moniss 28.03.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 pomoże mi ktoś? niestety mój komputer nie daje rady z PRO100 i innymi :/ A do czego potrzebujesz naszej pomocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonuś 28.03.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 na stronie 239 poprosiłem o wizualizację. Jest to możliwe na tym forum? Bo jeżeli nie to nie zawracam głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian2002002 28.03.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 dobra mam już oświetlenie zrobione tylko nie jestem do końca przekonany o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 28.03.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 @zylkakinka i moniss zaproponowały bardzo sensowne układy. wizualnie bardziej podoba mi się 2, tyle że wówczas ręczniczek zawiśnie przy kibelku. a ponieważ klapa nie zawsze jest przez domowników zamykana (zwłaszcza jak są małe dzieci), to mimo wszystko zachęcałabym do 1. jeśli nie planujesz dużego lustra przez całą ścianę nad blatem, to grzejnik mógłby się znaleźć ponad blatem. tyle że to go dość mocno eksponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 na stronie 239 poprosiłem o wizualizację. Jest to możliwe na tym forum? Bo jeżeli nie to nie zawracam głowy Pewnie przegapiłam Twojego posta w ferworze walki i dlatego, że nie otwierają mi się załączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) @zylka kinka i moniss zaproponowały bardzo sensowne układy. wizualnie bardziej podoba mi się 2, tyle że wówczas ręczniczek zawiśnie przy kibelku. a ponieważ klapa nie zawsze jest przez domowników zamykana (zwłaszcza jak są małe dzieci), to mimo wszystko zachęcałabym do 1. jeśli nie planujesz dużego lustra przez całą ścianę nad blatem, to grzejnik mógłby się znaleźć ponad blatem. tyle że to go dość mocno eksponuje Zamieniłam wc i prysznic miejscami, bo doszłam do wniosku, że ten element w rogu to pion kanalizacyjny, a jak wiadomo wc można maksymalnie odsunąć d powyższego o 1m. A co do grzejniczka, to można dać jakiś ładny (są takie nawet w marketach budowlanych) w miejsce tej czarnej plamy : Edytowane 29 Marca 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 dobra mam już oświetlenie zrobione tylko nie jestem do końca przekonany o nim. [ATTACH=CONFIG]179826[/ATTACH] Chyba lepsze bylyby zwisy lub geometryczne kinkiety. Przy wannie wolnostojącej mogłaby być nawet lampa podłogwa a'la świecznik wieloramienny Czy zmierzyłeś łazienkę i zmieści się drabinka obok skosu? Jest tam w ogóle możliwosć podłączenia grzejnika? Jeśli nie, to zostanie tam gdzie jest obecnie, a pod nim można dać ładny zamykany kosz na pranie lub śmietnik. A może drzbinka zmieści sie pomiędzy oknem a skosem? Tylko musiałaby być jakaś naprawdę ładna, a nie standardowa. No i jeszcze kwestia możliwości podłączenia... Tam rozmyślałam nad tym pasem płytek koło okna... Można tam powiesić w pionie kilka grafik. P.S.1 Napisz proszę ile jest miejsca na wc i bidet zanim zaczyna się skos, tak gdzieś na wys. 150cm. P.S.2 Ustaw pod skosem, tak jak stoi wanna, jakieś pudła itp. W ten sposób można łatwo sprawdzić, czy będzie można z niej wygodnie korzystać. Pamiętaj, że osoba siedząca w wannie ma jakieś 130-140cm wysokości, czyli wanna musi być odsunięta od skosu na odpowiednią odległość, aby nikt nie uderzył się w głowę Co do wizualizacji pudłowych w terenie, to możesz sprawdzić w ten sposób ustawienie wszystkich sprzętów/mebli. Bo to zawsze łatwiej poprzestawiać pudła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubuEcierecie 29.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Zaczęłam zabawę z pro100 i wyszło mi coś takiego nie ma jednak takiego koloru płytek jak u Ciebie, ale chodziło mi też o sam układ mebli. Co myślicie? Mam kilka dylematów, np -czy lustro powinno być na szerokość szafki z umywalką- ok 100cm, czy na długość całego blatu? - ile miejsca potrzeba na zabudowę geberitu- szerokość i głębokość oraz miski ustępowej ile zajmuje miejsca całość? - na szafkę w rogu za wc zostało mi z zabudowy ok 65cm- czy pokryje się to z głębokością zabudowy geberitu z wc? Czy będzie już wchodzić na umywalkę? - na pralkę przeznaczyłam ok 70cm- wystarczająco? - głębokość blatu z umywalką i zabudowy pralki- 55cm- wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.03.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ten element w rogu to pion kanalizacyjny, a jak wiadomo wc można maksymalnie odsunąć d powyższego o 1m. A to bardzo ciekawa informacja. Skąd te rewelacje zaczerpnęłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonuś 29.03.