Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniss , jeżeli masz sie z tym męczyć, to nie rób, tak tylko pytałam ;)

A tak wogóle jak pytasz co mi się podoba w łazienkach, hmmm ja lubię takie :yes:

[ATTACH=CONFIG]168394[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]168395[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]168396[/ATTACH]

Widzę, że na bogato, mnie na taka nie stać. Po pierwsze to wielkością zajęła by pół domu a po drugie koszty by mnie "zjadły". Mnie stać tylko na taką:

lazienka_blue_a..jpg

lazienka_blue_b..jpglazienka_blue_c..jpg

a salonik tez skromniutki i robi się już taki:

dzienna_c..jpgdzienna_i..jpg

Edytowane przez STRYJU

Moniss , jeżeli masz sie z tym męczyć, to nie rób, tak tylko pytałam ;)

A tak wogóle jak pytasz co mi się podoba w łazienkach, hmmm ja lubię takie :yes:

[ATTACH=CONFIG]168394[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]168395[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]168396[/ATTACH]

Anawi, my również myśleliśmy nad kolorami szarymi, i chcieliśmy zrobić coś na wzór Twojej drugiej propozycji ale wyszło nam coś takiego :

Lazienka_2.jpg

Lazienka_1.jpg

początkowo miało być zielono_brązowo :

malalazienka.jpg

ale nie wiemy jak zastosować te farby do naszej łazienki :(

Gdybyście mieli jakieś spostrzeżenia albo pomyśły to będziemy bardzo wdzięczni bo kończą nam się pomysły a w przyszłym tygodniu przyjeżdża glazurnik.

Zapraszamy do dyskusji ;]

Widzę, że na bogato mnie na taka nie stać. Po pierwsze to wielkością zajęła by pół domu a po drugie koszta by mnie" zjadły". mnie stać tylko na taką:

[ATTACH=CONFIG]169409[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]169411[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]169412[/ATTACH]

a salonik tez skromniutki i robi się już taki:

[ATTACH=CONFIG]169413[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]169414[/ATTACH]

Hej STRYJU, no właśnie widzę, że Cie nie stać na takie luksusy.... ;)

Ty tu lepiej dawaj znać kto Ci robi wizualizacje albo namiary na projektanta zdradź :D hmmm moje klimaty :cool:

Możesz pisać na priv

[ATTACH=CONFIG]169415[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]169416[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]169418[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]169419[/ATTACH]

I jak pomyśle, że za te marne cztery katy muszę spłacać kredyt przez kolejne 15 lat to mnie ....... trafia.

Jak będzie z czego lać to poleci.... i tego Tobie, sobie i wszystkim budującym życzę !

Hej STRYJU, no właśnie widzę, że Cie nie stać na takie luksusy.... ;)

Ty tu lepiej dawaj znać kto Ci robi wizualizacje albo namiary na projektanta zdradź :D hmmm moje klimaty :cool:

Możesz pisać na priv

Cóż mam powiedzieć ????? ja z szarego zadupia siłą od pługa oderwany poszukałem kogoś bardziej rozgarniętego od siebie w wielkim mieście czyli WARSZAWCE. Moja wizja nadbudowy komunistycznego wynalazku zwanego kostka zaczęła się od całkiem innej strony niż większości. A to dlatego ze najpierw z "babka" zaplanowałem podział pomieszczeń potem aranżacje a na końcu całą wizualizacje dostał architekt i miał za zadanie tak zaprojektować ściany i dach aby wyszło dokładnie tak jak na wizualizacji. Większość tutejszych forowiczów jest dokładnie w odwrotnej sytuacji. Najpierw budują dom a później się martwią jak to wszystko urządzić aby było ładne i funkcjonalne. Dodam jeszcze tylko, że kobitka jest naprawdę elastyczna i bardzo komunikatywna a do tego nie droga biorąc pod uwagę moja kapryśna naturę oraz to że każde pomieszczenie ma zrobione w 2 - 3 wariantach. Dla zainteresowanych umiejętnościami owej "kobiecinki" (której do dnia dzisiejszego jestem niezmiernie wdzięczny) dokładam kilka zdjęć tej samej łazienki oraz sypialni.

