Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ewanz, zastanów się, czy nie lepiej teraz zrobić "kosmetyczną" demolkę i zdemontować drzwi (z jednej strony podkuć, z drugiej domurować i ponownie zamontować drzwi) niż póżniej przez całe życie(lub kilkanaście lat do remontu) psioczyć, że się tego nie zrobiło i wchodzić wpadając na umywalkę (i to tylko jedną a nie dwie jak w planach). Później gdy już będziesz miała wypłytkowaną łazienkę szkoda będzie kuć jeszcze płytki (a może się okazać, ze za pewien czas już ich nie będzie w sprzedaży).

Według Twojego rzutu łazienki, na środku tego pomieszczenia można zrobić bal sylwestrowy ;)

Ja bym to troche zapełniła i zamiast wanny asymetrycznej dałabym symetryczną narożną (na wizce 170x170cm)

ewanz_łazienka.jpg

ewanz_łazienka_.jpg

Edytowane przez moniss

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moniss, rozważałam już to i ... niestety mąż się nie zgadza na żadną ingerencję w elementy stałe w tym przyłącza :cry:

wannę upatrzyłam Rosa 95 (Ravak) 160x95 = 200l - większe raczej odpadaja, ze wzgledu na dużą pojemność ( nasz zasobnik ciepłej wody ma 140l )

tu rysunek ze skosem poddasza

DSC01194.jpg

edit: niepotrzebnie zaznaczyłam drzwi i okno - taka mam wyobraźnię przestrzenną ;) )

Edytowane przez ewanz

No właśnie nie bardzo wiem, jak obliczyć tą odległość.

Zabudowę pod lustrem zaplanowałam na 50cm głębokości. odległość między geberitem a szafą 30cm, geberit 60cm (na ewntualną szerokość jednej płytki).

Coś zmniejszyć? Już nie mam pomysłu jak inaczej zwiększyć tą odległość, żeby się wszystko zmieściło, było sporo miejsca do przechowywania i żeby było wygodnie.

Duże lustro- to już jest zdecydowane ;)- 2 czy 3 światełka do niego?

Wnęki też mi się bardziej podobają bez listew.

Ta żółta kreska to 70cm, niebieska - ok.110cm

Szerokość miski wc to 37cm, głębokość (długosć) to 56cm, a głębokość zabudowanego stelaża to 12cm (56+12= 68cm)

Odległość od muszli wc do szafy 22cm

Szafa/szafki mają 50cm głębokości

BubuEcierecie_odległość.jpg

moniss, czy mogłabyś pokazać przeciwległą ścianę, tę z wc?

Czy ścianę pod prysznicem mozna by zaakcentować inną płytką, np. ciemniejsza szarość czy może lepiej tą samą co na podłodze - noce naturale?

ewanz_łazienka_a.jpg ewanz_łazienka_b.jpg ewanz_łazienka_d.jpg ewanz_łazienka_c.jpg

Czy masz na myśli: zaakcentować jedną całą ścianę prysznica, czy może jakiś fragment? :)

Edytowane przez moniss

Ta żółta kreska to 70cm, niebieska - ok.110cm

Szerokość miski wc to 37cm, głębokość (długosć) to 56cm, a głębokość zabudowanego stelaża to 12cm (56+12= 68cm)

Odległość od muszli wc do szafy 22cm

Szafa/szafki mają 50cm głębokości

[ATTACH=CONFIG]181091[/ATTACH]

Ok, czyli po prostu przysunąć wc do szafy. 20cm- tak trochę średnio wygodnie może się z niej korzystać...

Ale mąż wczoraj wymyślił, że można by zrobić dostęp do tej szafy od wc i od blatu umywalki. Myślę, że to całkiem fajny pomysł powiedzmy na wysokość lustra zamontować też żaluzję od str umywalki i na tej części wewnątrz szafy robić przegrodę. Powstaną wtedy takie zasłonięte półeczki z podręczne kosmetyki, a na pewno będzie wygodniej z nich korzystać

PS. Powalczę później jeszcze w programie z tym pomysłem ;)

Czy Wam też się tak zacina ten program? Jeśli nie to będę wdzięczna za źródło z którego pobieraliście ;)

Wydaje się to sensownym ułożeniem sprzętów, jeśli już musicie rezygnować z osobnej pralni. Czy tylko tyle sprzętów tam potrzebujecie? Tylko wc, tylko jedna umywalka? :)

Łazienka przed połączeniem miała 204x173, a pralnia 204x168?

I jeszcze jedne ważne pytanie: czy to ma być łazienka wyłącznie dla domowników, czy też dla gosci?

Moniss!

Łazienka jest dla wszsytkich tzn dla nas i gosci.

Taak, dokładnie takie wymiary jakie podałaś.

