Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moniss po naradach łazienkę jeszcze odrobinę poszerzamy, czyli +10cm od strony wanny i +5cm od strony kibelka, tym sposobem szerokość łazienki 235cm:)

w prawym rogu koło okna idzie pustak wentylacyjny 40x19cm (40 w stronę drzwi 19 w stronę okna). Wanna ma być dostawiona do okna czyli siłą rzeczy polka za wanną się robi, a cała wanna ma wtedy 150x89cm. Wtedy zostaje jeszcze 145cm do ściany naprzeciwko, odejmując kibielek zostaje jakieś 76cm, chyba damy radę się zmieścić;)

Obudowy kibelka nie chcemy porzeszać, tylko pociągnać do gory.

Pralka tylko i wyłącznie węższa, inaczej blat wchodziłby w światło drzwi.

moniss jeszcze raz bardzo dziękuję za wszelkie pomysły i rady- bezcenne!

Podpowiedzcie mi jeszcze chciałabym dac jakieś drewniane lub drewnopodobne płytki w łazience, jako dodakowy akcent i w kolorze blatu. Myślałam o półce za wanną lub może jakiś pasek pod prysznicem? Obudowa wanny czyms drewnopodobnym chyba będzie zbyt przytłaczająca:confused:

Monia_, jesteś pewna że chcesz taki wąski "komin" zabudowy stelaża wc?

O wiele bardziej podoba mi się szeroki od szafek aż do ściany, nieważne czy wysoki czy tez niski. Wszystkie 3 wersje w załącznikach.

Tak sobie oglądam i rozmyslam....jakbym robiła zabudowę stelaża to jednak niski ale szeroki:

- mniej na to pójdzie materiału

- zawsze jest jakiś blacik na ewentualne pierdoły

- nie zasłania dostepu światła do lustra

Wrzucam też rzut Twojej łązienki z wymiarami już po poszerzeniu i wrzuceniu komina.

monia_wysoki komin stelaza.jpg

monia_wysoka szeroka zabudowa.jpg

monia_niska zabudowa stelaza.jpg

monia_schemat.jpg

monia_dekor.jpg

Edytowane przez moniss

Obudowy kibelka nie chcemy porzeszać, tylko pociągnać do gory.

Namawiam do schowania stelaża do kibelka całkowicie w ścianie. W moim mieszkaniu schowałam stelaż o grubości 8 cm w ścianie o grubości 10 cm, więc da się, jeśli się chce. Taka jest z resztą idea stelaży, że mają być ukryte, a nie wyeksponowane przez zabudowę. Szafka mogłaby być wtedy też w ścianie a drzwiczki zlicowane ze ścianą łazienki.

Ta zabudowa pokazana przez moniss do mnie nie przemawia.

A tak to wygląda u mnie:

http://imageshack.us/a/img571/6631/dsc03036n.jpg

Edytowane przez -ula-

Namawiam do schowania stelaża do kibelka całkowicie w ścianie. W moim mieszkaniu schowałam stelaż o grubości 8 cm w ścianie o grubości 10 cm, więc da się, jeśli się chce. Taka jest z resztą idea stelaży, że mają być ukryte, a nie wyeksponowane przez zabudowę.

-ula- jesteś moim guru :)

Wcześniej pokazałaś fotkę skłądanych drzwi prysznicowych, o których myślałam żeby zamontować w gościnnej łazience. A teraz TO!!! Toż ja męczę mojego faceta, że stelaż powinno dać się schować w 10cm ścianie działowej. No i proszę, wrzucasz fotkę że się da :) Już mu tym rzuciłam prosto w oczy ;)

monia_ jak masz możliwość, to zamiast przesuwać ściankę kibelkową o te 5cm, wrzuć cienki stelaz w ścianę, tak jak radzi -ula-

Edytowane przez moniss

-ula- dzięki za namiar na Geberita :)

monia_ masz do wyboru:

- stelaż ukryty w ścianie

- stelaz szeroki niski

- stelaż szeroki wysoki - na wizualce z zabudową na oświetlenie lustra, bo jak szaleć to szaleć ;)

Specjalnie nie wymieniam tutaj wąskich stelaży, bo naprawę brzydko by wyglądały.

