Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coraz bardziej zastanawiam się nad tym bidetem. Chyba jestem skłonna z niego zrezygnowac na rzecz dodatkowej szafki.

@ duś: skoro duże płytki powiększyłyby moją łazienkę, to masz moze jakis fajny pomysl? jaki kolor,gdzie polozyc dekory zeby nie przesadzic, mat czy polysk, jaka podloga? Lazienka jest dosc wysoka jak na mieszkanie w bloku, bo 2,80. Bedziemy chcieli obnizyc sufit i zamontowac w nim halogeny

pozdrawiam

@ duś: dzięki za wszystkie rady. Może rzeczywiscie nie warto obnizac sufitu - ale myslisz, ze wtedy plytki az na wysokosc 2,80 polozyc? chce uniknac wrazenia "studni". Co do kolorow i plytek: chcielibysmy, by lazienka byla miejscem, gdzie mozna odpoczac, dlatego odpadają mocne kolory i dekoracje. Kolorystyka plytek to kolory natury: beże, brązy, biel i szarosci. Łazienka ma byc minimalistyczna ale tez przutylna. Jedyny wyrazniejszy kolor, np dla dodatków to zielony (ulubiony kolor męża)

kolory i klimat łazienki (zastanawiam sie jednak ciagle nad praktycznoscia jasnych plytek na podlodze...)

kolory.jpg

Podobaja mi sie tez dodatki drewniane, alternatywa do drewna bylby moze plytki drewnopodobne z kolekcji Paradyża My Way

tak jak tu: plytki.jpg

Blat miałby byc wykonany z płytek, w nim umywalka wtopiona w blat, do tego podwójne szuflady z lakierowanego MDFu, np w kolorze bialym lub ecru. na szerokosc calego blatu lustro wmurowane w plytki i nad nim ladne oswietlenie

przyklad:

blat i szafka.jpg

Odnosnie wyposazenia lazienki zdecydowalismy sie na prysznic 90x90 z wysokim brodzikiem (z mysla o dzieciach). Moze kupimy taki brodzik, ktory da sie oblozyc plytkami i dopasowac go przez to bardziej do calosci wnetrza.

Grzejnik juz jest - bialy, montowal go deweloper wiec nie bedziemy go wymieniac.

Bede wdzieczna za cenne wskazowki co do plytek:) Z gory dzieki!

Kolor płytki drewnopodobnej nie bardzo mi się podoba. Na wizualizacji woodentic ochra, ale potrzebuje chyba czegoś ciemniejszego, głębszego.

Pas-drewnopodobny pod prysznicem powinien być na prosto, na ścianie naprzeciw lustra.

Lustro chyba powinno być ciut niżej.

Edytowane przez monia_

Poniżej zamieszczam wstępne projekty i proszę Was bardzo o poradępozdrawiam!

[ATTACH=CONFIG]176085[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176086[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176087[/ATTACH]

Jak dla mnie to też opcja pierwsza wygrywa. Bidetu używa sie sporadycznie, nawet przy założeniu, że ktoś może często, to i tak wydaje mi się, że pralka jest częściej i powszechniej używana. Nawet wstawiając pralkę małą, z wkładem od góry - dostęp jest słaby zarówno do pralki jak i do prysznica...

Zgadzam się w 101% ze zdaniem Duś:

@monia222b

czy bidet jest wam niezbedny. ja uważam, że da się bez niego żyć, a w mimo wszystko niedużej łazience wolałabym móc się swobodnie ruszyć. dostęp do pralki musi być wygodny, wyjście z prysznica - także. no i po ręcznik spod prysznica będziesz sięgać ponad pralką.

