Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam serdecznie, niestety jestem beztalencie jeżeli chodzi o projektowanie. Dzisiaj byłam na budowie i nie jestem przekonana do ścianek pozostawionych do prysznica, są one do samej góry. W ogóel zastanawiam się czy nie wyburzyć tych ścianek. Jeszcze nie mam instalacji więc wszystko jest możliwe. Może poradzicie czy takie rozstawienie jest ok. czy zmienić to i co z tymi ściankami do prysznica?

Rzut dolnej i górnej łazienki

dolna ł.bmp.jpg - dolna łazienka - z tym że na razie nie będzie tam wanny tylko sam prysznic.

górna ł.bmp.jpg

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może poradzicie czy takie rozstawienie jest ok. czy zmienić to i co z tymi ściankami do prysznica?

Ja u siebie mam do sufitu i murowane. Żadnych półek na kurz i żadnego szkła do mycia!

Za to chętnie wstawiłabym bulaj w ściance, jako doświetlenie

W drugiej łazience zamieniłabym miejscami wannę i umywalkę. Wówczas nie leżysz z głową przy muszli ustępowej, a i wacik można wyrzucić jak się robi demakijaż przy umywalce.

Poglądowo wersja ze ścianą-murkiem. Niestety program nie daje opcji innej kabiny, więc brak brodzika musicie sobie wyobrazić:p

Chciałabym jakoś zabudować-schować pralkę. Co myślicie o murku między wanną a pralką, a do tego blat nad pralką identyczny jak blat pod umywalkę?

Blaty chciałabym drewniane-inspiracja z foto poniżej;)

Monia_ czy toaleta koniecznie musi być w tym właśnie miejscu?

Jak dla mnie za mało spójności w Twojej łazience - wszystkie urządzenia stoją osobno, tak jakby ktoś je wrzucił i o nich zapomniał.

Jeśli miałoby zostać wszystko tak jak na Twojej wizualizacji, to najlepiej by było zabudować wannę i pralkę (w szafce) tym samym materiałem (może drewnem egzotycznym), aby wyglądało to na jedno urządzenie. Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli :)

Oczywiście ten sam materiał na szafce umywalkowej.

Monia, czy można jeszcze przesunąć drzwi aby były bardziej na środku ściany?

JagodaM, ja bym jednak pozostała przy Twojej wersji z oddzielną toaletą. To jest bardzo wygodne rozwiązanie. WC w łazience sprawdza się tylko przy sypialni (czyli tam gdzie nie wpuszczasz gości).

Podoba mi się pierwszy elfirowy układ, tyle że zamiast WC w łazience dałabym umywalkę nablatową i pralkę pod blatem.

A co do wanny i prysznica... czy myślałaś kiedyś o zakupie wersji combo czyli 2 w jednym? Kilka stron wcześniej ktoś takie cudo pokazywał.

a.jpg

a.jpg

WC w łazience sprawdza się tylko przy sypialni - ja mam jedną łazienkę na całe mieszkanie :)

I brak toalety w łazience byłby dla mnie bardzo uciązliwy. Chociażby wyciągam kłaki z syfonu prysznica i wyrzucam od razu do ustępu. Albo demakijaż i płatek do ustępu. Albo się podmyć (gdy brak bidetty).

Co innego domek jednorodzinny, gdzie jest osobna toaleta i osobna łazienka z miską ustępową.

Monia_ czy toaleta koniecznie musi być w tym właśnie miejscu?

Jak dla mnie za mało spójności w Twojej łazience - wszystkie urządzenia stoją osobno, tak jakby ktoś je wrzucił i o nich zapomniał.

Jeśli miałoby zostać wszystko tak jak na Twojej wizualizacji, to najlepiej by było zabudować wannę i pralkę (w szafce) tym samym materiałem (może drewnem egzotycznym), aby wyglądało to na jedno urządzenie. Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli :)

Oczywiście ten sam materiał na szafce umywalkowej.

Monia, czy można jeszcze przesunąć drzwi aby były bardziej na środku ściany?

póki co wszystko można przesunąć:) nie ma jeszcze wylewek:) to była tylko moja wstępna propozycja i też nie do końca mi pasuje, dlatego proszę o pomoc;)

--drzwi przesunąć można bo ścianki się dopiero murują:) tylko jeśli prysznic zostaje w tym rogu to nie bardzo jest miejsce: łazienka szeroka na 220cm, prysznic chcemy 90cm potem drzwi i zostaje niecałe 50cm do ściany.

-- kibelek można dać gdzie indziej, tylko gdzie:confused:

-- na pralkę mam podobny pomysł zabudować, tylko czy nie ma przeciwskazań użytkowych:confused:

Ogólnie to wstępna wersja i można zamieniać dowolnie, okna nie zmienie-mąż by mnie udusił:p Problem w tym, że łazienka niewielka, a musi być pralka-bo nie mam co z nią zrobić, wanna-dla potencjalnych dzieci;) a o prysznicu marzę od dawna więc choćby nie wiem co musi być:p

Jak to wszystko rozmieścić, żeby być z sensem:confused:

WC w łazience sprawdza się tylko przy sypialni - ja mam jedną łazienkę na całe mieszkanie :)

I brak toalety w łazience byłby dla mnie bardzo uciązliwy. Chociażby wyciągam kłaki z syfonu prysznica i wyrzucam od razu do ustępu. Albo demakijaż i płatek do ustępu. Albo się podmyć (gdy brak bidetty).

Co innego domek jednorodzinny, gdzie jest osobna toaleta i osobna łazienka z miską ustępową.

Ja mieszkałam w wielu domach/mieszkaniach i takich z osobną toaletą i takich z WC w łazience.

Tak więc z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli w mieszkaniu jest miejsce na osobne WC to należy je wykorzystać właśnie na to.

Powody zrobienia oddzielnej toalety:

- goście nie będą wchodzić do łazienki, gdzie np.suszysz bieliznę

- nie musisz brać ekspresowej kąpieli, bo reszta domowników już ustawia się w kolejce do skorzystania z WC

- nie zawsze kupka ładnie pachnie a wentylacja działa błyskawicznie; osobiście wolę zarzywać kąpieli wśród zapachu olejków do kąpieli

To o czym wspomniano ostatnio na forum:

- na kłaki/włosy, tampony i waciki jest kosz na śmieci a nie muszla, gdzie na spłukanie tego zużywasz za każdym razem kilka litrów wody

- gdy "ciśnie" podczas kąpieli: osobiście nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło :)

nigdy nie wyksakiwałam z wanny czy spod prysznica w stronę kibelka, nawet wtedy gdy miska ustępowa znajdowała się w łazience.

Co do budowy mojego przyszłego lokum, to na parterze przy sypialni mam miskę ustępową w łazience (wolałabym osobno ale brakło już miejsca), ale na co dzień (nie licząc poranków i wieczorów) i dla gości jest przewidziane osobne WC z prysznicem (było o tym wiele stron temu).

Edytowane przez moniss

Monia_ możesz wrzucić rysunek z dokładniejszymi wymiarami? Chodzi zwłaszcza o wymiary i umiejscowienie okna oraz szerokość drzwi.

Na razie myślę o tym aby po jednej stronie okna dać wannę (wzdłuż łązienki nie w poprzek) a po przeciwnej kabine prysznicową.

Drzwi przesunąć na środek ściany, tak aby po jednej i po drugiej stronie było miejsce na resztę urządzeń łazienkowych, w tym zabudowana pralka pod blatem umywalkowym. Nie wiem tylko czy prysznic zmieści się obok okna, dlatego potrzebuję wymiarów :)

Masz może jeszcze inne swoje koncepcje na ustwienie sprzętów łazienkowych?

moniss rysunek wrzucę wieczorem, a póki co mogę powiedzieć: drzwi typowe 80cm z ościeżnicą cały otwór pewnie ciut większy

okno 65x150cm, 85cm od podłogi po lewej 79cm po prawej 69cm ponieważ po prawej idzie jeszcze pustak kominowy 7cmx40cm

na upartego można zrobić kabinę np. 80cmx100, wrzucam poglądowy projekt, chyba mniej więcej to miałaś na myśli?

łazienka równolegle2.JPGłazienka-równolegle.JPG

Mi najbardziej pasuje wariant z sedesem, umywalką i pralką po jednej stronie i kabiną i wanną po drugiej (czyli ostatnie wersje z obu propozycji). Zamieniłabym tylko miejscami sedes i pralkę (czyli sedes pod oknem). Miałam dokładnie taki układ w swojej łazience (tylko, że samą wannę, bez prysznica) i był bardzo wygodny. Kibelek nie rzucał się w oczy, a na twoich propozycjach jest na pierwszym planie. Ja tego nie lubię. Zastanawia mnie tylko to, że tak wędrujesz z tym kibelkiem po łazience. Gdzie właściwie jest pion kanalizacyjny, bo odchodzenie od niego dalej niż 1 m jest ryzykowne?

EDIT: A, doczytałam wcześniej, że możesz jeszcze wszystko przestawiać. Szkoda, że po prawej stronie okna jest mało miejsca, bo kabinę najlepiej byłoby dać pod oknem. Może więc po lewej patrząc od drzwi najpierw wanna, później kabina, a po prawej pralka (schowana pod blatem), umywalka i sedes. O kabinie typu walk-in zapomnij, za mała łazienka. Ja też się nad taką głowiłam w podobnej wielkości łazience i odpuściłam sobie (mimo, że nie mam wanny i pralki w łazience, ale u mnie układ psuje trochę wejście do pralni). Gdyby nie było okna, można byłoby taki prysznic zrobić na końcu łazienki (i dać tylko jedną szklaną ściankę). A tak to pozamiatane.

A może by tak zrezygnować z wanny? Ja też miałam wannę dla potencjalnych dzieci. Przez dziesięć lat używaliśmy wyłącznie prysznica w wannie (oboje z mężem wolimy prysznic), bo na dzieci był zawsze czas :p. A teraz kiedy mamy dziecię wannę właśnie wyrzucam. Kiedy tylko córka wyrosła z wanienki siedzi sama pod prysznicem i bardzo lubi polewać się wodą. Nie ma też większych problemów z zakończeniem kąpieli. A kiedy ma okazję u kogoś z wanny skorzystać, nie można jej namówić na wyjście z wody. Moczenie się w wodzie nie jest zdrowe, a teraz dzieci często mają uczulenia (atopowe zapalenie skóry), jak moja córa. Nie muszę się też nachylać nad wanną, tylko uklęknę przy brodziku i dużo wygodniej się myje dziecko. Dla kręgosłupa, który dostał w kość przez ciążę i opiekę nad małym dzieckiem to na prawdę duża różnica. W naszym przypadku więc żegnamy się z wanną bez żalu

Edytowane przez -ula-

-ula- dzięki za wszystkie rady i sugestie;) przemyślę

z prysznicem to źle się wyraziłam, chodziło mi żeby nie miał brodzika tylko 3 ściany z płytek i szklane drzwi, czyli to chyba nie jest walk in:no: jestem łazienkowym świerzakiem i na razie nie wiele ogarniam;)

wanna-kurcze przez prawie 30 lat mam i pewnie dlatego ciężko mi z niej zrezygnować, heh...przyzwyczajenia

kibelek też mi się nie podoba tak na wejściu i chciałabym też umywalkę z odrobinę większym blatem:/

Jak tak dalej będę kombinować to w końcu pokój przerobię na łazienkę:p

moniss rysunek wrzucę wieczorem, a póki co mogę powiedzieć: drzwi typowe 80cm z ościeżnicą cały otwór pewnie ciut większy

okno 65x150cm, 85cm od podłogi po lewej 79cm po prawej 69cm ponieważ po prawej idzie jeszcze pustak kominowy 7cmx40cm

na upartego można zrobić kabinę np. 80cmx100, wrzucam poglądowy projekt, chyba mniej więcej to miałaś na myśli?

Coś takiego. :)

Pralka pod blatem albo nawet zabudowana w szafce.

Ścianka prysznicowa przy pralce może być wymurowana, lecz jeśli na całą wysokość to z przezroczystych luxferów, aby było jaśniej przy umywalce.

Brodzik może być murowany lub bez brodzika tylko spadek w kierunku odpływu. W obecnym lokum mam taki postument brodzikowy jak na załączonym foto. Ale sądzę, że zrobione to było tylko po to aby odpływ się zmieścił (zwykły stary typ, nie taki płytki liniowy jaki obecnie bym robiła).

monia_łazienka.jpg

łazienka w domku_brodzik.jpg

Edytowane przez moniss

A może taka kabina? Drzwi można składać do środka i wtedy jest więcej miejsca w łazience.

http://imageshack.us/a/img203/1732/lovelyapartmentfreshome.jpg

EDIT: są też takie z prostymi drzwiami, łatwiej je wtedy utrzymać w czystości przy pomocy ściągaczki.

Edytowane przez -ula-

Witam,

Mam prosbę, bo ja jestem bez wyobraźni przestrzennej i nie wiem czy takie ustawienie w łazience pasuje?

łazienka3.jpg

Chciałabym przenieść wc i bidet do wnęki przy oknie(w planach miała być tam szafa zabudowana), okno przesunąć na środek( okno jest poziome na wys. 120cm od podłogi), w miejscu gdzie jest umywalka i wc, bidet - zrobić dwie umywalki. Czy wnęka pod prysznic jest wystarczająca 100x100? No i wanna nie koniecznie narożnikowa....

Dodam, ze dopiero mamy fundamenty i do wiosny muszę sie określic gdzie mają byc rury od kanalizy wyprowadzone....bo ruszamy dalej.

Za wszystkie opinie i sugestie z góry dziekuje :D

moniss projekt bardzo fajny:rolleyes:

Niestety chyba u nas nie możliwy, mąż mnie uświadomił okno jest tak jak pisałam ściana 79cm okno 65cm i 69cm ściana. Kurcze, że wcześniej nie pomyślałam, na etapie murowania ścian! Chyba ciasna kabina wyjdzie w taki układzie:confused: Ile optymalnie powinna mieć kabina prysznicowa, żeby była w miarę wygodna :confused:

No rzeczywiście kiszka z tym oknem. Ja miałam podobny problem i robię kabinę prostokątną 80x100 (możesz podejrzeć na str. 203, projekt biało - szary, z cegiełkami), ale mam ściankę trochę dobudowaną do 85 cm (było 80 i to było za mało, żeby przymocować profil od kabiny, bo przecież nie zamontujesz go na samym rancie). Pod oknem zmieściłaby ci się tylko 70-tka a to stanowczo za mało. Żeby było wygodnie, bok kabiny musi mieć min. 80 cm. Przy 90 jest już komfort. Więc kabina tylko przy drzwiach albo zasłonka ;).

moniss projekt bardzo fajny:rolleyes:

Niestety chyba u nas nie możliwy, mąż mnie uświadomił okno jest tak jak pisałam ściana 79cm okno 65cm i 69cm ściana. Kurcze, że wcześniej nie pomyślałam, na etapie murowania ścian! Chyba ciasna kabina wyjdzie w taki układzie:confused: Ile optymalnie powinna mieć kabina prysznicowa, żeby była w miarę wygodna :confused:

A tu jedna z Twoich wersji ze zmianą umiejscowiania WC (zgadzam się z Ulą).

Ścianka pomiędzy wanną a prysznicem z przezroczystych luxferów. Kabina prysznicowa od futryny do ściany szer.80cm, a w stronę wanny ile chcesz (na obrazku ok.90cm i wanna ok 170cm długości). Wejście do kabiny to szklane drzwi lub zasłonka na drążku.

-ula- takich drzwi prysznicowych jakie pokazałaś na fotce, będę prawdopodobnie poszukiwała w przyszłym roku :)

monia_łazienka2.jpg