Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Swego czasu miałam też pomysł na "marynarską" łazienkę ułożoną mniej więcej w ten sposób: 11282_4_12562219d417caad010167ed19a1eaa2.jpg jak ta biało - zielona ściana (tyle, że chciałam ją zrobić biało - granatową) i do tego dołożyć wiklinowe czy drewniane dodatki... :)

Co Ty na te wszystkie inspiracje?

Jeśli chodzi o przemeblowanie pierwszego projektu to wciąż zostawiła bym umywalkę w tym miejscu, gdzie była tylko z wanną można "zjechać" trochę niżej i wtedy umywalkę przeciągnąć trochę w prawo. Na projekcie masz człowieczka, który pokazuje dostępność przestrzeni :)

ba3.jpg

Chyba żeby wrócić do pomysłu wysokiej zabudowy szafkowo - pralkowej i wtedy np. zrobić tak: ba4.jpg czy nawet tak: ba5.jpg

Jeszcze jedna kwestia - zrozumiałam, że jak mówiłeś o suszarce to miałeś na myśli suszarkę automatyczną - taką jak pralka... czy chodzi Ci o zwykłą stojącą, rozkładaną z drutami zamiast sznurków :p bo właśnie mnie olśniło, że może chodzi Ci o tą drugą... :bash: hihi

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D tak chodziło mi o suszarkę automatyczną. To cholerstwo z powyginanymi drutami stoi teraz u mnie w sypialni i nie moge juz na to patrzeć.

Ten projekt chyba najbardziej mi się podoba. Dużo miejsca i wszędzie łatwy dostęp.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=136266&d=1347472696

i na scianie miedzy wanna a prysznicem mozna by powiesić duży grzejnik. Fajnie.

A jeśli chodzi o inspiracje to wszelkiego rodzaju motywy kwiatów są kompletnie nie w moim stylu i ten odcien zielnego nie przypadł mi do gustu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=136257&d=1347471619

Ale za to te duże niebieskie płytki to już coś. Ciekawe jakby to wyglądało gdyby było ich więcej na ścianie.

Dziewczyny mam pytanie. Chcialabym w dolnej lazience o wymiarach 290*152 umieścic prysznic bez brodzika o wymiarach 90*152 przesłonięty tylko szybą ok 90cm potem te 60 jako otwarte wejście. Powiedzcie mi prosze czy to będzie funkcjonalne? Czy szyba 90 cm wystarczy, aby nie zalewać calej łazienki? Może ktoras z Was ma takie rozwiazanie?

I proszę popatrzcie łaskawym okiem na moją lazienke górną (kilka postów wyzej).Dzieki.

Ja powiem wprost, że bym się bała ryzykować takich niepewnych rozwiązań. Pomimo, że lubię nowoczeny styl bardziej niż jakikolwiek inny. Ale podciągnęła bym to bardziej pod moje indywidualne skłonności (czy też ich brak :p). Tak więc jeśli jesteś z tych choć trochę bardziej odważnych to wydaje mi się, że te wymiary które podajesz to spokojnie powinny wystarczyć przed odgrodzniem wody od reszty łazienki. Dla pewności na tym 60 cm wejściu zrobiła bym choćby 2 - 3 cm gzymsik: sss.jpeg Zamontowanie też przy tym prysznicu deszczownicy zamiast tradycyjnej słuchawki jest bezpieczniejsze, bo z niej woda zawsze leci w dół, a nie wszędzie gdzie tylko jej się nadarzy... jeśli się nadarzy :p Choć dla mnie to też rezygnacja z wygody na rzecz prezencji (bo jakoś wolała bym móc swobodniej posługiwać się wodą - nawet przy myciu prysznica, jak spłukać mleczko z bardziej odległych zakamarków?

Ja zwyczajnie nie jestem przkoana do takiego rozwiązania, ale wszystko zależy od tego czego Ty oczekujesz... :)

I liczę, że może ktoś z użytkowników takich rozwiązań się wypowie, bo ktoś sie chyba znajdzie... :)

:

Ale za to te duże niebieskie płytki to już coś. Ciekawe jakby to wyglądało gdyby było ich więcej na ścianie.