Natomiast stanę trochę w opozycji do podwieszanego sufitu i kafelkowania "po same uszy" :p

2,80 m to rzeczywiście dość dużo i nie wiem po co miały by na tej wysokości być kafle? Obniżenie sufitu spowodowało by chociażby zmiejszenie kubatury pomieszczenia = np. większa łatwość jego ogrzania. Nie jestem też fanką halogenów w zabudowie sufitowej (+ znowu zgadzam się z arumentem Duś, że są bardzo energochłonne i w dodatku jak dla mnie zbyt mało oświetlają, zawsze mam wrażenie, że pomieszczenie jest nie wystarczająco doświetlone, niezależnie ile halogenów się w nim nie znajdzie - nia mam pojęcia na czym to polega :/), więc może w połączeniu tych dwóch argumentów podsunę Ci pomysł podwieszenia sufitu z zostawionym kawałkiem miejsca - przerwą między kartongipsem na stelażach, a bocznymi ścianami pomieszczenia (nie wiem, czy wyraźnie i obrazowo to opisuję, ale mam nadzieję, że zdjęcia trochę doprecyzują, co próbuję przekazać...) a te przerwy między sufitem a ścianami wypełnione listwami led. W połączeniu z innymi oświetleniami typu np. kinkiety nad lustrem dadzą wystarczającą ilość światła i na pewno dużo lekkości w całej łazience...

Na zdjęciach podwieszenia są szczątkowe, a ja myślę o takiej tafli k-g na niemal całej powierzchni sufitu, minus wspomniane marginesy od ściany...

http://intellio.pl/images/galeria/domy/projekt_wnetrza_dom_sufit_podwieszany_led_1.jpg

http://www.modernhome.pl/data/include/cms/01sufity/6.JPG

Edytowane przez asiazett

monia_, ja bym zrezygnowałą z drenianego parapetu - zamiast tego te same płytki co pod oknem.

Co do prysznica, to masz rację: drewno naprzeciw lustra.

Czy lustro to szafka z lustrem? Tak to wygląda.

Ja bym dała dłuższą wannę - lepiej będzie wyglądała, a masz przecież miejsce aby ją "wyciągnąć" :)

Ładne płytki na ścianie :)

(zastanawiam sie jednak ciagle nad praktycznoscia jasnych plytek na podlodze...)

Myślę, że ważniejsza od koloru jest faktura płytek. Nie powiem Ci jaka jest dobra, a jaka zła, bo sama dokładnie nie wiem... Ja sama prawie wszystkie kafelkowane podłogi mam białe z grafitowymi fugami i jedyny mankament to właśnie faktura jednych z płytek, które łapią wszelkie zachlapania i nie chcą schodzić. Natomast pyłki, kurze, paproszki czy włosy są widoczne tak samo jak na innych kaflach - w odpowiednim oświetleniu i jak się dokładnie przyjrzysz. Myślę, że szare podłogi muszą być bardzo praktyczne, niezaleźnie od odcienia... Bardziej zwróciła bym uwagę na fakturę, czy może jakość płytek podłogowych.

Drewnopodobny pas na kibelku powinien być chyba trochę węższy. Jakby tylko na szerokość miski klozetowej. Jak Wam się wydaje?

Tak. Ten pas też przykuł moją uwagę, bo jakby wydaje się niesymetryczny - i względem miski WC (rozumiem, że chodziło o zmieszczenie uchwytu na papier w tym samym obszarze...) i wzdlędem nierównych odstępów od prysznica vs. od wanny. Też obstawiam zrobić węższy :)

Co się zmieniło na zdjęciach ze "zmienionym" lustrem, bo nie wychwytuję różnicy, a ogólnie pomysł z podświetleniem lustra bardzo mi się podoba :)

Kaloryfer zostawiła bym tam gdzie był pierwotnie. Obok lustra wygląda zbyt "ciapato" :p Może tylko mało wygodnie będzie powiesić/zdjąć ręcznik, jak się będzie stało poza wanną, a nie w niej, ale obok okna było by chyba podobnie. Na wizualizacjach tego nie widać, ale przecież w realu ten piękny grzejnik nie wygląda aż tak pięknie, bo jest obwieszoany nie zawsze idealnie rozłożonymi i nie zawsze kolorystycznie pasującymi ręcznikami, co tym bardziej psuło by krajobraz dużej ściany z oknem :p

Edytowane przez asiazett

I znowu zgłaszam się z prośbą o pomoc w wykańczaniu łazienki - a tym razem właściwie WC.

