Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mirabillis - ja się źle wyraziłam: pytałam o białą płytkę na podłodze ale miałam na myśli raczej białą fugę. Czy czyszczenie jej to jakaś straszna uciążliwość? Jeśli nie gorsza niż szklana kabina czy baterie (z tymi dwoma już doświadczenie mam) to jestem w stanie to przeboleć :D

A co do łączenia armatury różnych producentów to mam w nosie czy to grzech czy przestępstwo, bardziej mi chodzi o to czy jak już się łazienkę użytkuje to zwraca się uwagę na te różne napisy.

Duś - boję się trochę tych różnych odcieni, ale muszę ryzykować bo z Roca nie dobiorę umywalek i wanny :( Mam nadzieję, że się nie pogryzą. Bo będą nie tak strasznie blisko siebie no i osadzone w innych kolorach, przykładowo WC na szarej płytce a umywalka na białym blacie.

Edytowane przez Sylwia_LBN
dopisek

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sylwia niestety czyszczenie kabin i baterii to everest wszystkich domowych upierdliwości po kazdym ich uzyciu należałoby to od razu wycierać a nie zawsze jest czas na to. Zaschniete krople wody są trudne do usuniecia zwykły windows nie pomoze ja wkraczam wtedy z cięzkim sprzetem ale to jest syzyfowa praca bo z tych przedmiotów korzysta sie w ciagu dnia bardzo czesto-dla mnie to najwiekszy domowy koszmar. natomiast fugi myje tak jak płytki mopem- są "wylane" na równi z płytkami.Mój dom to nie centrum handlowe ,domownicy w butach nie chadzaja tylko w papciach badź skarpetach z utrzymaniem czystości jasnych fug naprawde nie ma takiego strasznego halo. Jesli ktos prowadzi dom otwarty dla znajomych to obowiazek scigania butów jest chyba naturalnym odruchem i nikt nie powinien czuc sie tym faktem urażony.

Ja mam trzyścienną szklaną kabinę i początki jej obsługi były prawdziwym, niewyśnionym koszmarem. Dopóki za podpowiedzią jednej z forumek nie zaczęłam ściągać wody z szyb po każdym prysznicu. Zajmuje to ok. 1,5 minuty (hihi) a efekt jes taki, że kabina wprawdzie nie jest idealnie przejrzysta, ale czy po 2 dniach, czy po tygodniu - wygląda podobnie. Średnio raz na tydzień myję ją preparatem do czyszczenia kabin i już się lubimy - tak jak to było w planie.

Co do baterii i śladów zachlapań na nich - podeprę się wypowiedzią poprzedniczki, bo to bardzo trafiony opis:

...będę udawać, że nie widzę:p a czyścić jak będą zapowiedziani goście:P

I tak właśnie robię...

I jesli chodzi o armaturę różnych producentów, to ja kupując swoją nawet nie myślałam o tym kryterium, więc wszystko mam inne. Co też wydaje mi się naturalną sprawą, jeśli się planuje i wybiera co chce się mieć (in. ma się wizję), bo w jednej kolekcji czasem ciężko było by znaleźć wszystko dopasowane, choćby ze względu na wymiary tego co się faktycznie potrzebuje. Sylwia - zasadniczo, myślę, że nie patrzy się na etykietki jak już się wszyskiego używa w codzinnym trybie. Ja nawet mam komplet bidet i muszlę WC z Roca i na bidecie jest znaczek, a na klozecie nie ma... I co zrobić? :p Olać - kolokwialnie mówiąc - hihi, ale mi wyszedł żarcik!

pozdrawiam

@monia222b

bardzo fajne te inspiracji.

dokładnie te same argumenty, o których pisze asiazett, mogłabym powtórzyć. beż + szarość mogą wyglądać pięknie, ale idealne dobranie odcieni wymaga ogromnego wyczucia. musisz pamiętać, że to nie kwestia dwóch płytek, które zestawiasz ze sobą w sklepie, ale całych ścian, na których w dodatku gra oświetlenie.

natomiast te zestawienia, które pokazałaś - przepiękne. delikatne, a w zależności od humoru - poprzez ręczniczki mogłabyś zmieniać kolorystykę. śmietankowe kafle zdecydowanie tak. jeśli zdecydujesz się na którąś z szarości cersanitu, to poszukaj jasnego koloru w 1 kolejności u tego samego producenta, wówczas nie powinno być problemów z rozmiarem.

a propos bielutkich kafli, to tylko jedna uwaga - odradzam zamontowanie ich na blacie, co wynika z prostej przyczyny. biała fuga lubi się brudzić i żółknąć i o ile na pionowej powierzchni nie jest tak narażona na wybarwianie, nawet w okolicy umywalki, to na płaskim - już bardziej. niech ci się jakiś kosmetyk do mejkapu rozleje i katastrofa gotowa.

