asiazett 16.10.2012 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) Proszę, napiszcie, czy dobrze myślę, czy dobrą drogą idę w stronę "zrobienia" tej łazienki? Czy może macie inne rozwiązania.... Przy takim układzie też pierwsze o czym bym pomyślała to połączenie tych pomieszczeń. Jakąś mam osobistą awersję do tych klaustrofobicznych małych toalet. Ale z drugiej strony to co z tego połączenia wychodzi jest mało przestrzenne. Rzeczywiście Twoja propozycja ustawienia wanny jest korzystniejsza niż moja. Komin robi naturalną osłonę przed chlapaniem U mnie to się nie mieściło, bo nie mogę wstawić takich wymiarów wanny jakie trzeba by było, ale teraz widzę, że by weszło Gdybyś została też przy połączeniu pomieszczeń, to wciąż wstawiła bym pralkę obok umywalki - pod blatem. Powinno być wystarczająco miejsca. Ale ten podzielony ścianką wariant podsunął mi pomysł, żeby może w tym mniejszym pomieszczeniu zrobić pralnię. Łazienka może była by mniejsza, ale pozbawiona elementu, który mi psuje "krajobraz" czyli pralki. Edytowane 16 Października 2012 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 16.10.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A czy w takim razie można przesunąć drzwi wejściowe? Skos zaczyna się na wysokości 190 cm? Julianna, niestety ale drzwi nie mogę przesunąć w żadną stronę (tych na górze), bo z drugiej strony mam już ścianę. Te na prawo co są mogę przesunąć, ale do tej granicy 190 cm. Ścianka kolankowa ma ok 85 cm, a na rysunku jest zaznaczone miejsce od którego zaczyna się wysokość 190 cm. Pion jest koło ubikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 16.10.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ahya masz świetną łązienkę. Wszystko spokojnie powinno się tam zmieścić. Chyba nie ma sensu, żebym Ci proponowała coś konkretnego od siebie, bo nie mam żadnego porządnego narzędzia, żeby zaprezentować Ci gotowy projekt, więc mogę jedynie wystąpić tu w roli "konsultanta/doradcy". Wydaje mi się, że przy tych warunkach jakie masz warto by było wstawić coś oryginalnego niż tylko wzdłuż ścian i w kątach powstawiać konkretne urządzenia. Tym bardziej, że stylistyka będzie prosta i jasna, i będzie to powodować, że pomieszczenie będzie przestronne. Mi na przykład przyszło do głowy coś takiego: Czekam na projekty bardziej zaawansowanych Forumek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egp 16.10.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam, Jesteśmy w trakcie budowy domu, więc na forum zagoszczę chyba na dłużej. Przeczytałam wątek łazienkowy i jestem pod wrażeniem wizji co niektórych z Was. Sama również mam problem z łazienką, gdyż jest spora, ale ma 2 okna balkonowe, przez co trudno jakos to wszystko zorganizować. Może jakaś mądra głowa pomoże? Jeśli chodzi o programy do aranżacji to mój debiut, więc proszę się nie wystraszyć. te dwa okna oczywiście są do samej ziemi. W łazience musi się znaleźć wanna ( nie wiem jaka, byle duża) kabina prysznicowa, kibelek, umywalka i jakieś szafki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 16.10.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ahya masz świetną łązienkę. Wszystko spokojnie powinno się tam zmieścić. Chyba nie ma sensu, żebym Ci proponowała coś konkretnego od siebie, bo nie mam żadnego porządnego narzędzia, żeby zaprezentować Ci gotowy projekt, więc mogę jedynie wystąpić tu w roli "konsultanta/doradcy". Wydaje mi się, że przy tych warunkach jakie masz warto by było wstawić coś oryginalnego niż tylko wzdłuż ścian i w kątach powstawiać konkretne urządzenia. Tym bardziej, że stylistyka będzie prosta i jasna, i będzie to powodować, że pomieszczenie będzie przestronne. Czekam na projekty bardziej zaawansowanych Forumek pozdrawiam Dziękuję asiazett, z jednej strony miejsca jest dużo, ale skos i okno oraz drzwi naprzeciwko siebie trochę psują ustawność pomieszczenia. Ja jestem otwarta na wszystko, nawet niestandardowe pomysły. Nie potrzebuję profesjonalnego projektu, ale jedynie jakiegoś logicznego układu tych wszystkich elementów, nawet w paincie Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 16.10.