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Pewnie przegapiłam Twojego posta w ferworze walki i dlatego, że nie otwierają mi się załączniki wrzucam załączniki ponownie: układ po połączeniu: układ przewidywany: pseudo zabudowa stelaża WC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonuś 29.03.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) półka, o której piszę, że będzie pod umywalką to coś takiego: Na przewidywanym planie mam szafę z MDFu, ale nie jest ona konieczna, bo tak naprawdę to nie wiem czy ona wejdzie. Nie musi być głęboka, wystarczy 20cm. Edytowane 29 Marca 2013 przez eko_zgonuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) A to bardzo ciekawa informacja. Skąd te rewelacje zaczerpnęłaś? Ach! więc kolega Wojtek ma inne informacje. Chętnie poczytamy. Może w końcu kolega zabłyśnie swą wiedzą jak na Najlepszego Doradcę Na Tym Forum przystało, zamiast tylko wkoło rzucać złośliwościami... Edytowane 29 Marca 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonuś 29.03.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 czy teraZ jak wrzuciłem plany mogę liczyć na czyjąś pomoc? Okres mało sprzyjający, ja nie wiem na czym stoję, a ekipa wchodzi w środę do mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Zaczęłam zabawę z pro100 i wyszło mi coś takiego nie ma jednak takiego koloru płytek jak u Ciebie, ale chodziło mi też o sam układ mebli. Co myślicie? Mam kilka dylematów, np -czy lustro powinno być na szerokość szafki z umywalką- ok 100cm, czy na długość całego blatu? - ile miejsca potrzeba na zabudowę geberitu- szerokość i głębokość oraz miski ustępowej ile zajmuje miejsca całość? - na szafkę w rogu za wc zostało mi z zabudowy ok 65cm- czy pokryje się to z głębokością zabudowy geberitu z wc? Czy będzie już wchodzić na umywalkę? - na pralkę przeznaczyłam ok 70cm- wystarczająco? - głębokość blatu z umywalką i zabudowy pralki- 55cm- wystarczy? [ATTACH=CONFIG]179939[/ATTACH] Na początek kilka uwag: - zrównaj wysokość szafy godpodarczej z górną krawędzią lustra - szafka pod umywalką albo do samej podłogi albo na wysokość jednej głębokiej szuflady (lub 2 płytkich) - jeśli blat jest na wysokości pralki czyli 85cm, to trzeba zastosować umywalkę wpuszczaną w blat (no chyba że wszyscy użytkownicy mają bliżej 2m wysokości niż 1,6 - nie ograniczaj się tylko do folderu glazura i płytki w programie, ale korzystaj też z folderu płyty oraz parkiety, zwłaszcza gdy chcesz pokazać płytki a'la deska drewniana. Co do Twoich wątpliwości: 1. lustro nad całością blatu 2. zależy jaki wybierzesz stelaż bo mają zwykle od 8 do 19cm głębokości (+ płyta gips-kartonowa + płytki) i szerokości ok.50cm. Pamiętaj: żeby swobodnie korzystać z wc trzeba zostawić dodatkowo 15-20cm z każdej strony muszli. 3. wielkość miski ustępowej zależy od tego jaką wybierzesz. Popularne wielkosci: szerokość 34-37 cm, głębokość (długość) 48-58cm 4. szafka na pralkę o szer. 70cm wystarczy w zupełności 5. to zależy jaką kupisz pralkę, przy 40cm głębokości pralki wystarczy blat 45cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.03.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Ach! więc kolega Wojtek ma inne informacje. Chętnie poczytamy. Może w końcu kolega zabłyśnie swą wiedzą jak na Najlepszego Doradcę Na Tym Forum przystało, zamiast tylko wkoło rzucać złośliwościami... Tu nie ma co błyszczeć, tu wystarczą podstawy projektowania. Nie wiem kto Ci takich głupot nagadał o tym 1metrze w.c. od pionu, w każdym razie jest to totalna bzdura. Radzę zajrzeć najpierw do podręczników a potem się żachać . Odpływy w.c dla rur spustowych "fi"100 ma mieć spadek pomiędzy 1,5-3% .To może być trudne dla niektórych do policzenia Ułatwijmy więc jeszcze bardziej. Skoro rura spustowa geberitu jest dajmy na to, na wysokości ok 18cm nad podłogą ( ) a wymagany spadek średni jest np2% czyli 2 cm/m (dla bojących się procentów), to jak daleko od pionu można usytuować muszlę w.c jeśli odpływ pionu jest przy podłodze. Jak Ci wyjdzie max 1 metr, to ja jestem perski dywan z długim włosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grek 29.03.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Tu nie ma co błyszczeć, tu wystarczą podstawy projektowania. Nie wiem kto Ci takich głupot nagadał o tym 1metrze w.c. od pionu, w każdym razie jest to totalna bzdura. Radzę zajrzeć najpierw do podręczników a potem się żachać . Odpływy w.c dla rur spustowych "fi"100 ma mieć spadek pomiędzy 1,5-3% .To może być trudne dla niektórych do policzenia Ułatwijmy więc jeszcze bardziej. Skoro rura spustowa geberitu jest dajmy na to, na wysokości ok 18cm nad podłogą ( ) a wymagany spadek średni jest np2% czyli 2 cm/m (dla bojących się procentów), to jak daleko od pionu można usytuować muszlę w.c jeśli odpływ pionu jest przy podłodze. Jak Ci wyjdzie max 1 metr, to ja jestem perski dywan z długim włosem. Drogi wojtku, jak widzę podstawy projektowania instalacji masz w jednym palcu, podobnie jak liczenie procentów, do tego jesteś znawcą perskich dywanów, naprawdę jestem pod wrażeniem... Nie wiem czy jestem godzien udzielać porad człowiekowi o tak wielkiej wiedzy i doświadczeniu, ale spróbuję. Według Ciebie 18cm wysokości przy dwuprocentowym spadku daje nam możliwość oddalenia się od pionu na odległość 9m. I jest to wartość poprawna w sensie matematycznym. Niestety prostą matematyką ciężko opisuje się tak skomplikowane zjawisko jak spływające (przepraszam za wyrażenie) gówno. Tu przydaje się bardziej prosta wiedza i doświadczenie z zakresu hydrauliki, która mówi że w nieodpowietrzonym podejściu o takiej długości może pojawić się podciśnienie wysysając wodę z syfonu. A czym to grozi w praktyce - cóż radzę spróbować jeśli ktoś lubi wąchać szambo. Zresztą - mądrzy ludzie już dawno to przebadali i zawarli nawet w polskiej normie PN-92/B-01707 "... Podejścia do misek ustępowych o średnicy 0.1m, niewentylowane, nie mogą być oddalone od pionu o więcej niż 1m..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.03.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Drogi greku dziękuję za numer normy dla kanalizacji niewentylowanych. Całkowicie się z Tobą zgadzam, że wypływu gówna nie opisuje prosta arytmetyka, złośliwie tu, jak zawsze zresztą, przeze mnie zastosowana. Zdradź mi jeszcze proszę skąd wiesz, że omawiany przypadek dotyczy akurat kanalizacji bez napowietrzania ? Czyżbym , lub ktoś inny, o tym wspominał? pozdrawiam serdecznie Twój Perski Dywan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.03.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) eko_zgonuś, nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi, ale starałam się pomimo braku odpowiednich płytek Dobrałam odpowiedniki w miarę kolorystycznie dopasowane do serii Metalic Opoczno. 2112wojtek, wybacz Najlepszy Doradco, że śmiem zapytać: po czym wnosisz, że jest to kanalizacja z napowietrzaniem? Moja wypowiedź o tym nieszcęsnym 1 metrze wzięła się z przeróżnych artykułów w pismach/portalach budowlanych oraz z porad na stronach łazienkowych. Edytowane 29 Marca 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.03.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 2112wojtek, wybacz Najlepszy Doradco, że śmiem zapytać: po czym wnosisz, że jest to kanalizacja z napowietrzaniem? Moja wypowiedź o tym nieszcęsnym 1 metrze wzięła się z przeróżnych artykułów w pismach/portalach budowlanych oraz z porad na stronach łazienkowych. Ależ bardzo mnie to cieszy, że czytasz, jednak moja podła natura czepia się kiedy rzeczy niepewne stawia się z góry za aksjomat. Nie sugeruj mi ,że coś i "po czymś wnoszę". To Ty założyłaś pewien stan techniczny. Gdzieżbym ja śmiał coś zakładać z nic niemówiącego obrazka? Być może Kolega grek znów skarci mą butę, pychę i brak empatii dla otoczenia , ale zapomnieć obecnie o wentylowaniu kanalizacji, to trochę tak jak lubić mieszkać w smrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grek 29.03.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Drogi greku dziękuję za numer normy dla kanalizacji niewentylowanych. Całkowicie się z Tobą zgadzam, że wypływu gówna nie opisuje prosta arytmetyka, złośliwie tu, jak zawsze zresztą, przeze mnie zastosowana. Zdradź mi jeszcze proszę skąd wiesz, że omawiany przypadek dotyczy akurat kanalizacji bez napowietrzania ? Czyżbym , lub ktoś inny, o tym wspominał? pozdrawiam serdecznie Twój Perski Dywan Przytoczona norma i nasza dyskusja nie jest o kanalizacjach niewentylowanych, lecz opisuje przypadek konkretnego PODEJŚCIA NIEWENTYLOWANEGO a to zasadnicza różnica. A informację o tym że to podejście niewentylowane pozyskałem drogą dedukcji, eliminacji i rachunku prawdopodobieństwa. Jeśli zylka85 posiada miskę WC z wylotem dolnym, to nie wyobrażam sobie w jaki sposób można by to podejście napowietrzać poniżej lustra wody w syfonie. Jeśli natomiast jest to miska w podejściem tylnym to zapewne podłączenie jest przez oryginalne kolano geberitu. Istnieje jakaś nieprawdopodobnie mała szansa że ktoś wyciął w nim otwór i zamontował zawór napowietrzający albo nawet pociągnął dodatkowe podejście do pionu w celu zapewnienia odpowietrzenia. Ale musisz przyznać że jest to tak nieprawdopodobnie mało realne, iż można było przyjąć że podejście jest nienapowietrzane. Proponuję zakończyć dyskusję nie na temat, bo zaśmiecamy wątek o wizualizacjach łazienek. Pozdrawiam grek Edytowane 29 Marca 2013 przez grek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts