Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli chcesz przykryć pralkę blatem, to chyba trzeba to robić na wymiar. Choć w sumie chyba wszystkie markety budowlane oferuję takie usługi. Umywalki nablatowe mogą być mniejsze niż sam blat, więc nie musisz mieć umywalki 60 cm głębokiej. Jeśli chodzi o miejsce zabrane z łazienki przez takie rozwiązanie to już musiała byś kogoś kto ma lepsze możliwości techniczne poprosić o wizualizację, bo ja mam dostęp tylko do tego co pokazałam, a tam nawet pralki nie ma :/

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za porady dotyczące małej łazienki - ostatecznie zdecyduje się chyba na ten wariant z farbą - obudowę sedesu chyba także po prostu pokryje farbą. Poczytałam trochę o farbach ceramicznych i wydaje mi się, że powinno się udać osiągnąć taki efekt, o jaki mi chodzi.

Teraz wracam do tematu "głównej" łazienki. Spróbowałam w Pro100 umieścić projekt Julianny16 - oczywiście jakościowo wyszło mi daleko od oryginału ;) ale mam nadzieję, że i tak mniej więcej widać o co mi chodzi. Dodałam parawan nawannowy (co wymusiło zmniejszenie szafki) oraz jedną szafkę kolumnową.

ScreenHunter_08 Sep. 09 14.56.jpgScreenHunter_06 Sep. 09 12.24.jpgScreenHunter_07 Sep. 09 14.56.jpg

Julianna16 sugerowała, że może lepiej umieścić symetrycznie 2 wysokie szafki, ale wydaje mi się, że z jedną nie będzie wyglądało to tragicznie (z tym, że ja mam bardzo mierną wyobraźnię przestrzenną). Wiem, że moja wizualizacja nie jest najlepszej jakości, ale może uda wam się ocenić, na ile usymetrycznienie układu pomogłoby tutaj.

Kolejny problem to płytki. Jestem w dużej mierze unieruchomiona w domu i mam niewielkie możliwości łażenia po sklepach. Dzisiaj wybraliśmy się do Bricomana i stwierdziłam, że lepsze to niż nic, i że może tam uda się znaleźć jakieś płytki. Nie to, że jestem zachwycona, ale uznałam, że seria Irydex to mniej więcej to, co mogłoby pasować. Spróbowałam umieścić ją na wizualizacji, ale tam niewiele widać. Większość wysokości ściany byłaby w jasnych płytkach Irydex2. Następnie bylby pasek dekoru a nad tym pasek ciemnych płytek. reszta ściany pomalowana na czarny lub ciemno-szary. Podłoga - płytki Grafite 2.

kafelki.jpg

Jak wam się wydaje - będzie to jakoś sensownie wyglądało? Czy taki "podwójny dekor" - i listwa i ciemny kafelek to za dużo?

Jakie inne, może prostsze rozwiązania byście zasugerowali. Niemożność obejrzenia na żywo innych płytek mocno mnie ogranicza...

A czas goni...

glazura-irydex-2-arte,big.jpg

Jak dla mnie pojedynczy słupek byłby bardziej ok niż 2 symetryczne, bo cała łazienka przecież wcale symetryczna nie jest :)

Tylko tak się zastanawiam (czyt. mam wątpliość) co do proporcji kolorów - jasne na dole, mało, a potem na górze piętrzące się ciemne klimaty. Masz do tego jakąś inspirację czy sama tak sobie wybrałaś? Bo ja się z takimi proporcjami jeszcze nie spotkałam, ale mogę się mylić... :eek:

Dziewczyny mam pytanie. Chcialabym w dolnej lazience o wymiarach 290*152 umieścic prysznic bez brodzika o wymiarach 90*152 przesłonięty tylko szybą ok 90cm potem te 60 jako otwarte wejście. Powiedzcie mi prosze czy to będzie funkcjonalne? Czy szyba 90 cm wystarczy, aby nie zalewać calej łazienki? Może ktoras z Was ma takie rozwiazanie?

I proszę popatrzcie łaskawym okiem na moją lazienke górną (kilka postów wyzej).Dzieki.