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) Ahya To dla mnie największe jak do tej pory wyzwanie . Masz dużą łazienkę, ale bardzo mocno ograniczoną, bo praktycznie wszystko co w niej jest utrudnia spełnienie Twoich założeń. Nie da się prysznica ustawić w żadnym rogu, bo albo skos, albo okno, albo drzwi. Uważam, że sugestia Asizett by szukać rozwiązania ze ścianką na środku, to dla Ciebie jedyne rozwiązanie by to sensownie zagospodarować. Jak daleko od okna ma być wc? Tam ma być zabudowany geberit? Będzie wchodził w światło okna (ma zazwyczaj wymiary 120 wys x 15 cm głębokości). Tymczasem Twoje okno jest tylko 9 cm od ściany i na wysokości 90 cm od podłogi . Czy bierzesz pod uwagę zwykły kompakt? Jaką grubość ma ściana? (można ewentualnie wkuć stelaż). Generalnie nie są najlepiej rozplanowane wszystkie otwory - zarówno drzwi jak i okna (za blisko rogów). W tak dużej łazience fajnie byłoby ukryć wc, a nie stawiać na widoku od wejścia, ale jak rozumiem tego nie da się już zmienić. Co to za projekt domu - indywidualny czy gotowy? Można gdzieś zobaczyć rzut tego piętra? Okno w łazience jest już wstawione? Edytowane 16 Października 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 16.10.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Nie potrzebuję profesjonalnego projektu, ale jedynie jakiegoś logicznego układu tych wszystkich elementów, nawet w paincie Dziękuję. Ok, no to podrzucę co mi wyszło. Z tym, że nie wiem jak możliwe okażą się te podłączenia. Przyznaję też, że dopiero teraz zorientowałam się w kwestii okna. Propozycje potraktujcie jako efekt burzy mózgów, a nie rzeczowych projektów, ok? Znowu weźcie pod uwagę nieprecyzyjność mojego narzędzia i drzwi otwierane w przeciwnym kierunku. Myślę też, że możliwym było by zachowanie oryginalnego projektu i dodanie jedynie prysznica na ścianie między drzwiami (tam gdzie na pierwszych moich trzech propozycjach są umywalki, a na ostatniej - prysznic właśnie Chyba, że chodzi o możliwość doprowadzenia odpływu do oddalonego pionu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 16.10.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 LILA_ Myślę jeszcze, że w Twojej propozycji ustawienia pralki będziesz miała dość trudny dostęp do zawartości bębna. Przecież drzwiczki będą się otwierały w lewo blokując Ci swobodę. I wyobrażam sobie, że będziesz zawsze musiała na kolanach się tam gimnastykować. Przy wynużaniu się uważać mocno na głowę, żeby nie zawadzić o umywalkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 16.10.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 W łazience musi się znaleźć wanna ( nie wiem jaka, byle duża) kabina prysznicowa, kibelek, umywalka i jakieś szafki. No to może ja zacznę. Moja propozycja. Wanna jest długa na 180 cm. Prysznic 90 x 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 16.10.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ahya Moja propozycja wygląda tak jak poniżej - kolory przykładowe, bowiem to prosty program . Okno ma wymiar 140 (nie ma w programie 150). Tytułem wstępu: 1. Przestrzeń między drzwiami celowo zostawiłam "czystą", czyli bez sprzętów, bowiem to ciąg komunikacyjny. Można tam powiesić grzejnik - przyda się ciepły ręcznik po kąpieli. 2. Prysznic proponuję zrobić za ścianką od strony skosu w typie walk in (ja postawiłam kabinę tylko po to by zaznaczyć, że tam ma być prysznic). Na końcu można zrobić szybę (niebieski kolor), co nieco doświetli prysznic. Ponieważ będzie tam sporo miejsca, to na końcu postawiłam jeszcze ławeczkę. Ten pomysł na prysznic trzeba przemierzyć i sprawdzić, bowiem w programie nie mam skosów . Ściankę kolankową opłytkowałam skos jest szary, ale oczywiście również skos trzeba będzie pokryć płytkami. Za to pozostałe ściany opłytkowałam oszczędniej. Ja postawiłam ściankę 130 zm od ściany kolankowej, ale jest miejsce, więc można ją jeszcze przesunąć do środka, tylko nie przesadzałabym, bo wówczas ta przestrzeń prysznicowa zdominuje pomieszczenie, a reszta będzie ściśnięta. 3. Proponuję by wc i bidet lekko przysłonić ścianką z szyby mlecznej lub szronionej (tę samą dałabym wtedy przy prysznicu). Wtedy sprzęty te nie będą tak bezpośrednio na widoku od wejścia. Dzięki temu oddzielimy też część z umywalką. Jeśli ma być geberit, to jak wspominałam trzeba będzie go wkuć w ścianę (zakładam, że jest wystarczająco gruba). 4. Wanna ma wymiar 170 cm - może być mniejsza lub większa - wtedy będzie większa lub mniejsza szyba. Za wanną proponuję siedzisko, które może być otwierane i służyć jako schowek na utensylia, matę do masażu, chemię, itp. 5. Umywalka zmieści się tylko jedna, ale za to spora (ma 90 cm). Jest najbliżej wejścia, co jest dużym atutem, bowiem najczęściej właśnie z niej korzystamy w łazience. Jedyne co mnie martwi, to to, że jest w świetle drzwi, ale tego nie da się uniknąć. Odległość jest jednak wystarczająca dla swobody. Można zrobić mniejszą umywalkę. http://imageshack.us/scaled/landing/204/rzuth.