiedys rodzina sie powiekszy;), a poki co łazienka górna(z wanna) nie będzie wykańczana. Czy od strony hydraulicznej, technicznej jest jakas roznica miedzy zwykłym prysznicem a takim z głebokim brodzikiem? Przybywa hydraulik i chce sie przygotowac na ewentualne jego poytania.:rolleyes:

Zmienialiśmy jakiś rok temu brodzik płytki na głęboki i nie wymagało to żadnych zmian hydraulicznych. Jedynie co, to ten brodzik aktualny ma troszkę inny kształt niż poprzedni i nie zgrało się to niestety z płytkami na podłodze - wychodzi nam spod kabiny kawałeczek podłogi bez płytek - masakra. Więc jeśli już, to tym bym się bardziej martwiła.

A co do praktycznej strony, to jest super, bo jak tylko moja córa zaczęła sama siedzieć, to ze wanienki kładzionej na stole w pokoju (aktualna łazienka wanienki nie pomieści) szybko przerzuciliśmy się na brodzik :wiggle:

Sama się na tym nie znam, ale wydaje mi się, że głęboki brodzik jest łatwiejszy w montażu niż płaski, bo można go sobie na dowolnej wysokości ustawić na stelażu, czy nóżkach pod zabudową. Miałam też kiedyś wysoki brodzik i dla małego dziecka była to naprawdę rewelacyjna sprawa. Jeden ma tylko mankament, że nie wygląda nowocześnie, ale praktycznie jest 100% super :) Polecam takie rozwiązanie, tym bardziej, że można go sobie jakoś ładnie zaaranżować :p

Asiuzett- ja nie jestem za bardzo nowoczesna:P, jakbys natknęła sie na jakies ciekawe aranżacje z głebokim brodzikiem, poprosze:)

rojku dzieki za info:)!

Otrzymalam dzis ostatni projekt(3 z kolei) .

Lazienka miala byc biala z drewnem, ewentualnie plytki drewnopodobne.

Efekt wedlug mnie nie za bardzo....

Chyba za duzo tych plytek drewnopodobnych.

Lustro raczej na szerokosc blatu, etc.....

Dziewczyny poradzcie prosze.

specjalista nie jestem;)

nie lepiej by było jakby ta póleczka ktora jest pod umywalka byla w kolorze podlogi(szarosci?), a nie drewnopodobna- jakos to przytlaczajaco wyglada, i cos mi nie gra z ta mozaika prysznicowa, ale ciekawa jestem zdan expertów;)

tez mi sie wydaje, ze plytek "drewnianych" jest za duzo. W dodatku zdjecia nie oddaja rzeczywistych kolorow. Plytki sa biale :rolleyes:

Patysia a nie lepiej wymurowac brodzik, jakos nie widza mi sie te standardowe.

http://img27.imageshack.us/img27/3592/brodzik.jpg

z murowaniem brodzika wszystko zalezy od Ciebie( murowane, nie wiem dlaczego, kojarza mi sie z basenami publicznymi:)).

Na wizkach nie ma zadnych oslon przy deszczownicy- mialo byc bez ?:>

Pytanko o prysznic:

ja nie jestem za bardzo nowoczesna:P, jakbys natknęła sie na jakies ciekawe aranżacje z głebokim brodzikiem, poprosze:)

Piszac o brodziku mialam na mysli Twoj post..hihiihi...ale widze, ze ta opcja nie wchodzi w gre ;)

Edytowane przez Alija

Otrzymalam dzis ostatni projekt(3 z kolei) .

Lazienka miala byc biala z drewnem, ewentualnie plytki drewnopodobne.

Efekt wedlug mnie nie za bardzo....

Chyba za duzo tych plytek drewnopodobnych.

Lustro raczej na szerokosc blatu, etc.....

Dziewczyny poradzcie prosze.

A mi się wydaje, że może jakby wannę zamienić na białą to by się rozluzowało z tym drewnem. Bo te drewniane elementy mi się osobiście podobają, szczególnie ten słupek pod prysznicem. Faktycznie mozaika pod prysznicem słaba i same te drewnopodobne kafle na wizualce słabo się prezentują, ale to nawet lepiej dla ostatecznego efektu, który będzie ładniejszy na żywo :p

Patysia a nie lepiej wymurowac brodzik, jakos nie widza mi sie te standardowe.

http://img27.imageshack.us/img27/3592/brodzik.jpg

U Patysi to by nie zdało egzaminu, bo jego przeznaczenie jest takie, żeby można w nim było kąpać dzieci jak w wannie, a w takiej murowanejo to chyba mało przyjemne, poza tym nie wiem, czy ten odpływ dało by się korkiem zatkać.

z murowaniem brodzika wszystko zalezy od Ciebie( murowane, nie wiem dlaczego, kojarza mi sie z basenami publicznymi:)).

Na wizkach nie ma zadnych oslon przy deszczownicy- mialo byc bez ?:>

Dopatrzyłam się szklanej kabiny prysznicowej :p

Asiuzett- ja nie jestem za bardzo nowoczesna:P, jakbys natknęła sie na jakies ciekawe aranżacje z głebokim brodzikiem, poprosze:)

Może nie mam jakiś powalających aranżacji, poza tym jednm zdjęciem, które mi się podoba (bo od niedawna jestem fanką mozajek, a tu wydaje mi się, że wygląda oryginalnie): wyposazenie_lazienki_kabina_prysznicowa_galeria_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

A oprócz tego takie kabiny nie dość, że można kupić w dobrych pieniądzach, bo są powszechnie dostępne. Są gotowe do zamontowania, to jeszcze mogą mieć różne ciekawe opcje, np siedzisko: bff15c70_s.jpg podświetlenie, albo nawet wbudowane radio :D w0907.jpgTylko słyszałam, że te z panelami prysznicowymi co mają dysze masujące, to lipa, bo się szybko zapycha kamieniem i nie ma odpowiedzniego ciśnienia, ale nie biorę za to odpowiedzialności - tylko słyszałam, trzeba by zapytać o to jakiegoś faktycznego użytkownika :p