Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa i Juliannna!

Bardzo spodobał m isię Wasz pomysł połowicznej ścianki (choc kosmetyki nadal na wieszchu:( ) TYlko teraz zastanawia mnie fakt czy woda nie ebdzie sie zbytnio roczhlapywała? Ale chyba nie da sie scianki juz bardziej wydłużyć bo 60 cm to chyba minimalne wejscie jakie moze zostać. Płytki planowałam do wysokosci 210cm wiec pewnie do tejj samej wysokosci szklana scianka. (szklarz taką zrobi? nie mam doswiadczenia w tym temacie). I jeszcze jedno.. we wstępnej wersji na scianie naprzeciwko wc i umywalki miała być tylko farba. Ale jeżeli nie będzie drzwi to chyba musze też na tę ścianę wjechać z płytkami, Jak sądzicie?

lazienka na dole ricoletta scianka szklana.jpg

qurcze chyba ktos by musial specjalnie tam lac wode, zeby az na ta sciane dotarla (zrob deszczownice, zawsze to mniejsze prawdopodobienstwo wypadniecia sluchawki ;)) a co do kosmetykow: jaka masz gruba sciane? moze wykuc taka malutka wneke na glebokosc ok. 10cm. na kilka kosmetykow, albo cos takiego polki+prysznic.jpg projekt Forumowicza (sorki, ale nie zapisalam kogo) :(

witam szanownych muratorowiczów,

od razu zacznę od prośby o pomoc - w górnej łazience nie dokońca przemyślałam ustawienia sprzętu, a ogrzewanie podłogowe, kanalizacja, wylewki zrobione jak na załączonym obrazku:

łazienka na poddaszu.jpg

nie wiem jak zamontować ubikację - musimy odejść od ścianki kolankowej ok 80 cm, a nie chcę robić takiej masywnej zabudowy,

będę wdzięczna za pomysły.

witam szanownych muratorowiczów,

od razu zacznę od prośby o pomoc - w górnej łazience nie dokońca przemyślałam ustawienia sprzętu, a ogrzewanie podłogowe, kanalizacja, wylewki zrobione jak na załączonym obrazku:

[ATTACH=CONFIG]134835[/ATTACH]

nie wiem jak zamontować ubikację - musimy odejść od ścianki kolankowej ok 80 cm, a nie chcę robić takiej masywnej zabudowy,

będę wdzięczna za pomysły.

skoro kompletnie nie mozna niczego ruszyc, to ja bym po tym skosem zrobila na calej sciance taka dluga szafke - nie bedzie to juz tak masywnie wygladac. Czy scianka za wanna musi byc?

Witam wszystkich,

trafiłam tutaj z prośbą o poradę, może ktoś obeznany w temacie będzie mógł mi pomóc. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi tego za złe.

Oto projekt mojego mieszkania:

http://img840.imageshack.us/img840/2931/naszedrugiprojektdospdz.jpg

chodzi oczywiście o łazienkę i umiejscowienie WC. Od pionu jest 1,59m. Czy jest możliwe by WC znalazł się w tym miejscu? Jak to zrobić?:confused:

To pomieszczenie całkowicie w rogu ma być pralnią/pomieszczeniem gospodarczym. Pomiędzy łazienką a nim drzwi łamane.

A jak nie da się WC tu gdzie jest to co byście radzili? Jak to wszystko ułożyć (jesteśmy na etapie dogadywania z projektantem budynku układu ścian).

Niestety sprawa pilna

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie!

qurcze chyba ktos by musial specjalnie tam lac wode, zeby az na ta sciane dotarla (zrob deszczownice, zawsze to mniejsze prawdopodobienstwo wypadniecia sluchawki ;)) a co do kosmetykow: jaka masz gruba sciane? moze wykuc taka malutka wneke na glebokosc ok. 10cm. na kilka kosmetykow, albo cos takiego [ATTACH=CONFIG]134821[/ATTACH] projekt Forumowicza (sorki, ale nie zapisalam kogo) :(

Akurat ta sciana ma 25 cm, więc przedyskutuje z budowlańcami czy taka dziura nie zaburzy konstrukcji.. Ale chyba nie. I to Ewo byłoby idealne rozwiązanie moich problemów! Jak dobrze poradzić się na forum:) Dziękuję Ci!

Łazienka ma być prosta i klasyczna - czarno biała. Nie chcę rzadnych dekorów, rozważam ewentualnie mozaikę. Co sądzicie o takim rozplanowaniu kolorów jak na poniższych wizualizacjach. Który wariant lepszy ? a moze jeszcze wymyslicie cos innego?

lazienka na dole ricoletta 3  same biale plytki.jpg

lazienka na dole ricoletta 3 czarne plytki.jpg

lazienka na dole ricoletta 3 biale plytki.jpg

Łazienka ma być prosta i klasyczna - czarno biała. Nie chcę rzadnych dekorów, rozważam ewentualnie mozaikę. Co sądzicie o takim rozplanowaniu kolorów jak na poniższych wizualizacjach. Który wariant lepszy ? a moze jeszcze wymyslicie cos innego?

