Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiecie co laski, ja to chyba się nudzę...

Tak sobie robię czasami jakieś łazieneczki. Machnęłam swoją małą gościnną no i tak przy okazji wizualizacja dla Maciejka2 także powstała w tej samej kolorystyce (obecnie mojej ulubionej) :)

Maciejka2_łazienka1.jpg Maciejka2_łazienka1a.jpg Maciejka2_łazienka1b.jpg Maciejka2_łazienka1c.jpg

Ładnie wygląda wanna 170-ka :)

Edytowane przez moniss

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moniss,

jestes wielka! Dziekuje Ci slicznie! Pierwszy raz widze swoja lazienke! Probowalam robic wizki, ale mi nie wyszly :/

Troche sie przestraszylam, jak malo miejsca mi zostalo na srodku lazienki. Jak ja wykapie razem dwojke dzieci? Mozesz prosze napisac cos o wymiarach: drzwi, kabiny i jaka jest szerokosc wanny w tym projekcie ktory zrobilas. Ten kibelek to chyba zrobie w scianie, zawsze to o 10 cm wiecej na srodku. Jeszcze jest stan "przed wylewkami" wiec moge cos poprzesuwac.

Wlasnie mnie olsnilo! moze cofne prysznic o 30-40cm w glab sciany (to nie jest sciana nosna), z drugiej strony sa szafy w projekcie, nikt by i tak nie zauwazyl. Co myslicie?

Ale fajnie wyszła ta ostatnia wizualizacja dla Maciejka2. U mnie też by coś takiego mogło być, gdybym się nie upierała przy tej wannie wolnostojącej. Zastanawiałam się jakby to wyglądało gdybym dała drzwi naprzeciwko tego prysznica, a w tym miejscu co są tu drzwi kibelek - ta ściana ma u mnie 2,4. Druga ściana ma 4m, tylko czy na kibelek starczy 80-90 cm?bo potem muszą być drzwi. Wanna wolnostojąca na tym miejscu gdzie jest ta wanna, no i umywalkę musiałabym gdzieś wkitrać. moniss czy mogłabym Cię jeszcze prosić o taką wizualizację ? :)

Venus-m WOW aż mnie zatkało twoje wnętrza są super, zdjęcia ogladałam z otwartą buzią, począwszy od wejścia i jego oświetlenia aż po drobne detale jak pojemniki na cukierki i owoce. A ta ściana z cegły na schodach sama o takiej myśle tylko narazie nie mam pomysłu jak ją wkomponować. Zastanawiam sie czy do swojej łazienki nie dodać drobnej zielonej listwy wokół lustra i wanny.

http://img19.imageshack.us/img19/9196/78850826.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/8767/12394451.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/1397/73385323.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/950/83395685.jpg

Witam forumowiczow(wiczki) :D

mam nadzieje ze i mi pomozecie w zakonczeniu projektu lazienki. w zasadzie wiekszosc juz mam. wiem jak chce rozmiescic sprzety. ale zaczne moze od poczatku. lazienka ma wymiary 190 (sciana z oknem poziomym) na 318cm. naprzeciwko okna drzwi, po lewej stronie od wejscia komin 52x33cm.

lazienka wanna.jpg

pod oknem dam wanne (nie wiem jaki rozmiar jeszcze...)

po prawej stronie od wejscia: szafka wiszaca slupek, podwojna umywalka z podwieszana szafka. bateria wannowa na tej samej scianie co umywalki.

po lewej kibelek i kaloryfer miedzy nim a wanna. nad wc chcialabym dac szafke (bo lubie miec wszystko pochowane), tylko nie wiem jak to wykombinowac, bo stelarz od wc chcialam ukryc w scianie (brak zgody meza...). boje sie ze jak stelarz bedzie zabudowany to kibelek bedzie za bardzo wystawal ze sciany, wchodzisz do lazienki a tu bach wct :eek: wiec prosze o rade, co wy myslicie?

poza tym motam sie z doborem plytek. podobaja mi sie szarosci, np podloga ciemnoszara, sciany jasnoszare, ale gdzies jeszcze troche ciemnego na scianach tez bym dala, no i podoba mi sie mozaika np za kibelkiem. niestety nie potrafie tego sensownie sama rozmiescic.

szafki w kolorze drewna ciemnego lub czarne.

to sie napocilam :yes: mam nadzieje ze nie zamotalam za bardzo i zrozumiecie o co mi chodzi. dzieki za zrozumienie i milej soboty, u nas piekne slonko!!!

