Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na takim etapie, że okno też mogę przesunąć.

A nie byłoby jednak najlepiej zostawić pierwotnego układu tylko zamiast okien przy umywalkach zostawić to przy wannie tylko zrobić je szersze a wyżej położone tak aby zapewnić jakąś intymność podczas kąpieli? Wtedy nad umywalkami można zamontować duże lustro, a i wszystkie inne sprzęty nie rzucają się w oczy.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz agami86, to okno jest nad garażem i to od północy, więc mało światła, nic słoneczka by nie dawało, poza tym ta ściana gdzie są dwa okna jest frontowa, jak usunę obydwa okna będzie pusto ;)

Nawet nie przypuszczałam, że tę łazienkę będzie trudno sensownie ustawić.

Może jeszcze jakieś pomysły?

A nie byłoby jednak najlepiej zostawić pierwotnego układu tylko zamiast okien przy umywalkach zostawić to przy wannie tylko zrobić je szersze a wyżej położone tak aby zapewnić jakąś intymność podczas kąpieli? Wtedy nad umywalkami można zamontować duże lustro, a i wszystkie inne sprzęty nie rzucają się w oczy.

water-sprite podpisuję się pod tym, co napisała agami86, może tylko niekoniecznie z podwyższeniem parapetu okna :)

Przeczytałam Twój dziennik budowy i rzuciłam okiem na zmiany w elewacji wprowadzne przez Elfir. To jedno okno łazienkowe od frontu można zlikwidować raczej bez większej szkody, a zostawić to nad wanną. I wtedy tak jak pisze agami86, zostawić układ oryginalny, bo on jest najlepszy - wszystko ustawione jest bardzo ergonomicznie i funkcjnalnie.

Pytanie: na jaką stronę świata wychodzi okno nad wanną?

EDIT:

Odpowiedziedź padła gdy pisałam tego posta ;)

kasik6, czy będzie wygodne korzystanie z pralki? Jaka tam jest wysokość?

Wc jest przy pionie kanalizacyjnym, jak rozumiem?

Czy poza wc, wanną, umywalką i pralką chcesz coś tam jeszcze wstawić?

A tak w ogóle, to rozmieszczenie nie jest najgorsze, chociaż duuużo miejsca jest na samym środku, można tańczyć :D

Co do płytek.... nie lepiej dać ciemniejsze na podłodze, a popielate na ściany + ewentualnie jeszcze trochę szarych.

Kolorowe umywalki będą świetnie wygladały na tle popielu.

Ten wybrany przez Ciebie kamień... jakoś nie mogę go sobie wyobrazić w tej łazience, ale spróbuję :)

Co do płytek, to pod skosami i koło drzwi niekoneicznie muszą być, chyba że przewidujesz kłopoty z pralką - no wiesz, z serii "kamień niszczy pralkę" i "cała łazienka zalana" ;)

Edytowane przez moniss

tak wygladałby front domu gdybym zostawiła to okno nad wanną :no:

http://images46.fotosik.pl/1936/be5e11131f13934a.jpg

mam jeszcze pomysł, żeby zostawić układ sprzeętów pierwotny, a okno przesunąć w stronę wanny, wtedy nad umywalkami dam lustro. Z drugiej strony mam okna narożne, więc to przesunięte mogłoby udawać, że jest narożne :confused:

http://images43.fotosik.pl/1715/3c97184d24752b60.jpg

Dzięki za zainteresowanie moniss :bye:

water-sprite właśnie miałam Ci zaproponować okno narożne w łazience :D Ale tylko pod warunkiem, że zostawisz oryginalne narożne okna z projektu.

