Elfir 13.12.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 a będzie ci się chciało latac po schodach, jak zapragniesz tylko prysznicu? We wnęce kabina, wanna po skosie. Na twoim rysunku kiepsko widac wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 14.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 a będzie ci się chciało latac po schodach, jak zapragniesz tylko prysznicu? We wnęce kabina, wanna po skosie. Na twoim rysunku kiepsko widac wymiary. Elfira ale u mnie będzie kabina na dole i dodatkowo na górze. Wanna właśnie jest mocno rozważana czy jest sens jej montazu w łazience 8m2 ze skosem 35 stopni i ścianką 100cm i tak samo zastanawiam się gdzie dać pralkę do której z łazienek? Jeśli chodzi o wymiary to każdy z rysunku 1 jest pokazany tzn ścianki, kominy etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.12.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Za bardzo mi się zlewają te wymiary. Pokazałam jak można powiększyć łazienkę. Czy jest sens? Możesz żyć bez wanny?Problem braku prysznica już wytknęłam Nie mogę sobie wyobrazić pomniejszenia optycznego pomieszczenia z tym skosem, musiałabym to widzieć na żywo. Może zamów sobie wizualizację 3D?Setki ludzi ma wanny pod skosami, więc to raczej nie jest problem. Wielu ma też małe łazienki z pełnym programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 15.12.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Cześć,Wrzucam się tutaj z prośbą o świeże spojrzenie na rozplanowanie łazienki. Możliwe, że za bardzo uczepiliśmy się pewnej wizji i forsujemy ją na siłę. Oto nasza łazienka. Tak sobie ją rozplanowaliśmy (wraz z instalacjami) na etapie, w którym mieliśmy tylko plan do dyspozycji. http://imageshack.us/a/img713/7606/azienkadawnyplan.jpg Zależy nam na oddzielnym prysznicu i wannie. W tym celu wyprowadziliśmy pralkę poza łazienkę, żeby się wszystko elegancko zmieściło.Niestety, rzeczywistość nas przerosła. Okazało się, że po dodaniu tynków i tego, czy owego, łazienka robi się ciasna. Na tyle ciasna, że na wannę zostaje 155 cm. A do tego jeszcze muszą dojść płytki. Poniżej pełne wymiary, mierzone wczoraj. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie inspiracje i burze mózgów. A ja tymczasem spróbuję znaleźć program, który mi pozwoli co do centymetra rozplanować to, co teraz mamy w głowie, żeby ratować sytuację. http://imageshack.us/a/img59/4770/azienkawymiary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 15.12.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Wyanna, rozumiem, że macie juz wszystkie instalacje rozprowadzone? Myślałam o tym, aby przesunąć WC w miejsce prysznica, a na miejscu WC dać umywalkę. Zamiast wanny zrobić duży prysznic, może walk-in... Wanna narożna mogłaby być w miejscu umywalki. Więc pytanie, czy jakieś poważniejsze zmiany możecie jeszcze wprowadzić? W załaczniku trochę nieudolny schemat pomysłu. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez moniss dodanie załącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julisia 15.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 witam, pisze pierwszy raz wiec jesli coś nie tak to z góry sorry. Mam problem z łazienką 197x 149 cm musze miec w niej wszystko piec do C.O pralke toalete i prysznic chciałabym tez znaleźć miejsce choć na jakąś dodatkową szfeczkę na drobne kobiece rzeczy. POMÓŻCIE Dołączam mało fachowe zdjęcie łazienki z ustawieniem niektórych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć, Wrzucam się tutaj z prośbą o świeże spojrzenie na rozplanowanie łazienki. Za ciasne wejście do wanny. Wanna tam gdzie prysznic, prysznic na wanne a umywalka za prysznic. http://images41.fotosik.pl/1879/1a5e9cc411c8f672.jpg Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 witam, pisze pierwszy raz wiec jesli coś nie tak to z góry sorry. Mam problem z łazienką 197x 149 cm musze miec w niej wszystko piec do C.O pralke toalete i prysznic chciałabym tez znaleźć miejsce choć na jakąś dodatkową szfeczkę na drobne kobiece rzeczy. ubikacja musi być i tak najbliżej odpływu, wiec nie ma alternatyw. Najwęższy stelaż to Ideal Standard - ma 35 cm szerokości. Nad stelażem zamykane szafki. Pralka najmniejsza to 60x35 (33) cm. Ładowana z boku, bo nie wiem czy piec nie bedzie przeszkadzał ładowanej od góry. Prysznic 80x80 cm. Szklane drzwi łukowe. Raczej nie widzę tu wersji z odpływem w podłodze. Umywalka raczej bez szafki, bo mogą być problemy z otwarciem pralki. http://images37.fotosik.pl/1898/e31a3b6e92843bdd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.12.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 ubikacja musi być i tak najbliżej odpływu, wiec nie ma alternatyw. Najwęższy stelaż to Ideal Standard - ma 35 cm szerokości. Nad stelażem zamykane szafki. Pralka najmniejsza to 60x35 (33) cm. Ładowana z boku, bo nie wiem czy piec nie bedzie przeszkadzał ładowanej od góry. Prysznic 80x80 cm. Szklane drzwi łukowe. Raczej nie widzę tu wersji z odpływem w podłodze. Umywalka raczej bez szafki, bo mogą być problemy z otwarciem pralki. http://images37.fotosik.pl/1898/e31a3b6e92843bdd.jpg Ogólnie zapytam: Why? 1. Piec musi mieć wylot minimum 20cm od sufitu i tak się z reguły robi. Wielkość pieca nie może mieć trójnika poniżej 180cm, więc piec nawet nietypowy nie będzie sięgać niżej niż te 130cm a pralka z górnym załadunkiem ma zaledwie 85cm wysokości. 2.A co przeszkadza w odpływie liniowym czy podłogowym w kabinie półokrągłej? 3.Czemu musi być brodzik? Po za tym, nie ma przeciwwskazań żadnych żeby zamontować kabinę na podłodze zamiast na brodziku.Chyba ,że jakieś kłopoty ze stropem. Oprócz kabin z drzwiami uchylnymi istnieją kabiny z drzwiami przesuwnymi i wahadłowymi, zalecane do maleńkich łazienek. 4. Po co montować nietypowy stelaż Ideal S, dosyć kiepski, skoro i tak szafka jest szersza niż owe 35 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julisia 16.12.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 1. Pralka bedzie o szerokosci 60 jedynie mniejszej głębokosci nie opłaca mi sie brać krótszej bo i tak dziura zostanie obok sciany nad piecem, a o pralce ładowanej od góry nie ma mowy bo piec przeszkadza2. z tego co mój pan majster mówił iż nie ma problemu do zrobienia prysznica bez brodzika i raczej przy takim rozwiazaniu zostane, myślałam zeby postawic cieniutka scianke miedzy prysznicem a pralka i wstawic tylko szklane drzwi (i tu pomysł aby były łamane)3. o stelażu podtynkowym do kielka myślałam zeby był narożny, wtedy kibelek stałby lekko pod skosem (miska mjjąca od stelaża 48 cm)- i tu pytanie czy nie bedzie sie wchodziło prosto w miske sedesową4. i co z umywalka????Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.12.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 1. Piec musi mieć wylot minimum 20cm od sufitu i tak się z reguły robi. Wielkość pieca nie może mieć trójnika poniżej 180cm, więc piec nawet nietypowy nie będzie sięgać niżej niż te 130cm a pralka z górnym załadunkiem ma zaledwie 85cm wysokości. Na pralce ładowanej z boku można ustawić np. koszt na pranie. Mam małą łazienkę i blat pralki jest niezastąpiony by coś odłożyć. 2.A co przeszkadza w odpływie liniowym czy podłogowym w kabinie półokrągłej? Sadząc po wymiarach to blok a nie domek. Więc wylewki są pewnie już zrobione. Do pionu jest dośc daleko, więc obawiam się, że cięzko będzie zrobić spadek. 4. Po co montować nietypowy stelaż Ideal S, dosyć kiepski, skoro i tak szafka jest szersza niż owe 35 cm ? Bo nie wiem czy wejdzie szerszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julisia 16.12.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 to mieszkanko w starym punktowcu, w generalnym remoncie zbite wszystkie tynki i zerwana podłoga ze względu na duze nierówności, jak pozbylismy sie podłogi w łazience okazało sie ze jest dosyc głęboko ze mozna zrobic odpływ liniowy w kabinie bez brodzika a odpływ został przerobiony tak ze jest dostateczny spad w odpływie zeby sie nie zatykał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 16.12.