Pomieszczenie 1x1.5 metra - będzie tam tylko sedes Koło Ovum + mini umywalka Koło Nano.

Na podłodze Lensitile Grys:

images?q=tbn:ANd9GcR5wbEDSBlG8JsHWsXIktdwepA1pA98aetlDLpmvXNQKy-qBVwu

Ściany pomalowane na oliwkowy kolor. Zabudowa stelaża WC pomalowana na biało.

nad zabudową szafka-lustro.

ScreenHunter_13%2520Mar.%252012%252022.17.jpg

ScreenHunter_14%2520Mar.%252012%252022.18.jpg

Dzwi w kolorze wenge.

To z czym mam problem to

a) oświetlenie - kable wyprowadzone są tak by umożliwić powieszenie czegoś nad sufitem + nad lustrem. nad lustrem zastanawiałam się nad korytkiem w kolorze wenge. Nie mam pomysłu jednak na to co ma być na suficie - plafon? zwis jakiś?

b) ściana na wprost umywalki. Nie wiem, czy zostawić ją tak jak jest, powiesić tam małe obrazki w ciemnych ramkach? A może machnąć tam jakiś malunek z szablonu (tylko nie dmuchawce)? Nie wiem, czy to nie za mała przestrzeń na takie rzeczy. Myślałam jeszcze o lustrze - wted chyba na całą ścianę, ale od wysokości stelaża?

Tak. Ten pas też przykuł moją uwagę, bo jakby wydaje się niesymetryczny - i względem miski WC (rozumiem, że chodziło o zmieszczenie uchwytu na papier w tym samym obszarze...) i wzdlędem nierównych odstępów od prysznica vs. od wanny. Też obstawiam zrobić węższy :)

Co się zmieniło na zdjęciach ze "zmienionym" lustrem, bo nie wychwytuję różnicy, a ogólnie pomysł z podświetleniem lustra bardzo mi się podoba :)

Kaloryfer zostawiła bym tam gdzie był pierwotnie. Obok lustra wygląda zbyt "ciapato" :p Może tylko mało wygodnie będzie powiesić/zdjąć ręcznik, jak się będzie stało poza wanną, a nie w niej, ale obok okna było by chyba podobnie. Na wizualizacjach tego nie widać, ale przecież w realu ten piękny grzejnik nie wygląda aż tak pięknie, bo jest obwieszoany nie zawsze idealnie rozłożonymi i nie zawsze kolorystycznie pasującymi ręcznikami, co tym bardziej psuło by krajobraz dużej ściany z oknem :p

Kibelek wg. mnie powinien być odrobinę bliżej prysznica, bardziej symetrycznie właśnie. Uchwyt na papier nie był w ogóle jeszcze planowany-inwencja twórcza projektanta:P Pas drewnopodobny na szerokość kibelka czyli ok.35-40cm.

Lustro - zmiana dot. obudowy nad lustrem. Zabudowa od sufitu karton gipsem i jakieś światłow zabudowie (to te zdjęcia z brązową płytką pod lusrtem) albo bez zabudowy (to te zdjęcia z szarą płytką pod lustrem i wiszącym oświetleniem).

Grzejnik- masz rację lepiej byłoby go nie eksponować koło okna. Dzięki za cenne uwagi!

Czy pas drewnopodobny pod prysznicem dać na ścianie z wc czy na ścianie z drzwiami:???:

obawiam się, czy na ścianie z wc nie będzie za dużo tego "drewna", 2 pasy obok siebie:confused:

Edytowane przez monia_

monia_, ja bym zrezygnowałą z drenianego parapetu - zamiast tego te same płytki co pod oknem.

Co do prysznica, to masz rację: drewno naprzeciw lustra.

Czy lustro to szafka z lustrem? Tak to wygląda.

Ja bym dała dłuższą wannę - lepiej będzie wyglądała, a masz przecież miejsce aby ją "wyciągnąć" :)

Ładne płytki na ścianie :)

moniss dziękuję za pochwałę płytek:) Nowa Gala Signum- czyli moja pierwsza upatrzona szarość;)

Dłuższa wanna hmm... niby fajnie, tylko ja króciak jestem i w dłuższej wannie mi nie wygodnie. U rodziców jest 170 i ja tam się zapadam. Poza tym większa wanna=więcej wody:/

Może bardziej wycentrować tą wannę?

Drewnopodobny pas na kibelku powinien być chyba trochę węższy. Jakby tylko na szerokość miski klozetowej. Jak Wam się wydaje?

Tak jak dawno temu pisałam: zabudowa nad lustrem ładnie wygląda zwłaszcza z oświetleniem w niej ;)

Co do wc, to może drewno na całą szerokośc zabudowy?

I jeszcze słowo o prysznicu. Kiedyś miałaś pomysł aby na pasie drewna dać panel prysznicowy/kurki - jak zwał tak zwał, a po jednej i drugiej stronie wnęki na szampony i żele. Myślę że takie coś dobrze by wyglądało. A na razie we wnękach prysznicowych na wizualizacji, nie podoba mi się ta mozaika (płytka podstawowa byłaby lepsza).

Zastanawiam się też nas zakończeniem ściany z wc. Może przełożyć kaloryfer na ścianę z oknem i zrobić jak na wizualce poniżej:[ATTACH=CONFIG]176257[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]176258[/ATTACH]

Ładnie to wygląda :), tak wąski pas nad wc, jak i zabudowa wnęk nad wanną. Ale co do nowej lokalizacji drabinki to zgadzam sie z asiazett

Lustro - zmiana dot. obudowy nad lustrem. Zabudowa od sufitu karton gipsem i jakieś światłow zabudowie (to te zdjęcia z brązową płytką pod lusrtem) albo bez zabudowy (to te zdjęcia z szarą płytką pod lustrem i wiszącym oświetleniem).

To ja powiem, że bez tej zabudowy nad lustrem podoba mi się bardziej, bo jest lżej, czyściej i przejrzyściej, ale z drugiej strony i tak bym widziała potrzebę dodania oświetlenia nad lustrem...

Czy pas drewnopodobny pod prysznicem dać na ścianie z wc czy na ścianie z drzwiami:???:

obawiam się, czy na ścianie z wc nie będzie za dużo tego "drewna", 2 pasy obok siebie:confused:

Ja myślałam, że pas drewnopodobny jest wciśnięty w kąt prosty między ścianą z drzwiami i ścianą z półeczką mozaikową i ten kąt tak zabudowuje/ścina, co wydało mi się bardzo oryginalnym pomysłem :wave:- zaskoczyłaś mnie tym, że to tylko złudzenie optyczne :jawdrop: i że ten pas będzie tylko na jednej ze ścian... :/ A może to ścięcie kąta jest możliwe i jest dobrym patentem...? A jeśli tak się nie da, to przynjamniej zrobiłabym dwa pasy - po jednym na każdej ze ścian :) Ale i tak przy ścięciu kąta każda inna opcja wydaje mi sie "blada" :p hihi

Pas drewna ma być właśnie taki wąski, tylko kolor bym chciała coś jak blat pod umywalką.

Pod prysznicem taki sam wąski. Półki-wnęki mogą się nie udać:( ściana jest z cegły 11cm, za mało na wydrążenie wnęk:cry: Macie pomysł jak to rozwiązać:confused:

moniss mnie zabudowa wnęk nad wanną podoba się bardzo tylko co mam wtedy zrobić z grzejnikiem:confused: Help!

Za małą mam tą łazienkę;)