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/18/37044910.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/525/50806770.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/594/66216081.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/528/21190629.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/96/64368353.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/201/91852536.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/6/70895360.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/706/69342185.jpg http://imageshack.us/scaled/landing/823/19784690.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
absinth 17.10.2012 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) LILA_- mam bardzo podobny do Twojego pomysł na tę łazienkę Wanna 140 na 70 we wnęce, obudowana jakimiś kafelkami tak, żeby nie było tej 4cm szpary. Następnie umywalka 80cm na przeciwko (lub prawie na przeciwko) drzwi wejściowych (w programie nie znalazłam 80, więc są dwie 40cm umywalki ) na długim blacie pod którym znalazłaby się pralka i kilka szafek (szafka najbliżej sedesu byłaby idealna na papier toaletowy )? egp- trudna sprawa z tymi oknami, pobawiłam się co nieco, ale nie powiem, żeby to była rewelacja nie jestem pewna jakie jest dokładne ustawienie okien, więc nie wiem jaka wanna tam wejdzie no i czy prysznic nie okaże się za duży Edytowane 17 Października 2012 przez absinth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egp 17.10.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 asiazett, podobnie myślałam, czy wanna w tę stronę jest praktyczna? Widziałam takie zabudowane okrągłe wanny, nie wiem, może taką w to miejsce? absinth, tam, gdzie kabina niestety jest 70 cm, więc jak się wrzuci 90-tkę to wyjdzie w oknie, między oknami jest 115 cm a to prawe okno od ściany jest odsunięte na 20 cm, więc też lipa. Ale dziękuję Wam za propozycje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
absinth 17.10.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) egp- hm, to może coś takiego? Wanna musiałaby mieć jakieś 70cm szerokości, jeżeli zostałoby miejsce to można by ją zabudować do drugiej ściany (półeczka na kosmetyki i inne szpargały), kabinę można zrobić np. 70x90cm, żeby nie wystawała za bardzo na środek. A siedząc na kibelku można podziwiać świat za oknem Możesz też rozważyć połączenie wanny z prysznicem Przyszło mi do głowy jeszcze takie rozwiązanie, z dość krótkim blatem i sedesem na przeciwko kabiny Chyba nic więcej już nie wymyślę, uf Edytowane 17 Października 2012 przez absinth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LILA_ 17.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 LILA_ Myślę jeszcze, że w Twojej propozycji ustawienia pralki będziesz miała dość trudny dostęp do zawartości bębna. Przecież drzwiczki będą się otwierały w lewo blokując Ci swobodę. I wyobrażam sobie, że będziesz zawsze musiała na kolanach się tam gimnastykować. Przy wynużaniu się uważać mocno na głowę, żeby nie zawadzić o umywalkę... asiazett, też myślałam, że tam będzie mało miejsca i będzie niewygodnie, ale... Pralka (45x60) będzie w szafce (którą mam ochotę pociągnąć do samego sufitu - biały mdf) i pomiędzy tą szafką a umywalką (zamiast 80cm damy 70cm) będzie 100cm.... więc myślę, że ok. Ja niziutka, szczuplutka w każdy kąt się zmieszczę Ale oczywiście jeszcze kombinuję. I Was również o to baaaardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LILA_ 17.10.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 dodam jeszcze plan z zachowaniem wymiarów pralki i umywalki http://images49.fotosik.pl/1654/40d3595c2b200742gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.10.