Witam wszystkich. W domutynki gotowe. Przyszedl więc czas na ostateczne zaplanowanie przyłaczy w lazienkach i kuchni. Na początek lazienka na gorze. Co sądzicie?

[ATTACH=CONFIG]135741[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135742[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135743[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135744[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135745[/ATTACH]

Wybaczcie, że plan nie komputerowo, ale jakoś nie bardzo potrafię jeszcze skorzystac z tych wszystkich programów do projektowania.

Mam oczywiście kilka watpliwości:

- czy nie będzie za waskie przejcie między wc i szafką umywalki (dlatego zaplanowalam ja nie na calej scianie, ale czy to będzie dobrze wygladalo?)

- jak rozwiazać konstrukcyjnie scianę 220 cm ta na ktorej będzie wc i prysznic, chodzi o to jak pociągnac zabudowe geberita, czy tylko na szerokośc stelarza, czy az do prysznica?

Dla mnie podstawowe pytanie, to czy nie za male bedzie wejscie/przejscie miedzy wc a prysznicem...a jaka bedziesz miec odleglosc miedzy umywalka a wc, bo z rysunku nie wynika

Dla mnie podstawowe pytanie, to czy nie za male bedzie wejscie/przejscie miedzy wc a prysznicem...a jaka bedziesz miec odleglosc miedzy umywalka a wc, bo z rysunku nie wynika

Między prysznicem a deska zostanie 70 cm, zas przejście (tak liczone po skosie) między wc i umywalka w wersji z blatem nie po całej dlugości sciany to ok90 cm zas przy calym blacie jakieś 70-75 cm.

Witam serdecznie, szukam pomocy, spojrzenia osób z doświadczeniem na naszą łazienkę. Tak wyglądają wymiary:

http://vlep.pl/xlar92.jpg

W łazience musi znaleźć się pralka, myślimy żeby schować ją w kąt pod blatem, obok tego umywalka. Większy problem stanowi prysznic i wc, jako że jest to remont w starym mieszkaniu to znajduje się przy suficie zbiornik wyrównawczy (na krótszej ściance od okna). To rozmieszczenie to jeden z naszych pomysłów, w rzeczywistości wygląda to inaczej (na ścianie gdzie jest ta malutka "wnęka" jest wanna, natomiast wc jest w kącie po drugiej stronie)

Będziemy na prawdę wdzięczni za każdą sugestie:)

Edytowane przez ivoo

Między prysznicem a deska zostanie 70 cm, zas przejście (tak liczone po skosie) między wc i umywalka w wersji z blatem nie po całej dlugości sciany to ok90 cm zas przy calym blacie jakieś 70-75 cm.

Dla mnie to za malo na swobodne przejscie-do Ciebie pytanie, czy chcesz sie "obijac" ciagle o cos, a przy sprzataniu tym bardziej. Ja dokladnie mialam podobny plan jak u Ciebie (wanna i prysznic obok siebie), ale musialam zrezygnowac i totalnie poprzestawiac bo bylo bardzo ciasno.

Podaj dokladne wymiary, czy drzwi sa na skosie?, czy masz okno, czy mozesz pozmieniac jeszcze uklad (odplywy sa)...

Dla mnie to za malo na swobodne przejscie-do Ciebie pytanie, czy chcesz sie "obijac" ciagle o cos, a przy sprzataniu tym bardziej. Ja dokladnie mialam podobny plan jak u Ciebie (wanna i prysznic obok siebie), ale musialam zrezygnowac i totalnie poprzestawiac bo bylo bardzo ciasno.

Podaj dokladne wymiary, czy drzwi sa na skosie?, czy masz okno, czy mozesz pozmieniac jeszcze uklad (odplywy sa)...

Dzieki ewa72

plan jak w zalaczniku 2. Drzwi śą na scianie z wc (tej o wymiarach 220 cm), okno (100cm)zwykłe na przeciwko drzwi (miedzy planowaną wanna i blatem umywalki).

W sobote wchodzi hydraulik więc częśc mogę jeszcze zmienić, ale juz nie wiele. mam odplywy do umywalki i prysznica oraz całą elektrykę, zostalje jeszcze wc.

Ta lazienka jest super nieustawna, bo mase skosów a także obok okna zaczyna się ścianka kolankowa i skos pod ktorym umiesciłam wanne.

Dzieki za pomoc

Edytowane przez bpestka

Witam. Prosze was o pomysły.

Mam do zagospodarowania takie oto pomieszczenie.

http://vlep.pl/g4euv2.jpg

Na razie wymysliłem sobie ze we wnece zrobie prsznic. Musze tam jeszcze wstawic umywalke, wanne (najlepiej 170) i pralke. Chciałbym jeszcze dołozyc suszarke ale nie wiem czy znajdzie sie jeszcze miejsce.

lazienka.jpg

Jak dla mnie pojedynczy słupek byłby bardziej ok niż 2 symetryczne, bo cała łazienka przecież wcale symetryczna nie jest :)

Tylko tak się zastanawiam (czyt. mam wątpliość) co do proporcji kolorów - jasne na dole, mało, a potem na górze piętrzące się ciemne klimaty. Masz do tego jakąś inspirację czy sama tak sobie wybrałaś? Bo ja się z takimi proporcjami jeszcze nie spotkałam, ale mogę się mylić... :eek:

Dzięki za radę dotyczącą słupka.:)

Jeśli chodzi o kolory to moje rzutowanie trochę zaburza percepcję - tego czarnego nie ma aż tak bardzo dużo, ale rzeczywiście jest tak, że dół jest biały, a góra może być przytłoczona czarnym.

Mi ogólnie podobają się ciemne łazienki, ale zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo znaleźć dobry balans pomiędzy jasnym i ciemnym i że w przypadku złych proporcji efekt koncowy może być zupełnie inny od zamierzonego.

Póki co plytki planowane są do wysokości 1.3 m (czyli wysokość zabudowy sedesu), czyli białe sięga do 1m. Z wyjątkiem okolic parawanu nawannowego, gdzie kafelki jasne kończą się na 2m.

Myślisz, że możnaby zachować układ kafli (jasne, dekor, ciemna płytka, ciemna ściana), i np po prostu zwiększyć wysokość do której sięgają jasne kafelki?

Czy np lepiej będzie zrezygnować z czarnego paska i zostawić tylko dekor?

Czy np użycie ciemnego szarego będzie lepszym rozwiązaniem niż czarny?

Jeśli chodzi o sam pomysł to tak - korzystałam z inspiracji. Papierowej ;) Postaram się znaleźć, zeskanować i załączyć.

Tak jak pisałam - sama nie jestem przekonana do tej koncepcji więc doceniam wszystkie porady :wiggle:

Dzieki ewa72

plan jak w zalaczniku 2. Drzwi śą na scianie z wc (tej o wymiarach 220 cm), okno (100cm)zwykłe na przeciwko drzwi (miedzy planowaną wanna i blatem umywalki).

W sobote wchodzi hydraulik więc częśc mogę jeszcze zmienić, ale juz nie wiele. mam odplywy do umywalki i prysznica oraz całą elektrykę, zostalje jeszcze wc.

Ta lazienka jest super nieustawna, bo mase skosów a także obok okna zaczyna się ścianka kolankowa i skos pod ktorym umiesciłam wanne.

Dzieki za pomoc

Pomyslalam, zeby wanne dac pod okno i wtedy miedzy wanna a prysznicem (ktory mozna byloby dac wzdluz drugiej sciany) byloby miejsce na wc....pozdr. ewa

Witam. Prosze was o pomysły.

Mam do zagospodarowania takie oto pomieszczenie.

http://vlep.pl/g4euv2.jpg

Na razie wymysliłem sobie ze we wnece zrobie prsznic. Musze tam jeszcze wstawic umywalke, wanne (najlepiej 170) i pralke. Chciałbym jeszcze dołozyc suszarke ale nie wiem czy znajdzie sie jeszcze miejsce.