W jaki sposób byś uprościła tą półkę? Na początku myśleliśmy tylko o półce wiszącej, z tym że umywaka to mega duża 80 i może nie trzymać sie na śrubach. Najpierw kupiłam umwalę a dopiero póżniej dowiedziałam sie, że nie może być wisząca bo za ciężka jest (zakup był robiony przez internet więc nie ma mowy o oddaniu).

Z mężem za często nie robimy zakupów przez internet, ale często negocjujemy ceny. Nie zawsze da sie zjechać do tych internetowych, ale zawsze to pare groszy do przodu dla nas. Nie przejmuje sie też jak patrzą na mnie sprzedawcy, bo do tych sklepów nie chodzi sie codziennie i za kilka dni nie będą pamiętali mojej buzi. Zamawialiśmy teraz kuchnie w brw i pomimo ogólnopolskiej promocji (obniżone o podatek vat) utargowaliśmy od właściciela sklepu rabat. Przy kwocie 9000 za beble 200zł na transporcie to niby niedużo ale zawsze na coś będzie.

Maciejka2, tutaj masz rzut łazienki:

maciejka2_rzut.jpg

Wanna ma 75 x170cm + obudowy po bokach na jej szerokość a głębokość po ok. 15cm (akurat jest 16 i 14)

Obudowa stelaża ma na rysunku głębokość 20cm, a wokół wc jest bardzo dużo miejsca, więc spokojnie można używać go z bidettą.

Kabina prysznicowa bez brodzika 110 x 80cm (na rysunku jest wymiar 82cm, ale te 2 cm to zapas montażowy)

Drzwi dałam 80cm, później ściana 38cm, od której ciagnie się wisząca szafka/szuflady o głębokości 35cm. Na nich jest umywalka 40x70cm. Za blato-szafkami jest wolna przestrzeń aby dostać sie do wanny, albo na śmietniczkę, albo na wiszącą płytką a wysoką szafeczkę jak na ostatniej wizualizacji łazienki monia_

Ana_7

80-90cm wystarczy na wc.

Czy o taki układ chodzi?

ana_7_rzut.jpg Ana_7_łazienka3.jpg

Edytowane przez moniss

Ana_7

80-90cm wystarczy na wc.

Czy o taki układ chodzi?

[ATTACH=CONFIG]173974[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]173975[/ATTACH]

Kibelek, prysznic i drzwi ok, tylko wanna na tej ścianie co grzejnik (chyba nie na środku tylko przysunięta bardziej do tej ściany co jest teraz umywalka), a umywalkę na tą ścianę co prysznic. Myślałam, żeby prysznic miał wejście od strony wc, a z drugiej strony ścianka i obok tej ścianki umywalka. Nie za dużo kombinuję? hm...

Maciejka a pokazesz rzut całości - co bedzie obok łazienki?

Nie udalo mi sie rzutow zrobic, nie wyszly :( . a projektu nie mam przy sobie. Dopiero za miesiac.

Z jednej strony lazienki bedzie pokoj dziecka, z drugiej szafy w przedpokoju, wiec da sie cofnac ta kabine do 40 cm. Rozmawialam juz z mezem. Kabina zrownala by sie z WC, a na srodku zrobilo by sie wiecej miejsca. Trzeba teraz pomyslec o ile przesunac drzwi do lazienki. Zastanawiam sie czy szafka prawie dwu metrowej dlugosci to nie jest za duzo. Drzwi lazienkowe otwieraly by sie na szafke.

Moj projekt to : dom przy jesionowej z galeridomow.pl, ale w srodku sciany sa poprzesuwane.

Edytowane przez Maciejka2

moniss,

jeszcze raz Ci baaardzo dziekuje. Napracowalas sie!

Piekne wizualizacje! Nawet plytki zrobilas mi tak jak lubie. Nie do sufitu, tylko tam gdzie jest to konieczne. :)

Teraz wszystko zalezy od mojego M, czy mi kanalizacje, drzwi i prysznic przesunie.

Jak myslisz, czy mozna dac grzejnik-drabinke nad wanna, na tej scianie co jest WC. Czy tak sie robi?

Maciejka2, drabinkę dajesz tam gdzie jest to możliwe ze względów instalacyjnych oraz tam gdzie najbardziej Ci pasuje.

Na wizualizacji, którą wrzucił arturro2525 drabinka jest właśnie nad wanną, schowana za wysoką zabudową stelaża wc (strona wcześniej)

Jeśli drabinka ma służyć do wieszania ręcznika po kąpieli, a nie do trzymania ręcznika "twarzowego", to miejsce nad wanną jest OK.

Teraz wszystko zalezy od mojego M, czy mi kanalizacje, drzwi i prysznic przesunie.

A gdzie obecnie masz pion kanalizacyjny i w którym miejscu drzwi?

Możesz w paincie zaznaczyć kolorem na rzucie łazienki, który zrobiłam.

Edytowane przez moniss

Witam,

Przygotowuję się do generalnego remontu mieszkania, do którego będziemy się niedługo wprowadzać (M4, 64m2). Jestem na etapie projektowania łazienki i z chęcią posłucham wskazówek osób bardziej doświadczonych. Łazienka i toaleta są w tej chwili osobnymi pomieszczeniami, ale zamierzam je połączyć, żeby uzyskać większą przestrzeń. Poniżej schematyczny rysunek:

20130303617.jpg

Planuję też powiększyć przestrzeń zajmowaną obecnie przez WC, żeby ostatecznie pomieszczenie miało powierzchnię prostokąta (z wyłączeniem komina po prawej). W sumie wyjdzie prawie 5m2 i chcemy tam zmieścić kabinę, wannę, umywalkę i wc. Pralka pójdzie do kuchni. Będziemy próbować zmieścić wc na stelażu za kominem pod oknem i kabinę bezbrodzikową w powiększonej przestrzeni przed kominem. Jeśli jednak ktoś widzi to inaczej lub ma jakieś wskazówki, to z chęcią poczytam. Dzięki!

adrria77, taki wstępny model, bez armatury i dekoracji na ścianie za wc. Stelaż dałam płytki 8cm(wraz z obudową g-k ma 12cm głębokości, może nawet 10cm się uda). Miska wc ma na rysunku 61cm, ale można kupić mniejsze. Wanna 170cm, umywalki 45x60cm

adrrai77_rzut.jpg adrrai77_łazienka1a.jpg adrrai77_łazienka1b.jpg adrrai77_łazienka1c.jpg adrrai77_łazienka1d.jpg

Moniss, wow ale to super wygląda :-) dziękuje. Powiedz mi proszę czy na ścianach poza ciemnymi dallas białe płytki? Ładnie to wygląda. Ja myślałam o połączeniu szarości ciemny i jasny np nowa gala signum (póki co podobają mi się najbardziej, chociaż na żywo jeszcze nie widziałam). Mam prośbę,dalabys zrobić wizualizacje z szafkami w kolorze drewna, ciekawa jestem jak by to wyglądało.

No i pytanie dodatkowe, jaką głębokość może mieć szafka nad kibelkiem coby się tam zmieścił papier toalet itp, i żeby w to głową nie stukać jak się wstaje...

adrria77

Poprzednia wizualizacja:

- farba biała na suficie i szeroki pas pod sufitem, reszta malowanych ścian to jasny szary

- jasne płytki Sewilla szara Opoczno, na podłodze Flower Grafit Opoczno, mozaika Tubądzin Bastille Brun

Na wizualizacji poniżej:

- jasne płytki to Amor szary Opoczno, reszta bez zmian

- biała farba na suficie i pas poniżej, ściana z drzwiami w kolorze jasno-szarym

Szafki (2 kolory do wyboru):

szafka nad wc: płyta meblowa w kolorze srebrny dąb, pozostałe szafei: płyta meblowa zebrano

adrrai77_łazienka2a.jpg adrrai77_łazienka2b.jpg adrrai77_łazienka2c.jpg

Mam w łazience szafkę z lustrem o głębokości 12cm i papier toaletowy mieści się w niej bez problemu (ale to też zapewne zależy od marki papieru ;) )

Edytowane przez moniss

lapka widzę jeden poważny problem z umieszczeniem wc za kominem. Stelaż w tę wnękę się zmieści, ale będzie mało miejsca od strony ściany z oknem aby wygodnie usiąść na wc. Pomiędzy ścianą a wc powinno być 20cm, a będzie w najlepszym razie ok.7cm.

KILKA PYTAŃ:

1. Czy główna część łazienki ma 138x180cm? (coś słabo widać napisy)

2. Jakie wymiary mają okna i na jakiej są wysokości od podłogi?

3. Okna to to zakreskowane?

4. wc masz zamiar powiększyć o te 28-30cm, do wielkości głónej łazienki? To takie pytanie kontrolne, sprawdzające czy dobrze zrozumiałam ;)

Edytowane przez moniss