znowu ja :) na podloge dalabym szachownice, bo dajesz ciemne fugi (jezeli chcesz miec w tych kolorach, bo na bialej podlodze przy bialych fugach sie zajedziesz, a i tak beda brudne), poza tym geberit czarny , pasek czarnych plytek na scianie za panelem prysznica-taki w pionie i ew. szafka w kolorze czarnym...ale to moje takie widzimisie (niestety nie pomoge inaczej, bo moj komp nie obsluguje programow do wizualek, a peceta mam tak starego, ze nie wyrabia...tia) :(

skoro kompletnie nie mozna niczego ruszyc, to ja bym po tym skosem zrobila na calej sciance taka dluga szafke - nie bedzie to juz tak masywnie wygladac. Czy scianka za wanna musi byc?

przepraszam za jakość rysunku, oczywiście jest to "rysunek" poglądowy, wanna będzie tylko z 20, 30 cm odsunięta (wyjdzie taka zgrabna półeczka na szampony itp.) - prawdopodobnie asymetryczna z dłuższym bokiem na ściance oddzielającej łazenkę ze składzikiem.

Szczerze mówiąc to nie wyobrażam już sobie przerabiania wody, kanalizacji i podłogówki, naskrobałam ten paskudny rysunek, aby poradzić się Forumowiczów - jak zgrabnie to zabudować.

Droga ewo72... nie mogę sobie wyobrazić tej długiej szafki (wszerz, czy wzdłuż), scianki za wanną jeszcze nie ma, ale jest już woda zamontowana ok. 1,5 m od ścianki pod skosem (docelowo, rurki z wodą mają wychodzić właśnie z tej ścianki). Jak dla mnie to za duża by była ta łazienka, a przydałoby mi się miejsce na mopy, miotły, może deskę do prasowania, więc z tego schowku to raczej nie zrezygnuję. Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam.

przepraszam za jakość rysunku, oczywiście jest to "rysunek" poglądowy, wanna będzie tylko z 20, 30 cm odsunięta (wyjdzie taka zgrabna półeczka na szampony itp.) - prawdopodobnie asymetryczna z dłuższym bokiem na ściance oddzielającej łazenkę ze składzikiem.

Szczerze mówiąc to nie wyobrażam już sobie przerabiania wody, kanalizacji i podłogówki, naskrobałam ten paskudny rysunek, aby poradzić się Forumowiczów - jak zgrabnie to zabudować.

Droga ewo72... nie mogę sobie wyobrazić tej długiej szafki (wszerz, czy wzdłuż), scianki za wanną jeszcze nie ma, ale jest już woda zamontowana ok. 1,5 m od ścianki pod skosem (docelowo, rurki z wodą mają wychodzić właśnie z tej ścianki). Jak dla mnie to za duża by była ta łazienka, a przydałoby mi się miejsce na mopy, miotły, może deskę do prasowania, więc z tego schowku to raczej nie zrezygnuję. Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam.

Zofijka pisalas, ze musisz wc odsunac o 80cm od sciany kolankowej, wiec ta szafka tak jakby za kibelkiem szla (dokladnie tak, jak idzie skos) łazienka na poddaszu.jpg mozna tez calkiem do gory zabudowc i masz dokladnie tak samo, jak za wanna ...

Zofijka pisalas, ze musisz wc odsunac o 80cm od sciany kolankowej, wiec ta szafka tak jakby za kibelkiem szla (dokladnie tak, jak idzie skos) [ATTACH=CONFIG]134848[/ATTACH] mozna tez calkiem do gory zabudowc i masz dokladnie tak samo, jak za wanna ...

tylko. że za wanną nie muszę tyle "odchodzić"(nie 80 a góra 30 cm), sama już nie wiem co z tym zrobić - myślałam, żeby obrócić WC w stronę komina na niskiej ściance prostopadłej do skosu - tak głośno myślę

o tej zabudowie do samej góry też myślałam - jutro wkleję może lepsze rysunki - może jakieś fotki

dziękuję Ewo

tylko. że za wanną nie muszę tyle "odchodzić"(nie 80 a góra 30 cm), sama już nie wiem co z tym zrobić - myślałam, żeby obrócić WC w stronę komina na niskiej ściance prostopadłej do skosu - tak głośno myślę

o tej zabudowie do samej góry też myślałam - jutro wkleję może lepsze rysunki - może jakieś fotki

dziękuję Ewo

no ja wiem, ze szuka sie roznych rozwiazan, ale i tak pozniej te skosy kompletnie sa niewykorzystane (wiem to na przykladzie 2 pokoi - w jednym skos zabudowany jest "drzwiami" i robi to za szafe i schowek, w drugim pokoju nie ma nic i masakra, jak widze taka powierzchnie niewykorzystana, a jak sprzatam to szlag....., bo musze sie doooobrze schylic, zeby sie dostac do konca) - na szczescie w moim przypadku jest to przejsciowe miejsce zamieszkania i na cudzych bledach sie paru rzeczy nauczylam.