Myślę, że spokojnie na wszystko znajdzie się miejsce :)

Pierwsze co to zmijszyła bym drzwi na 80. Poza tym z tym prysznicem - pomysł wydaje się być ok, tyle, że i tak wydaje mi się ona za długa, więc w tym miejscu gdzie zaznaczyłam na czerwono g4euv22.jpg - zrobiła bym takie półeczki jak w tym projekcie nad wanną:11322_may_way_4[1].jpg

Następnie umywalkę połączyła blatem z wanną tak: lazienkaaranzacje600x0r.jpg Ewentualnie, żeby zrobić jak najwięcej miejsca na WC i przesunąć wannę (skoro ma być taka długa): Aranżacja-z-płytek-Charme-Polcolorit-3-1024x500.jpg

Czyli moja pierwsza propozycja: ba1.jpg Te 4 prostokąty po lewej str. to pralka i suszarka, najlepiej obudowane, żeby estetycznie było :) Tyle, że to się uda tylko przy zwężeniu drzwi do 80 cm.

Mam też drugą opcję:ba2.jpg

We wnęce zrobiła bym zabudowę: pralka, na niej suszarka i miejsce na półki, wszystko schodae ładnie za drzwiami. Średnio mi się komponuje kibelek pomiędzy prysznicem a wanną, ale w tej wersji jest najwięcej miejsca.

Mój trzeci pomysł miał zawierać WC schowane we wnęce, ale cała reszta wtedy mocno ogranicza przestrzeń w całym pomieszczeniu, więc nawet nie wklejam propozycji. Może ktoś jeszcze coś doda od siebie :)

pozdr

asiazett

Fajnie tylko ze tam nie będzie kibelka(będzie w pomieszczeniu obok) . Więc może dać tą umywalkę zamiast WC? bo mi się wydaje że tam jakoś mało miejsca na przejście do prysznica będzie. I jeszcze muszę gdzieś kaloryfer wstawić.

Drzwi jeszcze nie ma, więc dało by się je zmienić choć wolałbym 90.

Pomysł z półeczkami pod prysznicem pierwsza klasa. Jakoś w ogóle nie pomyślałem ze będą mi tam potrzebne a jak napisałaś to mnie olśniło :)

Dziękuję

PS

Chciałbym zrobić tą łazienkę na niebiesko, tylko nie jakiś jasny majtkowo-szpitalny tylko coś żywszego. Jak ma ktoś jakieś pomysły na płytki to będę wdzięczny.

Witam serdecznie, szukam pomocy, spojrzenia osób z doświadczeniem na naszą łazienkę. Tak wyglądają wymiary:

http://vlep.pl/xlar92.jpg

W łazience musi znaleźć się pralka, myślimy żeby schować ją w kąt pod blatem, obok tego umywalka. Większy problem stanowi prysznic i wc, jako że jest to remont w starym mieszkaniu to znajduje się przy suficie zbiornik wyrównawczy (na krótszej ściance od okna). To rozmieszczenie to jeden z naszych pomysłów, w rzeczywistości wygląda to inaczej (na ścianie gdzie jest ta malutka "wnęka" jest wanna, natomiast wc jest w kącie po drugiej stronie)

Będziemy na prawdę wdzięczni za każdą sugestie:)

Dodam jeszcze że w tej chwili łazienka wygląda w ten sposób.

http://vlep.pl/58g6nd.jpg

Ten element na wannie to wyżej wspomniany zbiornik wyrównawczy.

asiazett

Fajnie tylko ze tam nie będzie kibelka(będzie w pomieszczeniu obok) . Więc może dać tą umywalkę zamiast WC? bo mi się wydaje że tam jakoś mało miejsca na przejście do prysznica będzie. I jeszcze muszę gdzieś kaloryfer wstawić.

Drzwi jeszcze nie ma, więc dało by się je zmienić choć wolałbym 90.

Pomysł z półeczkami pod prysznicem pierwsza klasa. Jakoś w ogóle nie pomyślałem ze będą mi tam potrzebne a jak napisałaś to mnie olśniło :)

Dziękuję

PS

Chciałbym zrobić tą łazienkę na niebiesko, tylko nie jakiś jasny majtkowo-szpitalny tylko coś żywszego. Jak ma ktoś jakieś pomysły na płytki to będę wdzięczny.

Muzyka dla mojego ucha :)

Chętnie pomogę Ci szukać niebieskich inspiracji. Zacznę od pokazania Ci co niebieskiego mam w "swojej" galerii: 16a (4)_mi.jpg 9382b03a7d24076a.jpg 14422_1_1.jpg 17477_2_Kopia_DSC08666.jpg db9f9dee01cb7a0dmed.jpg