lazienka_poprawki_c..jpg

lazienka2_e..jpg

sypialnia_soft_a..jpg

sypialnia_soft_b..jpg

sypialnia2_red_b..jpg

Edytowane przez STRYJU

Widzę, że masz duuuzo więcej postów ode mnie więc powiedz mi może czy nie naruszę regulaminu lub dobrych zasad tego forum jeśli publicznie ujawnię namiary na autorkę tej aranżacji???? Może i inni mieli by chęć skorzystać z usług tej zdolnej projektantki.

sypialnia2_red_c..jpg sypialnia3_b..jpg sypialnia5_a.jpg

WC_a..jpg WC_d..jpg

Edytowane przez STRYJU

Witam Wszystkich,

właśnie dołączyłam do forumowiczów i szukam pomocy. Mam wykończyć małą łazienkę w bloku i już na samym początku utknęłam. Łazienka jest dość wąska a do tego na krótkiej ścianie mieszczą się piony. Zależy mi żeby mieć w niej wannę - najlepiej z parawanem - tak aby nadawała się też na szybki prysznic. Developer proponuje rozwiązanie jak na rysunku w załączniku. Znajomy architekt zaleca przeniesienie wanny na krótką ścianę nawet kosztem odsunięcia jej na głębokość pionu. Pomysł mi się spodobał bo optycznie skróci łazienkę jednak tu protestuje wykonawca twierdząc, że wtedy rura kanalizacyjna od WC musiałaby obchodzić pion wentylacyjny i że to by groziło zatykaniem.

Co sądzicie, czy faktycznie zagięcie rury może być problematyczne w użytkowaniu czy tylko trudniejsze w wykonaniu? A może jakieś alternatywne pomysły?

lazeinka.png

Witam!

Proszę o pomoc w układzie elementów w łazience. Łazienka znajduje się na poddaszu, ściana z drzwiami i przeciwległa mniej więcej od połowy znajdują się pod skosami, wysokość ścianek kolankowych w tym msc. to nieco ponad metr. Dokładnych wymiarów nie jestem w stanie podać bo jesteśmy dopiero na etapie "surowym" i musimy zadecydować w których miejscach poprowadzić wodę i odpływy. W rogu łazienki przechodzi komin. Chcielibyśmy aby w tej łazience znalazła się wanna możliwe że wolno stojąca (najlepiej pod oknem ), podwieszany wc i bidet (to drugie tylko jeżeli będzie miejsce ) na ścianie przeciwległej do ściany z drzwiami, na ścianie przeciwległej do okna długi blat z umywalką pod którym znalazłaby się pralka + ewentualnie suszarka o ile się zmieści, obie zabudowane drzwiczkami od szafki. Grzejnik drabinkowy po lewej albo prawej stronie od wanny.

Tak to wstępnie planujemy. Myślicie że to dobry pomysł? Może macie jakieś dobre rady ewentualnie propozycje jak to zaplanować? A może zaproponujecie jakiś inny układ? Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

łazienka2.jpg

Widzę, że masz duuuzo więcej postów ode mnie więc powiedz mi może czy nie naruszę regulaminu lub dobrych zasad tego forum jeśli publicznie ujawnię namiary na autorkę tej aranżacji???? Może i inni mieli by chęć skorzystać z usług tej zdolnej projektantki.

STRYJU...hmm ja jestem z Wielkopolski i chyba nie miało by to sensu :( Tak na odległość...

A co do umieszczania namiarów na kogokolwiek, z tego co wnioskuje to publicznie chyba nie można, ale ja poproszę namiary na priv, chociaż nacieszę oczy ;)

manhatan17, spójrz na wizualkę i napisz, czy taki kształt właśnie ma Twoja łazienka. Jeśli wszystko sie zgadza, to pomyślę nad rozmieszczeniem sprzętów - na razie ustawionie jest takie jak w Twoim poście.

łazienka_manhatan17.jpg

Przy tym ustawieniu trzeba by przesunąć wc i bidet dalej od ściany, aby nie uderzać się w głowę podczas korzystaniu z nich. Ich przesunięcie automatycznie przesuwa też trochę wannę centralnie spod okna, bardziej pod skos.

łazienka2_manhatan17.jpg

Nie wiem czy dobra jest wielkość łazienki: dałam ścianę z oknem jako dłuższą: 380cm, a tą z drzwiami jako krótszą: 290cm. Ściana kolankowa 100cm, parapet okna na wys. 85cm.

Skosy lukarny/gibla zaczynają sie w połowie ściany - tak jest rzeczywiście?

EDIT:

Kolejna wersja z wanną wolnostojącą (max.160cm długości)

manhatan17_łazienka2a.jpg

Edytowane przez moniss

Co sądzicie, czy faktycznie zagięcie rury może być problematyczne w użytkowaniu czy tylko trudniejsze w wykonaniu? A może jakieś alternatywne pomysły?

Rura sedesu powinna być jak najbliżej pionu i mieć łagodne kolanka (czyli nie 90 stopni)

Można tak:

http://images46.fotosik.pl/1956/c8cb99deb5ba43d0.jpg

Moniss wszystko się zgadza z wyjątkiem rozmieszenia wc i bidetu. Myśleliśmy o przeciwległej ścianie (nie tej z drzwiami). Tak jak pisałam dokładnych wymiarów nie jestem w stanie podać ze względu że zmienią się one pod wpływem ocieplenia poddasza i zastosowania płyt gk. (w tej chwili stan surowy). Czy takie rozmieszczenie może być? Czy lepiej ustawić to jakoś inaczej? Dodam że pierwotnie pralka i suszarka miały znajdować się w innym pomieszczeniu, ale niestety jest jak jest. Z góry bardzo dziękuje za wszelkie rady i podpowiedzi. Pozdrawiam.

manhatan17, z tego co zrozumiałam nie macie jeszcze instalacji wod-kan, więc może coś takiego:

manhatan17_łazienka3a.jpg ze ścianą naprzeciw okna z lustrem od podłogi po sufit, dokładnie na wprost wanny.

Na wprost wejścia coś ładniejszego niż wc, czyli umywalka w ciągu szafkowo-pralkowo-suszarkowym:

manhatan17_łazienka3_widok od wejścia.jpg

Wannę można połączyć z lustrem na ścianie przez pas płytek jak na obudowie wannowej:

manhatan17_łazienka3_widok od wejścia2.jpg manhatan17_łazienka3_.jpg

Opis:

- pomiędzy wanną a ciagiem szafkowo-pralkowym jest ok.80cm

- pomiędzy wc i bidetem a wanną powinno być min.60cm

- pomiędzy wanną (długa na 170cm) a ścianą z lustrem 120cm

lub 100cm jak w poniższym przypadku (wanna odsunięta od ściany o 20cm):

manhatan17_łazienka3b.jpg

Edytowane przez moniss

Mój mąż to tradycjonalista więc takie ustawienie wanny u nas odpada ;p umywalka przy tym układzie znalazłaby się pod skosem ( źle się wyraziłam - mój błąd, na tej ścianie skos jest na całej długości więc nie byłoby opcji z powieszeniem lustra). za kilka dni postaram się zamieścić skan projektu budowlanego i wtedy wszystko będzie czytelne.

Jak rozwiązać problem z umywalką? Jeżeli pralka będzie pod blatem to czy nie będzie on za wysoko przy np. umywalce nablatowej? Chodzi mi o górna krawędź. Czy może lepiej zastosować taką podwieszana pod blatem umywalkę? Blat raczej będzie z kamienia naturalnego.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

STRYJU...hmm ja jestem z Wielkopolski i chyba nie miało by to sensu :( Tak na odległość...

A co do umieszczania namiarów na kogokolwiek, z tego co wnioskuje to publicznie chyba nie można, ale ja poproszę namiary na priv, chociaż nacieszę oczy ;)

I tu Cię zaskoczę ja mam do Warszawy 500 km nie byłem tam ani razu (jeśli chodzi oczywiście o projekt) a całość aranżacji została zrobiona "zdalnie" czyli kontakt przez telefon i droga mailową. Odważne przedsięwzięcie ale udało się w 100%.

Dane do Pani Beaty K. która to projektowała wysyłam Ci na priv. i "gratis" dożę wizualizację małej łazienki która nie koniecznie nadaje się na publiczne forum.

Edytowane przez STRYJU

I tu Cię zaskoczę ja mam do Warszawy 500 km nie byłem tam ani razu (jeśli chodzi oczywiście o projekt) a całość aranżacji została zrobiona "zdalnie" czyli kontakt przez telefon i droga mailową. Odważne przedsięwzięcie ale udało się w 100%.

Dane do Pani Beaty K. która to projektowała wysyłam Ci na priv. i "gratis" dożę wizualizację małej łazienki która nie koniecznie nadaje się na publiczne forum.

No to mnie zaskoczyłeś.... ja mam do Niej nieco bliżej i nie wiem, czy tak bym się odważyła :eek:

Gratuluje!

Dziękuje za namiary :)