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Pierwsza szafka (Ravak praktik) powinna pasować do umywalek wolnostojących, bo ją się montuje tak: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR125GUmAP59LGKkEKovJ79MzTlpfh-8uDqWj5xrMRtxgFIEx3xCA Czyli umywalka nie jest powiązana z szafką. Tylko, że ta akurat szafka nie ma ciemnej kolorystyki. Inne szafki wymagają umywalke nablatowych a twoja taką nie jest. Ponieważ w wątku przewija się dość często temat mebli do łazienki, chciałbym jako ciekawostkę, a może dla kogoś również i inspirację wrzucić zdjęcia kilku kompletów szafek łazienkowych wykonanych z dekoracyjnej stali nierdzewnej, która jako materiał praktycznie nie wykorzystywany w łazience, daje bardzo interesujący i niespotykany efekt wizualny. Poniżej parę zdjęć oraz link do sklepu gdzie są wystawione. http://img197.imageshack.us/img197/6097/t027j.jpg http://img109.imageshack.us/img109/6176/t011p.jpg http://img716.imageshack.us/img716/1964/y001q.jpg http://img545.imageshack.us/img545/56/t026.jpg http://img823.imageshack.us/img823/6325/t031.jpg http://img855.imageshack.us/img855/3668/t017.jpg http://img844.imageshack.us/img844/9533/t021.jpg http://www.wyposazam.pl/MEBLE_LAZIENKOWE_ZE_STALI_NIERDZEWNEJ_NOWOSC_-k50-0-3-default.html Edytowane 16 Grudnia 2012 przez wyposaza* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Rafał K 17.12.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam. Jestem nowa na forum i bardzo proszę o poradę. Mam wstępny projekt łazienki, ale szczerze powiedziawszy nie przypadł mi do gustu. Liczę na sugestie jakie zmiany wprowadzić, aby łazienka była ładna i funkcjonalna. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 ta jest funkcjonalna. Co ci w niej przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 18.12.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 to mieszkanko w starym punktowcu, w generalnym remoncie zbite wszystkie tynki i zerwana podłoga ze względu na duze nierówności, jak pozbylismy sie podłogi w łazience okazało sie ze jest dosyc głęboko ze mozna zrobic odpływ liniowy w kabinie bez brodzika a odpływ został przerobiony tak ze jest dostateczny spad w odpływie zeby sie nie zatykał Zamiast półokrągłej kabiny możesz zastosować kabinę pięciokątną - asymetryczną, lub oszczędzając fundusze - niszę pięciokątną z drzwiami przesuwnymi lub wahadłowymi. Dla niszy mieści się standardowe wejście 70cm , można pokusić się o 70cm półokrągłe drzwi z wahadłowym systemem - ale to cenowo zaboli. Umywalka narożna lub wąska ale dosyć "długa", nawet 50x25.przy kabinie, na wprost i bokiem do wejścia.Lepsze to niż wygibasy z praniem, zwłaszcza ,że łazienka jest gabarytowo niemal taka jak w camperach . Przenosząc w.c. na ścianę z drzwiami, uzyskasz dostęp do pralki z tradycyjnym wsadem bez potrzeby posiadania umiejętności ekwilibrystycznych przy wkładaniu i wyciąganiu prania .Zwłaszcza , że na obrazku otwór pralki będzie 30cm nad podłogą a umywalka 85cm Gratuluję inwencji Jeżeli pion kanalizacyjny jest typowy dla budownictwa i jest jeden ( nie podałaś wymiaru, czy zabudowany itp) wejdzie obok stelaż standardowy np 40cm, który można zabudować szafkami. Masz też normalny dostęp nie tylko do pralki ale i do pieca i w razie awarii można pralkę wyciągnąć , no i ją tam najpierw wstawić beż demontażu umywalki czy kabiny (a także ją wypoziomować) o czym projektant-doradca wyraźnie zapomniał. Swoją drogą, to bardzo rozbudowany program w pomieszczeniu o pow. mniejszej niż 2,9m2 z czego ponad metr wylatuje z komunikacji - rozumiem że taka konieczność, ale szału i funkcjonalności przy takim założeniu nie będzie .Czy na pewno tak musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) wojtek - chyba muszę ci wstawić zdjecie mojej łazienki w bloku - jeszcze mniejszej a z takim samym programem. I naprawde wyciąganie prania nie jest żadnym problelem jak również wystawienie pralki. Z resztą sama ją tam wstawiałam własnoręcznie i podłączałam. http://images46.fotosik.pl/1895/e25678cbd09d5d51gen.jpg Na zdjęciu po lewej pralka styka się z kabiną prysznica (w formie ćwierćkoła), a zaraz za umywalką po prawej jest sedes. "Czy na pewno tak musi być?" - nie, takie mamy kaprysy mieć mikroskopijną łazienkę Plus dla ciebie, że wreszcie zamiast rzucac komentarze sam coś zaczynasz proponować. Dla mnie umywalka o głębokości 25 cm mogłaby służyć tylko do ostrożnego mycia rąk. Obecnie mam 50 cmx45 cm i jest mała. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 18.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Plus dla ciebie, że wreszcie zamiast rzucac komentarze sam coś zaczynasz proponować. Dla mnie umywalka o głębokości 25 cm mogłaby służyć tylko do ostrożnego mycia rąk. Obecnie mam 50 cmx45 cm i jest mała. Na plusy nie liczę, szczególnie od Ciebie a i sporo się na-proponowałem na FM. Sensu w tym większego pewnie nie ma, ale... może ktoś tam nie rozbił sobie głowy, lub nie wyskoczył mu dysk . Tyle mojej ewentualnej frajdy. Większość tutaj, słucha tylko tego co chce usłyszeć lub im wygodnie. Nie zauważyłaś tego? Bardzo też lubię jak powołujesz się na swój przykład. Dosyć często zresztą, wręcz nagminnie gdy brakuje siły uzasadnienia. Wiem , że to ma być niezbity dowód wiarygodności oraz argument nie do podważenia. "Ja tak mam i tak może lub musi być" No, jest w tym jakaś siła , zwłaszcza gdy poparta zdjęciem.Popatrz jeszcze raz na swój rysunek. Podobno w CAD zrobiony więc się mylić nie może , bo CAD to (cyt . niedosłowny)"w zasadzie jak papier milimetrowy" Moim skromnym zdaniem powinnaś zostać uznana za znormalizowany model ergonomicznego Europejczyka oraz źródło wszelkich wskaźników TUV . Ci wszyscy jajogłowi od humanizacji pracy bredzą tylko bez sensu ... a wystarczyłoby zapytać przecież Ciebie. To było tytułem prywaty "Czy na pewno tak musi być?" - nie, takie mamy kaprysy mieć mikroskopijną łazienkę Żałuję, że zrozumiałaś moje pytanie tylko tak jak Ci było najwygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacieryna 18.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) http://imageshack.us/photo/my-images/338/13112011093.jpgJaka umywalka wraz z szafką pod nią będzie pasować do mojej łazienki. Chce wymienić umywalkę na taka, do której też nie będzie problemu zrobić szafeczkę. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Kacieryna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Ty kompletnie nie rozumiesz do czego służy ten wątek. Tutaj kazdy wrzuca SWOJE pomysły na rozwiązanie przestrzeni. Nikt nikomu nie przystawia karabinu do głowy z nakazem - rób jak każę. Jednemu się spodoba, inny będzie kombinował dalej. Nie musi być tak jak ja mam, ale pokazuję, że WBREW temu, co napisałeś drzwi pralki można otworzyć nawet przy normalnej wielkości umywalki. I ze do małej łazienki wejdzie pełen program.Pokazałam jak można ustawić meble, bo wiem, z WŁASNEGO doświadczenia, że tak wejdą. Zrobiłam rysunek w CAD z gotowych szablonów (m.in ceramiki KOŁA) właśnie po to, by pokazać, że wszystko się zmieści. Moja rada byłaby niepraktyczna, gdybym zaproponowała układ nie do zrealizowania.Jaki mam przykład dawać, niż z własnego doświadczenia? Opieram się na tym, co zastosowałam czy widziałam i uznałam za praktyczne lub wygodne. Swją drogą nie wiem jak trzeba byłoby kombinować z wyciągnaniem prania by się udrzerzyć głową w umywalkę? Głowa podczas pracy przy pralce jest ponad poziomem umywalki. Myślisz, że nie chciałabym salonu kąpielowego i osobnej pralni z suszarnią? Z czego można zrezygnować w małym mieszkaniu w łazience? Z umywalki? pralki? prysznica? Albo jakie inne małe pomieszczenie w mieszkaniu pomniejszyć jeszcze bardziej, by zrobić sobie salon kąpielowy? Bo do praktyczności pralki w kuchni nikt mnie nie przekona, a przerabiałam obie wersje. Co ty pokazałeś autorce pytania? Jakiś rzut? Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts