Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mea tak jak pisalam pomieszczenie jest bardziej ustawne i latwiejsze w aranzacji gdy nie ma skosow (nie mowie tu o skosach wynikajacych z dachu). Wydaje mi sie, ze ciezko bedzie znalezc u Ciebie zloty srodek, zwlaszcza ze ta kabina to element ktory musi sie znalezc w tej lazience.

Ciesze sie tylko, ze nie zdecydowalam sie na studia zwiazane z projektowaniem wnetrz bo patrzac po tym jakim ja bylam klientem w tej kwestii i jakim jestes Ty to nie jest latwy kawalek chleba :)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mea tak jak pisalam pomieszczenie jest bardziej ustawne i latwiejsze w aranzacji gdy nie ma skosow (nie mowie tu o skosach wynikajacych z dachu). Wydaje mi sie, ze ciezko bedzie znalezc u Ciebie zloty srodek, zwlaszcza ze ta kabina to element ktory musi sie znalezc w tej lazience.

Ciesze sie tylko, ze nie zdecydowalam sie na studia zwiazane z projektowaniem wnetrz bo patrzac po tym jakim ja bylam klientem w tej kwestii i jakim jestes Ty to nie jest latwy kawalek chleba :)

wiesz moznaby sie zastanawiac gdyby nie fakt ze ja ta kabine mam - dostalam ... moglabym ja sprzedac ale szkoda ... droga byla ponoc a nikt za te pieniadze jej nie kupi !!

poza tym tak jak powiedzialam - mnie sie ona podoba :)

a co do ciezkiego kawalka chleba ... zawsze mowilam ze dobry projektant to przedewszystkim dobry psycholog !!! zeby potrafic cos stworzyc dla obcej osoby trzeba troche wejsc w dusze takowej ... potrafic stwierdzic jakie rozwiazania sa dla niej najlepsze i czy np bedzie sie tam czula dobrze !! a juz projektowanie wnetrz to mega trudna sprawa bo trzeba tak dobrac "swiat" zeby ktos mogl czuc sie w tym srodowisku jak w domu !!!

taki przyklad - znajomi zlecili projekt domu projektantowi ... zaakceptowali go bo byl "nowoczesny" ... zlecili wykonanie wnetrz ... cala aranzacje domu /raczej wysokofinansowa/ ... wprowadzili sie, pochwalili sie domem ... po poltorej roku sprzedali go i wybudowali prosty drewniany domek /niemaly/, pani domu sama go wykonczyla, w ktorym jak mowia "czuja sie jak w domu a nie jak w szklano metalowej zlotej klatce" ale tamten byl fajny ... tylko nie dla nich!!! dzis tam mieszka malzenstwo z 14 letnia corka i im taki styl pasuje !!

po prostu pierwszy projekt byl zupelnie nie dla nich !!! choc przyznam ze sie projektanci wykazali !!

Mea na ta chwile nie jestem w stanie nic wiecej doradzic. Albo sprezentuj komus ta kabine, albo wez projektantow z prawdziwego zdarzenia, ktorzy pomoga Ci ladnie zaaranzowac ta lazienke.

Odnosnie tej historii znajomych, to wybierajac wykonczenie powinno sie kierowac tym co lubimy a nie tylko tym co jest modne :) - to ostatnie zdanie pasuje rowniez do tej kabiny, jezeli Ci sie podoba, to ja zostaw.

mea - trochę mnie "wkurzyłaś" ;) - to masz ;)

ściana kolankowa 120 cm to sporo (mam 75, to wiem co mówię :cool:). Założyłam, że na twoim obrazku jest zachowana skala i pokombinowałam, że może zmieściłoby się to wszystko tak:

http://anulek2005.republika.pl/mea.jpg

czerwone-okna, niebieskie-ściany

Co do okien - wg mnie jedno wystarczy do łazienki. Nie oszukujmy się - okno w łazience służy głównie do wietrzenia, bo zimą i tak najczęściej używamy łazienki jak jest ciemno (i rano i wieczorem) a latem jest raczej dużo światła (więc jedno okno wystarczy). Przy dachowym oknie weź jeszcze pod uwagę, że zimą ono jest często zasypane śniegiem, więc tak jakby go nie było - ani z niego światła ani go nie otworzysz do wywietrzenia ...

"Kliper a nie wolalabys kwadratowej kabiny? :) Dolphi Torrenta to ladna nowoczesna kabina. Dodatkowo wysoki brodzik srednio pasuje, chyba ze masz male dzieci i ma to sluzyc jako wanienka."

Młody ma 6 lat i czasami koniecznie musi posiedzieć i się pomoczyć - stąd wysoki brodzik - poza tym jest jeszcze pies, który też wymaga kapieli więc brodzi wysoki musi być.

Zastanawiałam się nad kwadraciakiem, ale ze wzgledu na mikroskopijne wymiary łazienki - kwadratowa zajęłaby 1/4 podłogi zdecydowałam sie na półokrągłą i juz ją mam - tutaj nic nie zmienię.

"i nie to polecam brodzik np Deante Cubic niziutki i kwadratowy :) Jezeli spojrzalabys laskawszym okien na kabine kwadratowa to dobrze zeby cala ceramika kanciasta juz zostala :) Aby doradzic plytki musialbys powiedziec w jakich kolorach widzialabys lazienke najchetniej? bo wiekszosc z nas jest jak narazie w fazie szarosci."

Co do koloru płytek to raczej jasne niz ciemne, króluja teraz beże i brązy - ale osobiście nie mam przekonania - bardziej podobaja mi się beże i czerwienie, ale tez i oranże - i mam mętlik w głowie - odwiedziłam kilka sklepów i tak szczerze nic mnie nie zachwyciło. Łazienka jest na tyle mała, że chce ją jak najbardziej rozświetlić - może płytki lekko błyszczące

Edytowane przez Kliper

Anulek + za prosta forme pomieszczenia. - za okno pradopodobnie nad lustrem...chyba wszystko bedzie sie w nim odbijac :(

Nie bardzo wiem, co się ma odbijać w tym lustrze? Niebo z zewnątrz? Lustro będzie pionowe a okno ukośne ... Kurczę - zakręciłam się i naprawdę nie wiem ....

To może tak ;)

łazienka z oknem dachowym

mea - trochę mnie "wkurzyłaś" ;) - to masz ;)

ściana kolankowa 120 cm to sporo (mam 75, to wiem co mówię :cool:). Założyłam, że na twoim obrazku jest zachowana skala i pokombinowałam, że może zmieściłoby się to wszystko tak:

http://anulek2005.republika.pl/mea.jpg

czerwone-okna, niebieskie-ściany

Co do okien - wg mnie jedno wystarczy do łazienki. Nie oszukujmy się - okno w łazience służy głównie do wietrzenia, bo zimą i tak najczęściej używamy łazienki jak jest ciemno (i rano i wieczorem) a latem jest raczej dużo światła (więc jedno okno wystarczy). Przy dachowym oknie weź jeszcze pod uwagę, że zimą ono jest często zasypane śniegiem, więc tak jakby go nie było - ani z niego światła ani go nie otworzysz do wywietrzenia ...

1. pomysl z wywaleniem kabiny na ta sciane - super !!

2. OKNO BEDZIE TYLKO JEDNO - KWESTIA TYLKO GDZIE GO DAC !!

3. uklad scian jest dla mnie do kitu zwlaszcza "uproszczenie garderoby !! traci sie od cholery miejsca !! jak sa dzwi po skosie to mam do dyspozycji cala sciane polnocna i sporo przestrzeni za dzwiami !! ktora w takim malutkim pomieszczeniu jest na wage zlota !!

4. umywalka pod skosem jest nie do pomyslenia ... jak chcesz tam zabudowac lustro ?? a lustro to mus !!!! raczej umiescilabym ja na wschodniej scianie w miejscu gdzie wczesniej byl prysznic ...

5. jest opcja umieszczenia dzwi do lazienki na jej sciance poludniowej

sprobuje to zaraz rozrysowac i wrzuce wam ten projekt ...

Kliper z oranzem plytki mial Paradyz kolekcja Sensual/art na zywo robia bardzo pozytywne wrazenie. Nie sa matowe, ale chyba tez nie na wysoki polysk :) Mozna pokombinowac z ich gradientem dostepnym w kolekcji :)

Czy ten brodzik ktory masz mozna oblozyc plytkami na zewnatrz czy to nie ten rodzaj?

http://www.radaway.pl/produkt.php?id=58

Brodzik mam taki jak w linku - też z dolhi - i chyba można zamiast panelu go obmurować i obłozyć płytką

Popatrzę na te płytki wskazane przez Ciebie.

mea - no to zacznij od dobrego pomysłu i kontynuuj w tym kierunku :)

Zobacz zdjęcie z linku, który podałam tam masz pomysł z lustrami - kto powiedział, że musisz mieć umywalkę pod samą ścianą ? Odsuwasz ją, robisz lustro a za nim .... szafka!! Tadaaam :) Okno nad tym może rzeczywiście niekoniecznie ...

Sorki mam nieco głupawkowy humor - idę zaraz do fryzjera i już się cieszę, że znowu będę cokolwiek do istoty ludzkiej podobna :cool::D

Powodzenia mea - zajrzę tu do was wieczorkiem - zobaczę co się urodziło :D

Nie bardzo wiem, co się ma odbijać w tym lustrze? Niebo z zewnątrz? Lustro będzie pionowe a okno ukośne ... Kurczę - zakręciłam się i naprawdę nie wiem ....

To może tak ;)

łazienka z oknem dachowym

ten numer nie przejdzie ... rozrysowalam to po kacie dachu i wyszlo mi zeby zrobic lustro do wys 2m /gora lustra/ to musialabym scianke umywalki - ta na ktorej bedzie lustro - odsunac od scianki kolankowej o ponad metr !!! wyszlaby umywalka na srodeczku lazienki !!

co mi sie udalo na szybko wymodzic

http://foto1.m.onet.pl/_m/11cefaf6143db10d91cfbb31d112dbfd,10,19,0.jpg

i to samo z przeniesionymi drzwiami !! nie wiem czy nie lepsze ... tylko przedpokoj troche zadzwiwany :)

http://foto0.m.onet.pl/_m/b0751a03ca9cbfef1477cb8339164384,10,19,0.jpg

z boku jest troche miejsca na zabudowanie jakiejs pseudo szafki ... w koncu chemie tez gdzies trzeba trzymac zeby po byle pierdolke nie latac do piwnicy do pralni !!

widzicie ... jak czlowiek cos zamarudzi to od razu zostaje zauwazony :)

chyba podobnie trzeba bedzie pokrzyczec przy kuchni to i miejsce na tv sie znajdzie :D

Edytowane przez mea

Kliper a jaka maja cene? ja nawet nie wiem, bo takie kolory mnie nie interesowaly.

Mea zainteresowanie jest, bo ja np teraz mam czas. Zle zaczelas, a te ciagle wykrzykniki nie pomagaja. Przez twoje posty mam wrazenie ze na codzien nie jestes zbyt przyjaznym czlowiekiem. Na przyszlosc zalecam wiecej cierpliwosci i nie wydawania pochopnych osadow co do pomocy na forum.

Kliper a jaka maja cene? ja nawet nie wiem, bo takie kolory mnie nie interesowaly.

Mea zainteresowanie jest, bo ja np teraz mam czas. Zle zaczelas, a te ciagle wykrzykniki nie pomagaja. Przez twoje posty mam wrazenie ze na codzien nie jestes zbyt przyjaznym czlowiekiem. Na przyszlosc zalecam wiecej cierpliwosci i nie wydawania pochopnych osadow co do pomocy na forum.

ściana 230 zł/m2 a podłoga 92 zł/m2 - nie mówiąc o dekoracjach :)