Domi87 17.09.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 KOza, a dlaczego kibelek jest zrobiony pod kątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 17.09.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam Was serdecznie. Prosze pomóżcie rozwiać mi moje watpliwosci. Mam do rozplanowania małą łazienkę. Całkowite wymiary 132x238cm. Przyłącza jak na załączonym planie. Najpierw prysznic potem wc i umywalka. Niestety będzie wszystko trochę poupuchane. Zastanawiam się nad wymurowaniem dodatkowej scianki aby czesciowo oddzielić prysznic. Denerwuje mnie widok kosmetyków a tym sposobem mogłabym je ukryć. Plusem było by też zastosowanie typowych (80?) drzwi prysznicowych . Bo na takie 130 cm to pewie mozna wydac niemałą kasę. Minusy?? Czy łazienka wyda się jeszcze mniejsza ? No i zawsze ubywa te 10 cm.. Niewiem co robić . Jak uważacie? przy mejej małej łazience to masz "salon kąpielowy";) u mnie wymiary to 192x127. układ podobny tylko dałam drzwi na dłuższej ścianie mniej więcej centralnie, a sprzęty od lewej: kibelek umywalka i prysznic (70 cm) z odpływem liniowym. Będzie ciasno, nie wiem jaki będzie efekt końcowy bo dobiero jest w trakcie tworzenia. dla powiększenia wizualnego mają być klejone lustra na lewej krótkiej ściance i zakręcające aż nad umywalkę. wszystko to narazie wizualizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koza79 17.09.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Kibelek jest bokiem bo ściana przy drzwiach była za wąska żeby można było na niej zmieścić stelaż no i żeby się nie siedziało tyłem do wejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domi87 17.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Hm... no ale to stelaż z tego co się orientuję zazwyczaj wystaje i nie ma z tym problemu. Nie wiem też dlaczego nie można siedzieć tyłem do wejścia... Ja bym nie robiła tego skosu, bo według mnie niekorzystanie wpływa na przestrzeń. Ale to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola1984 17.09.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Witam wszystkich, Minioną niedzielę spędziłam z ołówkiem w ręku i widzę już, że moje pierwotne rozwiązanie układu mebli w łazience nie jest dobre. Umywalka z szafką (100cm) zajmuje za dużo miejsca. W takim układzie szafka umywalkowa oddalona jest od prysznica o 20 cm – niby wystarczająco by zamontować dwa wieszaki na ręczniki, ale…. Z prawej strony zostaje 10 cm „szpara” pomiędzy szafką umywalkową, a słupkiem. Słupek zaś jest oddalony od ściany o 5 cm. W takim układzie pozostaje niewiele wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi meblami. Czy to dobrze czy źle? Zastanawiam się nad mniejszą szafką umywalkową ( 80 cm), tak by zwiększyć przestrzeń między nią, a słupkiem i wyeksponować poszczególne meble. Czy warto? Jak to wygląda w przypadku Waszych rozwiązań dla łazienek? Czy powiększać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi meblami, czy tez zostawiać 10 cm „szpary”? Druga opcja jest zrobienie blatu z jedna nogą od strony prysznica, który z drugiej strony opierałby się o słupek.... Kolejna kwestia jest rozwiązanie dla ściany z geberitem. Miska WC znajdować się będzie jak najbliżej drzwi (odległość od ściany drzwiowej 20 cm). Odpływ do WC jest zaś bardzo blisko ściany z lustrem. W związku z tym będziemy budować ścianę gk. W jaki sposób ją zaaranżować? Macie jakieś propozycje? I kolejne ważne pytanie. Czy ścianę z geberitem wykładacie płytkami? Ja myślę o pomalowaniu jej na biało farbą, ale zastanawiam, sie czy z higienicznego punktu widzenia płytki nie są lepszym rozwiązaniem. Jakie są Wasze sugestie? Rozwiązanie: Edytowane 17 Września 2012 przez ola1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.09.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Z prawej strony zostaje 10 cm „szpara” pomiędzy szafką umywalkową, a słupkiem. Słupek zaś jest oddalony od ściany o 5 cm. W takim układzie pozostaje niewiele wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi meblami. Czy to dobrze czy źle? Ola, z tego co widzę na projekcie to meble maja być wiszące, nie stojące na podłodze. 10 cm między jednym meblem a drugim było by problemem, gdyby stały, bo wtedy trudny byłby dostęp do tej przestrzeni od strony podłogi właśnie i pewnie po jakimś czasie zarosła by kurzem, ale jeśli są wiszące to masz swobodny dostęp do niej (podłogi) bezpośrednio Faktycznie zmiejszenie szafki z umywalką trochę wyeksponuje poszczególne meble i doda lekkości, ale czy to zrobić zależy chyba bardziej od tego, ile tej przestrzeni meblowej potrzebujesz? Z drugiej strony czy 20 cm szafki więcej coś zmieni? Druga opcja jest zrobienie blatu z jedna nogą od strony prysznica, który z drugiej strony opierałby się o słupek.... To może być ciekawe rozwiązanie Też chciałam u siebie takie mozaikowe cudo wyrzeźbić Ja jestem za, ale to Tobie przede wszystkim ma się podobać. Poza tym rozumiem, że pod tym blatem też byś dała szuflady...? I tak umiejscowić umywalkę, żeby nie chlapać na słupek Kolejna kwestia jest rozwiązanie dla ściany z geberitem. Miska WC znajdować się będzie jak najbliżej drzwi (odległość od ściany drzwiowej 20 cm). Odpływ do WC jest zaś bardzo blisko ściany z lustrem. W związku z tym będziemy budować ścianę gk. W jaki sposób ją zaaranżować? Macie jakieś propozycje? I kolejne ważne pytanie. Czy ścianę z geberitem wykładacie płytkami? Ja myślę o pomalowaniu jej na biało farbą, ale zastanawiam, sie czy z higienicznego punktu widzenia płytki nie są lepszym rozwiązaniem. Jakie są Wasze sugestie? Z tą ścianką to nie za bardzo czaję... z której strony? Między WC a słupkiem? Możesz śmiało malować ścianę z geberitem farbą - nie masz na tej ścianie żadnej wody i zagrożenia zachlapaniem. Taniej, ładniej, wygodniej - ja widzę same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola1984 17.09.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Dziękuję za szybką odpowiedź:...) Wszelkie uwagi są dla mnie cenne, zwłaszcza, że łazienka ta zaczyna mi powoli dawać w kość. Za dużo możliwości potrafi przysporzyć czasem nie lada problemów… Jeśli chodzi o moje typy, to bardzo podobają mi się łazienki, w których prawie nie ma płytek. Nie wiem tylko jak takie ściany sprawdzają się jeśli chodzi o utrzymanie czystości. Wiadomo, z płytki zawsze zmyje się wszelkie zabrudzenie, a jak jest ze ścianami, w dodatku białymi…tego nie wiem. Wydaje mi się również, że takie bezpłytkowe ściany wyglądają dobrze w dużych łazienkach, mam nadzieję, że i w tak małej jak moja pomysł sprawdzi się. I jeszcze jedno.. Ciągle gryzę się z tematem płytek na ścianie frontowej. Białe czy w kolorze jasnego drewna (identyczne płytki na podłodze). Nie wiem czy ściana „drewniana”, meble w okleinie drewnianej i takaż sama podłoga to jednak nie za wiele jak na te 4,5m2. W łazience niezmienna tylko podłoga - „mały” wodentic beige. Jak w to wkomponować kolor mebli, ściany frontowej, ścian lewej i prawej, pozostaje dla mnie ciągle nierozwiązanym problemem. A jeśli chodzi o ściankę „geberitową”, to zastanawiam się jak dobrze zagospodarować przestrzeń nad WC. Czy zrobić nad nim jedną, długą półkę, czy kilka na różnej wysokości. .. Edytowane 17 Września 2012 przez ola1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.09.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ola, kilka inspiracji dla Ciebie w sprawie wykończenia nad stelażem WC: Co do ilości drewna w łazience już się wypowiadałam, a teraz tym bardziej podtrzymuję - za dużo! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola1984 17.09.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Właśnie zrobiłam kilka wizualizacji z różnymi wersjami ściany nad miską ustępową: Inaczej to wygląda w takim pseudoproramie, inaczej na zdjęciach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.09.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Pierwsza wersja najbardziej klasyczna, ale i najbardziej pratyczna (pytanie tylko czy masz pomysł na wykorzytsanie tego miejsca na coś, czy ma to być tylko element dekoracyjny, sam w sobie ), druga chyba najmniej mi się podoba, a trzecia mogła by dobrze korespondować z blatem pod umywalkę opierającym się o słupek. I jest najbardziej oryginalna. Ale osobiście poszerzyła bym światło tej wnęki, bo takie wydaje mi się za chude Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulkak 18.09.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Witajcie, jeszcze was pomęczę z ta moją alchemią Dostałam od pana wersję z krótszą szafką + wersję z odrobiną czarnego (nawet ładnie, delikatnie - tylko nie wiem czy o to mi chodziło:bash:) ehhh chciałabym miec to już za sobą.. PS zobaczcie jakie cuda mi powiesił w ramkach - gdzie można je kupić, bo się zakochałam???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola1984 19.09.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 A ja powracam do wątku mojej łazienki... Zastanawiam się jak rozwiązać kwestię sufitu. Pomieszczenie jest dość wysokie (2,7 m) i nie wiem czy obniżać sufit, czy pozostawić go na takiej jaka jest teraz. Czy w przypadku wysokiego sufitu wystarczająco dobrze doświetle łazienkę? Co sądzicie na ten temat? Jak to wygląda w przypadku Waszych łazienek? Pozdrawiam, Ola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 19.09.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Ola1984 Każde pomieszczenie można dobrze doświetlić, jeśli się dobierze dobre źródło światła. Dobre doświetlenie łazienki to poza tym pojęcie względne - trudno doradzać Test porównawczy jest zawsze pryzdatny - wejdź do podobnego pomieszczenia, nawet pokoju, zobacz jakie ma oświetlenie i będizesz miała punkt odniesienia jak mocnej żarówki potrzebujesz w łazience. U Ciebie na pewno musiałoby znaleźć się oświetlenie górne, np. plafon z kilkoma żarówkami albo oświetlenie linkowe, oświetlenie górne plus oświetlenie przy lustrze. Natomiast przy takim wysokim pomieszczeniu spokojnie można obniżać sufit, jeśli pasuje on do koncepcji łazienki. Sufit nie musi być obniżony na całości, może być tylko częściowo - pamiętam, że szocik zastanawiał się nad tematem i julianna 16 chyba też. Ja sama wrzucałam nie tak dawno komuś do indywidualnego wątku różne propozycje z oświetleniem w obniżonym suficie. Moim zdaniem sufit obniżony pozwala w najprostszy sposob rozwiązać sprawę jasnego oświetlenia łazienki. Dobierasz tylko oprawy, nie trzeba aż tak bardzo zwracać uwagi na wygląd oświetlenie. Można zrobić kilka punktów, zrobić do każdego rodzaju oddzielny włącznik, żeb dozować światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prunto 19.09.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam serdecznie i od razu zaczne z tematem aranzacji swojej lazienki. Ponizej wymiary i stworzona przeze mnie wizualizacja. Łazienka ma niecale 4,5 m2 powierzchni. Wybrana przez druga połówke kolekcja glazury to paradyż meisha garam. Proszę o opinie natury ogolnej i szczegółowej. Po pierwsze czy aranżacja nie ma jakichś zasadniczych wad i czy trzyma się tak zwanej kupy. Konkretnie docenilbym sugestie na temat doboru oświetlenia. Myslalem o LEDach we wnękach nad kibelkiem i prysznicem. Czy móglby ktos doradzic jakąś konkretną lampę/oprawę do zastosowania na suficie nad prysznicem? raczej taką natynkową, gdyż nie planuję sufitu podwieszanego. Czy kinkiety LEDowe nad lustrem to dobry pomysl, czy światlo bedzie zbyt nienaturalne?. Proszę też o radę jeśli chodzi o blat pod umywalką - z jakiego materialu polecacie go konstruowac (ile mógłby kosztować np taki obłożony kafelkami z tejże kolekcji jeśli chodzi o robociznę). Wiem, że to nie ten dział ale jeśli ktoś mółby orientacyjnie rzucić ceną kwotą jaką wykonanie takiej łazienki mogloby kosztować to byłbym wdzięczny (potrzebuję punktu odniesienia do negocjacji z glazurnikiem-robocizna). Z góry dziękuję za sugestie prunto ps. model umywalki i kibelka są na wizualizacjach dobrane przypadkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpestka 20.09.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 pruntoA moze pomyślicie o przesunięciu drzwi na lewo. wtedy fajnie mozna byłoby ustawic wc i umywalkę na przeciwnej ścianie i miałbyś latwiejsze wyjście z prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prunto 20.09.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 prunto A moze pomyślicie o przesunięciu drzwi na lewo. wtedy fajnie mozna byłoby ustawic wc i umywalkę na przeciwnej ścianie i miałbyś latwiejsze wyjście z prysznica. spodziewalem sie takiej sugestii, gdyz sam wiem, że byloby to optymalne ustawienie. Niestety raczej nie jest to mozliwe, bo wiazaloby sie to z przerzuceniem calego orurowania i elektryki na druga sciane. Tam gdzie proponujesz przesunac drzwi (na lewo) jest tez wiszacy grzejnik (na wizualce brak) i go również trzeba trzebaby przeniesc na druga strone. Reasumujac - pomysl bardzo dobry ale wymagajacy totalnej interwencji hydraulicznej, a koszty nie sa bez znaczenia, bo to dopiero pierwsze pomieszczenie w mieszkaniu i czeka mnie jeszcze spooooroooo wydatków BTW. wyjscie z prysznica obok tej polokraglej szafki ma w najwezszym miejscu 60cm, mysle wiec, że strasznie ciasno nie jest. Dzięki i proszę o dalszą krytykę, tudzież rady w sprawie oświetlenia i kosztów Pozdrawiam prunto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulkak 20.09.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam, to znowu ja Coś wąteczek nam ucichł ostatnio, i wszystkie dziewczyny przestały tu zaglądać??? Ja wyprosiłam projekt mojej łazienki w czerni i powiem wam że mnie zachwyciła. Wrecz się zakochałam, a obrazki chyba są nawet gdziec do kupienia w necie Proszę was jeszcze raz bardzo mocno doradźcie, podpowiedzcie, wogóle wypowiedźcie się na temat tej wizki. Pewnie czarny blat trudniejszy do utrzymania czystości niż biały, ale chyba zaryzykuję Może któeś z was mają ciemny blat i się wypowiedzą?? Może jedynie na wannie bym dała białą zabudowę z przodu, tak aby był ten kącik ciut jasniejszy i aby ten ciąg szafkowo -wannowy był jasny/biały Pomożecie ostatni raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpestka 20.09.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 pruntote 60 cm - a czy otworzysz drzwi prysznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulkak 20.09.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam serdecznie i od razu zaczne z tematem aranzacji swojej lazienki. Ponizej wymiary i stworzona przeze mnie wizualizacja. Łazienka ma niecale 4,5 m2 powierzchni. Wybrana przez druga połówke kolekcja glazury to paradyż meisha garam. Proszę o opinie natury ogolnej i szczegółowej. Po pierwsze czy aranżacja nie ma jakichś zasadniczych wad i czy trzyma się tak zwanej kupy. Konkretnie docenilbym sugestie na temat doboru oświetlenia. Myslalem o LEDach we wnękach nad kibelkiem i prysznicem. Czy móglby ktos doradzic jakąś konkretną lampę/oprawę do zastosowania na suficie nad prysznicem? raczej taką natynkową, gdyż nie planuję sufitu podwieszanego. Czy kinkiety LEDowe nad lustrem to dobry pomysl, czy światlo bedzie zbyt nienaturalne?. Proszę też o radę jeśli chodzi o blat pod umywalką - z jakiego materialu polecacie go konstruowac (ile mógłby kosztować np taki obłożony kafelkami z tejże kolekcji jeśli chodzi o robociznę). Wiem, że to nie ten dział ale jeśli ktoś mółby orientacyjnie rzucić ceną kwotą jaką wykonanie takiej łazienki mogloby kosztować to byłbym wdzięczny (potrzebuję punktu odniesienia do negocjacji z glazurnikiem-robocizna). Z góry dziękuję za sugestie prunto ps. model umywalki i kibelka są na wizualizacjach dobrane przypadkowo [ATTACH=CONFIG]137526[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]137527[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]137528[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]137529[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]137530[/ATTACH] Witaj, ja bym chyba zrezygnowała z tego zaokraglonego norożnika na końcu blatu, w sumie masz wszystko kanciate, a i miejsce byłoby lepsze z wejściem do prysznica, a ten naroznik za bardzo niczemu nie służy (za dużo na tych 2 półeczkach nie zmieścisz). Co do kosztów to wszystko zalezy od ceny płytek. Widzę, że chcesz mieć wszystko wypłytkowane, nawet miejsca gdzie to nie jest konieczne - ściana z drzwiami i na wprost umywalki, z 2 str łazienka jest mała więc może i lepiej że cała wypłytkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prunto 20.09.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 prunto te 60 cm - a czy otworzysz drzwi prysznica? Otworze. Drzwi dwuczesciowe skladane na zasadzie harmonijki do lewej sciany.nie wychodza w ogole w strone lazienki.Sa tez na rynku trzuczesciowe zsuwane, ewentualnie jakies wahadlowe otwierane do wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts