Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ahya

To dla mnie największe jak do tej pory wyzwanie :(.

Masz dużą łazienkę, ale bardzo mocno ograniczoną, bo praktycznie wszystko co w niej jest utrudnia spełnienie Twoich założeń. Nie da się prysznica ustawić w żadnym rogu, bo albo skos, albo okno, albo drzwi.

Uważam, że sugestia Asizett by szukać rozwiązania ze ścianką na środku, to dla Ciebie jedyne rozwiązanie by to sensownie zagospodarować.

Julianna wiem, że ta łazienka to lekki koszmar. Niby wydawała się tak wielka i że nie będzie problemu ze zmieszczeniem wszystkiego,a teraz nagle jest problem i to duży. Jedyną pociechą jest fakt, że nic nie jest jeszcze wybudowane i wszystko można pozmieniać oprócz położenia i wielkości drzwi. Jestem w stanie nawet okno pomniejszyć lub przesunąć, aby się zmieścić ze wszystkim.

Oryginalny projekt podsyłam, jak widać drzwi nie ma jak ruszyć :(

Jak daleko od okna ma być wc? Tam ma być zabudowany geberit? Będzie wchodził w światło okna (ma zazwyczaj wymiary 120 wys x 15 cm głębokości). Tymczasem Twoje okno jest tylko 9 cm od ściany i na wysokości 90 cm od podłogi :(.

Czy bierzesz pod uwagę zwykły kompakt? Jaką grubość ma ściana? (można ewentualnie wkuć stelaż).

Ścianka to zwykła działówka, więc ma 12 cm grubości. Zdecydowanie wolałabym podwieszany kompakt, bo to o wiele wygodniejsze rozwiązanie. Dlatego teraz planuję m.in. łazienkę, aby potem nie być przed faktem, że czegoś się nie da zrobić. W podłodze będzie min 10 cm styro, więc kanalizację i wodę można spokojnie pociągnąć przez dłuższą część pomieszczenia.

Generalnie nie są najlepiej rozplanowane wszystkie otwory - zarówno drzwi jak i okna (za blisko rogów). W tak dużej łazience fajnie byłoby ukryć wc, a nie stawiać na widoku od wejścia, ale jak rozumiem tego nie da się już zmienić. Co to za projekt domu - indywidualny czy gotowy? Można gdzieś zobaczyć rzut tego piętra?

Okno w łazience jest już wstawione?

Projekt jest typowy, NOELIA - rzuty poniżej.

Asiazett i jilianna, dziękuję Wam kochane za propozycje. Bardzo podoba mi się propozycja Julianny ta z tą ścianką i prysznicem walk in. Doświetlić wnękę prysznicową można jakimiś luksferami w tej ściance. Dziękuję też za kolorystykę, zdecydowanie moje klimaty :)

17830_rzuty2_dn_noelia.jpg

Wersja I - pralka w kąt, dalej podwieszana szafka z umywalką 80cm:

http://images49.fotosik.pl/1654/59b15606480618f6.jpg

Boję się, że będzie problem, aby otworzyć szafkę z pralką :/

Wersja II

http://images43.fotosik.pl/1588/98789406b09c1cfegen.jpg

A dlaczego na scianie za kominem nie dasz pralki i kibelka, po przeciwnej wanny i na przeciwko wejscia umywalki?

To też kwestia, która mnie najbardziej "obawia" :p Wersja druga jest na pewno bezpieczniejsza pod tym względem bezpieczniejsza. Minusem jest WC na przeciwko wejścia - mało reprezentacyjny widok, ale z drugiej strony ktoś w potrzebie, przynajmniej nie zabłądzi - hihi

A na poważnie to zmodyfikowała bym go jeszcze w taki sposób: 98789406b09c1cfegen.jpg Masz więcej blatu, większą umywalkę, a kwestia połączenia stojących i wiszących szafek pozostaje aktualna :)

asiazett,

tak to jest z blokowymi mini mini łazienkami :( Pralka znalazła dobre miejsce, umywalka z szafką podwieszaną.......to teraz kibelek w drzwiach świeci.

Twoje nowe rozwiązanie też fajne, tylko na razie nie umiem sobie wyobrazić tych szafeczek zakręconych w L. Wszystko uporządkowane, z dobrym dostępem do pralki :)

ewa72,

wnęka na pralkę jest idealna, natomiast na tej ścianie nie może być kibelek :( Żeby on mógł tam być, sprawa łazienki byłaby rozwiązana zanim tu na forum trafiłam.

a to sorki, od poczatku sledze watek, ale tego nie doczytalam...najgorszym rozwiazaniem jest, jezeli kibelek jest tak na srodku, widoku, jezeli chodzi o drzwi od szafy, to musialyby byc przesuwne lub harmonijkowe :)

ewa72 ,

ja chyba w ogóle nie napisałam, że na tej ścianie kibelek nie może być. Jeszcze będę myślała jak to wszystko ustawić, aby był on na drugiej krótszej ścianie, bo tam nie jest "na widoku". Tylko wtedy ta pralka....eh... Może faktycznie trzeba pomyśleć nad jakimś innym sposobem otwierania drzwi, takim jak zasugerowałaś :)

ewa72 ,

ja chyba w ogóle nie napisałam, że na tej ścianie kibelek nie może być. Jeszcze będę myślała jak to wszystko ustawić, aby był on na drugiej krótszej ścianie, bo tam nie jest "na widoku". Tylko wtedy ta pralka....eh... Może faktycznie trzeba pomyśleć nad jakimś innym sposobem otwierania drzwi, takim jak zasugerowałaś :)

przyklady.. i z gory przepraszam za brak autorow projektow czy zdjec

!2e7027b686321f5c.jpg!6470b20ea31a7a6543ccd5baaed61992.jpglazienka_szafa_drzwi_przesuwne.jpglazienka_szafa+drzwi.jpg

Te żaluzjowe - podciągane go góry idealnie pasowały by do tego, żeby oddzielić półkę stojącą na podłodze i ciągnącą się do góry (typu słupek) od tych obok , co mają wysokość tylko do blatów i nie stoją na podłodze tylko wiszą. To by ładnie kontrastowało i oddzielało te dwa różne zastosowania szafek :wave:

Te żaluzjowe - podciągane go góry idealnie pasowały by do tego, żeby oddzielić półkę stojącą na podłodze i ciągnącą się do góry (typu słupek) od tych obok , co mają wysokość tylko do blatów i nie stoją na podłodze tylko wiszą. To by ładnie kontrastowało i oddzielało te dwa różne zastosowania szafek :wave:

I tak najprawdopodobnie ja to zrobię, bo nie ma co kombinować na siłę :wave:

julianna, właśnie z tą wanną na ukos mi się podoba, tak prawie na środku, szyby w oknach robimy takie hmmm, nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale nie widac z zewnątrz, więc sąsiad mnie nie będzie podglądał jak będę wychodzić z wanny. Przegadam z mężem, ale dziękuję Wam wszystkim, bo niby duża łazienka a i tak problem z pomieszczeniem tego wszystkiego.

Oryginalny projekt podsyłam, jak widać drzwi nie ma jak ruszyć :(

Ścianka to zwykła działówka, więc ma 12 cm grubości. Zdecydowanie wolałabym podwieszany kompakt, bo to o wiele wygodniejsze rozwiązanie. Dlatego teraz planuję m.in. łazienkę, aby potem nie być przed faktem, że czegoś się nie da zrobić. W podłodze będzie min 10 cm styro, więc kanalizację i wodę można spokojnie pociągnąć przez dłuższą część pomieszczenia.

Ahya

To faktycznie ciężki orzech do zgryzienia, ale masz już kilka propozycji :). Wierzę, że coś wybierzesz i będziesz zadowolona :). W każdym domu są jakieś kompromisy :yes:.

Z projektu wynika, że przy ścianie jest troszkę miejsca, więc może geberit się zmieści tak by nie wchodził w światło okna. Pilnuj tego przy budowaniu i ewentualnie zmniejsz okno o około 15-20 cm (lepiej mieć zapas). Z tym, że to samo powinnaś zrobić w pokoju obok, bowiem na elewacji widać, że okna są ułożone symetrycznie i źle to będzie wyglądało gdy będą się różniły.

Wcześniej założyłam, że pion już jest i wc musi być tam gdzie zaznaczyłaś. Jeśli można zmienić jego miejsce, to mam jeszcze jedną propozycję. Na pewno unikałabym ustawienia wc "twarzą" do drzwi. Zostawiłabym też "komunikację" do pralni, ale ewentualnie można tam dać umywalki. Na pewno nic większego.

Pozostałam przy ściance oddzielającej prysznic. W części ścianka musi być wysoka by móc zamontować na niej baterię i deszczownicę. Obok można powiększyć szybę lub zrobić luksfery jeśli je preferujesz.

Zrobiło się więcej miejsca i można dać dwie umywalki. Ciaśniej jest obok wanny, ale jest nadal miejsce na schowek otwierany z góry. Minusem może być utrudniony dostęp do okna.

Trzymam kciuki :).

http://imageshack.us/scaled/landing/543/48314410.jpg

http://imageshack.us/scaled/landing/23/45041877.jpg

http://imageshack.us/scaled/landing/542/87048144.jpg

http://imageshack.us/scaled/landing/692/95293241.jpg

i właśnie dlatego ja "wyrysowałam" pralkę w środku, nie przy ścianie :) bo na 140 cm znalazłaby się szafka sama w sobie, otwarte drzwi od niej i sedes :) ale mam nadzieję, że jakoś z tego wybrniesz :)

Julianna, jesteś genialna!! Bardzo mi się podoba ta druga opcja, ja też nie jestem za tym aby robiąc coś na kibelku patrząc na drzwi, czy przypadkiem ktos nie wejdzie:)

Dziękuję Ci ślicznie za pomoc, od razu lepiej to wygląda niż projekt oryginalny. Jesteś kochana, że wkładasz tyle pracy i serca w pomoc innym. Teraz już problem łazienki rozwiązany, więc biorę się za kuchnię :)

Asiazett, Tobie rownież dziękuję za pomysły i czas poświęcony na pracę nad projektem dla mnie. Buziaki dla Was dziewczyny.

:) Cieszę się :)

Powodzenia z kuchnią :bye:

P.s. Teraz jak spojrzałam, to przy tym pojemniku za wanną można już puścić szybę i będzie ładniej wyglądało oraz da więcej światła :).

http://imageshack.us/scaled/landing/88/kkkokoo.jpg

Witam :)

wracam z moją łazienką po kilku dniach przemyśleń, gdyż cały czas nie dawał mi spokoju problem z pralką :D W tym czasie narodziła się nowa koncepcja :)

Wanna i kibelek pozostają w tych samych miejscach. Pralka po lewej stronie komina - "słupek" od podłogi do sufitu, a następnie podwieszana szafka do końca ściany a na niej umywalka 70cm.

I teraz martwi mnie, czy słupek z pralką + komin nie będą jak taka szafa na środku łazienki :\

http://images42.fotosik.pl/632/46219d7fdcc7be3b.jpg