Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moniss a czy to nie za mało? Bo jeszcze płytki, no i parawan na wannie, więc chyba nie może być umywalka bezpośrednio przy niej tylko trzeba ją odsunąć?

Na płytki i klej zniknie ci ok. 5 cm (to zależy od tego czy ściany są proste)

Wanna z parawanem to 76cm (wymiar wanny z PRO100 użytej w wizualizacji)

Pralka z mniejszym/większym luzem 62/64 + ścianki 2/3 szafki 4-6 cm = 66 - 70cm szerokości

Na umywalkę zostaje ponad 60 cm

Aby umyć od zewnątrz parawan szklany, potrzeba ze 20cm luzu pomiędzy wanną a umywalką.

Ale parawan można dać też od strony drzwi:

Domi87_łazienka2a.jpg

Jeśli ta opcja nie wchodzi w grę, to można zamontować parawan ruchomy składany i umywalkę dosunąć do wanny:

Domi87_łazienka2b.jpg

Trzecia opcja, to pralka + szafka na chemię i ręczniki, ukryta we wnęce za przesuwanymi drzwiami. Pralka też będzie płytsza niż standardowa, ponieważ szyna drzwi ma 7cm szerokości.

Domi87_łazienka2c.jpg

Ostatnia wersja ma małą umywalkę, ponieważ aby móc wygodnie korzystać z wc, trzeba mieć na to 80cm szerokości (obudowa stelaża 80cm szeroka)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ASIAZETT, MONISS :hug: macie rację!!

Teraz mam zamkniętą kabinę i nie umiem sobie tego jakoś wyobrazić :lol: mam wrażenie, że cała łazienka bedzie zalana ;-)

a wtedy odpływ liniowy ma być bliżej wanny, czy bliżej ściany??

Macie może jakieś pomysły na rozmieszczenie płytek? Myślałam, o ciemniejszych pasach za toaletą i bidetem, nad 2 geberitami jakaś półka, może szafki?

Czy może jakoś pociągnąć półkę z nad geberitów, żeby zrobić chociaż jedną małą półeczkę w prysznicu?? A koło wanny jakaś półka na 3-4 żele, szampony itp... jakoś nie mogę sobie wogule tego wyobrazić. :bash:

W bloku w łazience o wymiarach prawie 1,5x1,5 wszystko było jasne, nie było żadnej możliwości manewru, teraz z nadmiaru możliwości wariuję :-P

Bardzo dziękuję Wam za pomoc!! :hug:

1. odpływ z prysznica, tam gdzie najbliżej będzie do pionu kanalizacyjnego oraz gdzie praktyczniej będzie zrobić spadek - czyli przy ścianie wucetowo-bidetowej

2. na wizce półeczka przy wannie na żele i armaturę

3. pod prysznicem można powiesić szklane narożne półeczki - najmniej będą rzucały się w oczy

4. pamiętaj, że geberity masz schowane w ścianie

Megiska_łazienka2a.jpg Megiska_łazienka2b.jpg

moniss

Rzeczywiście wygląda to lepiej. Przeniosłaś pralkę w miejsce gdzie była zaprojektowana pierwotnie ;) Przesunelismy ją w kąt, żeby zabudować górę nad pralka półkami zakrytymi żaluzją. Kilka osób zasugerowało nam, że takie zamknięcie pralki zupełnie w szafce nie jest dla niej zdrowe :) Żaluzja zapewnia wentylację i wg mnie wygląda równie ciekawie ;)

A gdyby pralkę zostawić tak jak miała być, w rogu, ale frontem do wejścia, i ew zabudować górę? Będzie więcej przestrzeni? Wizualnie będzie ok? Czy lepiej tak jak w Twoim ostatnim projekcie i ew przestrzeń w rogu między umywalka a wc zabudować tak jak pralkę- żaluzją i schować tam kosz na bieliznę brudną, proszki?

Czy w takim ustawieniu jak to ostatnie uda się wykorzystać parawan szklany na wannę?

Orientujecie się może czy przeniesienie pralki to dużo zachodu? :)

Przeniesienie pralki, to przeniesienie doprowadzenia wody oraz odpływu w inne miejsce.

Przy pralce obok umywalki można zrobić tak jak w kuchni ze zmywarką: są specjalne syfony do zlewu z dodatkowym otworem na podłączenie odpływu ze zmywarki. Przy pralce i umywalce można zrobić tak samo. Zostanie tylko zrobienie punktu poboru wody do pralki. Generalnie prace hudrauliczne.

Przy pozostawieniu pralki w kącie przy wc ale frobtem do wejścia, nie będzie miejsca na korzystanie z pralki.

Proponuję aby w samym rogu zrobić otwarte półki (można czymś je zasłonić jeśli chcesz) na długość muszli wc, później dać szafkę z pralką (zamykana lub nie, jak wolisz), a następnie szafkę wiszącą/szuflady pod umywalką.

Pomiędzy umywalką/szafką a parawanem wanny powinno być ze 20cm wolnej przestrzeni aby móc parawan umyć od zewnątrz. Jeśli zamontujesz parawan składany do wanny, można wtedy szafkę przysunąć bliżej.

BubuEcierecie_łazienka22.jpg

Co do pralki w zabudowie: gdy pracuje to i tak drzwiczki są otwarte, a sama szafka jest szersza niż pralka (potrzebny luz na wsunięcie i wysunięcie pralki w razie potrzeby)

Edytowane przez moniss

asiazett dobra, poprawiłem do końca Twoje podpowiedzi. Tylko tego lustra nie mogę wyrównać do szafki, ponieważ w tym programie nie mogę niestety zmieniać rozmiaru mebli ;( ale zrobiłem ramkę z mozaiki. Co do przyłączy, to są już rozmieszczone w tych miejscach jak na projekcie. Wymiarów łazienki niestety na razie dokładnych nie podam, lecz są one w granicach 4m x 4m.

jkl.jpg

ldkfg.jpg

Witam na forum :),

Przymierzam się do zakupu mieszkania od dewelopera. Jestem prawie zdecydowany tylko mam jeszcze trochę wątpliwości co do łazienki. Niestety nie został zaprojektowany osoby WC i próbuję wykombinować czy jest to wykonalne. Z doświadczenia uważam, że osoby WC raczej lepiej się sprawdza. Choć oczywiście nic na siłę.

Wymiary łazienki to 283x166, mogą zostać zwiększone o ok 10cm. Wejście na dłuższej ścianie, odpływy przy krótszej.

Myślałem o przesunięciu dolnej ściany o 10 cm i przy odpływie wydzieleniu pomieszczenia o szerokości ok 80x100 na WC. We wnęce (ok108x88), która by się tworzyła chciałbym zamontować prysznic z samymi drzwiami. Umywalka podobnie jak na projekcie, a tam gdzie jest odpływ wanny miejsce na pralkę (ładowana od góry, 40 cm szerokości).

lazienka.jpg

Może ktoś pokosi się o komentarz takiego rozwiązania i wskaże jego niedostatki/zaproponuje coś ciekawszego.

Pozdrawiam,

Łukasz

moniss

jesteś nieoceniona :)

chyba najbardziej podoba mi się 4 opcja z tego zestawienia ;) A czy dałoby radę w rogu za wc wstawić symetryczną zabudowę jak ta do pralki? zobaczyłabym wtedy jakby wyglądało te zabudowane szafki, np. na proszki.

W takim ustawieniu obawiam się tylko jednego- małej ilości miejsca do przechowywania...

@ragnus

moim zdaniem twoja łazienka jest zbyt mała, aby ją dzielić (nie wyobrażam sobie nie posiadać kibelka w tzw. łazience kąpielowej). jeśli twoje mieszkanie ma te 65-70 m2 to można temat faktycznie rozważyć i pokombinować kosztem sąsiednich pomieszczeń, ale powyższego bym raczej nie ruszała

ragnus, tutaj wizu łazienki z wanną i wydzielonego wc.

Pisałeś, że ewentualnie można powiększyć łazienkę o 10cm - czy wzdłuż i wszerz po 10cm? Przydało by się w jedną i drugą stronęw celu powiększenia wc oraz zwiększenia miejsca na szafkę z umywalką w łazience (z 35 do 40cm głębokości).

Zmniejszyłam szerokośc drzwi do 80cm.

Pralka ładowana od góry ukryta we wnęce za żaluzją.

Ścianki działowe toalety mają 10cm grubści - w jednej z nich jest schowany stelaż wc (geberit slim 8cm).

ragnus_łazienka1a.jpg ragnus_łazienka1b.jpg ragnus_łazienka1c.jpg

A tutaj wersja z prysznicem we wnęce 120/128 x 770cm. Po powiększeniu łazienki kosztem korytarza o te 10cm będzie bardziej komfortowo.

Pralka umieszczona w szafie (nad pralką półki na pranie, chemię itp.) o wys. 200cm

Grzejnik-drabinkę będzie można umieścić naprzeciw szafy z pralką.

Wymiary toalety: 120x80cm. Stelaż wc (płytki 8cm) wraz z obudową = 10cm + miska ustępowa z tych mniejszych (50-54cm). Przydała by się jeszcze maleńka umywalka przy wc.

ragnus_łazienka2a.jpg ragnus_łazienka2b.jpg ragnus_łazienka2c.jpgragnus_łazienka2c.jpg

Edytowane przez moniss

moniss

jesteś nieoceniona :)

chyba najbardziej podoba mi się 4 opcja z tego zestawienia ;) A czy dałoby radę w rogu za wc wstawić symetryczną zabudowę jak ta do pralki? zobaczyłabym wtedy jakby wyglądało te zabudowane szafki, np. na proszki.

W takim ustawieniu obawiam się tylko jednego- małej ilości miejsca do przechowywania...

Czy o to chodzi?

BubuEcierecie_łazienka4b.jpg

Gratis kolejna płytka szafka łącząca się z tą nad stelażem oraz oświetlenie wnęki nad wc ;)

BubuEcierecie_łazienka4a.jpg

adrian2002002

Jak już ta ściana z lustrem jest lżejsza, to zastanawiam się, czy nie przywrócić pasa mozaiki za wanną...? Zamiast komody na przeciwko wanny można zawiesić kominek. Myślę, że cała zabudowa na ścianie z umywalką będzie pojemna. Można pralkę wstawić w "szafę", która będzie połączona z tym słupkiem obok i wtedy zyska się dużo miejsca na wszelkie rzeczy do przechowywania w środku (rozumiem, że ograniczeniem jest program...), bo sama łazienka raczej stwarza duże możliwości :)

Czekam na opinię innych, bo wierzę, że ktoś tu coś jeszcze może ulepszyć. Dziewczyny... co Wy na to?

No wiesz - podstawowe pytanie jest takie, czy jest na tej ścianie dojście do komina? Poza tym to też kwestia bardzo indywidualna, ale czy rodzice będą za każdym razem chcąc wziąć kąpiel, będą rozpalać w kominku? Bo ja wątpię i szkoda by mi było pieniędzy na tak mało używany, a i bardzo drogi gadżet - ale powtarzam - to kwestia indywidulana. Osobiście myślę, że pomysł z biokominkiem lepszy :)