Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak w ogóle przyglądam sie temu nowemu ustawieniu Twojej łazienki i coraz bardziej mi się podoba :D Jeśli nie przeszkadza Ci, że będzie trzeba wskoczyć do wanny aby okno otworzyć.

moniss ja też coraz bardziej skłaniam się jednak do tej opcji. Na korzyść szczególnie przemawia długa powieszana szuflada oraz dodatkowa wisząca szafeczka na kosmetyki:yes:

Mycie okna z wanny przeżyję;) Przecież okien nie pucuje się co tydzień, ja to nawet nie co miesiąc więc luz:P

Boję się tylko tej całej szklanej kabiny, czy ciężko taką utrzymać w czystości:confused:

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lapka

KILKA PYTAŃ:

1. Czy główna część łazienki ma 138x180cm? (coś słabo widać napisy)

2. Jakie wymiary mają okna i na jakiej są wysokości od podłogi?

3. Okna to to zakreskowane?

4. wc masz zamiar powiększyć o te 28-30cm, do wielkości głónej łazienki? To takie pytanie kontrolne, sprawdzające czy dobrze zrozumiałam ;)

Cześć, już odpowiadam:

1. główna łazienka 180x178;

2. okna są na wysokości 156cm, szerokość ok. 55cm (wysokości nie mam zanotowanej).

3. tak, te zakreskowane;)

4, tak. teraz toaleta ma wymiary 95 (w tym 20cm komin)x152 , ale zmierzam ją wydłużyć do178cm jak w łazience głównej

Obawiałem się, że sedes może być za blisko ściany. Tam znajduje się pion kanalizacyjny.

Moniss nie otwiera mi się załącznik...

Co do szafki nad wc zmierzała nasza lazienkowa, wisi co prawda nad umywalka ale jest płytka, i papier się w niej mieści :-) ma 15cm, więc pewnie stelarz zbudujemy też na 15cm.

Monia_ ja mam obecnie całą szklana kabinę, ma chyba 12lat a wygląda super, błyszczy się jak nowa prawie, bez zaciekow, więc się takiej nie bój, po prysznicu sciagam wodę a myje porządnie raz na tydzień :-)

Witajcie,

czy ktoś pomógłby mi skonkretyzować projekt łazienki dość długiej i wąskiej, jak na załączonym rzucie? Może ktoś z Was ma u siebie podobny układ? Wymiary łazienki to 175x304 cm. Jaką kabinę wstawić przy szer. 175, aby dało się swobodnie przejść - czy tylko drzwi przesuwne wchodzą w grę? Jak układać glazurę, aby wizualnie poprawić proporcje?

Łazienka 2.JPG

Nie wiem czy to dobre miejsce na moje pytanie, ale może cos poradzicie. planuje w lazience prysznic obok wanny, przy czym jeden bok stykać ma się z wanną. Jak to rozwiązać, czy przycinac szybe i montowac ja na wannie (ale jak: bezpośrednio na wannie czy wypuścic np 1 cm glazury i dopiero na tym oprzec szybę) czy tez dostawić do wanny, ale co wtedy z czystością, bo na pweno cos będzie dostawalo się między szybe a obudowe wanny. prosze o radę.

bettka ja bym chyba zamieniła wc i prysznic. Prysznic dałabym na końcu, może tylko szklaną ściankę czyli typowy walk in? Ile masz miejsca w rogu? Jaka jest odległość ściany od okna i jakie okno?

bettka, podoba mi się twój układ.

Boczne ścianki prysznica zrobiłabym z przezroczystych luxferów (pustaków szklanych), aby nie było zbyt mrocznie.

Drzwi, jeśli się da, to przesunęłabym w prawo, aby było więcej miejsca przed umywalką.

bettka_łazienka1.jpg

Wymiary kabiny na wizualizacji wraz z bocznymi ściankami z luxferow to 120x82cm. Drzwi mogą być przesuwne lub otwierane, jak wolisz

A gdzie obecnie masz pion kanalizacyjny i w którym miejscu drzwi?

Możesz w paincie zaznaczyć kolorem na rzucie łazienki, który zrobiłam.

Wklejam lazienke z "odplywami" jakie sa obecnie zrobione. Pion nie pamietam gdzie jest :/ .Dom jest parterowy, wiec pewnie innaczej to rozwiazali. Sprobuje poszukac. Drzwi maja szerokosc 90, ale to za duzo. Teraz mam ok 75 i jest ok. Przepraszam za jakosc, ale dopiero sie ucze radzic sobie z wklejaniem zdjec na forum :) . Dzis wlasnie zalozylam fotosika.

http://images35.fotosik.pl/1830/152cdf52bd6e9558.jpg

I jeszcze rzut lazienki z planu. Te czerwone kreski pokazuja jak zmienila sie lazienka. Teraz ma 6m2. Lazienka zrobiona przez Ciebie jest w lustrzanym odbiciu, ale reszta jest identyczna.

http://images35.fotosik.pl/1830/5cbe51ca66dae733.jpg

Drzwi wejsciowe sa pojedyncze, a nie podwojne, wiec jest wieksze pole manewru w hollu. Wiatrolapu nie bedzie. I wlasnie sobie dlatego wymyslilam, ze cofne ten prysznic, ale tylko max 40 -50 cm.

Edytowane przez Maciejka2

Witam po długiej przerwie. Nasza łazienka jest już w dużej mierze gotowa, ale ponieważ jednak koncepcje zmieniały się kilka razy znowu potrzebuję pomocy. Mam problem z zagospodarowaniem kąta z umywalką w łazience. Zależy mi na umieszczeniu tam wysokiej szafki - słupka - aby np. schować mopa... Szerokość to 2 m. Drzwi znajdują się 38 cm od ściany. Okno z kolei 40 cm od ściany. Umywalka to Koło Ovum. Płytki szare - wyżej czarny dekor. Ściana ciemno-szara. Szafki będą robione na zamówienie - do końca tego tygodnia chciałabym przekazać projekt stolarzowi.

Słupek chcę umieścić przy drzwiach, a więc może mieć max 38 cm głebokości. Blat, na którym będzie umywalka z oczywistych powodów musi być szersza (sama umywalka ma 40 cm głębokości).

To co rozważam to:

1) przerwa między słupkiem, a blatem z umywalką. Mogę tam wstawić kosz na śmieci lub z boku mieć relingi na ręczniki

2) Spróbować zrobić bardziej ciągłą zabudowę. Wtedy jednak powstaje problem - jak połączyć ładnie te dwie różne głębokości?

a) Po prostu zestawić obok siebie? Jak na wizualizacji poniżej?

ScreenHunter_03%u00252520Mar.%252004%252021.44.jpg

b) Blat zrobić ze skosem

c) Blat zrobić z łukiem

Inny dylemat - szafka pod umywalką. Ponieważ Ovum jest dosyć wysoka szafka ta z kolei jakaś imponująca nie może być + chcę by była podwieszana pod blatem, a nie sięgająca podłogi.

Mogę ją zrobić pod całym blatem, albo zostawić trochę przestrzeni koło okna - tam mogłabym postawić kosz, krzesło by uzyskać toaletkę lub pod spód wsuwać niedużą ławę pomocną przy rozbieraniu

I ostatni - umywalkę planowałam umieścić centralnie, mamy jednak pewną swobodę. Mamy też niemowlaka - czy lepiej przesunąć ją trochę w lewo by z prawej mieć 70 cm blatu, na którym można położyć przewijak???

Osobiście nie lubię łączeń słupek do podłogi i szafka podwieszana, jakoś mi się gryzie. Te boki szafki/szuflady tez wg. mnie zbędne. Za ciężkie te meble do dosyć małej przestrzeni.

Ja bym słupek też podwiesiła i zrobiła wyższy do lustra, a lustro szersze a słupka do końca ściany.

Witajcie, może ktoś będzie miał jakiś ciekawy pomysł na taką malutką łazienkę:

szerokość: 1,70, długość: 3,00,

drzwi wejściowe na krótszej ścianie, ale praktycznie w rogu, łazienka bez okna, wentylacja w przeciwległym rogu do wejścia.

Zależy mi na samym prysznicu, bez wanny.

Może podpowiecie coś?

albireo wg. mnie zdecydowanie lepiej:yes: tylko jeszcze ten drewniany bok po prawej bym usunęła-wydaje mi się zbędny. Odnośnie połączenia węższego słupka i szerszego blatu ja bym chyba zostawiła zwyczajnie na prosto. Odstępu też bym nie robiła, teraz ma to jakaś spójność i ciekawie wygląda:)

Potestowałam sobie dzisiaj układy z kawalkiem deski i stwierdziłam, że niestety ten układ nie jest najbardziej praktyczny - albo musiałabym zrobić bardzo szeroki słupek, albo przerwę - po prostu 50 cm blat zaczyna się za blisko drzwi i przy wchodzeniu do łazienki trzebaby od razu robić skręt.

Zaczęłam kombinować ze ściętym blatem:

ScreenHunter_05%u00252520Mar.%252005%252015.51.jpg

Opcją pozostaje przerwa pomiędzy słupkiem, a blatem.

Sama już nie wiem...