Gdy sugerowałam zlikwidowanie okna przy umywalkach a pozostawienie tego nad wanną, to myślałam o rozkładzie okien wg. wizji Elfir - czyli bez okien narożnych (moim zdaniem lepiej to wygląda niż narożne):

f37ddb0b645c1696gen.jpg

Ale mam dla Ciebie też układ na wypadek, gdybyś chciała koniecznie zostawić okno przy umywalkach. Tyle tylko, że pion kanalizacyjny zostaje po staremu, czyli wg. oryginalnego projektu:

rzut.jpg

Edytowane przez moniss

witam wszystkich, którzy urządzają swoje wnetrza a szczególnie łazienki! moja bezradność zmobilizowała mnie aby się zarejestrować i poszukać rad w temacie łazienek! plan jest taki: ma być minimalistycznie i nowocześnie, "kwadratowo" w odcieniach szarości, bieli i czerni. Uwielbiam proste nieprzekombinowane wnętrza.Proszę o podpowiedzi czy też linki do łazienek urządzonych w taki sposób. z góry dziękuję za pomoc...

uslugi_tom, nie wiem, czy dobrze rozumiem...

Obok umywalki jest ta ścianka z wodą nie do ruszenia (jak na moim obrazku), czy pomiędzy umywalką a ścianą?

Druga sprawa. Chcesz między prysznicem a wc wymurować ściankę? Może być troche klaustrofobicznie, no i kabina będzie dość wąska - ale to wszystko się jeszcze okaże.

Ta czerwona skośna krecha pomiędzy ścianą prysznica a umywalką to taka miarka przejścia - ma długość 60cm.

Fototapeta mogłaby być naprzeciw umywalki, ale raczej pionowa ładniej by wyglądała niż panoramiczna ze str.162. I raczej jaśniejsza (rzuć okiem na str.163 i 164). Do tego białe płytki na ścianach i szare na podłodze.

Napisz jeszcze jakie masz odległości od drzwi w lewo i w prawo, no i o tej ściance z wodą :)

water-sprite

A może taka elewacja:

water_sprite.jpg

Część prawa wg. Elfir, a część lewa z przesuniętym oknem do narożnika i od północy okładzina drewniana udająca okno narożne, tak jak w Twojej ostatniej elewacji. Wtedy łazienka zostaje jak w oryginale.

Edytowane przez moniss

No właśnie o te piony teraz chodzi, myśleliśmy że jeden starczyłby na tę łazienkę. A teraz już sama nie wiem. Też myślałam o wc po lewej od wejścia, ale odrzucałam ze wzgl. na piony. Mam jeszcze sporo czasu na ustawianie sprzetów, ale jak zrobię tylko jeden to później pole manewru mniejsze

. :offtopic:

Okna narożne podobały mi się na początku, a teraz już mnie denerwują. Jeszcze nie wiem jaki będzie ich los, chociaż to w kuchni musiałabym powiększyć jakieś małe sie wydaje.

Jeszcze raz dzięki :sleep:

No właśnie o te piony teraz chodzi, myśleliśmy że jeden starczyłby na tę łazienkę. A teraz już sama nie wiem. Też myślałam o wc po lewej od wejścia, ale odrzucałam ze wzgl. na piony. Mam jeszcze sporo czasu na ustawianie sprzetów, ale jak zrobię tylko jeden to później pole manewru mniejsze

Okna narożne podobały mi się na początku, a teraz już mnie denerwują. Jeszcze nie wiem jaki będzie ich los, chociaż to w kuchni musiałabym powiększyć jakieś małe sie wydaje.

Jeszcze raz dzięki :sleep:

W sumie, to w łazience nie robi sie zbyt często przemeblowania ;)

Pisałaś, że pion kanalizacyjny chcecie na ścianie przy schodach. Najważniejsze żeby wc było jak najbliżej pionu, reszta urządzeń to mniejszy kłopot, bo mają mniejsze średnice rur. Nawet jak nie uda się uzyskać odpowiedniego spadku w kierunku głównego pionu, to zawsze można sie przekuć mniejszymi średnicami w stronę kuchni.

Przy kuchni 2-rzędowej okno wyglądałoby najlepiej na środku np. z obniżonym parapetem na którym można zrobić siedzisko.

witam wszystkich, którzy urządzają swoje wnetrza a szczególnie łazienki! moja bezradność zmobilizowała mnie aby się zarejestrować i poszukać rad w temacie łazienek! plan jest taki: ma być minimalistycznie i nowocześnie, "kwadratowo" w odcieniach szarości, bieli i czerni. Uwielbiam proste nieprzekombinowane wnętrza.Proszę o podpowiedzi czy też linki do łazienek urządzonych w taki sposób. z góry dziękuję za pomoc...

Na wielku stronach z łazienkami będą i szare i czarno-białe, i te proste i glamour. Po prostu trzeba od czegoś zacząć.

Tutaj te wygooglowane w czerni i bieli:

https://www.google.com/search?q=black+and+white+bathroom&hl=pl&client=opera&hs=KCV&tbo=u&rls=pl&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=qOUIUa-sN4jUtAawroCgCg&ved=0CC4QsAQ&biw=1231&bih=665&sei=seUIUcDABoyLswba2oHoBA

W szarościach, także z domieszkami koloru:

https://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&tbo=d&rls=pl&tbm=isch&spell=1&q=gray+bathroom+minimalist&sa=X&ei=BucIUdS8MaqC4ATZv4C4DQ&ved=0CE8QBSgA&biw=1231&bih=665

Kliknij na te, które najbardziej Ci odpowiadają. Jest duże prawdopodobieństwo, że na stronie na którą zostaniesz przekierowany/a będą łązienki w podobnym stylu.

Edytowane przez moniss

W sumie, to w łazience nie robi sie zbyt często przemeblowania ;)

Pisałaś, że pion kanalizacyjny chcecie na ścianie przy schodach. Najważniejsze żeby wc było jak najbliżej pionu, reszta urządzeń to mniejszy kłopot, bo mają mniejsze średnice rur. Nawet jak nie uda się uzyskać odpowiedniego spadku w kierunku głównego pionu, to zawsze można sie przekuć mniejszymi średnicami w stronę kuchni.

Przy kuchni 2-rzędowej okno wyglądałoby najlepiej na środku np. z obniżonym parapetem na którym można zrobić siedzisko.

Dzięki moniss, muszę jeszcze nad tym pomyśleć.

moniss z pralką będzie ok projekt domu to trochę przerobiony dom pod jarząbem i pralka się zmieści (już jest stan surowy i widać że tam wejdzie)

w łazience będą jeszcze jakieś szafki pod skosami ,

wydaje mi się że łatwiejsza w utrzymaniu czystości jest podłoga jaśniejsza, szare płytki dała bym na ścianie z umywalką i na zabudowie wc (bidet chyba się nie zmieści bo będzie już nisko) chcę dać minimalną ilość płytek na ścianach

tego komina wentylacyjnego między wc a wanną nie ma jest wbudowany w ścianę, pion kanalizacyjny jest tam gdzie wc (gorzej jest z odprowadzeniem z pralki i umywalki ) wanna ma być 185x135 przy czym dłuższy bok ma być na ścianie z wc

kamień może by dobrze wyglądał między blatem a lustrem ale to tylko przymiarka, mam problem z szafką pod umywalkę, nie wiem z czego zrobić żeby nie „rozlała się” pod wpływem wilgoci no i z czego blat – drewno w pojęciu mojego małżonka nie wchodzi w grę, może da się namówić na tekowy

dzięki za pomoc

uslugi_tom, nie wiem, czy dobrze rozumiem...

Obok umywalki jest ta ścianka z wodą nie do ruszenia (jak na moim obrazku), czy pomiędzy umywalką a ścianą?

Druga sprawa. Chcesz między prysznicem a wc wymurować ściankę? Może być troche klaustrofobicznie, no i kabina będzie dość wąska - ale to wszystko się jeszcze okaże.

Ta czerwona skośna krecha pomiędzy ścianą prysznica a umywalką to taka miarka przejścia - ma długość 60cm.

Fototapeta mogłaby być naprzeciw umywalki, ale raczej pionowa ładniej by wyglądała niż panoramiczna ze str.162. I raczej jaśniejsza (rzuć okiem na str.163 i 164). Do tego białe płytki na ścianach i szare na podłodze.

Napisz jeszcze jakie masz odległości od drzwi w lewo i w prawo, no i o tej ściance z wodą :)

Hej! bardzo dziękuję za chęć pomocy. Aby rozwiać wątpliwości wstawiam zdjęcia mojej łazienki. Widać murek nad umywalką. Nie fachowo się wyraziłam i nie chcę murować ściany tylko zamiast kabiny tylko jedna ścianka jak na zdjęciu poniżej - odpływ liniowy będzie tak jak na zdjęciu jedynie bateria po stronie odpływu. Wymiary od drzwi to po szerszej stronie gdzie są rury pionowe to 48 cm -50 cm, a po prawej od strony umywalki ok 30 cm - podaję ok ponieważ ściany nie są równe :(

woda idzie w murku na którym stoją kosmetyki..

uslugi_tom

świetny masz pomysł !białe płytki na ścianie, szara/popielata podłoga + brodzik , ja bym moze jeszcze dodała na murku nad umywalką na całej długości mozaika jakaś z odcieniem szarości i białego, oraz powtórzeni mozaiki na blacie, gebericie jeden pas, pod prysznice jeden pionwy pas i... fototapeta ? czy to nie za dużo. może zrezygnuję z mozaiki na rzecz małych dekorów w jednym kolorze np jak podłoda..

2013-01-30-103.jpg

2013-01-30-107.jpg

2013-01-30-105.jpg

2013-01-30-106.jpg

scianka.jpg

Edytowane przez uslugi_tom

uslugi_tom czy masz pralkę w łazience czy mi się tylko wydaje?

Pralka jeszcze jest w łazience, ale czeka na nią już miejsce w kuchni - stąd nie wspominam o niej i nie zaznaczyłam na rzucie.

Czuje się w tej łazience źle. wszystko na kupie. Każdy kąt wypełniony, stąd chcę pozbyć się pralki, ten słupek obok drzwi zastąpić czymś innym bądź zabudować rury na całej wysokości i zrobić dzięki temu wnęki/półki. - ale to jedyny grzejnik w łazience.

Brodzik murowany bo spod tego z marketu ciągle wylewa się woda :( a to wina krzywych ścian - stąd konieczność remontu.

Niestety nie mam programiku aby zrobić wymarzoną wizualizacje np: jak będzie wyglądać blat na całej długości ściany z umywlaką, czy też tapeta w miejscu gdzie teraz jest pralka i słupek.

Edytowane przez uslugi_tom

No i mnie trafiła niemoc twórcza :cry: już sama nie wiem jak użądzić łazienkę, może mi pomożecie, płakać mi się chce jak myslę o tej łazience, podpinam wizualizację ale ona jest tylko po to żeby pokazać jak łazienka jest, są skosy preferuję spokojne stonowane kolory ziemi i oczywiście łatwą w utrzymaniu

marzy mi się dokładnie taki blat z półką pod spodem jak u Ciebie !!!!!!!!! i ta umywalka nablatowa... marze o tym, ale mam wąską łazienkę...

uslugi_tom może wąski blat z lekko wystającą umywalką nablatową, blat powinien skończyć się tak żeby można było korzystać z wc a dolną półkę pociągnąć do końca ściany też trzeba sprawdzić czy nie będzie przeszkadzać przy wc, ja bym zabudowała ścianę nad murkiem z wodą, może jakieś fronty z mdf lub szkła matowego (powstaną schowki na kosmetyki z murka) lustro można zlicować razem z zabudową a rury zabudować jakąś ażurową płytą

nie wiem czy to piszę ma sens :-? też nie mam programu do wizualizacji,

pozdrawiam