Dzięki jeszcze raz za wszystkie pomysły i rady:) jak przeglądałam katalog cersanita to nie zauwazylam, ze w jednej z wymienionych przeze mnie kolekcji jest tez biala plytka - w katalogu wygladala na szarą. Zrobilam małe zestawienie wszystkich 3 kolekcji z Cersanita o wymiarach 29,57x59,8. Sama już nie wiem na które odcienie się zdecydować, może mogłybyście mi podpowiedzieć które z kolorów pasowałyby do siebie - jak myślicie, ile odcieni płytek mogę połączyć?

katalog plytek.jpg

moje typy:

moje typy.jpg

a tu rzut łazienki

lazienka2.jpg

Edytowane przez monia222b

Witam

Mój dom pomału "rodzi się" a co za tym idzie na etapie fundamentów jeszcze niezasypanych muszę ustalić odpływy kanalizacyjne i najlepiej abym wiedziała gdzie będę miała w łazienkach ubikacje i co? i nie wiem, normalnie nie wiem co wybrać i jak byłoby dobrze oraz funkcjonalnie. Mam łącznie trzy łazienki ale mam problem z dwiema. Może coś poradzicie i doradzicie o co bardzo proszę....

łazienka góra.jpgłazienka dół mama.JPG

Witam

Mój dom pomału "rodzi się" a co za tym idzie na etapie fundamentów jeszcze niezasypanych muszę ustalić odpływy kanalizacyjne i najlepiej abym wiedziała gdzie będę miała w łazienkach ubikacje i co? i nie wiem, normalnie nie wiem co wybrać i jak byłoby dobrze oraz funkcjonalnie. Mam łącznie trzy łazienki ale mam problem z dwiema. Może coś poradzicie i doradzicie o co bardzo proszę....

[ATTACH=CONFIG]177051[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177052[/ATTACH]

3 - bez zmian

10 - będziesz tam miała pralkę ? jeśli nie, to byłyby lepsze opcje

Kasik6 - dolna mała 85 cm a i tak sie chlapie trzeba uważać.Przy myciu rąk i delikatnym strumieniu wody nie ma problemu-ale reszta czynności juz bardziej problematyczna.Duza na pietrze podwójna 80 cm i tego problemu nie ma.Skłaniam sie wiec ku teorii ze wieksza praktyczniejsza,mniejsza niestety problem z chlapaniem istnieje. Wysokosc tutaj chyba nie odgrywa wiekszej roli.

monia - Twoje inspiracje super! Dziękuję :) Trzecie zdjęcie - w takich kolorach mam zamiar zrobić górną łazienkę - tyle, że bez tej pomarańczki.

Dziewczyny - dzięki za uspokojenie w sprawie napisów na ceramice, przestaję się przejmować :)

I jeszcze pytanie: czy można na ścianie układać płytki 80x80? Pytam bo "moje" płytki są też w takim wymiarze i przyszło mi do głowy, że gdyby je położyć to nie miałabym wtedy takiego dużego problemu z docinaniem ich, bo na ścianie z umywalką (dł. 245cm) weszły by mi dokładnie trzy płytki - o te kilka cm, które zostanie jestem skłonna skrócić łazienkę. Tyle, że wtedy prysznic wyszedłby mi w wymiarach 80x156 - szyba mocowana na złączeniu dwóch płytek. Tylko czy 80 to nie będzie za wąski ten prysznic?

Jeśli ta koncepcja jest sensowna to może wtedy prysznic i podłogę zrobić w tej szarej płytce a resztę w białej z tej samej kolekcji? Ona nie jest czysto biała, to raczej taki off-white.

Czy to brzmi sensownie?

10- to łazienka mojej mamy (dom dwulokalowy ) więc jestem zmuszona tam dać pralkę choć wiem, że lepiej by to wyglądało bez niej!

w temacie 3 - tamtejszej łazienki mam jeszcze takie propozycje:

[ATTACH=CONFIG]177099[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177100[/ATTACH]

Wanna pod skosem może być niewygodna, Musi być już naprawdę przyzwoita wysokość ściany, by to miało sens.

10- to łazienka mojej mamy (dom dwulokalowy ) więc jestem zmuszona tam dać pralkę choć wiem, że lepiej by to wyglądało bez niej!

w temacie 3 - tamtejszej łazienki mam jeszcze takie propozycje:

[ATTACH=CONFIG]177099[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177100[/ATTACH]

Obie wersje są lepsze niż tamta pierwsza. Dałabym tam tylko kwadratowy brodzik prysznicowy.

I teraz ważne pytanie: masz 2 linie przerywane na rysunkach, ale brakuje tam opisu jakie oznaczają wysokości. Czy możesz to dopisać, a także wysokość ścianki kolankowej?

Witam jestem tutaj nowa ale czytam forum od dawna... chciałabym zapytac bo planuję zrobić nową łazienke i jestem na etapie poszukiwania płytek... spodobaly mi sie ostatnio płytki z połyskiem cermaiczne z firmy Ceramstic kolekjca Alchemia... w sklepie wygladały cudownie... co mozecie powiedziec o tych płytkach?? a może znacie jakas inna kolekcje z innej firmy w odcieniach szarosci i bieli badz tez bieli i czerni chodziłoby mi o takie połaczneia gdyz łazienka ma byc bardzo nowoczesna... w alchemi podobaja mi sie dekory ale same w sobie płytki tez maja ladny design :)