Maroch84, ja bardzo lubię jak umywaoka i pralka stoją obok siebie - z prostej przyczyny - daje ci to mozliwość zrobienia duzego blatu. A blat rzecz bardzo praktyczna, zwłaszcza jak w domu jest kobieta, która lubi kosmetyki :)

Zaproponowany przez Ciebie układ nie jest zły pod katem ergonomii - przerwy znosne między wszystkimi elementami, chociaz ... chyba odwrociłabym wc, tak zeby głowa nie uderzyć w pralke jak sie bedzie wstawać :)

Wizualnie - rzecz gustu: jedni lubią WC na wprost drzwi, inni nie, jedni wolą prysznice kanciate, inni wola z łagodnym łuczkiem.

Ja osobiście jestem fanką kanciatych (bo sa przestronniejsze). Wieczorkiem pomyslę jak to można byłoby jeszcze poustawiać - może jakis prysznic bez brodzika....

Szocik, absolutnie nie mowie ze blatu ma nie byc, to niewatpliwie jest praktyczne rozwiazanie:)

wc - fakt, mogloby byc na tej sciance co ja zamiescilem pralke:)

Zdecydowanie preferujemy prysznice kanciate, ale nie bylo takiego w tym programie do aranzacji hehe, wstawialem to co bylo dostepne:-)

Takze myslelismy nad prysznicem bez brodzika:-)

Z gory dzieki za kolejne pomysly. Super.

Próbuję replikować wizualizacje Julianny16 (załączę wkrótce, gdyż póki co wygląda to dosyć nieporadnie). Główną zmianą (oprócz tego, że chcę parawan nawannowy, a w związku z tym szafka może być tylko nad WC) jest to, że chciałabym by w łazience było także miejsce na mopa. Wydaje mi się, że szczególnie przy małym dziecku w domu wartoby by był pod ręką.

Jak przechowujecie swoje mopy? W obecnej łazience mop ląduje po prostu za sedesem, ale nie chcę żadnych sterczących drążków w nowej - czy ktoś ma jakieś sugestie na pomysłowe skrytki na mopa?

Póki co, próbuję do projektu wstawić wysoką szafkę, ale średnio mi się to komponuje...

Póki co, próbuję do projektu wstawić wysoką szafkę, ale średnio mi się to komponuje...

Może spróbuj wstawić od ściany przy drzwiach dwa słupki a potem blat z umywalką (kosztem toaletki)? Jeden słupek może nie wyglądać dobrze.

Czy mop musi być bezwzględnie w łazience? Nie znajdziesz gdzieś indziej jakiegoś zakamarka :)? Są też mopy z rączkami składanymi.

Wczoraj zadałam pytanie, a teraz sama na nie odpowiem - niestety nie da się zrobić WC dalej niż 1,2m (w zasadzie 1m) od pionu kanalizacyjnego jeżeli rury nie mogą iść po ścianie. Taki wniosek po spotkaniu z projektantem mojego bloku.:(( W takim wypadku został mi chyba tylko taki układ łazienki:

http://img96.imageshack.us/img96/5341/azienkao.jpg

lub zmiana kompletnie układu ścian (tego chcę uniknąć). Czy ktoś mógłby mi pomóc to zwizualizować/ stwierdzić czy coś takiego będzie praktyczne/ będzie jakoś wyglądało?

Co zrobić by pomieszczenie było jak najbardziej funkcjonalne? Jestem w kropce:eek:

Edytowane przez Domi87

Domi

Ten układ nie jest zły :). Masz więcej miejsca na wannę i dzięki temu możesz tam też pomyśleć o parawanie ułatwiającym wzięcie szybkiego prysznica.

Mnie troszkę trudno rozeznać się w wymiarach. Spróbuj podać wymiary zaznaczone na czerwono.

http://desmond.imageshack.us/Himg571/scaled.php?server=571&filename=azienkao.jpg&res=landing

witam,

Właśnie rozpoczynamy remont mieszkania i mamy problem z łazienką. Mieszkanie w bloku i strefa łazienkowa jest podzielona na wc i łazienkę ( bez wc) wymiary ok 2,6 x 2,5 tam w rogu są rury i ten fragmencik ma ok 70 cm x 90 cm ( o ile nie pomyliłam)

http://images48.fotosik.pl/390/1712b66108b3f506.jpg

I możliwe jest wyburzenie ściany między wc, a łazienką .. o czym myslimy tylko mamy problem z rozmieszczeniem sprzętu ... pomożecie ? myślimy o prysznicu i wannie ( albo czymś pośrednim wanną z parawanem nawannowym lub ze zwykłą zasłoną ) pralkę mamy otwieraną do góry , resztę trzeba kupic.

http://images35.fotosik.pl/1603/3ae63ca9e585c87d.jpg

o takim czymś myślimy ( od lewej jest pralka, szafka i umywalka)...w innej wersji w miejscu gdzie jest prysznic myślę o takiej dużej szafie ( wtedy część ściany mogłaby zostać ) na ręczniki czy róźne płyny ,mopy. I wtedy wanna z parawanem/zasłonką ..

Myślicie, że burzyć tą ścianę?? Czekam na wszystkie sugestie ...

Edytowane przez Kamcia87