Mam pytanie: czy lepiej zrobic wejście do prysznica z lewej, czy z prawej(ale wtedy chyba pralka nie wejdzie??)

ERIN, ja na waszym miejscu zostawiłabym oddzielną pralnię . A dlaczego? Ano przez tych gości. W pralni możesz rozwiesić pranie i nikt nie będzie ci tam zaglądał. A przy pralce w łazience: kosz na brudne pranie, pralka na widoku, szafki na chemię, suszące się pranie...

Chyba że zrobicie przesuwane drzwi do części pralko-prysznicowej.

A może wejście do kabiny prysznica z tej strony, gdzie obecnie jest ścianka, a dalej sciana aż do sanych okien + w tej ścianie nierzucające się w oczy drzwi do cześci z pralką?

PS.

Na jakiej wysokości i jakiej wielkości są okna?

Gdzie jest pion kanalizacyjny?

Ja jakim etapie zaawansowania są prace budowlane (a może już wykończeniowe)?

Na pewno połączona pralnia + łazienka mają dł. 341cm? A nie więcej o grubość ścianki, która je rozdzielała? :)

Łazienka przed połączeniem:

ERIN_łazienka i pralnia.jpg

ewanz

ewanz_łazienka2a.jpg ewanz_łazienka2b.jpg

Na ścianie pomiędzy drzwiami wejściowymi a prysznicem można dać grzejnik-drabinkę.

Edytowane przez joliska

moniss,,

grzejnik drabinka właśnie tam się znajduje :) Pod grzejnikiem mogło by stać siedzisko, bo w dolnej łazience, którą teraz użytkujemy bardzo mi go brakuje.

zabudowę z płytek za wanna ( na ścianie z oknem ) planowałam skończyć równo z wanna a potem dać szafkę wykonana przez stolarza.

wanna ( z tego co czytałam tu na forum) powinna być obudowana płytką taka jak na ścianie, czyli w moim przypadku jasnoszara.

tak jakteraz narysowałaś jeden rzad ciemniejszej płytki na ścianie prysznicowej chyba wyglada lepiej niż cała ściana.

cały czas martwi mnie bliska odległość wc i umywalki. Może jednak dać tam ściankę do wysokości szafki (np. z suporexu 10cm) ???

ewanz, właściwie to co Cię tak martwi z tym wc i umywalką?

Bakterie? One i tak się rozprzestrzenią wszędzie, jeśli przy spuszaczaniu wody nie będzie zamknięta klapa.

Właśnei na wizualizacji zrobiłam ściankę a nawet dwie, i pomiędzy nimi jest blat i szuflada. Jak dla mnie lepiej by było bez tych ścianek, tylko sama wisząca szafka/szuflada z umywalką.

Pomiędzy wc a umywalką powinno być min. 20cm odległości. U Ciebie da się odsunąć dalej.

P.S.

Na jednej z wizualizacji szafki pod oknem nei mają uchwytów, a powinny (na drugiej wizu. już z uchwytem) ;)

BubuEcierecie

Gdy bawiłam się tą nową wersją demówki PRO100, to mój komp też nie wyrabiał :mad:

Edytowane przez moniss

właśnie bakterie, ale z nimi jest oczywiście jak napisałaś

tej ścianki na wizce nie widać, dlatego o niej wspomniałam, ponadto nie czuję jej za bardzo, stąd moje wątpliwości

wymysliłam jeszcze, ze w celu pewnego oddzielenia wc i umywalki mogłabym zamontować między nimi szafke-słupek ( muszę to zwizualizować pudłami :) )

Edytowane przez ewanz

ERIN, ja na waszym miejscu zostawiłabym oddzielną pralnię . A dlaczego? Ano przez tych gości. W pralni możesz rozwiesić pranie i nikt nie będzie ci tam zaglądał. A przy pralce w łazience: kosz na brudne pranie, pralka na widoku, szafki na chemię, suszące się pranie...

Chyba że zrobicie przesuwane drzwi do części pralko-prysznicowej.

A może wejście do kabiny prysznica z tej strony, gdzie obecnie jest ścianka, a dalej sciana aż do sanych okien + w tej ścianie nierzucające się w oczy drzwi do cześci z pralką?

PS.

Na jakiej wysokości i jakiej wielkości są okna?

Gdzie jest pion kanalizacyjny?

Ja jakim etapie zaawansowania są prace budowlane (a może już wykończeniowe)?

