Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wersja 1

Nie wejdzie prostokątny prysznic?

Nie rób górnego wzorka nad lustrem tylko pociągnij lustro do wysokości drzwi. Lub zrób z mozaiki ramkę.

Elfir tez mnie wersja nr 1 bardziej odpowiada( ewentualnie pomieszac podstawowa ciemna z dekorem ciemnym).

MYSLE o ciemnej płytce na podłodze, bo naczytalam sie o jasnych fugach... z drugiej strony za mroczno nie bedzie??

jaki wtedy kolor farby na sciany??

prysznic chcialam prostokatny, ale mało przejscia zostanie..

monia własnie wiem ze za duzo sie dzieje..Chciałabym wydobyć fajny wzór tych płytek, ale nie przesadzić . z drugiej strony boje sie , ze ten minimalizm będzie nijaki..

a jaki kolor frontu szafki??bo chce podwieszaną,

co myslicie o misce podwieszanej roca nexo??

bede wdzięczna za sugestie.

Beata&Slawek

Moim zdaniem podłoga wyglądałaby lepiej gdyby zastosować dokładnie te same płytki co na ścianie.

Można by też podkreślić kabinę prysznicową: płytki z obudowy wanny idące pasem po podłodze i wspinające się na ścianę w kabinie (chodzi tylko o ścianę ze szklanymi drzwiami). Wszystko na szerokość boku wanny, tego przy prysznicu oczywiście ;) W ten sposób cała strefa kąpielowa byłaby wyróżniona i jednolita, a co najważniejsze pasujące do dekoru wnęki nad wc co scalałoby całą łazienkę.

Strasznie pogmatwane, ale mam nadzieję, że zrozumiecie co pisząca ma na myśli ;)

marnajola, tak jak kiedyś pisałam, jeśli chcesz tę kolekcję to musisz wybrać, który dekor bardziej Ci odpowiada: elegancki modern punk 1.jpg czy bardziej techno modern punk 2.jpg. Te drugie są dwa razy droższe (!)

Zastosuj ten wybrany nad umywalką i nad lustrem (ale tylko do wysokości drzwi, ani wyżej ani niżej). Poniżej blatu umywalki może być bez płytek, wisząca szafka/szyflady i tak to zakryje, a tych poniżej i tak nikt by nie zobaczył ;)

W kabinie prysznicowej ani jedno ani drugie ułożenie nie jest idealne.

Przy tej kolekcji, a już zwłaszcza przy wykorzystaniu płytek z napisami, nie powinno się dążyć do symetrii, ani jakiegokolwiek wzoru. Nie, sorry, wzorem tutaj powinien być brak wzoru ;) Rozmieść płytki chaotycznie, tak jak tutaj na ścianie w głębi: modern punk_inspiracja.jpg

Może lepiej też będą wyglądały 2 rodzaje tych z napisami + brązowe modern punk 3.jpg.

Stelaż na Twoich wizualizacjach za bardzo się wyróżnia, i nie jest z niczym połączony - chodzi mi tutaj o jakąś ciągłość wzoru. Żeby to miało ręce i nogi, dobrze by było aby "płytkowy chaos" spod prysznica wyszedł za kabinę na wysokość stelaża wc i z tymże się połączył. Już bez dodatkowego dekoru nad wc.

Podliczyłam wstępnie koszty łazienki tnę koszty co myślicie o Paradyż Masto Grys

monia_, płytki fajne, ale sądzę że na taką ilość jaką będziesz miała w łazience, to są trochę zbyt dynamiczne (chodzi mi o te "mazy").

anawii, nie potrafię w tym moim programie narysować innej łazienki niż kwadratowej czy prostokątnej. Ale w wolnej chwili mogę ja rozdrobić na poszczególne prostokątne sekcje i zwizualizować każdy element oddzielnie. Co najardziej Ci się podba w łazienkach? Bo ja jestem za szerokimi pasami przechodzącymi z podłogi na ściany i odwrotnie ;)

A może ktoś potrafi zwizualizować Twoją nieregularną łazienkę w całości?

EDIT

Beata&Slawek, doczytałam o granitach :)

Może wybierzcie granit prysznicowy pod kolor płytek na wannie + na ścianie ze szklanymi drzwiami pralni dalej pas z płytek wannowych. Reszta podłogi płytki podstawowe jak na ścianie.

