Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kori, dwie umywalki powinny się zmieścić.

Minimalna odległość pomiędzy nimi powinna wynosić 20 cm (wygodnie 30cm), a od ściany prostopadłej powinny być odsunięte także min. 20 cm (wygodiej 30cm). Minimalna szerokość łazienkowej umywalki to 45-50 cm, a głębokość 40 cm.

Po odjęcu wymiaru ściany kominowej (przyjęłam ok 30cm) oraz drzwi (80cm), zostaje na umywalki 140cm. I tak stojac przed lustrem i patrząc od lewej mamy: 10cm blatu + 45cm umywalki blatowej lub podblatowej + 20cm blatu + 45cm umywalki + 20cm blatu = 140cm.

W IKEA są dostępne podwójne umywalki (głębokość 49cm, długosć 100cm):

godmorgon-edeboviken-szafka-pod-umywalke-z--szufladami.JPG

Jeśli zdecydujesz się jednak na pojedyńczą, to proponuję naprawdę dużą z dwiema bateriami, np. taka z IKEI:

braviken-pojedyncza-umywalka.JPG

W obu powyższych przypadkach, w szafce pod blatem od strony ściany z fototapetą, można zamontować zsyp na brudne ciuchy.

A tu propozycja kolorystyki łazienki:

kori_łazienka damska4.jpg kori_łazienka damska4a.jpg kori_łazienka damska4b.jpg

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok całkiem fajnie

i teraz w którym miejscu zainstalować drabinkę ?? na scianie z przeowdami wentylacyjnymi, czy moze na scianie nad wc albo obok wc??

Jeśli nie będziesz miała fototapety to możesz dać grzejnik drabinkowy na dekorach na środku tej ściany:

z delikatnym kori_łazienka damska5a.jpg lub z mocniejszym dekorem kori_łazienka damska5b.jpg

(wszytskie płytki Tubądzin, kolor ścian - kremowy)

moniss a teraz jedna wazna sprawa, jak otworzyć okno w łazience nie wchodząc do wanny?? :-) o tym teraz sobie pomyślałam??

mozemy jakoś to poprzestawiać, zeby byl dostęp do okna bez problemu, ??

czyli 1xumywalka, wc, wanna, pojemna szafka i kaloryfer :-) a no i tn wynalazek ZRZUTNIA/ZSYP UBRAŃ :-)

moniss projektowe guru;) ja jak zwykle uśmiecham się pięknie:D z prośbą do Ciebie:D o kolejną wizualkę. Wersję ostatnią czyli:

monia_łazienka6b.jpgmonia_łazienka6a.jpg

w 2 odcieniach szarości, tzn. ciemniej na ścianach a jaśniej na podłodze. Tak wiem, że nie powinno się tak robić:p ale co ja poradzę, że zakochałam się w łazience Remiki2:

DSCN7736.jpg DSCN7737.jpg

Nawet korci mnie, żeby wybrać takie same płytki;) Skoro widzę naocznie, że ten zestaw wygląda fajnie i jest w mój gust:yes:

i-refin-artech-grigio-is19-60x60.jpg

Edytowane przez monia_

Witam

Zapewne to pytanie padło nieraz na forum, ale obecnie nie mam czasu wertować wszystkich 200 stron jestem na 458str. forum łazienki nasze więc mam jeszcze 100 do przebrnięcia. Powiedzcie mi proszę w jakim programie mogę sobie zaprojektować łazienkę najlepiej aby można było użyć płytek dostępnych na rynku tj Opoczno, Paradyż.

Z góry dziękuje

A i najlepiej aby był darmowy:yes:

monia_, jeśli chcesz takie same płytki jak na załączonych obrazkach, to nie ma problemu z jasnymi na podłodze - mają jakiś "maziajowy" wzorek + ciemniejsze fugi i kłopotów z utrzymaniej tego w czystości nie będzie :)

Wieczorem wrzucę Twoja poprawioną łazienkę, ale zlikwiduję dekor na wannie :D hehehe

Rozumiem, że drewno zostaje?

monia_, tak na szybko:

monia_łazienka7a_szara.jpg monia_łazienka7b_szara.jpg monia_łazienka7c_szara.jpg monia_łazienka7cc_szara.jpg

- nie zwracaj uwagi na to, że ciemne płytki to dekor, najważniejsze, że odcień szarości jest ok ;)

- przy wannie ciemne płytki do wysokości parapetu (przypomnij mi ile tam jest?)

- ścianka w ciemnej szarości

- powyżej wanny te same płytki co na podłodze

Edytowane przez moniss

moniss ciemna płytka wszędzie, również nad wanną i pod prysznicem, a jasna tylko na podłodze, drewno zostaje:yes: pas na kibelku, pas pod prysznicem i oczywiście blat pod umywalką. Okno ma wysokość 150cm. Jeśli możesz wolne-bez płytek ściany czyli tą z oknem i tą z drzwiami zrobić na biało to byłoby super:)

Pod lustrem zostaje dekor, czyli takie paski. Myślałam o czymś takim tylko troszkę jaśniejszym:

incana-coal.jpg

Ta jasna płytka na podłodze owszem chyba ma delikatne "mazaje". Fugę chce raczej średnią i minimalną, nie lubię efektu "szachownicy".

Tau_corten_Blanco-Rett-30x60(1).jpg blancoa.jpg

Edytowane przez monia_

Witam,

Jestem dopiero na etapie projektu domu i dopóki coś jeszcze mogę zmienić to kombinuję, teraz padło na łazienkę. Wymiary 2,4X4,0. A więc chciałabym mieć w niej wannę wolnostojącą w kształcie owalnym, prysznic bez brodzika, umywalkę i wc. Czy na takim metrażu pomieszczę to wszysko, żeby jakoś sensownie wyglądało? Nie ma okien. Mam kilka pomysłów, ale qrcze wydaje mi się , że w każdym przypadku ta wanna nie pasuje, a bardzo bym chciała taką wolnostojącą bez obudowy.

moniss a teraz jedna wazna sprawa, jak otworzyć okno w łazience nie wchodząc do wanny?? :-) o tym teraz sobie pomyślałam??

mozemy jakoś to poprzestawiać, zeby byl dostęp do okna bez problemu, ??

czyli 1xumywalka, wc, wanna, pojemna szafka i kaloryfer :-) a no i tn wynalazek ZRZUTNIA/ZSYP UBRAŃ :-)

moniss moglabys zerknac na lazieneczke moja??

Pytanie jak wszystko zagospodarowac no i kwestia wanny, bo jesli tam ja damy bedzie problem z otwieraniem okna

wielkei dzieki

moniss projektowe guru;) ja jak zwykle uśmiecham się pięknie:D z prośbą do Ciebie:D o kolejną wizualkę. Wersję ostatnią czyli:

[ATTACH=CONFIG]171981[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]171982[/ATTACH]

w 2 odcieniach szarości, tzn. ciemniej na ścianach a jaśniej na podłodze. Tak wiem, że nie powinno się tak robić:p ale co ja poradzę, że zakochałam się w łazience Remiki2:

[ATTACH=CONFIG]171983[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]171984[/ATTACH]

Nawet korci mnie, żeby wybrać takie same płytki;) Skoro widzę naocznie, że ten zestaw wygląda fajnie i jest w mój gust:yes:

monia_ czy nie wiesz na jakiej wysokosci rozpoczyna sie okno w lazience Remiki2??

kori, nie widzę problemu z otwieraniem okna jeśli parapet jest na wysokości górnej krawędzi wanny (55-60cm w zależności od modelu)

Jeśli chodzi Ci o wietrzenie podczas kąpieli, to można otwierać na uchył.

A co do jego mycia, to nie robi się tego raz na tydzień, tylko raczej dwa razy w roku, więc nie jest to wielki kłopot ;)

Inne ustawienie:

- we wcześniejszych wizualizacjach

- jeszcze pomyślę, gdzie można dać tę wannę

I od razu pytanie: czy koniecznie musi być prostokątna? Jaką wielkość/długość wanny preferujesz?

A może Ktoś ma pomysł na moja łazienkę :D

Taki jest projekt pierwotny

[ATTACH=CONFIG]167633[/ATTACH]

Takie zmiany chciałabym wprowadzić

[ATTACH=CONFIG]167640[/ATTACH]

Nie wiem czy lepsza wanna narożnikowa, czy prostokątna? Nad sedesem i bidetem chciałabym szafkę do sufitu.

Co z kominem, przerabiać ? aby prysznic był większy kosztem komina, czy wysunąć prysznic w głąb łazienki> Jesteśmy na takim etapie, że możemy to jeszcze przerobić :p

Pusta ściana między wanną a prysznicem, jak ją wypełnić? Macie jakieś pomysły?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie i ciekawe propozycje :D

anawii, mam nadzieję, że bywasz tu jeszcze czasami, bo wzięłąm sie w końcu za Twoją łazienkę :)

Komin i okno zostawiłam jak w projekcie.

anawii_łazienka1.jpg anawii_łazienka1a.jpg anawii_łazienka_lustro1.jpg

moniss zastanawiam sie czy nie dac parapetu tak samo jak w dolnej lazience na wysokosci, chyba bylo 145cm

tak zeby patrzac z zewnatrz bylo symetrzycznie

no i teraz gdzie umiescic ta nieszczesna wanne :-( :-( ???

Mam teraz wanne narozna i zeby ja umyc musze prawie wejsc do niej, dlatego tez chcialam zmienic ja na standardową tj prostokątną

dzieki za pomoc

Elfir i moniss => finalnie mozemy zrobic jedna umywalke (z drugiej spokojnie mozemy zrezygnowac no chyba ze jakos sie udda ja wsadzic), WC, wanna myslalam o 160x85 (ale moze lepiej doradzicie), jakas zabudowe czy sciany, czy szafki, tak aby powchodzily reczniki i masa kosmetyków etc oraz wymyslony zrzut bielizny do pralni :-)