Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Megiska

to co zaproponowała MONISS jest bardzo sensowne. Stawianie ścianki między prysznicem, a zaokrąglonym brzegiem wanny ani nie wygląda ciekawie, ani nie może być praktyczne, bo jak tam mopem dojedziesz w taki ostry róg/zakamarek? Przy zastosowaniu tej trapezowej (ściętej wanny) to może i by się bardziej kupy trzymało. Ale wtedy nie rozumiem, jak by się wchodziło do tego przysznica? Od strony WC i bez drzwi? Bez drzwi pod prysznicem może się chlapać, ale przecież i tak jedynie w najgorszym wypadku na wannę, a jej to chyba nie zaszkodzi (mówię o układzie moniss), a jakby się miało chlapać na sedes, to już mniej komfortowo (teraz mówię o wersji ze ścianką między prysznicem, a wanną). Chyba, że coś przeoczyłam...?

moniss rzeczywiście :) ściana 310cm ma w rzeczywistości 210 :) już poprawiam :)

ściana z wanną 160

z wc 210

z drzwiami 90 (drzwi 80cm)

Pion kanalizacyjny jest właśnie tam gdzie wc ;)

Obawiam się, że bardzo mało miejsca na komunikację koło wc (czerwona kreseczka na rysunku ma 60cm). Pralka nie jest jeszcze zabudowana (na to potrzeba ze 4cm na obie ścanki szafki), no i stelaż wc jest do niej przysunięty na "żyletki", co w rzeczywistości raczej nie wystąpi.

łazienka.jpg

Inne opcje:

1. pralka ładwana od góry

2. płytka pralka zabudowana pod blatem umywalkowym (w tym wypadku umywalka podblatowa)

łazienka2a.jpg łazienka3a.jpg

Tak w jednym jak i w drugim przypadku, stelaż i wc są przesunięte bliżej kąta. Zostaje na przejście pomiędzy rogiem ściany a wc ok.70cm

Edytowane przez moniss

Zapytam tutaj, gdyż tu wiele łebskich osob, a mianowicie planuję szybę na wymiar do prysznica typu walk in/bezbrodzikowego. Nie chcialabym gładkiej tafli przezroczystego szkla, tylko COŚ innego, aby nie bylo widac zacieków z wody i kamienia..Piaskowanie szyby odpada.

ASIAZETT, MONISS :hug: macie rację!!

Teraz mam zamkniętą kabinę i nie umiem sobie tego jakoś wyobrazić :lol: mam wrażenie, że cała łazienka bedzie zalana ;-)

a wtedy odpływ liniowy ma być bliżej wanny, czy bliżej ściany??

Macie może jakieś pomysły na rozmieszczenie płytek? Myślałam, o ciemniejszych pasach za toaletą i bidetem, nad 2 geberitami jakaś półka, może szafki?

Czy może jakoś pociągnąć półkę z nad geberitów, żeby zrobić chociaż jedną małą półeczkę w prysznicu?? A koło wanny jakaś półka na 3-4 żele, szampony itp... jakoś nie mogę sobie wogule tego wyobrazić. :bash:

W bloku w łazience o wymiarach prawie 1,5x1,5 wszystko było jasne, nie było żadnej możliwości manewru, teraz z nadmiaru możliwości wariuję :-P

Bardzo dziękuję Wam za pomoc!! :hug:

a wtedy odpływ liniowy ma być bliżej wanny, czy bliżej ściany??

Bliżej ściany i robi się delikatny spadek, żeby woda naturalnie była odprowadzana do odpływu, a nie szła w kierunku łazienki...

Półeczka pociągnięta od stelaży do prysznica? To w końcu, którą ściankę będziesz chciała postawić, a którą nie?

:lol2: haha - dobre!

ależ to musi być niewygodne...

Hej forumowicze!

Mam pytanie odnośnie łazienki mojej mamy (robimy tam remont w najbliższym czasie). Niestety jest ona dość mała i według mnie mało ustawna. WC może być tylko w tym miejscu co teraz lub ewentualnie na tej ścianie co pralka (chciałam go początkowo przenieść w lewy dolny róg, ale jest za daleko od pionu). Czy ktoś mógłby mi pomóc jakoś sensownie to zaaranżować, plisss?

http://img854.imageshack.us/img854/4391/azienka.png

Wanna musi być z parawanem nawannowym, co do reszty to dowolność:) Z góry dziękuję!!!

PS ściana po prawej stronie (ta gruba) ma 25cm

Edytowane przez Domi87

horizontal-shower-dornbracht.jpg

Prysznic horyznotalny z różnymi rodzajami strumieni wody o działaniu uspokajającym, pobudzającym lub relaksującym. Steruje się nimi za pomocą centralnego narzędzia obsługowego eTool zintegrowanego na wysokości głowy. Miejsce do leżenia jest podgrzewane.

Jedyne 35 000 $ :D

bpestka

Tutaj Twoja łazienka w opcji ze zwieszającymi się z sufitu lampami nad lustrem.

bpestka_łazienka1a.jpg bpestka_łazienka1b.jpg

Co zmienilam:

- w przerwie zabudowy stelaża wc jest zamykana płytka szafka (to białe)

- na szafkę z umywalką dałam 100cm, a na wc 90cm (będzie wygodnie)

Niestety nie mam w programie czystej tafli szkła, więc ścianka prysznica jest jaka jest - musisz sobie wyobrazić że jest przezroczysta ;)

No i kolejny element do wyobrażenia: drabinka na ścianie z cegłą.

To coś nad kabiną prysznicową to mała deszczownica o średnicy 20cm

Domi87

Blat ma 45cm głębokości i ok. 180cm długosci, więc pralka o szer. 60cm i głębokości 43cm spokojnie się zmieści (+ 2cm na drzwiczki) :)

domi87_łazienka1c.jpg

Edytowane przez moniss

Hehe, mój błąd: miało być 140cm :)

Pralka 60 + umywaka 60 i zostaje nam 20cm luzu

Z tydzień czy dwa temu rozglądałam sie za płytką pralką na necie i nawet wrzuciłam na ten wątek moje znalezisko o standardowej ładowności 5kg.

A tu przewodnik pralkowy:

poradnik pralkowy.jpg

EDYTOWANE:

OK, już mam!

Musiałam się cofnać o jakiś miesiąc a nie tydzień czy dwa :p

Podblatowa pralka Gorenje WS43100. Wymiary (już w zabudowie): wysokość 82 cm (wraz z nóżkami), szerokość 60 cm, głębokość 38 cm + wszelkie wypukłości dzrwiczek itp =44cm (tak podaje prducent). Ładowność pralki, to 4.5 kg

Więc pralka trochę głębsza powinna mieć te 5kg ładowności

Edytowane przez moniss

moniss

Wielkie dzięki. W końcu widzę swoją lazienkę:). Na wc zostawiłam 100 cm bo stelaż mam zamontowany licząc od wschodniej ściany 150 cm. Musze jeszcze coś wymyślić z podwieszanym sufitem, ponieważ mam wzdłuż ścianki ceglanej pod sufitem pociągnięta rurę kanalizacyjna od wc w górnej łazience.

moniss

Rzeczywiście wygląda to lepiej. Przeniosłaś pralkę w miejsce gdzie była zaprojektowana pierwotnie ;) Przesunelismy ją w kąt, żeby zabudować górę nad pralka półkami zakrytymi żaluzją. Kilka osób zasugerowało nam, że takie zamknięcie pralki zupełnie w szafce nie jest dla niej zdrowe :) Żaluzja zapewnia wentylację i wg mnie wygląda równie ciekawie ;)

A gdyby pralkę zostawić tak jak miała być, w rogu, ale frontem do wejścia, i ew zabudować górę? Będzie więcej przestrzeni? Wizualnie będzie ok? Czy lepiej tak jak w Twoim ostatnim projekcie i ew przestrzeń w rogu między umywalka a wc zabudować tak jak pralkę- żaluzją i schować tam kosz na bieliznę brudną, proszki?

Czy w takim ustawieniu jak to ostatnie uda się wykorzystać parawan szklany na wannę?

Orientujecie się może czy przeniesienie pralki to dużo zachodu? :)