Edytowane przez moniss
EDIT do Beata&Slawek

watersprite - pomyśl nad takim układem

lelik, moim zdaniem będzie mało miejsca do manewrowania przed prysznicem. Łaziemna water-sprite ma niecałe 2m szerokości, a przed kabiną powinno być co najmniej 90cm wolnej przestrzeni.

Water-sprite ma jeszcze możliwość zmiany okien na elewacji - ja w tym upatruję ratunku :)

moniss ja znów z prośbą jest szansa na umieszczenie pralki w pomieszczeniu gospodarczym No i tu uśmiecham się do Ciebie możesz przerobić mój projekt na szafkę podwieszaną? Poza tym zamiana miejsc, czyli prysznic i wanna po lewej a umywalka i wc po prawej (patrząc w okno). Pustak kominowy ma teraz 40x18cm i chciałabym dostawić kibelek, żeby tą ścianę zlicować. Za wanną nadal półeczka. Półki-wnęki w prysznicu będą w ścianie między wanną a kabiną. Bateria podtynkowa w ścianie na wprost lustra. Wmuruje się ją w ścianę nie tracąc szerokości prysznica

monia_ ,jutro coś wrzucę :)

Beata&Slawek

Moim zdaniem podłoga wyglądałaby lepiej gdyby zastosować dokładnie te same płytki co na ścianie.

Można by też podkreślić kabinę prysznicową: płytki z obudowy wanny idące pasem po podłodze i wspinające się na ścianę w kabinie (chodzi tylko o ścianę ze szklanymi drzwiami). Wszystko na szerokość boku wanny, tego przy prysznicu oczywiście ;) W ten sposób cała strefa kąpielowa byłaby wyróżniona i jednolita, a co najważniejsze pasujące do dekoru wnęki nad wc co scalałoby całą łazienkę.

Strasznie pogmatwane, ale mam nadzieję, że zrozumiecie co pisząca ma na myśli ;)

Siedzimy dzisiaj cały wieczór nad tym projektem przegladając zdjęcia z instalacji podłogówki, być może jest szansa na odpływ, byłby założony przy samej ścianie tam gdzie natrysk lub znaleźliśmy też odpływ narożny i w rogu rurek od podłogówki nie ma.

Wracając więc do Twoich rad, chodzi Ci w sumie o to żeby podłogę pod prysznicem zrobić w mozaice takiej jak na wannie + poprowadzić po ścianie prostopadłej do wanny? Hmm tyle że wanna dochodzi do ściany i ta mozaika byłaby tak jakby wciśnięta w narożnik na jednej ścianie tylko. Sam pomysł żeby zaznaczyć tą strefę rozumiemy ale nie jesteśmy przekonani czy w ten sposób. W kazdym razie wykonamy rysunek, tą mozaikę dać do wysokości wanny czy ma się kończyć na wysokości gdzie zaczyna się ta mozaika na ścianie z toaletą?

Beata&Slawek

Tak, mozaika na podłodze prysznica i na ścianie prostopadłej do wanny. I tak, ten pas do samego naroża ściany. Nie chodzi mi o to, aby delikatnie zaznaczyć strefę prysznica pasem mozaiki a'la dekor, lecz aby była nią objęta jedna ściana prysznica, do naroża właśnie :)

Na ścianie mozaika ułożona raczej na wysokość płytek podstawowych.

Tak przyglądam się Waszym wizualizacjom i "zgrzyta" mi wysokośc drzwi do pralni - płytki wychodzą ponad. Może zrezygnować z płytkowania tej ściany, za wyjątkiem tego pasa mozaiki pod prysznicem? Ale w związku z tym, że kabina prysznicowa jest szersza niż wanna, to raczej ten pas mozaiki byłby szerokości kabiny na ścianie i podłodze i dalej przed wanną kawałek dodatkowej mozaiki.

Beata&Slawek zwróćcie uwagę na odpływ jeżeli macie ogrzewanie podłogowe pod prysznicem, nam hydraulik powiedział żeby zastosować taki odpływ (też mamy mieć podłogówkę w prysznicu) w którym da się zainstalować zaporę zapachu ponieważ szczególnie w sezonie grzewczym w syfonie odparowuje woda i zaczyna śmierdzieć,

w OBI widziałam fajne płytki z kamienia moze cosWam wpadnie w oko

pozdrawiam

Kasia

monia_, czy o takie ustawienie chodziło?

W tej wersji masz półki-wnęki i od strony prysznica i od strony wanny.

Wymiary kabiny to 90x90cm - panel prysznicowy musisz sobie wyobrazić na tej ścianie z drewnem ;) - nadal mam kłopoty z moimi bibliotekami.

Wanna ma ok. 150x70cm

P.S.

przeglądałam stare wersje i znalazłam coś takiego:

monia_łazienka z narożnym prysznicem11.jpgmonia_łazienka z narożnym prysznicem22.jpg

Co sądzisz o tej ilości drewna/ "drewna"?

monia_łazienka6a.jpg

monia_łazienka6b.jpg

monia_łazienka6c.jpg

Edytowane przez moniss

Beata&Slawek

Tak, mozaika na podłodze prysznica i na ścianie prostopadłej do wanny. I tak, ten pas do samego naroża ściany. Nie chodzi mi o to, aby delikatnie zaznaczyć strefę prysznica pasem mozaiki a'la dekor, lecz aby była nią objęta jedna ściana prysznica, do naroża właśnie :)

Na ścianie mozaika ułożona raczej na wysokość płytek podstawowych.

Tak przyglądam się Waszym wizualizacjom i "zgrzyta" mi wysokośc drzwi do pralni - płytki wychodzą ponad. Może zrezygnować z płytkowania tej ściany, za wyjątkiem tego pasa mozaiki pod prysznicem? Ale w związku z tym, że kabina prysznicowa jest szersza niż wanna, to raczej ten pas mozaiki byłby szerokości kabiny na ścianie i podłodze i dalej przed wanną kawałek dodatkowej mozaiki.

Ok zrobimy sobie próbna wizualizacje. T aroznica w wysokosci wynika z tego, ze drzwi glowne maja rame dokola otworu, pewnie mozna dobrac takie zeby jej nie bylo. Bo same otwory koncza sie na tej samej wysokosci w tym momencie 210 cm okno tak samo.

moniss pięknie dziękuję:D właśnie o taką zamianę chodziło.

Nie mogę już dać prysznica i wanny po przeciwnych stronach-mamy już wymurowane ściany w łazience. Poniżej aktualne i ostateczne wymiary:

poprawki wymiarow.JPG

Tak więc zostaje Twoja pierwotna koncepcja i zgodnie z Mężem uznaliśmy, że będzie najlepsza:yes: Za co pięknie dziękujemy! Wybór płytek i całej reszty pewnie pod koniec wakacji więc mam chwilę, żeby coś rozsądnego wybrać. Kwestia pralki do rozstrzygnięcia, wszystko zależy od rodzaju opału i pieca;)

anawii, nie potrafię w tym moim programie narysować innej łazienki niż kwadratowej czy prostokątnej. Ale w wolnej chwili mogę ja rozdrobić na poszczególne prostokątne sekcje i zwizualizować każdy element oddzielnie. Co najardziej Ci się podba w łazienkach? Bo ja jestem za szerokimi pasami przechodzącymi z podłogi na ściany i odwrotnie ;)

A może ktoś potrafi zwizualizować Twoją nieregularną łazienkę w całości?

Moniss , jeżeli masz sie z tym męczyć, to nie rób, tak tylko pytałam ;)

A tak wogóle jak pytasz co mi się podoba w łazienkach, hmmm ja lubię takie :yes:

577979_531492086862353_1741308218_n.jpg

0_87aafac7d7e4caf8d4fd5c5a749b9b81[1].jpg

a8b50faf80c59aba[1].jpg

577979_531492086862353_1741308218_n.jpg

0_87aafac7d7e4caf8d4fd5c5a749b9b81[1].jpg

a8b50faf80c59aba[1].jpg

Beata&Slawek zwróćcie uwagę na odpływ jeżeli macie ogrzewanie podłogowe pod prysznicem, nam hydraulik powiedział żeby zastosować taki odpływ (też mamy mieć podłogówkę w prysznicu) w którym da się zainstalować zaporę zapachu ponieważ szczególnie w sezonie grzewczym w syfonie odparowuje woda i zaczyna śmierdzieć,

w OBI widziałam fajne płytki z kamienia moze cosWam wpadnie w oko

pozdrawiam

Kasia

Dzięki za Twoje rady, jaki konkretnie model odpływu?