Cieszę się, że na coś się przydało :p

Te płytki to Paradyż kolekcja Vivida. Kolory chyba trochę się różnią, więc możesz je sobie obejrzeć na żywo choćby w Castoramie :) Mają standardowy rozmiar 30 x 60 więc powinno być łatwo z dobraniem ewentualnego dekoru z innych kolekcji :) Płytki są w dwóch wariantach: gładkie i z falowaną strukturką. Tak je reklamuje, bo sama je sobie wybrałam do swojej łazienki, tyle, że w innych kolorach :p

:D tak chodziło mi o suszarkę automatyczną. To cholerstwo z powyginanymi drutami stoi teraz u mnie w sypialni i nie moge juz na to patrzeć.

Ten projekt chyba najbardziej mi się podoba. Dużo miejsca i wszędzie łatwy dostęp.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=136266&d=1347472696

i na scianie miedzy wanna a prysznicem mozna by powiesić duży grzejnik. Fajnie.

Zamiast wanny prostokątnej, w Twojej łazience ładnie by wyglądała narożna.

W miejsce umywalki można ustawić pralkę i suszarkę w zabudowie, a obok znajdzie się też miejsce na kosz na pranie oraz chemię.

Po przeciwnej stronie powinny zmieścić się 2 umywalki lub jedna podwójna.

Inny pomysł:

- nad szafkami z pralką, suszarką i koszem można ustawić umywalkę nablatową

- naprzeciwko duga taka umuwalka na szafce lub też leżanka albo wygodne siedzisko

ivo - teraz Ty :)

b1.jpg

według mnie, jak powstawiałm wszystko tak jak sugerujecie, wychodzi mi, że cisnawo będzie. Po pierwsze nie wiem jaka dokładnie jest odległość drzwi od bocznych ścian, ale i tak ta umywalka z pralką wchodzą na styk. Chyba, że zastosujecie jakąś mniejszą niż standard umywalkę...

Po drugie to prysznic też nie wejdzie tam gdzie chcecie, chyba, że zrobicie co na głębokość 72 cm, bo przecież dokładnie tyle zostaje do wnęki z oknem (na rysunku nie mam jak zrobić wnęki, więc przyjmijmy, że okno to właśnie to o co nam chodzi :p

Zanim wstawię jakąś swoją propozycję to powiedz co możesz ruszyć z podłączeń? Czy wszystko musi zostać tak jak jest? Mówię o przyłączach hydraulicznych...

Jaki prysznic Cię interesuje?

Edytowane przez asiazett

MOżesz też we wnęce zrobić takie małe pomieszczenie pralniowe zamknięte drzwiczkami- na wprost suszarka i pralka w słupki a z prawej strony półka na składanie ubrań wyjętych z suszarki (tak jest najwygodniej, bo wtedy nie trzeba zbytnio prasować), kosze na brudną bielizną pod nim i na górze półki/szafki na chemię. W takim pomieszczeniu można też trzymać miskę czy mopa.

Hej

Mam jeszcze jedno pytanie. Mała łazienka będzie wydzielana z części pomieszczenia, które będzie salonem z aneksem kuchennym. Pomieszczenie to ma 3.5 m wysokości. Łazienka, to będzie właściwie WC o wymiarach 1mx1.8m - jak na wizualizacjach załączonych wcześniej - tylko miska ustępowa + mała umywalka. Jutro przyjeżdżają panowie stawiać ścianki działowe a ja głupia dopiero sobie uświadomiłam, że nie określiłam jakiej wysokości ma być to pomieszczenie. Co byście sugerowały by nie było wrażenia, że siedzi się w kominie lub studni? 2.5 m? Czy nawet mniej? 2.3?

U nas pomieszczenia mają 2,9 i 2,6 m wysokości. 2,3 mogło by dawać wrażenie że sufit zaraz na Ciebie "wejdzie", pomimo, że to małe pomieszczenie. Jak ktoś do niego wejdzie z tej przestrzeni 3 m to może dawać wrażenie przytłoczenia. Więc ja bym celowała w 2,5 m, choć może ci od ścianek coś też doradzą... :)

moniss

A jak widzisz to połączenie wanny naroznej i umywalki. Bo tam jednak duzo miejsca nie bedzie wiec beda musiały stac jedno przy drugim.

Myślałam o wannie narożnej symetrycznej (ich wymiary to przeważnie 150-160). Ewentualnie moze tam też pasować narożna asymetryczna (nie zaokrąglana). Spokojnie na tej ścianie zmieści się jeszcze duża umywalka bo zostaje ok.100cm.

Co do umywalki na części paralkowej, to można ją umieścić nad szafką z koszem a pomiędzy pralką i suszarką, lub - druga opcja - za pralką i suszarką obok wnęki prysznicowej (syfon w szafce z koszem, a umywalka częściowo na blacie nad koszem i częściowo nad suszarką/palką).

To po prostu układ jaki mi się od razu nasunął na myśl, gdy spojrzałam na rzut Twojej łazienki.

Oczywiście, tak jak napisała asiazett, drzwi trzeba by zmniejszyć, lub - jeśli jest taka możliwość - przesunąć o 10 cm, bo zabudowa pralki i suszarki potrzebuje kilku dodatkowych centymetrów.

koło serenada.jpg

koło family.jpg

riho geta.jpg

Hej

Mam jeszcze jedno pytanie. Mała łazienka będzie wydzielana z części pomieszczenia, które będzie salonem z aneksem kuchennym. Pomieszczenie to ma 3.5 m wysokości. Łazienka, to będzie właściwie WC o wymiarach 1mx1.8m - jak na wizualizacjach załączonych wcześniej - tylko miska ustępowa + mała umywalka. Jutro przyjeżdżają panowie stawiać ścianki działowe a ja głupia dopiero sobie uświadomiłam, że nie określiłam jakiej wysokości ma być to pomieszczenie. Co byście sugerowały by nie było wrażenia, że siedzi się w kominie lub studni? 2.5 m? Czy nawet mniej? 2.3?

Zgadzam się z asiazett, że 2,30 to zbyt nisko.

Aby to małe pomieszczenie nie wyglądało jak studnia można zobić 2 rzeczy:

1. zrobić sufit podwieszany:

- standardowo z karton-gipsów

- półprzezroczysty, podświetlany od góry

2. pomalować sufit ciemną farbą ze stykiem holkerowym obniżającym sufit (malowanie sufitu zachodzi kilka lub kilkanaście centymetrów na ściany)

- płytki ułożyć/pomalować ścianę w szerokie poziome pasy (nie paski)

- jasne płytki ułożona na podłodze i ścianach na wysokości lamperii(np wysokość geberitu) lub do wysokości dzwi, resztę pomalować ciemniejszą farbą

Jasna podłoga i ściany sprawiają, że pomieszczenie wydaje się większe, a ciemny sufit wizualnie obniża pomieszczenie.

Witajcie Kochani, bardzo was proszę o pomoc :( Mam projekt łazienki, na razie bez płytek. Jak myślicie czy on się do czegoś nadaje? :) Blat planuje w kolorze dębu, myślę że będzie fajnie ocieplał to szare wnętrze.

http://desmond.imageshack.us/Himg23/scaled.php?server=23&filename=75964820.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg337/scaled.php?server=337&filename=98913514.jpg&res=landing

Płytki wybrane (powiedzmy) to:

Sandstone Lappato szary na podłogę. 60x60 czy 30x60 ? Sandstone Lappato złamana biel na ściany 30x60. Nie chciałabym kłaść płytek do samego sufitu, najlepiej do wysokości drzwi (ok.210) ale co zrobić z tą scianą z kibelkiem u półkami? Płytki tylko na stelaż a ścianę za półeczkami tylko pomalować? Tam wysokość mi się nie zgrywa, a co za tym idzie nie wiem jak rozmieścić elementy dekoracyjne. Jesli chodzi o dekory to myślałam o mozaice barwolf lub dune gamma albo może o ozdobnej listwie wzdłuż wszystkich ścian...

http://desmond.imageshack.us/Himg685/scaled.php?server=685&filename=17616013n.jpg&res=landinghttp://desmond.imageshack.us/Himg12/scaled.php?server=12&filename=86859487.jpg&res=landinghttp://desmond.imageshack.us/Himg210/scaled.php?server=210&filename=47415922.jpg&res=landing

Jak widzicie do zdecydowanych nie należę a muszę już zamawiać wszystko. Błagam, pomóżcie :)

Powiem szczerze , że mi się Twój plan podoba. Zastanowiłabym się jednak czy nie dać szafki pod umywalką do ziemi by była symetrycznie z pralką. MOże być np. uchylny lub wysuwany kosz zamiast szuflady, coś takiego jak tu:

http://polkoskuchnie.waw.pl/wp-content/uploads/t11_exposure.jpg

http://polkoskuchnie.waw.pl/wp-content/uploads/kosz-na-brudn%C4%85-bielizn%C4%99.jpg

źródło:http://polkoskuchnie.waw.pl

Jak lubisz brać prysznic to na wannie można zamontować parawan szklany (taka krótka ścianka - bardzo wygodne rozwiązanie

Jeżeli chodzi o płytki to nie wiem czy do wysokości drzwi będą dobrze wyglądać, jeżeli już to chyba powinny się kończyć niżej

A i pomyśl o jakimś małym akcencie kolorystycznym, bo tego mi brakuje:rolleyes: Może np. jakiś grzejnik w szalonym kolorze:) Do szarości pasuje wiele żywych kolorów, ostatnio nawet wrzucałam inspiracje takich połączeń kolorystycznych u mnie (6 str)

Edytowane przez Domi87

Domi, dziękuję za Twoje sugestie :) Parawan jest już uwzględniony w wizualizacji :) Bateria wannowa będzie na tej dłuższej ścianie, myślę że gdzieś w połowie wanny tak aby była symetrycznie do syfonu. Kwestia szafki jest jeszcze otwarta, zastanawiałam się nad zabudową do samego dołu i całkowitym zasłonięciem pralki, nie wiem jednak czy taki duży mebel nie będzie przyciężki do mojej małej łazienki :)

Zastanawiam się jeszcze nad tą ścianą za półeczkami, dać tam też płytki czy tylko pomalować? No i gdzie dać tą mozaikę? :bash:

misskoke

Ja bym z mozaiki zrobiła ramę lustra i ewentulanie puściła bym jakiś pasek dookoła wanny, z tym, że na rzutach mało ją widać, więc tak trochę w ciemno strzelam :)

A i pomyśl o jakimś małym akcencie kolorystycznym, bo tego mi brakuje:rolleyes: Może np. jakiś grzejnik w szalonym kolorze:) Do szarości pasuje wiele żywych kolorów, ostatnio nawet wrzucałam inspiracje takich połączeń kolorystycznych u mnie (6 str)

Dla mnie te drewniane elementy są kolorem i tym co ożywia :) Można by go było jeszcze ewentualnie trochę dorzucić... Drzwi faktycznie będą białe?

Podoba mi się :)

[ATTACH=CONFIG]136522[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]136523[/ATTACH]

byłabym wdzięczna za opinie

Ogólnie bardzo mi się podoba Twoja łazienka. Jedno tylko czego nie rozumiem, to tej asymetrycznej różnicy w kolorach kafli nad stelażem WC...

Ale może i nawet z tym ciekawiej...? A Ty sama masz jakieś wątpliwości?

witajcie dziewczyny, posłuchałam was odnośnie projektów z allegro i oto co mam.

Ogólny zarys jest taki jak chciałam,

zastanawiam się teraz tylko nad kolorystyką - czy nie dodać czarnych płytek (bardzo mi się podobają) - jeśli tak to gdzie, lub czy nie zastąpić białych płytek czarnymi i wtedy drewniana podłoga, czarne płytki i białe ściany.

widzicie to jakoś?

Nie wiem także czy szafki mają iść do samej wanny, czy zostawić tam sam blat i nie ustawić tam kiedyś wymarzonego krzesła - powstałoby coś na wzór takiej toaletki.

Kolor szafek/szuflad też nie wiem jaki...

Nie wiem co z trójkatem bez płytek, który jest na ścianie z lustrem, w sumie jest symetryczny do trójkata nad obudową geberita, ale patrząc na lustro i prysznić moze lepiej aby był tylko pionowy pas przy lustrze bez tych płytek nad pozpstałą częścią blatu...

0001.jpg0002.jpg0003.jpg0004.jpg0005.jpg

2 lustra na kominie znikną i zawiśnie tam coś innego, tylko jeszcze nie wiem co....

widzicie to jakoś?

Dzięki za pomoc!!!

0001.jpg

0002.jpg

0003.jpg