Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Jestem pod olbrzymim wrażeniem Waszej dotychczasowej pracy i postanowiłam skorzystać z Waszego doświadczenia. Niedługo będę urządzała łazienkę - sedes będzie podwieszany i stelaż obłożę płytkami - wszystko będzie wystawało ze ściany na około 15-20 cm. I teraz pytanie - czy warto ponad obudową robić szafkę na wymiar? Czy przy takiej głębokości ona w ogóle będzie funkcjonalna? W sklepie z płytkami zaproponowano mi zrobienie otwartych podświetlanych półeczek ale mam wątpliwości czy nie będzie to tylko miejsce zabierania się kurzu. Może więc szafka byłaby lepsza? A może uciąć zabudowę na wysokości 120 cm i nie robić nic ponad nią? Będę wdzięczna za wszystkie rady.

Dzięki za namiary.

Wymiary komina to 75 na 36

Ok, spróbuję wrzucić w program, ale nie da się tych wszystkich "drobiazgów" pokazać dokładnie jak na inspiracjach :no:. Na pierwszy rzut oka bardziej pasuje mi wc i umywalkę przesunąć bliżej drzwi. Czy jest taka możliwość?

Ok, spróbuję wrzucić w program, ale nie da się tych wszystkich "drobiazgów" pokazać dokładnie jak na inspiracjach :no:. Na pierwszy rzut oka bardziej pasuje mi wc i umywalkę przesunąć bliżej drzwi. Czy jest taka możliwość?

W sumie można przesunąć. Wc troszkę będzie odsunięty od wanny, a obok chciałam zabudować pralkę szafą do samego sufitu.

Umywalkę zamierzam zrobić na większym blacie, żebym jeszcze mogła coś tam postawić. Nad blatem szafeczka wisząca, no i lustro nad umywalką :)

wg mnie umywalka jest za blisko wc... ile jest między nimi faktycznie miejsca?

przy takim układzie powino być ok 0,25 m

Ściana z WC i pralką ma 117 cm, ściana z umywalką 240 cm

zastanawiam się, czy nie spróbować umiejscowić WC w narożniku.

Tyllko jak tu jeszcze zmieścić pralkę??

Edytowane przez k@11e

No to myślę, że odkryta półeczka była by niepraktyczna nie tyle nawet ze względu na kurz co ze względu na efekt wizualny. Ja bym obudowywała... :)

Pisząc o przechowywaniu środków czystości miałam oczywiście na myśli zamkniętą szafkę a nie ozdobne półki :-) Na zagospodarowanie otwartych półeczek właśnie nie miałam koncepcji stąd mój pomysł zastąpienia ich szafką. W domu przekonywali mnie jednak, że z uwagi na ich potencjalną głębokość nie będą one miały sensu i chciałam to skonsultować z kimś mądrzejszym.

Mam jeszcze jeden problem - gdybym robiła szafkę to jak to rozwiązać technicznie skoro zabudowa sedesu będzie wystawała przed ścianę (nie mam wnęki)? Chodzi mi o to z czego zrobić bok szafki - czy wystarczy tylko bok szafki czy jakoś to zabudowywać karton gipsem i płytkami?

W sumie można przesunąć. Wc troszkę będzie odsunięty od wanny, a obok chciałam zabudować pralkę szafą do samego sufitu.

Umywalkę zamierzam zrobić na większym blacie, żebym jeszcze mogła coś tam postawić. Nad blatem szafeczka wisząca, no i lustro nad umywalką :)

Ok :). Tak to mniej więcej wygląda. Jest fiolet, ale jak zwykle zaznaczam, że nie jestem fachowcem i rozkład kolorów pozostawiam do Twojej decyzji :).

Nad wanną zrobiłabym coś ciekawego, albo grafikę, albo fototapetę, albo dekor, albo coś podśwetlanego - poszperaj w necie i poszukaj inspiracji :). Jeśli jednak planujesz tam też natrysk (czyli dojdzie parawan nawannowy), to możliwości będą ograniczone.

Ja wrzuciłam pierwsze co wyskoczyło mi w wyszukiwarce - dmuchawce na jednym ujęciu. Pralka tylko płytka i proponuję postawić ją wyżej w zabudowie. Będzie łatwiejsza w obsłudze. Pod nią można zrobić pojemnik na pranie :).

http://img525.imageshack.us/img525/5475/le2gl.jpg

http://img211.imageshack.us/img211/9287/85004304.jpghttp://img585.imageshack.us/img585/1945/le3u.jpghttp://img21.imageshack.us/img21/8773/le4n.jpghttp://img715.imageshack.us/img715/3368/le5h.jpg

Witam wszystkich. Jestem pod olbrzymim wrażeniem Waszej dotychczasowej pracy i postanowiłam skorzystać z Waszego doświadczenia. Niedługo będę urządzała łazienkę - sedes będzie podwieszany i stelaż obłożę płytkami - wszystko będzie wystawało ze ściany na około 15-20 cm. I teraz pytanie - czy warto ponad obudową robić szafkę na wymiar? Czy przy takiej głębokości ona w ogóle będzie funkcjonalna? W sklepie z płytkami zaproponowano mi zrobienie otwartych podświetlanych półeczek ale mam wątpliwości czy nie będzie to tylko miejsce zabierania się kurzu. Może więc szafka byłaby lepsza? A może uciąć zabudowę na wysokości 120 cm i nie robić nic ponad nią? Będę wdzięczna za wszystkie rady.

w sumie mi wyszła bardzo płytka szafka ale bardzo pojemna:

(jeszcze nie sprzątnęłam...)

DSC_3323.jpg

bardzo dziękuję za głos w sprawie, dla mnie w tym momencie najważniejszej ;)

kurczę, ale nie wydaje Wam się, że z tymi listwami dekoracyjnymi (wersja 1), jest jakoś tak smutno-nijako?? no i mam obawy, ze jak zostawię listwy na ścianie a mozaikę na blacie to będzie to "ni przypiął, ni przyłatał"

no ale z drugiej strony, ta mozaika, taka jakaś wyeksponowana, taka wyraźna, może właśnie za bardzo???

nigdy nie pomyślałabym, że będę mieć takie problemy ehhh....

bardzo dziękuję za głos w sprawie, dla mnie w tym momencie najważniejszej ;)

kurczę, ale nie wydaje Wam się, że z tymi listwami dekoracyjnymi (wersja 1), jest jakoś tak smutno-nijako?? no i mam obawy, ze jak zostawię listwy na ścianie a mozaikę na blacie to będzie to "ni przypiął, ni przyłatał"

no ale z drugiej strony, ta mozaika, taka jakaś wyeksponowana, taka wyraźna, może właśnie za bardzo???

nigdy nie pomyślałabym, że będę mieć takie problemy ehhh....

Moim zdaniem za dużo mozaiki wprowadza zbytnie zamieszanie do, swoją drogą, bardzo eleganckiej łazienki. Tak więc, jeśli nieszczególnie zależy Ci na tej mozaice przy umywalce, to zastąp ją szarymi listwami dekoru - będzie bardziej jednolicie.

Twoja łazienka bez mozaiki z pewnością nie będzie zbyt ponura - przecież masz piękny motyw roślinny na płytkach :)

P.S.

Bardzo podoba mi się bulaj na drzwiach :)