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Widziałam takie zabudowane okrągłe wanny, nie wiem, może taką w to miejsce? A możesz pokazać jakieś zdjęcie o co dokładnie chodzi? Według mnie takie oryginalne ustawienie jest praktyczne - masz całą szerokość dostępności do wanny. Nie jestem niestety fanką wanien wolnostojących, bo nie mogę oprzeć się wrażeniu, że po nieco bardziej intensywnej kapieli niż tylko leżenie w bezruchu (np. kąpieli dzieci) pół łazienki jest zalane. Dlatego ja dałam wannę prostokątną, która z jednej stony jest przyklejona do ściany prysznica, którą z resztą można sobie pociągnąć do samego końca wanny (może być ze szkła, z luksferów, albo zwyczajna murowana/kafelkowana). To takie trochę połączenie wanny wolnostojącej - bo tak niestandardowo ułożona i wyjeżdża do środka łazienki, a jednocześnie zabezpieczona ścianą Nie wiem jak by się to sprawdziło przy okrągłej wannie... Chyba, że wolnostojąca jest w strefie Twoich marzeń Też dlatego taki pomysł zastosowałam, bo uważam, że jak łazienka jest duża i przestronna to aż się prosi o pewne "komplikacje" czyli niestandardowe rozwiązania, bo poprzyklejać do kątów i ścian wszystkie sprzęty to mało. Sama mam też w budowanym domu dość dużą łazienkę i też postawiłam na jej środku ścianę, bo gdyby tylko rozrzucić pod ścianami wszytkie punkty to przestrzeń traci swój urok. To nie pokój do tańca, ani biegania na środku. Można wtedy ładnie podzielić to na strefy i wszystko nabiera oryginalności. Dobrze wykorzytać taką możliwość jaką dają duże łazienki powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LILA_ 17.10.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 LILA_- mam bardzo podobny do Twojego pomysł na tę łazienkę Wanna 140 na 70 we wnęce, obudowana jakimiś kafelkami tak, żeby nie było tej 4cm szpary. Następnie umywalka 80cm na przeciwko (lub prawie na przeciwko) drzwi wejściowych (w programie nie znalazłam 80, więc są dwie 40cm umywalki ) na długim blacie pod którym znalazłaby się pralka i kilka szafek (szafka najbliżej sedesu byłaby idealna na papier toaletowy )? [ATTACH=CONFIG]142544[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]142545[/ATTACH] absinth , myślałam nad takim rozwiązaniem.... tylko ja tak bardzo chciałabym mieć umywalka+szafka podwieszane... bo gdy pralka jest w szafce, a obok umywalka też z szafką do podłogi, to mi takie rozwiązanie szafki kuchenne przypomina ale cały czas myślę, kombinuję... choć to Twoje rozwiązanie powoduje, że ta łazienka jest taka uporządkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.10.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 tylko ja tak bardzo chciałabym mieć umywalka+szafka podwieszane... To wszystko wyjaśnia, dlaczego tak nie odpuszczasz pralki Powiem tak: wciąż wybrała bym rozwiązanie proponowane przez absinth. Można nawet wcisnąć pralkę w sam kąt i zabudować ją w takiej wysokiej szafce jak mówisz - słupku, a do tego momentu podciągnąć podwieszane szafki - wierzę, że da się to jakoś estetycznie zaprojektować. A dzięki temu zobacz ile zyskujesz blatu... Absinth, możesz to wrzucić jeszcze w takiej konfiguracji? Czy to w ogóle da radę co mówię? Ale LILA_ to Twoja opinia, potrzeby i odczucia są tutaj najważniejsze i dlatego zrób tak, żebyś była maksymalnie zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LILA_ 17.10.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 asiazett , ja uparciuch na maxa, jak coś sobie ubzduram w głowie, to poruszę niebo, ziemię, męża, i zrealizuję :) Napisałaś "wcisnąć pralkę w sam kąt i zabudować ją w takiej wysokiej szafce jak mówisz - słupku, a do tego momentu podciągnąć podwieszane szafki". I to jest "TO", co chcę mieć w tej łazience, tylko nie wiedziałam, że to ma tak właśnie być !! Asiazett dla mnie jesteś Boska! :D Zaraz to sobie rozrysuję, obmierzę. Super, super, dziękuję Ci bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 17.10.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witam, Jesteśmy w trakcie budowy domu, więc na forum zagoszczę chyba na dłużej. Mam nadzieję, że Asiazett nie pogniewa się jeśli skorzystam z jej bazy? egp W zależności od Twoich priorytetów: 1. Jeśli chcesz ukryć wc, to może tak? http://imageshack.us/scaled/landing/42/azien1.jpg Wanna między oknami, kącik higieniczny (wc + umywalka) schowany we wnęce, ale przez to jest dalej od wejścia. Kabina prysznicowa duża - typu walk in jak na inspiracji poniżej http://www.hansloren.pl/console/image/resize/width/300/height/0/type/productGfx/image/0722c439e2a9af2d429eeb1ef0752b42.jpg Źródło 2. Jeśli priorytetem jest szybki dostęp do sprzętów "pierwszej potrzeby" to prysznic można przesunąć do wnęki, wówczas nadal nie musi być zamknięty - wystarczy parawan szklany od strony okna. http://static.e-okna.pl/gallery/830/0_6211a0b2c492d849ed6128c5d77951ff.jpg Źródło Wanna wówczas wolnostojąca może postawiona lekko pod skosem (?) Przepraszam za odręczne rysunki, ale mam nadzieję, że pozwolą zrozumieć co mam na myśli http://imageshack.us/scaled/landing/210/azien1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts