Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To ja powiem, że bez tej zabudowy nad lustrem podoba mi się bardziej, bo jest lżej, czyściej i przejrzyściej, ale z drugiej strony i tak bym widziała potrzebę dodania oświetlenia nad lustrem...

Ja myślałam, że pas drewnopodobny jest wciśnięty w kąt prosty między ścianą z drzwiami i ścianą z półeczką mozaikową i ten kąt tak zabudowuje/ścina, co wydało mi się bardzo oryginalnym pomysłem :wave:- zaskoczyłaś mnie tym, że to tylko złudzenie optyczne :jawdrop: i że ten pas będzie tylko na jednej ze ścian... :/ A może to ścięcie kąta jest możliwe i jest dobrym patentem...? A jeśli tak się nie da, to przynjamniej zrobiłabym dwa pasy - po jednym na każdej ze ścian :) Ale i tak przy ścięciu kąta każda inna opcja wydaje mi sie "blada" :p hihi

pas drewnopodobny jest na wizualkach po skosie- dobrze widzisz, ale to znów inwencja twórcza projektanta;) Mój pomysł był na prosto. Wizualizowała to moniss pare stron wcześniej.

Mnie po skosie się nie widzi, poza tym zmniejsza przestrzeń prysznica.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Półki-wnęki mogą się nie udać:( ściana jest z cegły 11cm, za mało na wydrążenie wnęk:cry: Macie pomysł jak to rozwiązać:confused:

Jaki jest wymiar prysznica?

moniss mnie zabudowa wnęk nad wanną podoba się bardzo tylko co mam wtedy zrobić z grzejnikiem:confused: Help!

A jakie miało by być zastosowanie tych półek?

P. S. Mimo wszystko obstaję przy skosie w prysznicu :p "Ale to jest Twój tron!" - oczywiście :p hihi

pozdrawiam

Jaki jest wymiar prysznica?

A jakie miało by być zastosowanie tych półek?

P. S. Mimo wszystko obstaję przy skosie w prysznicu :p "Ale to jest Twój tron!" - oczywiście :p hihi

pozdrawiam

Prysznic 90x90cm

Pólki nad wanną- z praktycznego punktu widzenia zastosowanie w zasadzie żadne:P może kiedyś jakiś bibelocik, świeczka cy cuś, ale wizualnie mi się podoba, jakieś urozmaicenie, bo mam wrażenie, że taka bardzo poukładana ta moja łazienka.

To z czym mam problem to

a) oświetlenie

b) ściana na wprost umywalki.

Jesli korytko wenge, to na górę też bym dała wenge - właśnie plafon, tym bardziej , że chyba dobrze pasował by do koncepcji... http://lampy-kinkiety-oswietlenie.dom.pl/23014-29632-thickbox/nekla-plafon-40-wenge.jpg Na takie małe pomieszczenie, myślę, że wystarczył by 2 - żarówkowy. Potrójny też mógłby być...

Ze ścianą na przeciwko umywalki chyba bym się wstrzymała. Wzory z szablonów mnie osobiście nie porywają. Jeśli obrazki to może z czasem znajdziesz coś co by było strzałem w 10! bo na siłę i szybko kupowane, może nie porywać aż tak jak coś wyczekanego i wyszukanego... :p Lustro mogło by powiększyć optycznie całą łazienkę, tylko jakoś mi się nie komponuje z tym małym lusterkiem na przeciwko. Ja bym może jako ozdobnik tej ściany spróbowała poszukać jakiejś pasującej i oryginalnej, jednokolorowej (brąz, może ciemniejsza zieleń, może przezroczysta błyszcząca) naklejki ściennej - teraz robią je już coraz bardziej efektowne...

Tak czy siak poczekała bym do momentu, aż łazienka będzie fizycznie, a nie tylko na wizualizacjach - wtedy może bardziej precyzyjnie będziesz wiedziała co się tam nada i co Ci się spodoba, a te wszystkie opcje, o których napisałam nie są związane z remontem, tylko można je dołożyć w dowolnej chwili, bez udziału sprzętu "ciężkiego" tudzież "brudnego" :p

To może zmniejszyć prysznic do 90x80 a wtedy ścianę z półeczką zlicować z tą wystającą zabudową dolnopłuku... Niestety nie wypowiem się na temat praktyczności i przestrzenności kabiny 90x80 - bo nie wiem jak się to sprawdza. Z drugiej strony zmniejszać przysznic, żeby zwiększyć półkę... No sama musisz ustalić priorytet :)

Ja doradzam z półeczek nad wanną zrezygnować - bo wyjdą z tego jedynie zbieracze kurzu. Do Twojej łazienki chyba mi nie pasują bibeloty, właśnie minimalizm jest w niej elegancki. Masz też kilka elementów "zaskakujących", jak np. lustro, więc myślę, że nic tej łazience nie brakuje :D

Nawet właśnie zastanawiałam się nad tym uskokiem, który jest pod kaloryferem - tam też zrobi się zbieranina trudnodostępnego kurzu. Nie dało by się tej ściany wyprostować i na niej powiesić drabinkę? Na gładkiej ścianie, a nie z uskokami...

Edytowane przez asiazett

Tak jak dawno temu pisałam: zabudowa nad lustrem ładnie wygląda zwłaszcza z oświetleniem w niej ;)

moniss miałaś rację tylko jak z tych, co to wszystko muszą zobaczyć a najlepiej pomacać:p

Prysznic musi być 90x90, bo moim priorytetem jest wygodny i spory, marzy mi się taki od lat;) Może jakieś połki w rogu? Wiecie taki jakby dobudowany nieduży trójkąt:confused:

asiazett bibelotów to ja tam pewnie długo nie postawię-taka nieozdobna jestem:P ale podoba mi się, że dzięki zabudowie wanny niweluje się trochę zabudowa geberitu.

W planie było zupełnie bez półek-wnęk. Efekt inwencji twórczej projektanta i tak waham się nad nimi cały czas;)

Edytowane przez monia_

2,80 m to rzeczywiście dość dużo i nie wiem po co miały by na tej wysokości być kafle? Obniżenie sufitu spowodowało by chociażby zmiejszenie kubatury pomieszczenia = np. większa łatwość jego ogrzania. Nie jestem też fanką halogenów w zabudowie sufitowej (+ znowu zgadzam się z arumentem Duś, że są bardzo energochłonne i w dodatku jak dla mnie zbyt mało oświetlają, zawsze mam wrażenie, że pomieszczenie jest nie wystarczająco doświetlone, niezależnie ile halogenów się w nim nie znajdzie - nia mam pojęcia na czym to polega :/), więc może w połączeniu tych dwóch argumentów podsunę Ci pomysł podwieszenia sufitu z zostawionym kawałkiem miejsca - przerwą między kartongipsem na stelażach, a bocznymi ścianami pomieszczenia (nie wiem, czy wyraźnie i obrazowo to opisuję, ale mam nadzieję, że zdjęcia trochę doprecyzują, co próbuję przekazać...) a te przerwy między sufitem a ścianami wypełnione listwami led. W połączeniu z innymi oświetleniami typu np. kinkiety nad lustrem dadzą wystarczającą ilość światła i na pewno dużo lekkości w całej łazience...

Na zdjęciach podwieszenia są szczątkowe, a ja myślę o takiej tafli k-g na niemal całej powierzchni sufitu, minus wspomniane marginesy od ściany...

http://intellio.pl/images/galeria/domy/projekt_wnetrza_dom_sufit_podwieszany_led_1.jpg

http://www.modernhome.pl/data/include/cms/01sufity/6.JPG

ja jestem na nie konstrukcjom k-g, zwłaszcza w niedużych pomieszczeniach (bo w dużych to jeszcze okej - służą jakiemuś podziałowi przestrzeni, wyodrębnieniu stref, natomiast podwieszenie dla samego podwieszenia - :no:).

moje doświadczenia z taśmą ledową w podświetleniach dodatkowo potwierdzają, że jest to niewystarczające oświetlenie do korzystania z łazienki, o makijażu czy zwykłym patrzeniu w lustro już nie wspominając. może to rzecz wyboru taśmy czy innych parametrów, ale dla mnie takie światło jest zbyt ciemne, zbyt rozproszone. mam coś takiego w salonie i stwierdzam, że to oświetlenie jest idealne do oglądania tv, ale nie poczytam przy tym gazety czy nie pogadam z gośćmi (w kibello gości nie podejmujesz, ale moim zdaniem w łazience musi być jasno).

nie kwestionuję obniżenia sufitu w ogóle, choć sama bym tego nie robiła. jeśli nie chcesz dość klasycznego oświetlenia w postaci centralnie umieszczonej lampy czy plafonu, w nowoczesnych wnętrzach rewelacyjnie sprawdzają się rozmaite korytka (aquaform, chors, philips - chyba każdy producent ma coś w swojej ofercie). można je wpuścić w obniżony sufit, ale te niewpuszczane też wyglądają estetycznie. wiele zależy od zastosowanej żarówki, ale te o szerokim kącie świecenia i ciepłym świetle bardzo ładnie oświetlają pomieszczenie.

I znowu zgłaszam się z prośbą o pomoc w wykańczaniu łazienki - a tym razem właściwie WC.

Pomieszczenie 1x1.5 metra - będzie tam tylko sedes Koło Ovum + mini umywalka Koło Nano.

Na podłodze Lensitile Grys:

images?q=tbn:ANd9GcR5wbEDSBlG8JsHWsXIktdwepA1pA98aetlDLpmvXNQKy-qBVwu

Ściany pomalowane na oliwkowy kolor. Zabudowa stelaża WC pomalowana na biało.

nad zabudową szafka-lustro.

ScreenHunter_13%2520Mar.%252012%252022.17.jpg

ScreenHunter_14%2520Mar.%252012%252022.18.jpg

Dzwi w kolorze wenge.

To z czym mam problem to

a) oświetlenie - kable wyprowadzone są tak by umożliwić powieszenie czegoś nad sufitem + nad lustrem. nad lustrem zastanawiałam się nad korytkiem w kolorze wenge. Nie mam pomysłu jednak na to co ma być na suficie - plafon? zwis jakiś?

b) ściana na wprost umywalki. Nie wiem, czy zostawić ją tak jak jest, powiesić tam małe obrazki w ciemnych ramkach? A może machnąć tam jakiś malunek z szablonu (tylko nie dmuchawce)? Nie wiem, czy to nie za mała przestrzeń na takie rzeczy. Myślałam jeszcze o lustrze - wted chyba na całą ścianę, ale od wysokości stelaża?

lustro na całą szerokość ściany uważam za dobre rozwiązanie. wenge przy lampach mi się natomiast nie podoba. myślę, że ładniej by u ciebie przy tej oliwce wyglądała prosta biała czy srebrna oprawa. zgadzam się z asiazett, że w kwestii obrazków nie ma się co śpieszyć (ja bym widziała tam jakies grafiki, coś w czerni/bieli lub z niewielką ilością koloru), ale cokolwiek się tam nie pojawi - nie masz problemu z ramką.

co do wyboru konkretnych lamp... dalabym coś prostego, niezwracającego uwagi na sufit i bardziej odjechany kinkiet nad umywalkę.

monia_, najlepszym rozwiązaniem będzie jednak pozostawienie grzejnika obok zabudowy wc. Na kominie raczej go nie powiesisz. Na ścianie z oknem - za bardzo wyeksponowany (reczniki) no i odwraca wzrok od okna, które powinno być na tej ścianie głównym obiektem przyciągającym wzrok.

lustro na całą szerokość ściany uważam za dobre rozwiązanie. wenge przy lampach mi się natomiast nie podoba. myślę, że ładniej by u ciebie przy tej oliwce wyglądała prosta biała czy srebrna oprawa. zgadzam się z asiazett, że w kwestii obrazków nie ma się co śpieszyć (ja bym widziała tam jakies grafiki, coś w czerni/bieli lub z niewielką ilością koloru), ale cokolwiek się tam nie pojawi - nie masz problemu z ramką.

co do wyboru konkretnych lamp... dalabym coś prostego, niezwracającego uwagi na sufit i bardziej odjechany kinkiet nad umywalkę.

Ja właśnie coraz bardziej przychylam się do opcji z lustrem. Zastanawiam się tylko czy takie od płowy ściany będzie na pewno dobrze wyglądać.

teraz przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - lustro na całą szerokość ściany ale tam, gdzie jest umywalka. A na przeciw te obrazki, naklejka czy co mi tam później przyjdzie do głowy - coś jak na inspiracji poniżej:

ah.jpg

Jeśli chodzi o obrazki to już mam kilka pomysłów - mam kilka fajych czarno-białych zdjęć stacji kolejowych z trasy przy której mieszkam.

Drodzy forumowicze:) dzis za mną kolejna próba dobrania płytek w klimacie załączonych w tym wątku wizualizacji. Szukam płytek w odcieniach szarosci z elementami beżu i brązu, nie moge jednak znalezc takiej kolekcji. Musialabym w takim razie połączyć 2 rodzaje płytek. Czy możecie mi podpowiedziec, jakie płytki mogłabym zestawić ze sobą?

@ duś: dzięki za wszystkie rady. Może rzeczywiscie nie warto obnizac sufitu - ale myslisz, ze wtedy plytki az na wysokosc 2,80 polozyc? chce uniknac wrazenia "studni". Co do kolorow i plytek: chcielibysmy, by lazienka byla miejscem, gdzie mozna odpoczac, dlatego odpadają mocne kolory i dekoracje. Kolorystyka plytek to kolory natury: beże, brązy, biel i szarosci. Łazienka ma byc minimalistyczna ale tez przutylna. Jedyny wyrazniejszy kolor, np dla dodatków to zielony (ulubiony kolor męża)

kolory i klimat łazienki (zastanawiam sie jednak ciagle nad praktycznoscia jasnych plytek na podlodze...)

[ATTACH=CONFIG]176221[/ATTACH]

Podobaja mi sie tez dodatki drewniane, alternatywa do drewna bylby moze plytki drewnopodobne z kolekcji Paradyża My Way

tak jak tu: [ATTACH=CONFIG]176214[/ATTACH]

Blat miałby byc wykonany z płytek, w nim umywalka wtopiona w blat, do tego podwójne szuflady z lakierowanego MDFu, np w kolorze bialym lub ecru. na szerokosc calego blatu lustro wmurowane w plytki i nad nim ladne oswietlenie

przyklad:

[ATTACH=CONFIG]176220[/ATTACH]

Odnosnie wyposazenia lazienki zdecydowalismy sie na prysznic 90x90 z wysokim brodzikiem (z mysla o dzieciach). Moze kupimy taki brodzik, ktory da sie oblozyc plytkami i dopasowac go przez to bardziej do calosci wnetrza.

Grzejnik juz jest - bialy, montowal go deweloper wiec nie bedziemy go wymieniac.

Bede wdzieczna za cenne wskazowki co do plytek:) Z gory dzieki!

teraz przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - lustro na całą szerokość ściany ale tam, gdzie jest umywalka. A na przeciw te obrazki, naklejka czy co mi tam później przyjdzie do głowy - coś jak na inspiracji poniżej:

[ATTACH=CONFIG]176455[/ATTACH]

ja w sumie od początku o czymś takim myślałam. tj. że lustro na tej ścianie właśnie

ja mam małego jobla na punkcie kolejek i mostów kolejowych, więc pomysłowi umieszczenia kilku ładnie powiększonych fotografii, w szerokim białym passe-partout i w prostej ciemnej ramie, tak żeby się odbijały w lustrze, zdecydowanie przyklasnę. i to jest właśnie ten argument, żeby oświetlenie górne było maksymalnie niezwracające uwagi. natomiast nad umywalką widziałabym lampkę, która zamówiłam do siebie jako kinkiet nad lustro (tylko że wciąż w kartonie) - przezroczysta beluga fabbian'a. niestety ty masz wejście na innej ścianie, więc ta lampka mogłaby zawadzać drogę wchodzącym do wc... ale pomyślałabym nad czymś takim nieco bardziej "nieoczywistym"

:)

@monia222b - no offence, ale czy ty nie oczekujesz, że my ci tu wyszukamy kolekcję płytek i powiemy, co masz zamówić?

nie ma tak prosto. nie wynika to z naszej niechęci, ale chociażby z prostej przyczyny cenowej. "tak samo" wyglądające kafle możesz zamówić za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych za metr albo za kilkaset. różnica ogromna, a potem będzie, że proponujemy ci coś tandetnego albo dla elit i poza zasięgiem portfela. zresztą pytań więcej - płytka, gres, fuga czy bez fugi, gładka, matowa, z fakturą, na połysk...

pokaż nam przynajmniej, co ci się podoba - paradyż, tubądzin, opoczno, pilch, cersanit, nowa gala, polcolorit, końskie... wymieniam na gorąco producentów, których pamiętam sprzed dwóch lat. wpisujesz w googla hasło płytki łazienkowe i przeglądasz sobie oferty. jak coś zaciekawi - wpisujesz nazwę kolekcji w google images i podglądasz wizualizacje, realizacje - weryfikujesz jak to wygląda w wersji innej niż katalog producenta. zajrzyj też do wątku "nasze łazienki" - dziewuchy pokazują tam gotowe realizacje, może znajdziesz kafel, który cię oczaruje.

alternatywę ci z chęcią podpowiemy, ale bez jakichkolwiek propozycji z twojej strony... no obawiam się, że w tej sytuacji to musisz się z jakimś projektantem wnętrz skontaktować i on ci konkretny projekt na konkretnych produktach wedle twoich preferencji zrobi.

a propos łączenia różnych płytek z różnych kolekcji - uwaga, bo wymiary mogą się nie zgadzać i może to się odbić na liniach fug (nie zawsze musi to być dostrzegalne, ale warto o tym pamiętać). jeśli jednak zaryzykujesz - polecam wybór płytek przynajmniej od tego samego producenta

Przejrzalam wczoraj po raz setny strony polskich producentow plytek i wpadly mi w oko 3 serie z Cersanita, byc moze udaloby sie polaczyc niektore plytki

na podloge szare Ancona http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=seria&id=476&dzial1=476&nr_dz_gl=7

lub Persero grys http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=seria&id=470&dzial1=470&nr_dz_gl=7&lang=pl.

a na sciany tez Persero i Syrio - glownie te bezowe, ale jako akcent moze byc brazowy i szary

http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=seria&id=470&dzial1=470&nr_dz_gl=7&lang=pl.

nie widzialam tych plytek jeszcze na zywo wiec trudno mi stwierdzic czy beda pasowaly do siebie - wymiary sie jednak zgadzaja

Przejrzalam wczoraj po raz setny strony polskich producentow plytek i wpadly mi w oko 3 serie z Cersanita, byc moze udaloby sie polaczyc niektore plytki

na podloge szare Ancona http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=seria&id=476&dzial1=476&nr_dz_gl=7

lub Persero grys http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=seria&id=470&dzial1=470&nr_dz_gl=7&lang=pl.

a na sciany tez Persero i Syrio - glownie te bezowe, ale jako akcent moze byc brazowy i szary

http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=seria&id=470&dzial1=470&nr_dz_gl=7&lang=pl.

nie widzialam tych plytek jeszcze na zywo wiec trudno mi stwierdzic czy beda pasowaly do siebie - wymiary sie jednak zgadzaja

no właśnie to że "oficjalnie" wymiary się zgadzają, to nie zawsze prawda w rzeczywistości. jak byś się miała decydować - zmierz na żywo w miarę możliwości.

nie łączyłabym na twoim miejscu beżu z siwym. jeśli miałyby być szarości, to konsekwentnie chyba wybierałabym szarości, jeśli beże - dwa odcienie beżu. ancona podoba mi się bardzo, persero traci na zbliżeniu. fajną szarość podobną do persero mam opoczno w serii lorena - moim zdaniem jest delikatniejsza.

monia222b z wymienionych przez Ciebie mnie najbardziej podoba się kolekcja Syrio. Tak więc widzisz ile ludzi tyle gustów. Podzielam zadanie duś nie łączyłabym szarych i beżowych. Dla mnie szare to tonacja raczej chłodna, beże ciepła i jakoś mi się nie komponują. Może kiedyś zmienię zdanie jeśli zobaczę naprawdę ładne i ciekawe połączenie. Póki co jestem na nie takiej mieszance.

Mam gorącą prośbę o pomoc. Zabieram się do aranżacji głównej łazienki w domu, obeszliśmy Bartycką w Warszawie, ale tam głównie płytki z wyższej półki.

Łazienkę mamy taką:

zienka.jpg

po prawej ścianka, za którą będzie prysznic (sama bateria z deszczownicą, bez brodzika), po lewej zamieniamy sedes i umywalkę, umywalkę chcę szeroką, myślę, że 80-90 cm, wstępnie obie rzeczy z Koła. Pod oknem wanna 180x80 Koło Perfect, zabudowana z dwóch stron. Na ścianie naprzeciwko prysznica szerokie lustro, a pod nim półeczka, zabudowana do podłogi. Przy ściance przezroczyste drzwi tak, żeby powiększyć "komorę" prysznicową. I teraz - czy ktoś mógłby nam to zwizualizować/podpowiedzieć w jakim programie to zrobić? Przymierzałam się do 3, ale nie ma tam płytek Tubądzina, do których się wstępnie przymierzamy. A podobają mi się płytki Lingo niebieskie, których aranżacji nie ma w katalogu Tubądzina. Może ktoś ma pomysł na jakieś płytki - raczej z serii budzetowych, ale jak coś super to może być z wyższych. Kolor chyba właśnie zielen/niebieski/ceglasty na beżu/kremie. Tak żeby cała łazienka nie była zielona/niebieska, a tylko akcenty lub pewne jej części. DOdatkowo myślałąm o mozaice w miejscu prysznicowym. Czy są w ogóle tanie mozaiki?

Edytowane przez Stoliczek