Na pewno połączona pralnia + łazienka mają dł. 341cm? A nie więcej o grubość ścianki, która je rozdzielała? :)

Łazienka przed połączeniem:

[ATTACH=CONFIG]181346[/ATTACH]

Dziekuje za wizualkę ale na zywo to wszystko jest duuuuuzo mniejsze. Po połączeniu ledwo się tam obracamy a co dopiero jak były dwa pomieszczenia. :bash:

Chciałam zapytac jeszcze raz z której strony zrobic wejscie do prysznica? z lewej czy prawej? Gracjas:)

PS dlugosc lazienki plus grubosc sciany, a pion jest tam gdzie WC w wizualce. Ale zawsze mozna przesunąc? Jutro zaczyna pracę hydraulik wiec mam niewiele czasu

Chciałam zapytac jeszcze raz z której strony zrobic wejscie do prysznica? z lewej czy prawej? Gracjas:)

A ręczniki gdzie chcesz powiesić? Wg mnie najlepiej się na to nadaje ściana od drzwi do umywalki, bo koło kibelka było by słabo... Więc wtedy lewe drzwi, czyli z uchytem po prawej stronie patrząc na wprost prysznica... Chyba, że gdzie indziej ręczniki - to wtedy drzwi dostosuj tak, żeby było wygodnie po nie sięgać przy wychodzeniu z prysznica :)

ERIN, a może wejście do prysznica tam gdzie obecnie jest ścianka.

Długa ściana prysznicowa z luxferów (mniej zachodu z myciem w porównaniu do szkła, a światło przepuszcza). Kabina prysznicowa bez brodzika - odpływ liniowy w podłodze.

Wydzielona pralnia za np. żaluzją lub drzwiami a'la szafa.

ERIN_pralnia półotwarta_1.jpg ERIN_pralnia półotwarta_2.jpg lub ERIN_pralnia półotwarta_2a.jpg ERIN_pralnia półotwarta.jpg ERIN_pralnia półotwarta_3.jpg

W wydzielonej pralnie spokojenie możesz rozwiesić pranie i nie będzie zawadzać w łazience. No i gości nie będzie zawstydzać susząca się bielizna osobista ;)

P.S.

Wielkość częśći z wc i umywalką jest taka jak stara łazienka

A tu jest chyba wersja, o której cały czas piszesz.

ERIN_pralnia w szafie.jpg

Pralka schowana w szafie + trochę proszków itp., ale gdzie suszyć pranie?

A może chcesz szklaną ścianę do prysznica?

Pralka w szafce lub wolnostojąca:

ERIN_pralka w szafce_szklana kabina.jpg ERIN_pralka luzem_szklana kabina.jpg ERIN_grafit i krem.jpg

P.S.1

Przy tych wszystkich wersjach suszenie prania chyba tylko w kabinie prysznicowej, aby goście nie widzieli ;)

P.S.2

Grzejnik drabinka na krótkiej ścianie prysznica, przy drzwiach.

Lub grzejniki płytowe pod oknami (np. jeden długi). Na płytowych bardzo dobrze schnie pranie i ręczniki ;)

P.S.3

Co do ciasnoty w łazience, to w mojej 1,8 x 1,85m mieści się standardowa pralka, prysznic 90-tka, umywalka i jeszcze wc by też weszło, gdyby nie było oddzielnie. Na ciasnotę nie narzekam, bo przez 3 lata o nic się jeszcze nie obiłam ;)

Edytowane przez joliska

Pojawił mi się nowy problem :/ Gdzie przy takiej "gęstej" zabudowie zrobić miejsce na ręczniki? Na wolnej ścianie nad wanną jest kaloryfer drabinkowy, ale to trochę daleko, żeby np. wytrzeć ręce. Dziś okazało się też że odpływ i podłączenie do baterii jest właśnie na tej ścianie, czyli pod kaloryferem. Wg mnie trzeba ją- baterię, będzie przenieść na środek wanny i zamontować we wnęce- np. taką 3 otworową. Myślicie, że będzie wygodnie? Tylko czy wtedy parawan nawannowy ma sens?

łazienka5.jpg

łazienka6.jpg

łazienka7.jpg

łazienka8.jpg

łazienka9.jpg

Mam wreszcie nie wieszającą się wersję programu ;) i moge poszaleć :)

Udało mi się poukładać płytki- co myślicie?

Która wersja mebli jest lepsza- biała, czy drewniana? Przy drewnianej boję się niedobrania kolorystycznego- jedno drewno drzwi, drugie podłoga, trzecie szafki- :/

łazienka8.jpg

łazienka9.jpg

BubuEcierecie

Jeśli zastosujesz długi reling do szafki/szuflady podumywalkowej, to na nim możesz wieszać ręcznik do rąk.

Ręcznik kąpielowy można powiesić na tej wolnej ścianie naprzeciw pralki.

Parawan na wannę można jeszcze zmajstrować przesuwany po szynie (jak drzwi w szafach wnękowych).

Trzeba by obmurować wannę i na tym murku zamontować szynę. Druga szyna przymocowana do sufitu.

Stawiam na białę meble.