Na wizce jeszcze widok na zabudowę wanny w drewnie (opcja niska 30cm i wysoka ok.140cm), aby pasowało do drewnianej zabudowy stelaża i lustra. Bardziej podoba mi się opcja z wyską ścianka nad wanną.

P.S.

Dziewczyny i chłopaki, co zrobić aby pogrubić niektóre słowa w poście?

monia_drewno nad wanną.jpg

monia_drewno nad wanną_niskie.jpg

monia_zabudowa łazienki11.jpg

monia_zabudowa łazienki222.jpg

Edytowane przez moniss

Moniss, ta ostatnia wersja nawet jest niezła, właśnie ze względu na oświetlenie, które można tam fajnie ukryć.

A edytować tekst można dokładnie jak w każdym edytorze tekstu, czyli zaznaczając fragment i klikając literkę B na pasku.

Edytowane przez -ula-

Dzięki dziewczyny, maxie podobne odczucia jak ja (płytki za wysoko i zdecydowanie szafki odpadają). Jakoś całość mi tu poprostu nie gra... A myślałam że wybiore płytki i będzie tak łatwo... a tu takie coś...:( Jak już jestem w tym temacie to może pokaże Wam jeszcze moje małe wc, jakoś nie miałam do niego zastrzeżeń ale oceńcie same:) buziaki [ATTACH=CONFIG]162753[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162754[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162755[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162756[/ATTACH]

W jakim programie zrobiony jest projekt ? Bardzo wiarygodnie to wygląda :) Chce uzyć tych samych płytek, fajnie wyglada ten biały dekor pomiedzy ciemnymi płytkami :)

A edytować tekst można dokładnie jak w każdym edytorze tekstu, czyli zaznaczając fragment i klikając literkę B na pasku.

U mnie nie ma paska z.......

He he he po prostu PEBKAC (Problem Exists Between Keyboard And Chair), trzeba było zmienić w ustawieniach konta i już mam pasek z....różnymi niezbednymi edytorowymi duperelkami ;)

Dochodzę do wniosku, że czasami nawet czytam ze zrozumieniem i rozmyślam nad tym co czytam ;)

A te Twoje jedno zdanie zmusiło mnie do myśleni :) Dzięki -ula-

Edytowane przez moniss

moniss, -ula- obie jesteście genialne:)

-ula- pomysł z wbudowaniem kibelka w ścianę podoba mi się najbardziej! Niestety mojemu Mężowi mniej:( Łazienka przylega do pokoju, Mąż obawia się, że będzie bardzo słychać np. spuszczanie wody w WC. Zastanawia się też czy taki SLIM nie ma mniejszej pojemności spłuczki? No i po 3 Mężowi niestety zabudowa się podoba:o

moniss ta szersza zabudowa faktycznie fajna, chyba najbardziej podoba mi się jednak wysoka-dziwna jestem, lubię sobie życie utrudniać:p

Lustro w jakby wnęce hmm... wymarzyłam sobie zlicowane ze ścianą, ale znowu oświetlenie byłoby ciekawe- przemyślę jeszcze.

pod lasem dziękuję:) Faktycznie okolica ładna, już niejednego urzekła i nas też;)

Przy takim metrażu możesz tam nawet wstawić saunę :)

Jak najbardziej częśc toaletowa do wnęki.

Przesuń drzwi o 50- 60 cm w stronę umywalki i powiększ kabinę do 100x120(150 cm) cm. Będzie jeszcze bardziej wygodnie i mniej będzie chlapać na szklane drzwi.

Wanna może być nawet wolnostojaca.

Dziękuje Elfir :)

Część toaletowa pójdzie do wnęki, drzwi rzeczywiście mogłyby być przesunięte w stronę umywalki, chyba sa za blisko prysznica.

Trochę za późno myślę :bash:

Mogliśmy przesunąć komin( byłby wtedy w kotłowni) prysznic miałby wtedy 100 x 151cm chyba, że jeszcze mąż się zgodzi na przeróbki, nie mamy jeszcze zasypanych fundamentów....

Mam jeszcze pytanie, znacie takie programy w których samemu można zrobić wizualizacje(w jęzuku polskim) :p

Jezeli lazienka jest na parterze, to komin wentylacyjny mozna wbudowac dopiero pod sufitem albo w scianie (nie musi isc od podlogi, skoro kratka jest i tak wysoko)...

Chyba ze w jednym idzie tam rura fi110 do napowietrzania kanalizacji ktora musi sila rzeczy isc od dolu. Pustakow wentylacyjnych szerokich na 11cm tez nie ma choc rury i tak sie do takiego nie zmiesci. Ot rozterki budowlane.

Mozna tez nie robic napowietrzenia najwyzej bedzie wysysalo wode z syfonow w umywalkach lub przynajmniej bulgotalo przy spuszczaniu wody.

Karolinna1

Lepiej, ale czy ja dobrze widzę? Kwiatki nad umywalką? :p Lepsza byłaby płytka podstwowa.

No i oczywiście jakieś wiszące(koniecznie!) szafki czy szuflady pod tym blatem.

Czy prysznic i słupek wc są tej samej szerokości? Jeśli tak, to można odwzorować dokładnie te same ułożenie płytek co na zabudowie stelaża. A na ścianie drzwiowej prysznica tylko płytka podstawowa.

Czy nad wanną jest wiecej płytek (wyżej ułożone) niż po drugiej stronie okna? Jeśli tak, to się trochę gryzie.

Tak się jeszcze przyglądam i dochodzę do wniosku, że jeśli chodzi o kolorystykę to trochę mdło... Przydał by się jakiś mocny akcent. Ale nad tym jeszcze później pomyślę...

Edytowane przez moniss

Karolinna1 dużo bardziej mi się podoba:) Jednak nie byłabym sobą gdybym nie miała jakiegoś "ale":P będzie jakaś szafka pod blatem? gdzie Ty będziesz trzymać wszystkie kosmetyki? Czemu pod lustrem są kwiaty w dekorze? Niech będzie już wszędzie kostka. Ja bym dała trochę ciemniejszą bardziej wyrazistą tą mozaikę. Poza tym ładna:)

Karolinna1 jeśli możesz powiedz mi proszę ile kosztuje projekt łazienki?

W ogóle dziewczyny/chłopaki ile bierze projektant za łazienkę? Co wchodzi w zakres takiej usługi? Tylko pomysł i wizualizacja, czy też wybór płytek, baterii, umywalki itd? Czego mozna oczekiwać, wymagać od projektanta? Zastanawiamy się czy warto oddać naszą łazienkę w rece projektanta:confused: ale na tym etapie i dzięki ogromnej pomocy moniss coraz dalsza jestem od wizyty u projektantki.

hehehe... moniss pisałyśmy w tym samym momencie i podobne mamy wrażenia odnośnie projektu Karolinny1:)

moniss jeszcze gorąca prośba, mam taką wizję: zabudowa kibelka szeroka i wysoka, ale drewno w środku, a płytki po brzegach. Lustro jednak bez górnej zabudowy. Pod lustrem szare płytki, ale taki dekor podłużny (jak na naszej ulubionej inspiracji;)), blat drewniany.

Taki sam zabieg przy wannie, czyli drewniany spód półeczki przy ścianie a na scianie płytka dekor podłużny.

Prysznic z jednym drewnianym pasem na ścianie na wprost drzwi prysznicowych. Pas takiej szerokości jak przy wc. Po bokach mają być wnęki półki na żel, szampon. Bateria prysznica podtynkowa właśnie pod tym pasem drewnianym.

moniss dałabyś radę wrzucić te moje fanaberie w wizualkę? Niestety z wyobraźnią u mnie słabo i póki nie zobacze nie uwierzę, że to coś będzie ładnie albo tragicznie;) Będę Ci ogromnie wdzięczna!

Chyba ze w jednym idzie tam rura fi110 do napowietrzania kanalizacji ktora musi sila rzeczy isc od dolu. Pustakow wentylacyjnych szerokich na 11cm tez nie ma choc rury i tak sie do takiego nie zmiesci. Ot rozterki budowlane.

Mozna tez nie robic napowietrzenia najwyzej bedzie wysysalo wode z syfonow w umywalkach lub przynajmniej bulgotalo przy spuszczaniu wody.

No super, to mnie pieknie budowlancy w ciula zrobili...chociaz znac sie nie musza - pewnie jak przyjdzie hydraulik to mnie oswieci. Dzieki za podpowiedz.